Маршрут към местността Бакърлъка

Местността Бакърлъка се намира на 30 км от гр. Бургас, в границите на община Созопол. Основното, което привлича туристи е хубавата панорамна гледка отвисоко (376м надморска височина) на целия Бургаски залив. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка. На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България. 

Как се стига до Бакърлъка – карта, маршрут и gpx файл

Свали

Най-напред трябва да се стигне до село Росен (22 км от Бургас) и оттам след  8 км ще достигнете до мястото. От Росен се отива до така нареченото „депо“ и малко след изоставената бетонова естакада се завива вляво. 

Обслужващи сгради към депото и занемарената естакада вдясно, които се подминават
Разклон при Бакърлъка
Разклонът след бетоновата естакада, където се завива вляво за посещение на Бакърлъка

 Следва асфалтиран участък (2,6км) , който може да се премине с автомобил, но пътя е в лошо състояние и се изисква повече препазливост. В края на пътя има заградена военна зона с радиотехническо съоръжение и много антени, където може да се паркира. Оттам по кратка пътечка през гората се стига до склон, от който се разкрива великолепен изглед към Бургаския залив, и Созополските острови, които са наблизо. При липса на мъгла може да се наблюдават двата крайни носа на залива  – Емине отляво и нос Коракя отдясно.

Тясната пътечка през гората минаваща покрай каменни блокове

Гледка от Бакърлъка
Панорамна гледка от Бакърлъка

Официалното име на Бакърлъка е Медни рид и въпреки, че промяната на името е направена преди десетилетия, името Бакърлъка си остава по-популярно. Ридът е с дължина 20 км и с широчина 3 км с продълговата форма и върви успоредно на Черноморското крайбрежие. От север започва от парк Росенец, а на юг достига до р. Ропотамо, която го дели от Узунджа баир.

Както може да подскаже името „Медни рид“,  мястото е свързано с добива на мед започнал още през второто хилядолетие преди Христа и продължил до 20 век. Като останки от живота на древните са се запазили пръснати на места долмени, както и останки от тракийски крепостни стени градени от ломен камък без спойка.

Вашият коментар