Синеморец : Пътека към девствения плаж Липите от плаж Бутамя

Пътеката към плаж Липите започва от южния край на плаж Бутамята в Синеморец. Тръгва се по една стръмна, но проходима пътечка в скалите.

От върха на тези скали се разкрива страхотна панорама обхващаща целия плаж „Бутамя“

Синеморец плаж-Бутамя-семейна-почивка-море-01
Изглед към плаж Бутамята в Синеморец

Как се отива на плаж Липите при Синеморец – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката. В този случай – това може да е напълно достатъчно, пътеката е кратка.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Невъзможно е да се отиде с автомобил, поради което плаж Липите се е запазил толкова див до сега. Цялата местност до плажа Силистар е защитена и попада в списъка на най-значимите влажни зони в България за опазване на водолюбиви птици, както може да се научи от табелите по пътя:

табела-семейна-почивка-море-синеморец-02

Посетете плаж Липите в близост до плаж Бутамя – Синеморец

По пътя към плажа, могат да се наблюдават интересни скални образувания вдадени в морето:

Синеморец-фиорди-Плаж-Липите-природа-море-почивка-03
Скални образувания по пътя към плаж Липите на юг от Синеморец

Реклама



Самият плаж е съвсем див, няма спасител, няма места за покупка на каквото и да било, няма тоалетна, и точно това е което го прави уникален, никаква следа от сегашния технически прогрес на човечеството. Съчетанието от дива гора достигаща до самата пясъчна ивица и бистри морски води карат човек да се почувства в единение с природата. Според специалисти, по плажната ивица може да се види морски ветрогон, по скалите – гмелинова гърлица, а в гората зад плажа се срещат редките за България растителни видове: дива смокиня, българска круша.

Синеморец-Плаж-Липите-девствен-04
Северният край на плаж Липите

Избягвайте къпане на този плаж при бурно море!

почивка-море-България-Синеморец-Плаж-Липите-девствен-05
Изглед към плаж Липите от южния край

Реклама



Разходка след плаж Липите 


Ако продължите още на юг след плажа може да се насладите на красотата на други скални образувания и тюленова пещера:

Синеморец-плаж-Липите-фиорд-06
От плаж Липите към плаж Листи и Силистар
Синеморец-Тюленова-пещера-07
Тюленовата пещера още на юг от плаж Липите

На връщане минахме през гората, много беше красиво, много зелено, чуваше се песента на множество птици.  Пътеките на места се разкланяха доста и може би щяхме да се загубим, ако не беше с нас GPS устройството, благодарение на което поддържахме маршрут успореден на крайбрежната пътека по която се придвижихме на идване. 

Опазване на защитената местност

Целият район  попада в „Защитена местност Силистар“. Той е част от Природен Парк Странджа и Натура 2000. Поради тази причина при преминаване по маршрута  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.


Внимание – избягвайте къпане при бурно море на плаж Липите!


В случай на силно вълнение – избягвайте плуването! Теченията тук са опасни, особено около скалите в южния край на плаж Липите и в комбинация с липсата на постоянен спасител може да бъде фатално! Въпреки чара си, плажът е взел не малко жертви през годините!


Продължение на разходката

По тази крайбрежна пътека, стига да имате желание и воля можете да се придвижите чак до плажа „Силистар“ и по пътя ще насладите и на друг също екзотичен и див плаж „Листи“, за който се смята че в античността е бил пиратско свърталище.

До Силистар може да се стигне и по лесния начин –  с автомобил, тръгвайки от Синеморец на юг – дължината на пътя е  6 км. Плажът притежава прекрасни природни дадености.

Друг интересен и чист плаж в района на Синеморец е пясъчната коса при устието на река Велека. Там ще можете да наблюдавате уникално скално образувание наподобяващо сфинкс. На посочения линк има информация и как се достига до място от което се разкрива страхотна панорама на цялата пясъчна коса и река Велека.

Ако сте почитатели на разходките с лодка, тук в Синеморец можете да направите такава по река Велека и да наблюдавате рядката жълта водна лилия, както и блатни костенурки.

Още един вариант за хубава разходка в околността на Синеморец е да посетите крайбрежната пътека свързваща Синеморец и Ахтопол, където могат да се видят интересни малки заливчета и скални образувания.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



1 thoughts on “Синеморец : Пътека към девствения плаж Липите от плаж Бутамя

  1. Valentin 14.06.2016 at 8:39

    Много добра статия!

Вашият коментар