Маршрут към местността Бакърлъка

Местността Бакърлъка се намира на 30 км от гр. Бургас, в границите на община Созопол. Основното, което привлича туристи е хубавата панорамна гледка отвисоко (376 м надморска височина) на целия Бургаски залив. Най-ясно се виждат Созопол и неговите острови, защото са най-близо. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка. На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България.

Актуализация към юни 2023

За достигане до Бакърлъка с автомобил от гр. Бургас има два начина:

  1. През село Равадиново. Този маршрут е по-дълъг, но за сметка на това пътят е в много добро състояние, с изключение само на последните 2 км (от „Депото“ до самия „Бакърлък“). Дължината на този маршрут от Бургас до Бакърлъка общо е 43 км.
  2. През село Росен или Атия. Този маршрут е по-кратък (от Бургас до Бакърлъка са 30 км), но пътят е в ужасно състояние. При последното ни посещение в района установихме, че целият асфалтиран път от село Росен до „депото“ е в много лошо състояние – осеян е с големи дупки. Може да се се вземе с обикновен автомобил, но трябва да се шофира много внимателно – само 1-ва и 2-ра предавка. Пътят от Равадиново до Бакърлъка е в много по-добро състояние ( видейки от Google street и от посещение на място).

Как се стига до Бакърлъка чрез навигацията на Google Maps – препоръчваме да се избере опцията преминаване през Равадиново


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото.

Как се стига до Бакърлъка от село Росен – карта, маршрут и gpx файл. При този вариант се преминава през път осеян с множество дупки:

Ако се идва от Бургас то най-напред трябва да се стигне до село Росен (22 км от Бургас) и оттам след  8 км ще достигнете до мястото. От Росен се отива до така нареченото „депо“ и малко след изоставената бетонова естакада се завива вляво.



Реклама



Обслужващи сгради към депото и занемарената естакада вдясно, които се подминават
Разклон при Бакърлъка
Разклонът след бетоновата естакада, където се завива вляво за посещение на Бакърлъка

Следва асфалтиран участък (2,6 км) , който може да се премине с автомобил, но пътят също е в лошо състояние и се изисква повече предпазливост. В края на пътя има заградена военна зона с радиотехническо съоръжение и много антени, където може да се паркира. Оттам по кратка пътечка през гората се стига до склон, от който се разкрива великолепен изглед към Бургаския залив, и Созополските острови, които са наблизо. При липса на мъгла може да се наблюдават двата крайни носа на залива  – нос Емине отляво и нос Коракя отдясно.

Тясната пътечка през гората минаваща покрай каменни блокове
Панорамна гледка през лятото от Бакърлъка
Панорамна гледка през лятото към Созопол и остров Св. Иван. Вляво е Черноморец, а в залива помежду им се намират къмпингите Градина и Златна рибка

Реклама



По - обширен поглед към местността от Бакърлъка
По – обширен поглед към местността
Гледка от Бакърлъка
Панорамна гледка от Бакърлъка в ранна пролет
Изглед  от Къмпинг Градина към връх Бакърлъка
Изглед от Къмпинг Градина към Бакърлъка

Реклама



Още снимки от Бакърлъка заснети с телеобектив

Поглед към остров Св. Иван
Изглед към Созопол и остров Св. Кирик (вляво)
Изглед към Черноморец
Изглед към нос Акин, край Черноморец. Там се намират останките от крепостта Акра. Повече информация оттук.
Изглед към Аркутино, резерват Ропотамо и нос Коракя (най-вляво)

Произход на името Бакърлъка

Официалното име на Бакърлъка е Медни рид и въпреки, че промяната на името е направена преди десетилетия, името Бакърлъка си остава по-популярно. Ридът е с дължина 20 км и с широчина 3 км с продълговата форма и върви успоредно на Черноморското крайбрежие. От север започва от парк Росенец, а на юг достига до р. Ропотамо, която го дели от Узунджа баир. Ридът принадлежи към планината Странджа, но извън границите на Природния Парк Странджа.

Както може да подскаже името „Медни рид“,  мястото е свързано с добива на мед започнал още през второто хилядолетие преди Христа и продължил до 20 век. Като останки от живота на древните са се запазили пръснати на места долмени, както и останки от тракийски крепостни стени градени от ломен камък без спойка.

Една от големите скали на върха

Опазване на защитената местност

Целият район наоколо попада на територията на „Защитена местност Бакърлъка“. При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Повече информация за тях може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, и нека след вас местността изглежда така, както сте я заварили.

Продължение на разходката

Други забележителности, които могат да се разгледат наблизо са при:

  1. Гр. Созопол, попадащ на 16 км оттук минавайки през село Равадиново. Градът предлага и добри възможности за настаняване за по-дълъг престой, както и отлични възможности за почивка на море.
  2. Курортно селище Черноморец (17 км оттук през Атия) за  плажове, средновековна крепост и интересни заливи и носове с хубави морски пейзажи
  3. Фиорда при Нос Агалина (20 км)
  4. Парк Росенец (14 км), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
  5. Център за наблюдение на птици Пода (21 км)
  6. Гр. Бургас (30 км)
  7. Град Приморско (30 км минавайки през с. Веселие и с. Ясна Поляна). Там е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Маршрут към местността Бакърлъка

  1. Станислава 13.02.2022 at 1:31

    Много е красиво, трябва да се види!!! Ето и клип, който намерих от там https://youtu.be/tQx9JkJWpSY

Вашият коментар