Марина река – разходка в праисторическата гора

На това невероятно място – местността Марина река ще имате възможност на една малка площ да наблюдавате растения, които през терциерния период са населявали цяла Европа. Заради удивителния си облик, „Марина река“ си е спечелила прозвището „Джунглата“ . По екопътеката, сред гъстата сянка на високите букови дървета и лъскавите вечнозелени листа на зелениката, възприятията са несравними. Човек се чувства така, все едно се намира в някоя далечна, южна тропическа страна. Мястото привлича туристи заради лесния си достъп, както и с това, че е най-близката до морето дестинация, където вирее емблематичното за Странджа растение – странджанска зеленика. От Царево отстои западно само на 12 км, а от Малко Търново – източно на 45 км. От Приморско се пада на 27 км.

Марина река, заедно с пътеката край село Кондолово са най-богатите находища на странджанска зеленика в Природен Парк Странджа.

Началото на екопътеката водеща към местността започва от главния път Царево – Малко Търново на около 5 км след село Изгрев, в Природен Парк Странджа. До миналата година ( 2015 ) мястото бе обозначено с голяма дървена табела „Марина река“, но сега вече има само малка, трудно забележима в движение табела, където може да се паркира.

табела-Марина-река-зеленика-странджанска-Силкосия-Българи-село
Табелата на главното шосе от където започва екопътеката към местността „Марина река“. Тук можете да паркирате автомобил

За по точно ориентиране, можете да вземете координатите от приложения по-долу маршрут, или да активирате бутона за навигация:

Как се стига до Марина река в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката. В случая – това може да е напълно достатъчно, пътеката е кратка.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Реклама



Характеристики на пътеката

Общата дължина на пътя е около 1,2 км, подходяща е за всякакви групи хора, тъй като маршрутът е кратък и лесен. Минава се по стар коларски път сред дъбово-букова гора състояща се от източен бук, източен гурун, дъб лъжник и благун. Пътят е широк и удобен, но е доста стръмен, така, че разумно би било посещавайки местността да носите маратонки с грайфер. Ако правите разходката през лятото – има цели рояци с нахални мушици и комари, които са неизменен спътник по целия път. За удобство можете да носите шапка и очила, препоръчително е да се ползва и спрей против кърлежи.

Най-подходящо време за посещение на тази пътека е месец май, когато зелениката е разцъфнала.

По пътеката можете да видите табели с описания и снимки на растителните видове, които се срещат.

Като през портал на времето ще се озовете 65 милиона години назад за да видите тогавашната растителност (терциерът е периода от време между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и последния ледников период преди 1,8 милиона години). Тук тези видове са се капсулирали, тъй като през последното заледяване само Странджа планина и Кавказ от цяла Европа не са били сковани в лед. Можете да видите представители на т.нар. колхидската терциерна флора: колхидски джел, лавровишня, багрилна звъника и най-знаковият представител – странджанската зеленика.

Реклама



Мястото си е направо тропическа джунгла
Пътят към долината на Марина река

Странджанската зеленика

Зелениката е висок вечнозелен храст, влаголюбив вид и като цяло е много уязвима при промяна в условията на средата. Пренесена дори на километър, извън сенчестите долове на Странджа – залинява и погива. Достига до 3 м височина и обикновено участва като подлес в гори от източен бук, източен горун и благун. Богата на алкалоиди и силно отровна.

Разцъфнал храст със странджанска зеленика - вид рододендрон, който вирее тук от милиони години
Разцъфнал храст със странджанска зеленика – вид рододендрон, който вирее тук от милиони години
"Странджанска зеленика", или "див черноморски рододендрон"
Странджанска зеленика отблизо

Всяка година, май месец, когато е цъфтежът на зелениката се организира едно от най-значимите събития за района –  „Фестивалът на зелениката“, при който се провеждат игри, оргазнизират се туристически преходи за наблюдаване на терциерните реликти, запознаване с животинския свят, посещение на археологически обекти и още много игри за опознаване на странджанската култура.

Разходка в местност „Марина река“ на парк Странджа – телепорт в изгубения свят на праисторическата флора


С цел опознаванe на растителните видове в целия парк Странджа, тук има дори направена импровизирана класна стая насред гората. Посещава  се от ботанически групи и специализирани туристически екскурзии. Класната стая се използва за провеждане на лекция от екскурзовода, който има познания по ботаника.

Класната стая при Марина река
Класната стая насред гората. При организираните екскурзии, на групите туристи се провежда лекция от специалисти, за флората и фауната на парк Странджа
Странджанска зеленика – фотографирана август, когато цъфтежа вече е преминал.
Разцъфнала зеленика през месец май на същото място – Марина река, общ. Царево
Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево
Информационна табела по пътеката към Марина река, общ. Царево

Реклама



Най-добрите български видео игри - приключенски в Google Play
Най-добрите български игри - приключенски в Google Play

Актуализация към май 2023 г. След достигане на класната стая има две опции за продължение на разходката

1) Разходка по широк черен път в посока изток за заснемане на странджански зеленики

Тръгва се по широк черен път в източна посока, по който вляво и вдясно има големи храсти със зеленики. Това е много удобна опция за фотографиране на зелениките, тъй като теренът е напълно равен

2)Разходка около рекичката. Прекосява се на няколко пъти и се върви в южна посока

Тази опция предлага екзотични гледки, но е по-трудна за заснемане на зеленики, тъй като теренът е много насечен. Храстите на места се явяват нависоко.

Река Марина, Местност Марина река
Река Марина
Река Марина, чиито брегове са отрупани с рядкото растение
Река Марина, чиито брегове са отрупани с рядкото растение

Реклама



Изключително атрактивна в парк Странджа е странджанската зеленика


Странджанска зеленика - (Rhododendron ponticum)
Странджанската зеленика в близък план заснета през май

По-надолу можете да разгледате други видове, които привлякоха вниманието ни, редки, защитени от закона и характерни за Странджа, но с цъфтеж през други сезони:

Пролетно ботурче – разцъфнало (януари-март)
Кавказка иглика – разцъфнала (февруари-март)
Източен лопох - разцъфнал - заснет през май месец
Източен лопох – разцъфнал – заснет в началото на май месец

Лавровишня – prunus laurocerasus – заснета край класната стая в края на месец май, когато се е появил плода. В Странджа се среща като нисък храст ( височина не повече от 1,5 м). В гр. Бургас е разпространена изключително много, като високо декоративно дърво в градските паркове. Листата са доста по-големи от тези на автентичния вид в Странджа. Снимка на разцъфнала декоративна лавровишня може да се види оттук

Лавровишня  - prunus laurocerasus в Странджа

Опазване на „Защитена местност Марина река“

Цялата местност е защитена и поради тази причина при посещение на мястото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново (45 км), можете да се отбиете в селата Българи (5 км), Кости (11 км), Кондолово (10 км) и Граматиково (19 км) за още екопътеки и забележителности.

Ако сте в посока изток, към Черноморието, можете да посетите Царево (12 км), Варвара (21 км) Ахтопол (26 км) , Синеморец (32 км) или Приморско (29 км на север) за други забележителности, плажове и морски пейзажи. 

По друг път, наблизо, тръгвайки от Царево може да се стигне село Бродилово (26 км), което също е част от Природен Парк Странджа. Там могат да се разгледат старите къщи, църквата, както и да се направят прекрасни еко разходки в неговите околности.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар