Плажът Иракли – просторен и примамлив, забулен в горска мантия

Плажът Иракли е считан за един от най-красивите плажове по Южното Черноморие с чудното си природно своеобразие.
По-голямата част от плажа е напълно дива, обградена от гъста гора, което привлича привържениците на непосредствения допир с природата. Заради популярността си, Иракли се възприема като символ на бягството от градския начин на живот. Посещава се както от бивакуващи на палатки, така и от гостите на близките големи курорти – Обзор и Св. Влас за разнообразяване почивката на море.

Къде се намира плажът Иракли




Северният край на плажа Иракли, където е живописният нос .
Северният край на плажа Иракли, където е живописният нос .

Плажът Иракли отстои на 11 км южно от Обзор и 7 км северно от село Баня. От Несебър отстои на 33 км. Ако се идва от южна посока, то след подминаване на село Баня се шофира още 4 км, където има отбивка вдясно, обозначена с табела. Следват 2 км надолу до достигане на нов асфалтов паркинг. Към момента на нашето посещение през август 2019 ползването на новия паркинг бе безплатно.

Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.

Ако се завие вдясно, преди паркинга, може да се продължи по черния път до достигане на друг своеобразен паркинг сред гората. Той се използва предимно от къмпингуващите на палатки, които са отседнали тук.

Описание на местността

Дългата 3,3 км плажна ивица се дели условно на две части – охраняема и неохраняема. Охраняемата част наскоро бе наименована Вая и е дълга 500 м, а дивият участък е 2,8 км. Дели ги река Вая, чието устие е тук.

Река Вая, която дели охраняемата от дивата част на плажа Иракли

Реклама



Това разделение бе наложено в последните години, за да се отделят урбанизираната от дивата част, която е защитена местност. На Вая бяха построени бунгала, плажен бар както и големия асфалтиран паркинг. Има и малък магазин за хранителни стоки.

Охраняем участък Вая

Участъкът Вая в северната част на плажа с едноименната река на преден план. Обширната зона вдясно е за свободно разполагане със собстветни чадъри.

Вая е разположен в северната част на плажната ивица, където се намира живописният нос – запазена марка на местността Иракли и негов символ. За щастие, новото строителство, поне засега, е слабо забележимо в сравнение с шумните курорти. Надяваме се собствениците на тези парцели да проявят благоразумие и да запазят тези изключителни дарове на природата за следващите поколения. Именно обаятелната комбинация от дива гора, широк плаж, море и интересна форма на носа са тези, които привличат летовниците, за разчупване ваканцията на море, а не плажните барове и хотели.

В участъка Вая има чадъри, шезлонги под наем, спасител както и обширна зона за свободно разполагане.

Див участък

В същинския див плаж Иракли, няма спасител, и почитателите на дивото къмпингуване разпъват своите палатки на пясъка или в гората. След първите няколкостотин метра, броят на палатките постепенно се разрежда и следите от хора изчезват. По тези пусти места човек може да намери разтуха и истински да се откъсне от всичко, което символизира техническия подем на цивилизацията.

Дивата част на плажа Иракли
Изглед към дивата част на плажа Иракли, която се пада на юг.
Плажът Иракли и диво къмпингуващи туристи
Множество къмпингуващи сред дивото са разположили на пясъка своите палатки
Плаж Иракли - поглед на север към носа
Поглед на север към носа

Реклама



Според специалисти тук по плажната ивица виреят редки пясъчни растения сред които пясъчна млечка, ветрогон, пясъчна лилия и др. При нашето посещение на Иракли нямахме възможността да ги видим, но за заинтересованите прилагаме снимки от други места по Черноморието, където сме попадали на тях.

Ако се премине през целия плаж Иракли в посока юг, и се продължи по крайбрежните ивици настлани с големи камъни може да се достигне нос Емине и село Емона. Оттам се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа. Дължината на този преход е около 7 км в едната посока. До Емине може да се стигне и по черния път през гората, който може да се вземе само с високопроходим автомобил.

Реклама



Опазване на защитена местност Иракли

Плажната ивица, заедно с горите зад нея, на юг от река Вая е защитена местност. Точните граници могат да се видят тук https://gis.wwf.bg/mobilz/#/27.89655/42.72957/15 (слой защитени територии трябва да е включен). При посещение на защитената местност е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на природните дадености. Повече информация за тях, може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и не къмпингувайте извън определените за това места. Имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката


Най-близкото интересно място е нос Емине, който се намира на 8,5 км оттук продължавайки по черния път през гората. За съжаление тъй като пътят не е в добро състояние, то може да се стигне или пеш или с високопроходим автомобил.

Ако от плажа Иракли се тръгне в северна посока по крайбрежието, може да се направи приключенска разходка и да се премине през няколко диви плажа. По този начин може да се стигне и до гр. Обзор, откъдето да се хване автобус за връщане.

До гр. Обзор (10 км) може да се стигне и по лесния начин – с автомобил. Той е най-близкото населено място с голяма леглова база за настаняване при по-дълъг престой. В неговите околности има диви плажове, както и кратка планинска екопътека.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Град Св. Влас (28 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените. 
  2. От Елените (31 км) може да се направи туристически преход до дивия плаж Емона и евентуално нос Емине
  3. Гр. Несебър (33 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.
  4. Град Поморие (53 км) с историческите си забележителности и хубави плажове с чиста вода.
  5. До Поморие се намира най-голямата тракийската куполна гробница в България.
  6. Има и интересна екопътека край Поморийско езеро, преминаваща по див плаж.
  7. В Поморие има посетителски информационен център, където могат да се наблюдава редки птици в Поморийско езеро с осигурени бинокли. Той е в непосредствена близост до „Музеят на солта“ – един от 100-те национални исторически обекта.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар