Приморско: Веселата скала в резерват Ропотамо

Веселата скала е природна забележителност, част от резерват Ропотамо и представлява съвкупност от множество овални сиенитни блокове –  резултат от древна вулканична дейност. Попадат в неопосредствена близост до шосето Созопол-Приморско. Мястото се посещава от туристи най-вече заради красивите панорамни гледки отвисоко, които се разкриват към намиращата се в близост река Ропотамо.

Как се стига до Веселата скала от Аркутино – карта, маршрут и GPX файл

Свали 
GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на обекта или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Характеристиките на маршрута са следните:

Дължина: 1,55 км –

от тях 1,45 км пеш по асфалтов път и 100 м стръмно изкачване по екопътека

Денивелация – 22м

Време за изминаване – половин час в едната посока

В самото начало на екопътеката за достигане на Веселата скала няма къде да се паркира. Подходящо и сигурно място за паркиране на автомобила е при паркинга пред блатото Аркутино намиращ се на главния път Созопол – Приморско.

Блато Аркутино
Паркинга пред блатото Аркутино наблюдаван в посока Приморско – Созопол. Отляво е блатото, а в дясно са курортно селище „Аркутино“ и охраняемата част на плажа. От тук до Веселата скала са 1,45 км

Втора възможност е при отбивка от шосето 1 км след блатото Аркутино в посока Приморско (посочено е с маркер на картата), но като цяло мястото не е много подходящо, тъй като това е началото на вътрешен път за служителите от подръжката на резерват Ропотамо:

Отбивка по шосето Созпол - Приморско
Отбивка от пътя 400 м преди Веселата скала. Към момента на нашето посещение металните порти бяха заключени, но това навярно не винаги е така. Навлизането по този път е забранено за въшни лица, тъй като резерват Ропотамо е със строг режим на посещение

По главното шосе се върви пеш с повишено внимание, тъй като лентите са само две, а лятото трафика е много голям. Това е най-трудната част от маршрута. Началото на екопътеката е отбелязано с табела карта на Резерват Ропотамо и висок знак, на който с червени букви е изписано „Веселата скала“:

Началото на екопътеката към Веселата скала от асфалтовия път Созопол-Приморско
Началото на екопътеката към Веселата скала

Горски тунел и богата флора в местността Веселата скала

Следват 100 м изкачване по стръмна пътека през тунел от гъста горска растителност по каменни стъпала обрасли в храсталаци. Денивелацията е около 12 м. В изобилие тук се среща добре познатия Бодлив залист, широко разпространен в целия резерват:

Горски тунел с изкачване по стъпалата

Има указателни табели, според които тук се срещат и видовете пролетна циклама, безстъблена иглика. В нашия преход не ни се отдаде възможност да видим такива, но това което привлече вниманието ни са жълто асфоделине и кандилниче:

Жълто асфоделине в местността Веселата скала
Жълто асфоделине – Asphodeline lutea. Нарича се още и жълто зайче грозде. Многогодишно тревисто растение с коренище. Цветовете са сбрани в сбит грозд. Плодът е кълбовидна кутийка. Цъфтежът е април-юни
Кандилниче - Ballota nigra
Кандилниче – Ballota nigra. Многогодишно тревисто растение от 0,3 до 1 м височина. Цъфтеж юни-август

Древни мегалитни блокове при Веселата скала

В края на пътеката са струпани сиенитни блокове, които са дали името на местността Веселата скала. Много наподобяват тези от Бегликташ – резултат от древната вулканична дейност на връх Китка в комбинация със сферично изветряне . Подобни се срещат и на други места в резервата – при нос Бегликташ и Вълчановото кале.

Скална композиция Веселата скала
Част от блоковете съставляващи Веселата скала

Покатервайки се на скалите се разкриват страхотни гледки към река Ропотамо:

Панорамна гледка към река Ропотамо и Узунджа баир от Веселата скала.
Панорамна гледка към река Ропотамо и Узунджа баир от Веселата скала. Отляво е хълмът на който е разположена Лъвската глава. За да се види от подходящ ъгъл, трябва да се продължи по асфалтовия път още 250 м в посока Приморско
Поглед в северна посока към река Ропотамо
Поглед в северна посока към река Ропотамо

Като възможност за продължение на разходката можете да се придвижите до устието на Ропотамо от пясъчните дюни на Аркутино.

За всички останали пътеки в резерват Ропотамо разгледайте тук приложената цялостна карта и описание.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за настаняване, тъй като разполага с голяма леглова база – хотели, къщи за гости, квартири, бунгала и др.


Booking.com

Вашият коментар