Царево – портата към Странджа от Черно море

Простиращ се на три залива със стръмни скалисти брегове, прекрасни плажове и голям парк до морето, Царево предлага чудесни възможности за почивка на море. Близостта на Странджа и главният път който започва оттук и води към Малко Търново предоставят възможности за еко разходки и опознаване на странджанските традиции и обичаи в близко разположените и популярни села Българи, Кости, Кондолово и Граматиково. По друг път наблизо е село Бродилово. При по-продължителен престой, могат да се посетят и близо намиращите се черноморски курорти Варвара, Ахтопол, Синеморец, Лозенец, Китен и Приморско за още красиви морски пейзажи,  плажове и екопътеки сред природата.

Какво да видим в Царево – карта, забележителности и плажове


Тук приложената карта би могла да бъде едно добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация със смартфон.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Градът отстои на 65 км южно от Бургас, 16 км от Приморско и 56 км източно от Малко Търново. Предлагат се многобройни места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, семейни хотели, квартири и къмпинг с бунгала. Богат е и изборът на места за хранене – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии и плажни капанчета.

Плажовете на Царево


Къмпинг Нестинарка

Това е най-големият плаж в града с дължина 600 м , а широчината му достига 90 м. Пада се в южната част на Царево. Охраняем е и се предлагат водни атракции – водни колела, малък аквапарк в морето, джетове, лодка за разходка и др.

Има и няколко плажни барове и ресторанти. Зад него, като места за настаняване има хотели и къмпинг с бунгала.

Къмпинг Нестинарка, Царево
Къмпинг Нестинарка в поглед от южната страна
Северната част на къмпинг Нестинарка, Царево
Северната част на къмпинг Нестинарка, Царево

Реклама



Плаж Василико

Пада се в старата част на града в квартал Василико. Дължината му е 230 м, но плажната ивица е доста тясна – не повече от 15 м. Намира се в близост до църквата „Св. Успение Богородично“ разположена на нос Кастро.

Плаж Василико в близост до нос Кастро, където е църквата "Св. Успение Богородично"
Плаж Василико в близост до нос Кастро, където е църквата „Св. Успение Богородично“

Централен плаж

Както името му подсказва – пада се в централната част на града в близост до Морската градина на Царево. Не е много голям – дължина 300 м, широчина не повече от 15 м. Охраняем е, и разполага  с плажни ресторантчета. Чарът на плажа е в стръмните му склонове със зелена окраска, както и интересните оформени от ерозията варовикови скали в южната му част, наричани от местните „Гаргите“ (как се стига до тях и още снимки – по-долу).

Централният плаж на Царево
Централен плаж на Царево
Южната страна на централния плаж, където са скалите наричани "Гаргите"
Южната страна на централния плаж, където се виждат част от варовиковите скали наричани „Гаргите“

Реклама



Диви малки заливи южно от Царево


Между Царево и Варвара има малки заливи, посещавани от търсещите спокойствие летовници.

Царево див залив
Малък залив на южния изход от Царево в посока Варвара. Вляво на снимката се вижда бившата корабостроителница на Царево

Две интересни места са т. нар. „Дивите скали“ и „Меките скали“.

Забележителности в Царево


Църквата „Св. Успение Богородично“

Един от най-запомнящите се символи на Царево, тъй като се вижда отдалече от почти всички брегове на града. Намира се на високите и  вдадени навътре в морето скали на нос Кастро в старата част на града. Обявена е за паметник на културата и е построена през 1831 г. на мястото на по-стар храм. В настоящия момент е действаща, с реставрирана фасадна каменна облицовка.

Църквата "Св. Успение Богородично" разположена на нос Кастро гледана от алеята водеща към пристанището
Църквата „Св. Успение Богородично“ разположена на нос Кастро гледана от алеята водеща към пристанището
Църквата "Св. Успение Богородично" отблизо с реставрирана облицовка
Църквата „Св. Успение Богородично“ отблизо с реставрирана облицовка
Изглед от към плаж Василико към църквата "Св. Успение Богородично"
Изглед от плаж Василико към църквата
Гледка от нос Кастро на юг към тези интересни скални форми, падащи се от северната страна на плаж Василико, Царево
Гледка от нос Кастро на юг. Тези интересни скални форми се падат от северната страна на плаж Василико

Църквата „Св. Цар Борис Михаил“

Пада се в центъра на града и е построена през 1936 г. със съдействието на цар Борис III. Поради тази причина е кръстена на българския светец и държавен глава със същото име –  Борис I който налага християнството като официална религия в България през 866 г.

Църквата „Св. Цар Борис Михаил“ попадаща в центъра на Царево
Църквата „Св. Цар Борис Михаил“ попадаща в центъра на Царево

Пристанището на Царево

Това е най-южното пристанище по българското Черноморие, което е регистрирано за обществен транспорт с регионално значение. Тук акостират пътнически кораби, яхти и рибарски лодки. Оттук тръгват и корабчетата за разходка в акваторията на Царево.

Пристанището на Царево
Пристанището на Царево
Изглед от края на пристанището на Царево
Изглед от края на пристанището

Реклама



Варовикови скали „Гаргите“

Падат се между пристанището и централния плаж на Царево. Това са интересни скални форми получени вследствие изветрянето на бял варовик. Дължината на крайбрежната ивица съставена от тези скали е около 700 м, като от тях около 300 м са проходими и са харесвано място за разходки и снимки.

Скални образувания от бял варовик при "Гаргите Царево"
Скални образувания от бял варовик при „Гаргите Царево“
Гаргите сутрин, при изгрева на слънцето
И още бял варовик, гаргите, Царево
И още бял варовик
Отдясно на тези скали се намира централният плаж на Царево
Отдясно на тези скали се намира централният плаж на Царево

Реклама



Морската градина на Царево

Това е най-голямата градина край морето по Южното Черноморие след бургаската морска градина. Заема площ от около 50 дка,  залесена с широколистна и иглолистна растителност и цветя. Има алеи за разходки, пейки за отмора, детски площадки и лунапарк. Попада между пристанището и централния плаж на Царево (над скалите „гарги“) и от нея се разкриват хубави гледки към морето.

Морската градина на Царево, с много зеленина, алеи, пейки и детски площадки
Морската градина на Царево, с много зеленина, алеи, пейки и детски площадки
Шах с големи фигури в Морската градина на Царево
За забавление на туристите – шах с големи фигури измежду алеите на парка

Музеят на Царево

Тук могат да се видят многобройните находки разкрити в землището на община Царево –  гр. Ахтопол, с. Синеморец, с. Резово, с. Бродилово, с. Българи – амфори, котви монети, накити и др. На особен интерес се радва уникалното златно съкровище разкрито при  Синеморец и датирано към края на III в. пр. Хр. Заради изящната си изработка то се нарежда като един от шедьоврите на античното ювелирно изкуство. Тъй като стойността му е определена като безценна, неговият оригинал се пази в НИМ София, а тук е изложено негово копие. В музея е забранено да се снима, поради което не прилагаме снимки.

Сградата на музея в центъра на Царево
Сградата на музея в центъра на Царево
Сградата на народното читалище "Георги Кондолов" в Царево
Сградата на народното читалище „Георги Кондолов“ в центъра на града

Странджанска зеленика

Този великолепен, див рододендрон се е превърнал в символ на Странджа планина. В община Царево има множество находища, където се среща. Това са местността Марина река (12 км) и районите край селата Бродилово (15 км), Българи (18 км), Кости (24 км) и Кондолово (23 км). За да се види разцъфнал, както е на приложената снимка, трябва да се дойде в началото на месец май. През останалата част на годината остават само вечнозелените листа. Растението е рядко и защитено от закона.

Странджанска зеленика (Rhododendron ponticum). В буквален превод от латински – черноморски рододендрон.

Реклама



Кратка история на Царево

До 1934 г. селището се е наричал Василико. От 1934 до 1950 е прекръстено на Царево, а в периода 1950-1991 се нарича Мичурин. От 1991 до сега името е Царево.

Новото име се явява побългарен вариант на Василико ( от „василевс“, което на гръцки значи „цар“). Според турския пътешественик Евлия Челеби, който преминал през Василико през XVII в. тук е имало крепост наречена Василикоз. Тя била построена от княз Васил – внук на византийския император Константин.

Според друга хипотеза, името Василико произхожда по-скоро от фонетично близкото Босилек – име на село в карнобатска околия, от където са дошли първите заселници. Смята се, че сред основателите на града е имало и изселници от селата в Странджа планина.

С името Василико, селището било споменато още през XII в. от арабския географ Ал Идриси. Основните отрасли по онова време са били риболова, дърводобива и скотовъдството.

След Освобождението

След Освобождението през 1878 г. Царево остава в пределите на Източна Румелия. Попада окончателно в пределите на Българската държава след Балканската война през 1912 г. През 1913 г, подобно на други черноморски градове (Приморско, Поморие, Созопол и Несебър) е заселен с бежанци от Източна Тракия.

Паметникът на Михаил Герджиков в морската градина на Царево.
Паметникът на Михаил Герджиков в морската градина на Царево. Активен деец посветил живота си на борбата за свободата на македонските и тракийски българи.

През 1967 г е обявен за климатичен морски курорт с национално значение. Освен туризма, другият основен отрасъл за града е риболова. През времето на социализма в Царево е имало и корабостроителница, чиято дейност е западнала. Масивната й постройка се намира на юг от града, на излизане от Царево в посока Варвара.

Продължение на разходката

Ако планувате по-дълъг престой в Царево, не се колебайте да посетите плажовете  и да се разходите по екопътеките в близките населени места Варвара (10 км), Ахтопол (15 км) ,Синеморец (20 км), Лозенец (7 км), Китен (11 км) и Приморско (16 км).

Съвсем наблизо, в северна посока са къмпингите Арапя (3 км) и Оазис (5 км) с приятни плажове. 

На 9 км северно са прекрасните Къмпинг Юг и плаж Корал.

В западна посока по пътя към Малко Търново (57 км) можете да се отбиете в местността Марина река (12 км)село Кости (24 км), село Българи (18 км), село Кондолово (23 км) или да се разходите по пътеките край Граматиково (33 км). По друг път, наблизо, е село Бродилово (15 км) и няколко екопътеки в околностите му. Всички  те са част от Природен Парк Странджа. Разписание на автобусите, които отиват до някои от тези села може да се види тук: – http://avtogaratsarevo.eu/.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар