Маршрут към местността Бакърлъка

Местността Бакърлъка се намира на 30 км от гр. Бургас, в границите на община Созопол. Основното, което привлича туристи е хубавата панорамна гледка отвисоко (376м надморска височина) на целия Бургаски залив. Най-ясно се виждат Созопол и неговите острови, защото са най-близо. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка. На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България.

Как се стига до Бакърлъка – карта, маршрут и gpx файл

 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Най-напред трябва да се стигне до село Росен (22 км от Бургас) и оттам след  8 км ще достигнете до мястото. От Созопол до Росен са 20 км, и за да се стигне най-напряко е през село Атия. От Росен се отива до така нареченото „депо“ и малко след изоставената бетонова естакада се завива вляво.

Обслужващи сгради към депото и занемарената естакада вдясно, които се подминават
Разклон при Бакърлъка
Разклонът след бетоновата естакада, където се завива вляво за посещение на Бакърлъка

Следва асфалтиран участък (2,6км) , който може да се премине с автомобил, но пътя е в лошо състояние и се изисква повече препазливост. В края на пътя има заградена военна зона с радиотехническо съоръжение и много антени, където може да се паркира. Оттам по кратка пътечка през гората се стига до склон, от който се разкрива великолепен изглед към Бургаския залив, и Созополските острови, които са наблизо. При липса на мъгла може да се наблюдават двата крайни носа на залива  – Емине отляво и нос Коракя отдясно.

Тясната пътечка през гората минаваща покрай каменни блокове

Гледка от Бакърлъка
Панорамна гледка от Бакърлъка

Произход на името Бакърлъка

Официалното име на Бакърлъка е Медни рид и въпреки, че промяната на името е направена преди десетилетия, името Бакърлъка си остава по-популярно. Ридът е с дължина 20 км и с широчина 3 км с продълговата форма и върви успоредно на Черноморското крайбрежие. От север започва от парк Росенец, а на юг достига до р. Ропотамо, която го дели от Узунджа баир.

Както може да подскаже името „Медни рид“,  мястото е свързано с добива на мед започнал още през второто хилядолетие преди Христа и продължил до 20 век. Като останки от живота на древните са се запазили пръснати на места долмени, както и останки от тракийски крепостни стени градени от ломен камък без спойка.

Други забележителности, които могат да се разгледат наблизо са при гр. Созопол, попадащ на 22 км оттук минавайки през село Атия. Градът предлага и добри възможности за настаняване за по-дълъг престой, както и отлични възможности за почивка на море.

Booking.com

Вашият коментар