Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

При намиращата се в административните граници на гр. Бургас защитена местност Пода, могат да се наблюдават повече от 270 вида птици. Освен от сградата на Природозащитния център, птици могат да се наблюдават и от специално изградени укрития предоставящи условия на посетителите  да прекарат в наблюдение и изчакване с часове.

Предоставят се бинокли с голямо увеличение, обяснява се детайлно за всеки един вид обект на наблюдение. Мястото е често посещавано от фотографи, орнитолози и др. заинтересовани поради уникалната възможност да се наблюдават множество видове птици на достъпно място в непосредствена близост до големия град, без да се ходи в отдалечени райони с дива природа. Има опция и за закупуване карта за абонаментно посещение, за по-често идващите в търсене на определена птица или улавяне на мига, подходящ за направа на снимка.

Как се стига до „Защитена местност Пода“ до гр. Бургас


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото.



Ако пътувате от Бургас, в посока Крайморие, при достигане на отбивката към Малко Търново и Крайморие (след бензиностанцията на Петрол)  се завива вдясно, минава се по надлеза и се тръгва обратно по посока към гр. Бургас. По главния път след 400 м ще достигнете отбивката за Пода:

Пода-Бургас-Посетителски-център-отбивка-главен-път-Бургас
Отбивката по главния път към местността Пода

Самата местност Пода представлява заблатена територия с площ около 1 кв.км. включваща оттока на Мандренското езеро към Черно море. Името произхожда от думата „под“ с която се има предвид дървен сал по който в миналото се е преминавало през Мандренския отток.

През 1989 г. част от местността се обявява за защитена със заповед на МОСВ и се отдава за стопанисване на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). БДЗП от своя страна изготвя програма за управление на местността, благодарение на която се запазва биологичното разнообразие и в същото време се създават условия за природосъобразен туризъм. Част от дейностите включват изграждането Природозащитния център Пода през 1997 г. който разполага с постоянна интерактивна изложба, лекионна зала, библиотека, оптична техника и укрития за наблюдение, чиито брой се очаква скоро да нарасне.

Пода-Бургас-Природозащитен-център-сграда-тераса-наблюдение-птици
Сградата на природозащитния център
Бургас-Пода-тераса-панорама-птици-наблюдение
Изглед от терасата към местността

Реклама 



Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-фотограф-атракция
Едно от укритията в местността
Бургас-Пода-Укритие-птици-наблюдение-атракция
Укритието отвътре
Бургас-Пода-карта-местност-укрития-наблюдение-птици
Карта на местността Пода

Реклама



Елате, наблюдавайте и фотографирайте редки и застрашени видове птици при Природозащитния център на местността Пода!

Тук се намира единствената по българското Черноморско крайбрежие смесена чаплова колония включваща бяла лопатарка, блестящ ибис, сива, гривеста и малка бяла чапла. В началото и края на лятото тук могат да се наблюдават и кокилобегачи, речни рибарки, дъждосвирци, брегобегачи и водобегачи.

Тъй като над местността минава пътят на птиците Via pontica, то тук от терасата на сградата могат да се наблюдават мигриращите ята на бял щъркел, розов и къдроглав пеликан, мишелови, осояди и малки кресливи орли.

Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-полет-наблюдение-птици
Малка бяла чапла в полет
Бургас-Пода-чапла-бяла-малка-наблюдение-птици
Малка бяла чапла
Бургас-Пода-кокилобегач-птици-наблюдение
Кокилобегач
Бургас-Пода-Корморани-лебед-птици-наблюдение
Лебед
Бургас-Пода-корморан-птици-наблюдение
Корморани
Бургас-Пода-корморани-гнездене-птици-наблюдение
Стълб – убежище на гнездящите корморани

Съвсем наблизо, в гр. Поморие ( 30 км на север ), има и друго място, където се предоставят добри възможности за наблюдение на птици.

Режим на дейностите в „Защитена местност Пода“

При посещение в района е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на „Защитена местност Пода“  може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Руини на крепостта Порос

В миналото тук е имало крепост ( II в. сл. Хр. ), изградена по времето на римския император Антоний Пий. Носела е името Порос и е служила за опазване на оттока на Мандренското езеро. Нейните останки могат да се видят и в наши дни. Намират се съвсем наблизо, преди моста за прекосяване на Мандренското езеро с който се стига до центъра за наблюдение.

Останки от крепостното съоръжение Порос, на п-в Форос, Бургас
Останки от крепостното съоръжение Порос, откъдето римляните са контролирали плавателните съдове влизащи и излизащи от Мандренското езеро. То се намира в много близо до центъра за наблюдение на птици,  (в горния ляв ъгъл на снимката се вижда сградата за наблюдение)

Продължение на разходката

В посока север, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Гр. Бургас (10 км) с голяма морска градина, както и пристанище, откъдето лятото може да се хване корабче до остров Св. Анастасия
  2. Устието на река Изворска – 17 км.
  3. Гр. Поморие (30 км) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Парк Росенец (17 км), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
  2. Гр. Черноморец (26 км) с античната си крепост Акра, както и интересните скалисти брегове
  3. Местност Бакърлъка (30 км) за хубава панорамна гледка отвисоко на Бургаския залив. Най-добре се виждат бреговете на Черноморец, Созопол и неговите острови
  4. Гр. Созопол (34 км) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
  5. Фиорда при Нос Агалина (38 км)
  6. Шофьорският плаж Алепу (41 км)
  7. Екзотичният плаж Аркутино (42 км)
  8. Град Приморско (51 км), където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Бургас: Наблюдение на птици в местността Пода

  1. Петър Янков 09.03.2019 at 16:53

    Прекрасно място! Ще научите много за птиците и природата, ще си изкарате чудесно!

Вашият коментар