Резово – най-южният бряг на българското Черноморие

Резово е най-южното селище по родното Черноморие и граница между България и Турция. Посещава се от туристи най-вече от любопитство да се види турския бряг, който е буквално на метри от българския, както и от търсещите спокойствие летовници, които тук намират тишина. Превърнал се в курорт от съвсем скоро, село Резово е скромно и безшумно място за почивка. Разполага и с малък уединен плаж. По наша преценка, най-интересни в Резово са неговите величествени и стръмни клифови брегове, както и запазените стари странджански къщи.

Какво да видим в Резово – карта на забележителностите


Тук приложената карта би могла да бъде едно добро помагало за навигация в селото. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.


Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Резово отстои на 93 км южно от Бургас и 12 км южно от Синеморец. Намира се на територията на Природен Парк Странджа. Тук има малък избор като места за настаняване – малки хотели и къщи за гости. Селото разполага и с няколко малки ресторанта. При евентуално намерение за посещение на Резово не забравяйте личните си документи – на входа има гранични полицаи, които непрекъснато правят проверки. Добре е да се има предвид, че отсечката Синеморец – Резово е с чудесен асфалт, но е доста тясна и два автомобила се разминават трудно.

Плажът на Резово

Представлява съвсем малко плажче обградено от стръмни скали. Разполага със спасител, както и с безплатни чадъри (лято 2019). Обикновено е съвсем спокойно с брой плажуващи по-малко от пръстите на ръцете. Повечето от туристите избрали Резово, като място за настаняване посещават близкия плаж Силистар ( 6 км ) и дивия залив Кастрич ( 3 км), които са по-обширни и имат чудесни природни дадености.

Плажът на Резово
Плажът на Резово

Реклама



Граница между България и Турция и Резовска река.

Резовска река, чието устие е тук представлява самата граница между двете държави. Разкриват се хубави гледки към турския бряг, където има много дълга и пуста плажна ивица. Прекосяването на реката и навестяване на турски брегове е напълно забранено ! От двете страни има патрулиращи гранични полицаи, които строго охраняват района. Тук няма граничен пункт, през който да може да се премине и отиде в Турция. Въпреки, че масово се нарушава, фотографирането на турския бряг също е забранено.

Устието на Резовска река - граница между България и Турция
Устието на Резовска река – граница между България и Турция

Българският бряг на резовска река се използва като пристан за лодките на местните рибари. Тук те са добре предпазени от морските вълни и течения.

Резовска река
Българският бряг на Резовска река – убежище за рибарските лодки

Реклама



Стръмни абразивни брегове на Резово

По една от улиците на селото, вървейки в североизточна посока излязохме на големи пусти ниви. Те са в непосредствена близост до морето. Тук бреговете са изключително стръмни – височината им достига 15 м. Получили са се в резултат от стичането на вулканични лави. Спрямо маршрута Синеморец-Силистар – тук скалните образувания са с още по-големи размери.

Клифовият бряг на Резово
Силно абразивен (клифов) бряг на Резово

Вглеждайки се в тях и с малко въображение човек може да види различни фигури. Ние например „видяхме“ опашката на гигантски дракон ( ръбовете по повърхността досущ наподобяват люспите на дракон).

„Вкаменената“ опашка на дракона

От това, което научихме от местните хора – от тук започва екопътека, която се вие по брега. Достига залива Кастрич и продължава чак до плажа Силистар. По ниво на трудност – нейното преминаване е по-голямо изпитание спрямо подобния маршрут Синеморец – Силистар.

Още от скалистите брегове на Резово
Още от резовския бряг
Резовски брегове
И още от интересните образувания

Реклама



Кратка историческа справка за Резово

Според хипотеза на изследователи – името на селото произхожда от Резос – митичен тракийски владетел, който е споменат в омировата „Илиада„. Воювал е на страната на троянците в Троянската война (12 в. пр. Хр.)

Свидетелства за древния живот в района са тракийския могилен некропол в местността „Селски дол“, както и тоновете шлака в местността „Сгуриите“. Те са белег за древна металургична дейност. От това, което прочетохме от други пътеводители – до тази местност „Сгуриите“ има екопътека сред гора.
В късното Средновековие, когато по Черноморието са вилнели пирати лази, селото е сменило местоположението си. За да се предпазят от техните грабителства, местните хора се преместили да живеят навътре в Странджа планина, на около 10 км от морето.
На сегашното си място, селото е заселено през 1903 г. По това време все още е било под Османска власт. Получава окончателно свобода през 1913 година след Балканската война и тогава тук се заселват
още семейства. Навярно по това време са съградени старите къщи, които видяхме сега в Резово

Сртранджанска къща в Резово
Стара странджанска къща по главната улица на Резово.
Още представители на странджанската архитектура в Резово
Още представители на странджанската архитектура
Друга стара къща в Резово

По времето на социализма в България, районът край селото е бил строго охраняван, а достъпът силно ограничен. Поради тази причина Резово не е бил посещавано от туристи и неговите забележителности и околности са били никому неизвестни.

Продължение на разходката

Наоколо в района, в посока север могат също така да се посетят:

  1. Приказният залив Кастрич (3 км) който е едно спокойно място с хубава природа.
  2. Плажът Силистар (5 км) който е с прекрасни природни дадености
  3. Курортно селище Синеморец (12 км) където също има хубави плажове, и интересни скални образувания (Сфинкса и Корабите)
  4. Малък пристан на река Велека ( до Синеморец ) за разходка с моторна лодка или каяк по реката
  5. Ахтопол (16 км), Варвара (22 км) или Царево (31 км) за още хубави плажове, забележителности и красиви морски пейзажи.
  6. От Царево може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в селата Бродилово (39 км), Българи (47 км) и Кости (54 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Резово – най-южният бряг на българското Черноморие

  1. Искра 15.08.2021 at 14:29

    Какво е разстоянието между двата флага на границата с Турция?

Вашият коментар