Поморие – информация, забележителности и плажове

Поморие е третият по големина град по Черноморието след Варна и Бургас и един от основните му отрасли е туризма. Притежава отлични дадености за почивка на море в комбинация с разглеждане на исторически забележителности. Със своите 9 километра, източният плаж на Поморие е най-дългият по Южното Черноморие. Местоположението на града в близост до Поморийско езеро предоставя възможности и за разходка по екопътека, както и наблюдение на редки прелетни птици. 

В два специализирани санаториума и някои спа хотели се предлагат кални бани с лиманна кал и луга от Поморийско езеро. Това привлича хиляди посетители целогодишно, тъй като калта има лечебно влияние върху множество заболявания.

Градът е притегателен и за ценителите на виното – тук има няколко винарни, които организират вечеря с дегустация. През лятото, на площада в центъра, се провежда и винен фест.

Като цяло Поморие е предпочитано място от семейства с деца, тъй като е спокоен курорт.

Какво да видим в Поморие – карта, забележителности и плажове


Тук приложената карта би могла да бъде едно добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по- надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Градът отстои на 20 км северно от Бургас, 18 км южно от Несебър. Има редовни автобуси до съседните градове, както и автобус до стoлицата. Близостта на летище Сарафово, което е на едва 8 км от тук правят Поморие още по-достъпен, особено за чуждестранните туристи. Тук има богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гостиапартаменти под наем, семейни хотели, квартири и бунгала . Способни да удовлетворят всеки вкус тук има и множество ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии. На особена почит тук се радват и таверните, тъй като в миналото градът е бил населен основно с гърци. В тях, под звуците на гръцка музика и сиртаки, можете да вкусите риба и морски деликатеси приготвени по местни рибарски рецепти.

За забавление на туристите, тук се предлагат много атракции сред които разходка с корабче или влакче, лунапарк, водни ски, водни колела и др. Допълнително развлечение може да бъде и новоизграденият аквапарк в началото на града.

Плажовете на Поморие


Плажовете на Поморие са два – източен и южен.

Източен плаж

Източният плаж започва от Стария град и е един от най-дългите по Черноморието – общата дължина е 9 км и достига до гр. Ахелой. От тях 3 км е охраняем с концисионери които го поддържат. Плажът е носител на наградата, която се присъжда за най чисти води – „Син флаг“.

Началото на източен плаж - Поморие
Началото на източния плаж в старата част на Поморие. На снимката се вижда първия от поредицата вълноломи. Поради това този плаж се нарича още и „Първия плаж“. Непосредствено до него са старите къщи в Поморие
Участък от Източния плаж в близост до „Гранд хотел Поморие“. Местните наричат този участък „Централен плаж“. Пада се около 1,5 км след „Първия“ плаж в посока северозапад. Може да се достигне пеша по плажната ивица от „Първия плаж“

Реклама



Централен плаж на Поморие
При спокойно море тук е подходящо за плажуване с деца, тъй като водите са плитки навътре в морето
Началото на централния плаж в Поморие
Друг изглед към „Централния плаж“. В близост до него се намират и двата санаториума в които се практикува калолечение
Малко плажче в близост до Централен плаж, което местните наричат "Помпата" заради старинната малка постройка
Малко плажче в близост до Централен плаж, което местните наричат „Помпата“ заради старинната малка постройка

Източен плаж – дива част

Останалите 6 км са неохраняема зона и част от защитена местност Поморийско езеро. До тях минава туристическа екопътека, която може да се използва и за преминаване с велосипед. Пясъчната коса, която отделя езерото от морето е най-дългата по Южното Черноморие (6 км), следвана от косата при блатото Алепу, край Созопол – дълга 3 км.

По асфалтираният участък между Поморийско езеро и морето има бунгала за летовници. Очаква се в скоро време тук да се направи и къмпинг за кемпери и каравани.

Поморие дивия плаж в източната част край Поморийско езеро
Края на охраняемата част на източния плаж. Тук пясъка е необичайно черен заради железните окиси в него. Отляво се намира Поморийско езеро, от където някои туристи се снабдяват с лиманна кал и си правят сами кални бани.
Дивият плаж на Поморие
Дивият, неохраняем плаж с черен пясък, който достига до гр. Ахелой. Дължината му е 6 км. Повече информация – оттук.

Южен плаж

Южният плаж се намира в Новата част на града, дълъг е само 800 м, но за разлика от Източния плаж е с доста по-широка плажна ививца

Плажът в новия град на Поморие
Плажът в Новата част на гр. Поморие. Нарича се още и „Южен плаж“

Реклама



Пристанището на Поморие

Пада се в близост до центъра на града и е много харесвано място за разходки. Освен множеството рибарски лодки по брега, тук акостират и много яхти и рибарски кораби. Лятото тук се организират регати с яхти. През лятото всеки ден тръгват корабчетата за разходка, които могат да ви разведат на панорамна разходка около града достигаща до Поморийският фар (на 1 км от брега) или до новата част на града. През сутрешните часове на деня има и по-дълги преходи достигащи до остров Св. Анастасия или гр. Созопол.

Изглед към рибарските лодки и пристанището на гр. Поморие
Изглед към рибарските лодки и пристанището
Рибарските лодки в Поморие
Рибарските лодки отблизо
Общ изглед към пристанището на Поморие, където акостират малки кораби, яхти и катери
Общ изглед към пристанището на Поморие, където акостират малки кораби, яхти и катери
Корабът Кук за разходка около Поморие
Началото на пристанището и едно от корабчетата за разходка
Фарът на Поморие, който е навигационен ориентир за преминаващите кораби. Пада се на 1 км от сушата

В близост до пристанището се намират Яворовите скали, кръстени на поета Яворов, който е прекарал в Поморие една година (1899-1900) от живота си. Съзерцавайки морската шир от тези скали той намира вдъхновението за първите си творби, с които става известен и се сдобива с псевдонима Яворов. В негова чест всяко лято в Поморие се организират поетичните празници „Яворови дни“.

Реклама



Паметникът на поета Яворов в Поморие
Паметникът на поета Яворов до Яворовите скали – идентичен е с този в Чирпан и София

Забележителности в Поморие


Тракийската куполна гробница

Най старата постройка в Поморие, датирана към III-IV в. след Хр. е тракийската куполна гробница попадаща в началото на града. Тя е най-голямата тракийска гробница на територията на България с архитектурни решения без аналог и посещението й неизменно е съпроводено с изумление пред вещината на античните майстори.

Уникалната куха колона, на която се носи целия могилен насип в поморийската куполна гробница
Кухата колона, на която се носи целия могилен насип в поморийската куполна гробница

Старите дървени къщи

В стария град, в най-източната част, са се запазили малкото на брой оцелели дървени къщи, след големия пожар сполетял града през 1906 г. Обявени са за архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“ и непосредствено до тях има 300 годишна църква, която е действаща и допълва старинния облик на мястото –  „Свето Преображение Господне“.

Старите къщи в "Старият град" на Поморие
Архитектурен резерват „Старите къщи“ в старата част на Поморие, така наречената „гръцка махала“, или „Старият град“.
Старите дървени къщи в Поморие
Още изгледи от „Стари поморийски къщи“
Рибарска лодка в двора на една от старите поморийски къщи
Рибарска лодка на ремонт в двора на една от старите къщи
Старите къщи в "Старият град" на Поморие
Друг изглед към старите къщи. Подробна информация за тяхното архитектурно разпределение можете да получите в Историческия музей

Реклама



Старата църква „Свето Преображение Господне“


Най-източната част на града където се намира църквата "Свето Преображение Господне". Това също е в Поморие - "Старият град".
Непосредствено до старите къщи в „Старият град“ се намира църквата „Свето Преображение Господне“. Тук е най-източната част  на града
Стария град в Поморие - църквата Свето Преображение Господне
Църквата заснета от задната страна

Църквата „Св. Рождество Богородчно“

В центъра на града е най-голямата църква на територията на Поморие – „Св. Рождество Богородично“, мястото където се събират поморийци в празнични дни на тържествена литургия, сватби и кръщенета. Построена е в края на XIX век.

Църквата Св. Рождество Богородично в центъра на града
Църквата Св. Рождество Богородично в центъра на града
Центърът на Поморие
Центърът на града, където се намира църквата, е изцяло пешеходна зона
Старинна сграда на банката в центъра на гр. Поморие
В далечината се вижда стара сграда с купол и часовник , където в миналото е била градската банка

В близост до нея се намира модерната и нова сграда на читалището, в чиято зала се прожектират филми и провеждат концерти. На сцената пред читалището се състоят летните фестивали „Седмица на морето“, „Дни на виното“ и „Яворови дни“, което е едно допълнително развлечение за туристите.

Читалището и кинозалата на Поморие
Читалището и кинозалата на Поморие

Манастирът „Св. Георги Победоносец“

А в новата част на града (популярна сред местните като „новият град“) се намира действащия манастир „Св. Георги Победоносец“ . В двора на манастира има аязмо, за чиито води се вярва, че са лековити. В настоящия си вид е построен в средата на XIX век, но се смята, че първият манастир тук е бил построен още през 7в. Предполга се, че още по-рано тук е имало тракийско светилище.

Манастирът "Св. Георги"
Манастирът „Св. Георги“. Множество вярващи се стичат тук на Гергьовден, когато е празника на Поморие

Реклама



Музеят на солта

е единствен по рода си в България и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Тук нагледно може да се види каква е била технологията с която средновековните поморийци са добивали морска сол. Към музея има 20 дка солници и експозиционна зала с макети на съоръженията използвани в процеса.

Музеят на солта в Поморие
Музеят на солта в Поморие, намиращ се на брега на Поморийско езеро
Сол направена за нуждите на музея на солта
Купчините готова сол, пред музея

Непосредствено до музея на солта се намира посетителския информационен център на Поморийско езеро, където могат да се наблюдават редки птици и да получите по-подробна информация за „Поморийското езеро“, защитените животински и растителни видове, които се срещат.

Поморийско езеро


Залез над Поморийско езеро
Залез над Поморийско езеро. Изгледът е от пясъчната коса разделяща езерото от морето, т. нар. „Ивицата“, както е популярна сред местните. За повече информация – последвайте този линк
Разходка по екопътеката между Поморийско езеро и морето. Местните наричат тази местност "Ивицата"
Разходка по екопътеката край пясъчната коса между Поморийско езеро и морето („Ивицата“)

По бреговете на Поморийско езеро се намират два санаториума и спа хотели, които предлагат калолечение.

Любими места за разходки

В тази малка галерия можете да видите още места за разходки в Поморие, които са се превърнали в любими за всеки посетил града:

Реклама



Исторически музей и кратка история на града

Старото име на града е Анхиало,  и това название се е използвало от античността до 1934 г., когато е преименувано в Поморие. За произхода на името има няколко версии, като една от най-популярните , че името много наподобява словосъчетанието „анхийело“ което в  буквален превод от гръцки означава „край плиткото море“  – плитки са бреговете и на съвременно Поморие.

Античност

Предполага се, че тук първоначално е имало тракийско селище, а в последствие идват жители на Аполония (днешен Созопол) и съзадават своя колония. Това се случва през V-IV в. Пр. Христа и официално се приема като периода през който е създаден древния Анхиало. Находките от този период са много оскъдни, и като източник на информация се използват описания на историци от онова време. Няма данни какви са били взаимоотношенията между живущите тук траки и аполонийци.  Градът е бил на много удобно стратегическо място, тъй като е позволявал на аполонийците да наблюдават разположеният на север Месамбрия (Несебър), както и да препречват достъпа на техните кораби към Южното Черноморие. През II-ри век пр. Христа, тук вече е имало стабилна крепостна стена.

Разцвет през Римския период

По време на римското владичество, което започва през 1-ви век сл. Христа градът претърпява истински разцвет и се превръща в голям областен град – център на стратегия. За разлика от Аполония, местното население приело доброволно римляните и с това си спечелило тяхната благосклонност. Друга причина за разрастването на града е лесният достъп до него по суша – околността на Анхиало е равнина. Достъпът до Аполония, например, бил по-труден заради хълмистия релеф, а Месамбрия бил обграден от пясъчни пустини и блата.

Градът е бил наречен Улпия Анхиало, а градоутройството му е било типично римско – с перпендикулярни калдъръмени улици. Тук е кипяла активна търговия – намерени са монети от всички краища на древния свят. Основните стоки, които е продавал Анхиало са били вино, риба, дървен материал, жито и други земеделски култури. И тогава, и сега Поморийското поле е било изключително плодородно.  Според изследователите от онова време градът е бил по-голям от Аполония и Месамбрия взети заедно. По това време Анхиало е бил разположен в местността Палеокастро (където е съвременната нова част) и Поморийско езеро, което тогава е било суша.

Находки от римско време

През последните няколко години, при ремонта на водопроводната мрежа в тази част на града, се намериха много находки, от Римско време и сега изложени в „Историческия музей“.

Исторически музей Поморие
Сградата на историческия музей попадащ в старата част на Поморие. Построена в края на XIX век и първоначално използвана за девическа гимназия. Обявена е за паметник на културата.

Сред тях на особен интерес се радва римска мозайка от баня, както и фрагменти от колони. В музея могат да се видят още много други находки, разкрити при други проучвания – монети, амфори, котви от Бронзовата епоха и дори бивни на мамут от праисторически времена:

Галерия снимки с някои от находките в музея


По време на римското управление траките са обитавали града и дори са имало право на глас в неговото управление. Свидетелство за тяхното присъствие са множеството тракийски могили, сред които и Тракийската куполна гробница, попадащи в покрайнините на града. През 1975 г. в местността е открита доста ценна находка – златни накити на тракийската жрица и лечителка Лесескпера, живяла в периода между I-ви и III-ти век след Христа. Към настоящия момент могат да се видят само в музея в гр. Бургас.

Средновековие

Около VI-VII век след Христа, Анхиало е сполетян от голямо бедствие – земетресение, което довежда до рязко потъване нивото на града в северозападната му част. Това довежда до нахлуване на морски води в резултат на което постройки, крепости и пристанище са наводнени и разрушени. Преполага се, че голяма част от населението се е изместило към Аполония и Месамбрия, а тези, които са останали тук са започнали да градят наново домовете си, където сега е „старата част“ на Поморие. На мястото на потъналия град се образувал залив с плитки води, който след няколко столетия, бил заграден от пясъчна коса , вследствие натрупване на нанонси от морските течения. Създалият се по този начин лиман е именно Поморийското езеро. Предполага се, че по дъното му има много находки, но тъй като е защитена местност – проучвания не могат да бъдат правени.

Благодарение на новообразуваното езеро градът се сдобил с още един отрасъл, който му върнал предишните слава и богатство за векове напред – солодобивът.

През IX век градът става част от Българската държава, но в следващите векове, се водят много битки с Византия и често е превземан от византийци. През 1453 г. е превзет от османците, но тук намират убежище последните византийски императори – Кантакузините, които стават васални на султана.

По време на Османското владичество градът получава статут на пристанищен град и областен център. Бил е и един от най-големите солодобивни центрове в Тракия.

Нова история

До XIX век Анхиало е бил един от най-важните градове по Черноморието, преди да бъде изместен от Бургас. Основното население на града са гърци и тук се е говорело само на гръцки. През 1906 г. в резултат от водената от Гърция пропаганда в Македония, отношенията между българи и гърци силно се изострят в цяла България. Големият пожар в Анхиало през същата година, който е причинен умишлено, изпепелява почти целия град и старите дървени къщи – домове на анхиалските гърци. Останали без дом, голяма част от тях са принудени да емигрират в Гърция, където създават нов град наречен „Неа Анхиало“ (Ново Анхиало). Потомците на тези, които са останали тук, сега живеят в „Стария град“, наричан още и „Гръцката махала“

Въпреки дългата си история, градът е страдал многократно и от други пожари, поради което запазените стари сгради са малко.



Продължение на разходката

Освен всичко изброено, ако посетите Поморие, не пропускайте да видите  Tракийската куполна гробница, да се разходите по екопътеката между езерото и морето, или да наблюдавате птици с осигурени бинокли при посетителския информационен център на Поморийско езеро. За повече информация последвайте линковете.

Най-близките интересни градове наоколо с множество забележителности са:

  1. Гр. Бургас (20 км на юг) и център за наблюдение на птици Пода (30 км)
  2. Гр. Несебър (20 км на север) с неповторимата си старинна атмосфера и множеството си запазени исторически постройки.
  3. Град Св. Влас (25 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените. 
  4. От Елените (28 км) може да се направи туристически преход до дивия плаж Емона и евентуално нос Емине

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Поморие – информация, забележителности и плажове

  1. Приморско 24.01.2023 at 14:15

    Поморие си остава любима дестинация за лятото. Благодаря за изчерпателната информация.

Вашият коментар