Приморско: Разходка до устието на река Ропотамо

Река Ропотамо се образува от сливането на две реки: Росенска и Церовска в близост до село Веселие, община Приморско. Официално се приема, за нейно начало Росенската река, която извира от Странджанския рид Босна. Дължината на Ропотамо е 48,5 км и водите й се използват основно за напояване.

Резерват Ропотамо се намира в близост до гр. Приморско и носи името на едноименната река. Част е от по-голямата защитена зона „Рамсарско място Ропотамо“. Освен с разнообразието от животински и растителни видове, тук могат да се наблюдават и множество други интересни и редки обекти: скални образувания, археологически паметници, лиманът на р. Ропотамо, блата-дом на водните лилии и др. В тази част от нашия сайт ще ви представя екопътеката достигаща устието на реката.

Как се стига до устието на р. Ропотамо до гр. Приморско – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза да стигнете до самия край на пътеката.

или използвайте приложения GPX файл


 


За да се навлезе в защитената територия Ропотамо се влиза в гр. Приморско. Минава се покрай Северния плаж на Приморско и резиденция Перла.

Приморско почивка-северен-плаж-резиденция-Перла-01
Северният плаж на Приморско и резиденция „Перла“ в далечината

Малко след преминаване на отбивката водеща до тракийското мегалитно светилище Бегликташ ще стигнете до спусната бариера. С нея се слага край на движението с автомобил и до устието се върви пеш.

Резерват Ропотамо – бариерата при входа, с което се препречва навлизането с автомобил

Разстоянието от северния плаж на Приморско до бариерата е около 4,2 км и е за предпочитане да се вземе с автомобил имайки предвид и това, че пътят е асфалтиран. Пешеходният маршрут до устието на реката е около 2 км и денивелация 85 м. Имайки предвид , че оттук до самото устие на Ропотамо, пътят е широк и асфалтиран – не се налага специално облекло и обувки. Достатъчно би било да носите със себе си вода и фотоапарат. Ако се преминава през лятото, обаче, е препоръчително да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да предпазят от  досадните дребни мушици.

Реклама



Опазване на резерват Ропотамо

От спуснатата бариера нататък е самото навлизане в резервата, което налага спазването на определени правила: забранено палене на огън, бивакуване, късане на растения, преминаване по немаркирани пътеки, безпокойство на дивите животни и др. Повече информация относно останалите забрани и режим на дейности  може да се прочете оттук.

Резерват-Ропотамо-екопътека-Правила-карта-пътеки-02
Една от табелите с карта и правилата които трябва да се спазват на територията на резервата

Красивата природа на Приморско – резерват Ропотамо

Остатъкът от пътя е асфалтиран, гората е много красива съставена от широколистни дървета: благун със средиземноморски елементи, виргилиев дъб и др. Чува се песента на птиците, а и можетеда срещнете елен или сърна по пътя, което си е допълнителен шанс да направите интересни фотографии. По пътя към устието ще минете покрай отбивка водеща към друг интересен обект – заливът „Св. Параскева“ , за които можете да прочетете повече от линка.

Приморско Устие-Ропотамо-еко-пътека-семейна-почивка-03
Асфалтираният път водещ към устието на река Ропотамо
Изглед встрани към гъстата широколистна гора на резерват Ропотамо
Изглед встрани към гъстата широколистна гора

Реклама



Не след дълго ще достигнете самото устие. Двата бряга на реката са покрити с естествени лонгозни гори и включват полски ясен, полски бряст, черна елша, глог. Могат да се наблюдават и пясъчни дюни (разположени от другата страна на реката) и лиманът на р. Ропотамо, Приморско. Множеството издигащи се от морето скали, са дали името на носа Скомболитос, произхождащо от гръцките думи „комболи“ и „литос“, съответно броеница и камък,и в превод се получава  „броеница камъни“. Сред тях най-забележителната е скалната гъба пред самото устие, която е и крайна точка при екскурзионите с лодка по реката.

%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2
Наименования на крайбрежието на резерват Ропотамо. Границата на резервата е обозначена с червена линия
Устието на река Ропотамо през месец юни, когато реката е с по-високо ниво.
Изглед към устието на река Ропотамо от северния бряг
Изглед към устието на река Ропотамо от северния бряг, през есента, когато реката е с по-ниско ниво.
Забележителности-Устие-Ропотамо-Скална-гъба-04

Устие-Ропотамо-снимки-природа-Скална-гъба-05
Скалната гъба в десния ъгъл на снимката, при устието на реката
Ропотамо-устие-река-изглед-панорамна-снимка-11
Множеството издигащи се скали дали името на носа Скомболитос
Ропотамо-устие-скали-природа-забележителности-11
Изглед към устието на Ропотамо от северния бряг
Изглед към устието от отсрещния бряг. Как се стига до там, без да се плува по реката може да се види оттук

Реклама



Изглед назад към река Ропотамо
Изглед назад към река Ропотамо

Плажни ивици край устието на Ропотамо

Наоколо, край носовете Скомболитос и Св. Димитър има малки и много очарователни пясъчни ивици. Идеята да се плажува на тях изглежда привлекателна за някои туристи, а в някои пътеводители тези места са упоменати като „плажове“. Честа практика за посетителите през лятото е да съчетават разходката до устието с престой за плаж.

За съжаление, тъй като плажните ивици са част от резерват Ропотамо, то съгласно реда в него, плажуването на тези места е забранено. 

Малък плаж преди нос Скомболитос, устието на река Ропотамо
Малък плаж преди нос Скомболитос
Друг плаж преди нос Св. Димитър
Друг плаж преди нос Св. Димитър
Нос Св. Димитър, устието на Ропотамо
Нос Св. Димитър
Табела указваща забрана за плажуване на пясъците край устието на Ропотамо
Табела указваща забрана за плажуване на пясъците

Реклама



Почивка в Приморско – разходете се с лодка до устието на река Ропотамо

На есен или напролет, тук идват много рибарски лодки, от Приморско, Созопол, Бургас та чак и от Поморие. Спират лодките на устието, а за улов хвърлят мрежите в близко разположения залив Кендинар (Кендер), който по думите им бил много богат на риба, но крие рискове, тъй като заливът е открит в северната си четвърт и е опасен за плавателните съдове. Самото име Кендинар произхожда от гръцки – „κινδυνος“ (киндунос) което означава опасност.

Има и изградени даляни между устието и нос Св. Димитър за улавяне на движещите се в близост до брега рибни пасажи.

Ропотамо-устие-рибари-лодки-природа-06
Акостирали лодки на устието през есента
Рибари-Ропотамо-устие-коса-семейно-пътуване-09
Рибари излизат от устието за улов
резерват Ропотамо рибари-далян-10
Рибари при даляна
Ропотамо устие-пътуване-лодка-рибари-далян
Издърпване на мрежите от даляна

В древността на това място е имало голямо пристанище с името „Херсонесос“. От устието до нос Св. Димитър по морското дъно с помощта на водолази са намерени множество глинени съдове и котви от късната античност и средновековието, които сега се намират в музеите на Приморско и Варна. В средновековието пристанището добива името „Ориспотамо“ , което в превод означава „Граничната река“ и е свързано с границата между България и Византия която е минавала по тези места. Това име впоследствие дава името Ропотамо на едноименната река. Според специалисти покачването нивото на морето, въздействието на прибоите и пропадането на брега са довели до потъването на пристанището.

Други възможности да се придвижите до устието на реката са да използвате:

  1. Пътеката от пясъчните дюни Аркутино минаваща през нос Кая
  2. Лодката за разходка

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо и околността – тук приложената цялостна карта и описание.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море.

Още интересни места в околността


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


1 thoughts on “Приморско: Разходка до устието на река Ропотамо

  1. Лефтер 19.09.2016 at 12:32

    Дядо ми са идвали тук на гребане от Поморие с лодка аламана през 50-те години на XX век. Оставали са тук по няколко дни в риболовния сезон и се връщали в Поморие с големи количества уловена черноморска скумрия.

Вашият коментар