Малко Търново в сърцето на Странджа

Малко Търново се намира в централната част на Странджа планина и привлича туристи с хубавата си природа и с историческите обекти в града и неговите околности . Тук се намират известните археологически обекти „Мишкова нива“ и Пропада, както и музейният комплекс на Малко Търново, който е един от 100-те национални туристически обекта. Градът е подходящ като място за отсядане при по-дълъг престой в Странджа планина, тъй като в един малък периметър около него (30км) попадат множество други интересни странджански села. В рамките на няколко дни могат да бъдат обходени екопътеките около селата Младежко, Бръшлян, Сливарово, Граматиково, Кондолово и др.

Градът отстои на 74 км южно от Бургас, 56 км западно от Царево. Има редовни автобуси до Бургас. Макар и не много, градчето разполага с места за настаняване – хотели, къщи за гости и апартаменти под наем. Малко на брой са и ресторантите и кафетата.

Малко Търново – карта и забележителности

Музеите на Малко Търново

В 3 къщи, представители на странджанската възрожденска архитектура са разположени историческата, природната и етнографска експозиции на музея . Със заплащането на един вход, получавате достъп и до трите сгради.

В първата къща са представени находките разкрити при археологическите обекти около Малко Търново. От описанията в музея ще добиете допълнителна информация за тракийските гробници „Пропада“ и „Мишкова нива“, на които няма поставено лице за провеждане на беседи. В двора на музея са струпани фрагменти от древни постройки намерени при провелите се разкопки.

Сградата с историческа експозиция в Малко Търново
Сградата с историческа експозиция в Малко Търново
Лепидариум в двора на музея на Малко Търново
Статуи и фрагменти от сгради в двора на музея

В историческата експозиция може да се научи повече за историята на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Могат да се видят и образци на иконната живопис на странджанските майстори.

В природната експозиция има интересни игри за запознаване със странджанския животински свят – телефон за разговор с птиците, „тъмна стая“ със звуци в нощната гора. Може да се научи и още много за редките растителни видове срещащи се в Странджа.

Музеят с природна експозиция в Малко Търново
Сградата с природна експозиция

В къщата с етнографска експозиция ще видите автентични предмети от бита и одежди от източно-рупската етнографска област.

Сградата с етнографска експозиция от музеите на Малко Търново
Сградата с етнографска експозиция

Големият врис

Някога, много отдавна преди да бъде създадено Малко Търново, на мястото на чешмата „Големият врис“ ( врис ще рече извор) в центъра на града имало извор обвит от лианите на растението висока скрипка. Това е вечно зелено растение с бодли и червени плодове  – smilax exselca.

Странджанци наричали високата скрипка с наименованието „тързулка“ и според техния фолклор, мястото е било обитавано от „самовили“ (т.е. самодиви).

Обгърнат от лианите на растението и пазен от самовилите изворът бил непристъпен. Именно това растение дало името на съвременния Малко Търново – от „тръните“ произлязло Търново.

Построен е през 1862 г, а днес Големият врис е символ на града.

Големият врис - чешма на площада на Малко Търново
Големият врис в Малко Търново

Църквите в Малко Търново

Църквата Успение Богородично

Намира се в на площада в града и в първоначалния си вид е построена през 1754 г. на място, където векове по-рано е имало тракийско светилище. През 1830 г. е издигната във вида, в който я виждаме сега. В църквата има повече от 150 икони, като някои от тях са емблематични за странджанската иконописна школа и са от началото на XIX в.

Църквата Успение Богородично в Малко Търново
Църквата Успение Богородично в Малко Търново

Източно – католическа църква „Света Троица“

През 1860 г. по времето на папа Пий IX, група български деятели, борейки се за църковна независимост на българските епархии, решават да сключат уния с Рим. До тогава българските църкви се намирали под върховенството на Цариградската патриаршия. Целта на унията е църквите да станат подчинени на папата, но да запазят православните си ритуали и традиции.

Малко Търново се присъедниява към унията и в резултат на това през 1860 г.  се построява католическият храм „Св. Петка“. По този начин в града за  първи път се служи на български и се отдава почит на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий.

Открива се и българско католическо училище, в което се изучават бедни българчета – католици и православни. Освен това много младежи от града се пращат в Българо-католическата гимназия в Одрин, както и в Западноевропейски университети. Впоследствие, завърналите се от тях участват в строежа на младата българска държава.

Тъй като църквата „Св. Петка“ е започнала да се руши през 20-те години на XX в, на нейно място е издигнат новия храм, който виждаме и сега – „Св. Троица“

Католическа църква "Успение Богородично" в Малко Търново
Католическа църква „Света Троица“

В него се съхранява смятаната за чудотворна икона на Богородица и наричана тук „Покровителка на единството между християните“.

католическата екзархия в Малко Търново
Сграда на католическата екзархия в Малко Търново

Исторически забележителности в околностите на Малко Търново

 Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива

Обявен е за исторически паметник на културата от национално значение през 1986 г.  Освен с историята си руините в Мишкова нива привличат посетители и с живописна природа – обектът е обграден от гъста гора с изобилие от папратови храсти. Състои се от куполен храм и могилен некропол. Силно разрушена е в следствие иманярски набези.

Руини на гробницата при Мишкова нива - Малко Търново
Руини на гробницата при Мишкова нива – Малко Търново

Първоначално в периода V-III в. пр. Хр. е било гробница на тракийски владетел.

Дромосът и камерата на гробницата - светилище Мишкова нива
Дромосът и камерата на гробницата – светилище

По-късно през II – III в сл. Хр. се доизгражда и превръща в светилище – хаарон. На това място се е отдавала почит към мъртвия и в същото време е било светилище на бог Аполон. Входът към куполната гробница бил увенчан с фронтон, който сега е изложен в двора на музея на Малко Търново. На фронтона са изобразени копие. щит и две разтворени длани, които символизират поздрав към слънцето – Слънчевия култ.

Фронтонът от гробницата в двора на музея на Малко Търново
Фронтонът от гробницата в двора на музея на Малко Търново

От няколко години насам, до обекта може да се стигне с автомобил по новоизградения асфалтов път. Мишкова нива се пада се на около 3 км от града, в  югозападна посока. Попада в близост до границата с Турция.  Към момента на нашето посещение на обекта, асфалтовият път все още не беше направен и не можем да дадем актуална информация за новия. Приложеният GPX файл ще ви помогне да се придвижите с автомобил по главния асфалтов път от Малко Търново до отбивката водеща към Мишкова нива.

Как се стига до отбивката водеща към Мишкова нива – карта, маршрут и GPX файл

 
Свали GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

ВАЖНО: Ако желаете да посетите Мишкова нива трябва да се запишете с личните си карти при пункта на Гранична полиция, намиращ се в центъра на Малко Търново.

Тракийски могилен некропол в местността Пропада

В местността Пропада край Малко Търново можете да наблюдавате няколко типа съоръжения за погребване на мъртвите от древността и ранната античност – гробни камери, тракийска куполна  гробница и римска гробница. Намира се в околностите на Малко Търново и се достига по екопътека сред гората – за повече информация последвайте линка към друга наша статия.

Гробницата на египетската богиня Бастет

Мястото стана много популярно в последните години, най вече след излъчените няколко документални филма по българските телевизии – Би Ти Ви, Нова, ББТ и др. На този линк във Vbox можете да видите най-продължителния и подробен филм в няколко части.

Обектът се посещава преди всичко от вярващи в окултното, които оставят след себе си дървени статуетки на котки, в знак на уважение към богинята котка Бастет.

Казано накратко, тук през 1981 г. секретна археологическа експедиция започва разкопки водена от тайнствена карта и напътствията на пророчицата Ванга. Един от знаците, който насочил експедицията на това място бил скалният релеф на котка, който и сега може да се види.

Гробницата на Бастет край Малко Търново със скалния релеф на котка
Гробницата на Бастет край Малко Търново със скалния релеф на котка върху отвесните скали
Лицето на котката при гробницата на Бастет по-отблизо
Лицето на котката по-отблизо. Малко трудно е наистина да се различи котешкото лице, но това е знакът довел експедицията тук

Участниците в експедицията разказват, че в една от вечерите край обекта са станали свидетели на паранормално явление.

Какво точно са намерили и до днес не е ясно – съществуват най-различни легенди и слухове.

По наша преценка – на мястото няма нищо интересно – просто една дупка пълна с вода. За нея се разказва, че е била входът към гробницата, но в края на проучванията била запечатана с бетон, и сега няма как да се влезе вътре.

Запечатаната дупка - вход към тайнствата на гробницата на Бастет
Запечатаната дупка – вход към тайнствата на гробницата

Това, което се хареса на нас в този поход бе живописната Странджанска гора, както и най-високият връх Градището, намиращ се наблизо.

Ние се придвижихме до мястото с високопроходим джип и екскурзовод осигурени от „Туристически информационен център Малко Търново“– тел. 05952/3017; 0886647201. Те организират не само джип – сафарита до обекта, но и пешеходни разходки с водач. Могат да ви разведат и до други дестинации в района – например Индипасха до с. Сливарово.

За момента не разполагаме с GPX файл на пътеките по които се стига до мястото. Все пак видяхме, че маршрутите са обозначени на туристическата електронна карта BGМountains, която можете да разгледате на смартфона си. Отваряйки я чрез приложениeтo Oruxmaps, тя ще ви напътства при полеви условия, чрез вградения GPS във вашия смартфон. За повече информация как се прави –  прочетете статията посветена на работата с Oruxmaps и карта BGMountains.

ВАЖНО:

Към настоящия момент не можем да дадем актуална информация в какво състояние са пътеките, представени на BGmountains и водещи към гробницата на Бастет. Предприемайки поход към това място без водач, и на ваша отговорност е важно да спазите следното:

  1. Обектът попада непосредствено до границата, затова ако желаете да го посетите – трябва да уведомите Гранична полиция!
  2.  В никакъв случай не ходете сами! Мястото е доста изолирано насред дива гора и не е изключено да попаднете на нелегални мигранти по пътя си, имайки предвид трафика в последните години. Разумно би било да сте голяма група хора.
Сградата на туристически информационен център Малко Търново
Сградата на туристически информационен център Малко Търново, намираща се в центъра на града, близо до площада. При заявка, от центъра организират джип-сафарита и осигуряват водачи за всякакви походи в района.

Кратка история на Малко Търново

Още от древността районът около Малко Търново бил един от основните рударски и металургични центрове в България. Към настоящия момент са проучени повече от 50 рударника за добив на медна и желязна руда, които са се използвали и по Римско време.

При изкопни работи в града около реката са разкрити останки от металургична пещ, а архитектурните детайли и скулптури в околностите са свидетелство за богато древно селище. Имало е пътища, които са водели към Аполония, Деултум и други антични градове за износ на руди и дървен материал.

Малко Търново възниква през 1630 г. вследствие обединението на четири съседни махали. По това време е имало общо 40 колибарски селища в местността. Постепенно започва разширяването на градчето и изграждане на административни сгради, православни храмове и параклиси. От тогава до XX в. основният отрасъл за местните бил скотовъдтство, дърводобива и добива на мрамор.

След Освобождението на България, Малко Търново остава в пределите на Османската империя.

При потушаването на Илинденско – Преображенското въстание през 1903 г. , Малко Търново търпи щети и дава жертви– 1200 къщи са разграбени, 5000 души се изселват, 18 души са убити.

През 1913 г. градът преминава в пределите на Българската държава.

Площадът на съвременния Малко Търново
Площадът на съвременния Малко Търново

Ако планирате да отседнете в Малко Търново, освен горепосочените обекти добра идея е също така да видите близо намиращите се:

 

    1. Екопътека – изворите и пещери при село Младежко. 
    2. Архитектурния резерват при с. Бръшлян
    3. Екопътека към параклисът Св. Троица край село Граматиково,
    4. Екопътеката „В царството на зелениката“ край Кондолово

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението и престоя си в Малко Търново, вижте бързо и лесно разстоянията до близките села със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели.

Booking.com

Правейки резервация чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

Вашият коментар