Приморско: Разходка до устието на река Ропотамо

Река Ропотамо се образува от сливането на две реки: Росенска и Церовска в близост до село Веселие, община Приморско. Официално се приема, за нейно начало Росенската река, която извира от Странджанския рид Босна. Дължината на Ропотамо е 48,5 км и водите й се използват основно за напояване.

Резерват Ропотамо се намира в близост до гр. Приморско и носи името на едноименната река. Част е от по-голямата защитена зона „Рамсарско място Ропотамо“. Освен с разнообразието от животински и растителни видове, тук могат да се наблюдават и множество други интересни и редки обекти: скални образувания, археологически паметници, лиманът на р. Ропотамо, блата-дом на водните лилии и др. В тази част от нашия сайт ще ви представя екопътеката достигаща устието на реката.

Как се стига до устието на р. Ропотамо до гр. Приморско – карта, маршрут и GPX файл
Свали
 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

За да се навлезе в защитената територия Ропотамо се влиза в гр. Приморско. Минава се покрай Северния плаж на Приморско и резиденция Перла.

Приморско почивка-северен-плаж-резиденция-Перла-01
Северният плаж на Приморско и резиденция „Перла“ в далечината

Малко след преминаване на отбивката водеща до тракийското мегалитно светилище Бегликташ ще стигнете до спусната бариера:

Резерват Ропотамо – бариерата при входа, с което се препречва навлизането с автомобил

Разстоянието от северния плаж на Приморско до бариерата е около 4,2 км и е за предпочитане да се вземе с автомобил имайки предвид и това, че пътят е асфалтиран. Пешеходният маршрут до устието на реката е около 2 км и денивелация 85 м. Имайки предвид , че оттук до самото устие на Ропотамо, пътят е широк и асфалтиран – не се налага специално облекло и обувки. Достатъчно би било да носите със себе си вода и фотоапарат.

Опазване на резерват Ропотамо

От спуснатата бариера нататък е самото навлизане в резервата, което налага спазването на определени правила: забранено палене на огън, бивакуване, късане на растения, преминаване по немаркирани пътеки, безпокойство на дивите животни и др. Повече информация относно останалите забрани и режим на дейности  може да се прочете оттук.

Резерват-Ропотамо-екопътека-Правила-карта-пътеки-02
Една от табелите с карта и правилата които трябва да се спазват на територията на резервата

Красивата природа на Приморско – резерват Ропотамо

Остатъкът от пътя е асфалтиран, гората е много красива съставена от широколистни дървета: благун със средиземноморски елементи, виргилиев дъб и др. Чува се песента на птиците, а и можетеда срещнете елен или сърна по пътя, което си е допълнителен шанс да направите интересни фотографии. По пътя към устието ще минете покрай отбивка водеща към друг интересен обект – заливът „Св. Параскева“ , за които можете да прочетете повече от линка.

Приморско Устие-Ропотамо-еко-пътека-семейна-почивка-03
Асфалтираният път водещ към устието на река Ропотамо
Изглед встрани към гъстата широколистна гора на резерват Ропотамо
Изглед встрани към гъстата широколистна гора

Оферти за хотели в гр. ПриморскоНе след дълго ще достигнете самото устие. Двата бряга на реката са покрити с естествени лонгозни гори и включват полски ясен, полски бряст, черна елша, глог. Могат да се наблюдават и пясъчни дюни, и лиманът на р. Ропотамо, Приморско. Множеството издигащи се от морето скали, са дали името на носа Скомболитос, произхождащо от гръцките думи „комболи“ и „литос“, съответно броеница и камък,и в превод се получава  „броеница камъни“. Сред тях най-забележителната е скалната гъба пред самото устие, която е и крайна точка при екскурзионите с лодка по реката.

%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2
Наименования на крайбрежието на резерват Ропотамо. Границата на резервата е обозначена с червена линия

Забележителности-Устие-Ропотамо-Скална-гъба-04

Устие-Ропотамо-снимки-природа-Скална-гъба-05
Скалната гъба в десния ъгъл на снимката, при устието на реката
Ропотамо-устие-река-изглед-панорамна-снимка-11
Множеството издигащи се скали дали името на носа Скомболитос

Ропотамо-устие-скали-природа-забележителности-11

Почивка в Приморско – разходете се с лодка до устието на река Ропотамо

На есен или напролет, тук идват много рибарски лодки, от Приморско, Созопол, Бургас та чак и от Поморие. Спират лодките на устието, а за улов хвърлят мрежите в близко разположения залив Кендинар (Кендер), който по думите им бил много богат на риба, но крие рискове, тъй като заливът е открит в северната си четвърт и е опасен за плавателните съдове. Самото име Кендинар произхожда от гръцки – „κινδυνος“ (киндунос) което означава опасност.

Има и изградени даляни между устието и нос Св. Димитър за улавяне на движещите се в близост до брега рибни пасажи.

Устието на река Ропотамо с пясъчната коса
Устието на река Ропотамо с пясъчната коса
Ропотамо-устие-рибари-лодки-природа-06
Акостирали лодки на устието през есента
Рибари-Ропотамо-устие-коса-семейно-пътуване-09
Рибари излизат от устието за улов
резерват Ропотамо рибари-далян-10
Рибари при даляна
Ропотамо устие-пътуване-лодка-рибари-далян
Издърпване на мрежите от даляна

В древността на това място е имало голямо пристанище с името „Херсонесос“. От устието до нос Св. Димитър по морското дъно с помощта на водолази са намерени множество глинени съдове и котви от късната античност и средновековието, които сега се намират в музеите на Приморско и Варна. В средновековието пристанището добива името „Ориспотамо“ , което в превод означава „Граничната река“ и е свързано с границата между България и Византия която е минавала по тези места. Това име впоследствие дава името Ропотамо на едноименната река. Според специалисти покачването нивото на морето, въздействието на прибоите и пропадането на брега са довели до потъването на пристанището.

Други възможности да се придвижите до устието на реката са да използвате:

  1. Пътеката от пясъчните дюни Аркутино минаваща през нос Кая
  2. Лодката за разходка

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо и околността – тук приложената цялостна карта и описание.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море.

Оферти за хотели в Приморско
Booking.com

One thought on “Приморско: Разходка до устието на река Ропотамо

  1. Лефтер 19.09.2016 at 12:32

    Дядо ми са идвали тук на гребане от Поморие с лодка аламана през 50-те години на XX век. Оставали са тук по няколко дни в риболовния сезон и се връщали в Поморие с големи количества уловена черноморска скумрия.

Вашият коментар