Нос Емине – северният край на Бургаски залив

Нос Емине е най-северната точка на Бургаския залив и се забелязва отдалече от някои от градовете разположени в него – Поморие, Несебър, Созопол, Черноморец. Носът е важен навигационен ориентир за преминаващите кораби и рибарски лодки. Има и изграден фар в самия му край. Емине е част от Стара планина и място, където тя се среща с морето. Бреговете тук са изключително стръмни – 60 метра над морската повърхност. Посещава се най-вече от туристи дошли да плажуват на близко разположения плаж Иракли, както и от планинари, преминаващи по дългия 600 км маршрут от връх Ком (близо до гр. Берковица). Достъпът до носа е труден и изисква или високопроходим автомобил или пешеходен преход (най-малко 7 км).

Къде се намира нос Емине – карта




Поглед към нос Емине отдалече

Изглед към нос Емине от Несебър
Изглед към нос Емине, така, че да се видят стръмните склонове високи 60 м. Снимката е от юни 2023 г.

BgNatureTrip представя:


Как се стига до нос Емине

За посещение на мястото има няколко маршрута:

  1. По черния път от плаж Иракли до Емине и близкото село Емона, който е в лошо състояние и може да се вземе само с високопроходим автомобил, пеш или с велосипед. Има и смелчаци, които се отправят към мястото и с обикновени автомобили ( не високо проходими ).Разстоянието е 8,5 км. За преглед на маршрута може да се използва Google Maps с въвеждане начална точка Иракли и крайна точка Емине. Пътят фигурира и в базата данни на Google Streets и може подробно да се разгледа на екрана на компютъра. Така всеки може сам да прецени възможностите на автомобила си да премине по този път.
  2. Вървене по плажната ивица на Иракли, след което се редуват ивици настлани с големи камъни и други малки плажчета. Разстоянието е около 7 км. Ние самите се придвижихме по този начин през вече далечната 2010 година. Част от приложените по-долу снимки са именно от този преход. Не разполагаме с GPX файл на маршрута. Спрямо No 1, този маршрут е доста по-труден, тъй като на ивиците с камъни трябва да се прескача от камък на камък.
  3. Вървене пеш или с велосипед по друг маршрут започващ от курортно селище Елените. Дължината му е близо 11 км в едната посока. За повече информация, описание и снимки може да се види тази наша публикация, където описваме част от маршрута до дивия плаж Емона.
  4. Включване в пешеходния маршрут за планинари Ком – Емине. Включването може да се направи при отбивка от главния асфалтов път свързващ село Баня и Св. Влас. Разстоянието от село Баня до носа, по този маршрут, заедно с вървенето по асфалта е близо 18 км. За повече информация може да се види този линк, където има GPX файл на целия маршрут започващ от връх Ком.

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте тази публикация.

Преход от плаж Иракли до нос Емине по крайбрежието

Тук представяме фотографиите си, които заснехме при нашето посещение на нос Емине. Преминахме по целия плаж Иракли , след което вървяхме по крайбрежни ивици настлани с големи камъни.

Прекосяване плажа Иракли в посока юг
Прекосяване плаж Иракли в посока юг
Поглед назад в северна посока към носа на плаж Иракли и негов символ
Поглед назад, към носа на плаж Иракли и негова емблема

BgNatureTrip представя:



Южният край на плажа Иракли
Краят на плаж Иракли.
Вървене към нос Емине по ивици настлани с камъни.
Вървене по ивици настлани с камъни по брега.
Стръмните брегове на нос Емине
Стръмните брегове на нос Емине, малко преди фара
Фарът на нос Емине по отблизо
Фарът на нос Емине

Реклама


Изглед към околността на нос Емине в ранна пролет
Изглед към околността в ранна пролет

Снимки от юни 2023 г.


Поглед отдалече
Панорама на цялата местност. Има много пасящи коне и магарета.

Реклама


Продължение на разходката


В посока север, наблизо, и по наша преценка, интересен за посещение е гр. Обзор (18,5 км). Той е най-близкото населено място с голяма леглова база за настаняване при по-дълъг престой.  В неговите околности има прелестни диви плажове и кратка планинска екопътека.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Град Св. Влас (35 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените. 
  2. Гр. Несебър (41 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.
  3. Град Поморие (61 км) с историческите си забележителности, хубави плажове с чиста вода, тракийска куполна гробница и посетителски информационен център за наблюдение на птици при Поморийско езеро.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


2 thoughts on “Нос Емине – северният край на Бургаски залив

  1. SEO Reseller Program 25.01.2020 at 14:15

    Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  2. Shakira Locante 10.03.2020 at 8:48

    wonderful points altogether, you simply won a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you made a few days ago? Any certain?

Вашият коментар