Граматиково: Параклис Св. Троица в Странджа планина

Параклис „Св. Троица“, край Граматиково, е един от най-посещаваните в Странджа. Освен туристи, обектът привлича и историци, археолози, поклонници и дори пещерняци. Мястото впечатлява с прелестната гора, както и интересната архитектура на храма. Изграден е върху естествена пещера, която е била древно тракийско светилище. По стените на пещерата тече вода, за която местните вярват, че е свещена и лековита.

Пътеката започва от отбивка на пътя, между селата Граматиково и Визица . Обозначена е със синя табела, на която е изписано „Параклис Св. Троица“. Дълга е около 2,3 км с денивелация 75 м и се взема за 40 минути. Изцяло преминава през широколистна гора с голямо разнообразие на растителните видове. В края на пътеката има два дъба столетници, които са приятна добавка, към разходката. Наличен е и заслон за пикник.

Граматиково-Визица-Пътеки-Странджа-Параклис-табела-Света-Троица
Отбивка от главното шосе към параклис „Св.Троица“.

Как се стига до параклис „Св. Троица“ около с. Граматиково в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите отбивката от асфалтовия път.

При необходимост от навигация за цялата пътека използвайте приложения GPX файл


Внимание! Пътеката е част от ловните полета на ДЛС Граматиково . Препоръчително е при посещение през активния ловен сезон (01.10 – 28.02), да се направи съгласуване – виж най-долу.

Добре е при осъществяването на този преход през пролетта и лятото човек да е снабден със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, дълги панталони, спрей против кърлежи и вода. Също така през лятото е възможно да има огромни рояци от дребни мушици, характерни за Странджа. Препоръчително е през този сезон да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят.

Местността „Котвините“ около параклис Света Троица


Пътеката към параклис Св. Троица в Странджа
Пътеката през гората
Пътеката към параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа
Редуват се открити и сенчести участъци в прелестната гора. Основно са дъбови и букови дървета.

Реклама




Граматиково Туристически-маршрути-гора-Странджа-Света-Троица

Туристически-маршрути-Странджа-пътеки-папрат-храст

Изобилие от папратови храсти и други растения
Растението с големите листа се нарича източен лопух. Разцъфнал през месец май може да се види тук
Растението пираканта (Pyracantha Coccinea)
Растението пираканта (Pyracantha Coccinea). В естестения си първообраз в цяла България се среща единсветно в Странджа и край гр. Обзор (местността „Смриките“)

Самият параклис попада в местността Котвините където е имало колибарско селище. В настоящият му вид е построен през 1874 година (Вида Буковинова „Стародавно Граматиково“). Предполага се, че на негово място, преди много векове, още преди нашествието на османците е имало манастир, част от т.нар. Парорийски манастирски комплекс състоящ се от множество параклиси и манастири в областта Парория (разположена между селата Калово и Заберново). Създателят на този комплекс е Григорий Синаит – основоположник на  православното учение исихазъм. Изолираният и отдалечен от главните пътища Странджански край бил много подходящ за идеологията на исихазма, който в традициите и духа на аскетизма изисквал тишина и усамотение.


Реклама




Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа
Параклис Св. Троица през 2021 година. Покривът наскоро е бил ремонтиран
Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа
Изграден от дялан варовик и върху естествена пещера

Пещерата

Уникалното при параклиса в сегашния му вид е архитектурата – изграден от дялан варовик и върху естествена пещера, която е била древно тракийско светилище.

Освен близостта до предполагаемата историческа Парория (11 км), именно пещерата е другата черта на храма, която го доближава до концепцията на исихазма. Тя била важен елемент за исихастите, които прекарвали там много дълго време в пост, уединение и молитви към Бог.

Молили ли са се тук исихасти или не, обаче, никой не може да каже – няма никакви доказателства за това.

Параклисът отвътре и стълбичките по които се слиза в пещерата

Параклис Света Троица в парк Странджа – убежище на християнството и българщината в странджанския край

Забележителности-Странджа-Света-Троица-параклис-Граматиково
Параклис „Св.Троица“ отвън (снимката е от 2015 година). Около него тогава имаше висока трева, а покривът се нуждаеше от ремонт.
Разходка-гора-Странджа-Граматиково-маршрут-Света-Троица-параклис
Олтарът на параклиса

Вътре в църквата на пода има стълбище по което може да се слезе в пещерата. Стените и таванът й, по думите на хората, които са слизали са оросени с кристално чиста вода, която се стича по пода на локвички и за която се вярва, че е свещена и лековита. А в дъното на пещерата има стара икона, около която вярващите палят свещи. Според поверието, който слезе в пещерата излиза от нея пречистен от греховете си. На нас лично не ни достигна кураж за да слезем надолу, но за тези от вас, които са по-смели и търсят силни усещания бихме препоръчали да се снабдят с фенер, тъй като вътре е непрогледен мрак. Видео-кадри от пещерата могат да се видят в този кратък документален филм, който може да се гледа онлайн.

Религиозен синкретизъм

Счита се, че първите строители на храма са възприели пещерата и стичащата се аязмена вода като нещо много свято. Това е наследство от древни тракийски вярвания. И до днес, в пещерата могат да се видят останки от древна тракийска керамика – останки от миналия живот на храма, когато е бил тракийско светилище.

„Св. Троица“ , заедно с параклисът „Св. Георги“ край Заберново (10 км), светилището Индипасха (16 км) и пещерата на „Св. Марина“ край Кости (35 км) са сочени, като едни от най-ярките примери за религиозен синкретизъм в Странджа. Това е смесване на християнски и езически вярвания.

Реклама



Легенда за параклиса Св. Троица при с. Граматиково, парк Странджа

Според легендата, преди няколко века, когато на това място е имало манстир, веднъж се задала голяма турска орда. Уплашени, монасите решили да се скрият в пещерата, но в бързината слезли в левия проход, от който никой никога не се връщал. Десният бил по къс и в него ходели вярващите да се молят. След като се скрили, станало срутване и проходът бил затрупан. Същата нощ, един от големците в Граматиково сънувал, че монасите са в опасност и на другия ден събрал селяните и с лопати и мотики отишли да копаят, но в десния проход. Нищо не намерили и се прибрали. Вечерта големецът отново сънувал монасите да викат за помощ. Този път глас му прошепнал, че са в левия проход. На другия ден отишли отново, и така ги спасили.

Това предание присъства в множество статии в интернет и печатни пътеводители за Странджа. Нямаме данни кой е неговият първоизточник и как е достигнало до наши дни.

Второ предание за параклиса Св. Троица

От книгата на Вида Буковинова „Стародавно Граматиково“ научихме, че до 70-те години на XIX век граматиковци изобщо не са знаели за съществуването на този манастир. Неговото разкриване също е свързано с чудо и пророчески сън. В книгата на Вида Буковинова е споменат разказ на странджанският изследовател Стоян Шивачев. Местен човек на име Иван Попкиряков сънувал странен сън през 1874 година.
Пред него се явил възрастен мъж облечен като владика. Той съобщил, настойчиво, че вече му е омръзнало да стои на тъмно и иска да излезе на „видело“. Обяснил подробно къде се намира, както и това, че за да се разкрие мястото трябвало да вземат участие много селяни.
Иван Попкиряков намерил мястото на другия ден, видял гъстата вековна гора и се прибрал у дома без да предприема никакви действия. Вечерта владиката му се явил в съня отново. Този път строго заявил, че трябва да започнат с разкопаването веднага. На следващия ден, Иван Попкиряков разказал съня на близките си. Веднага се намерили доброволци, изсекли гората на посоченото място и копали в продължение на месец, докато достигнат покрива на манастира.

Новият живот на храма

Разкриването на старинния манастир било голямо събитие за цялата област, наричана тогава „Хасекията“. Местните хора били силно впечатлени от чудото свързано с дадените указания насън за неговото намиране. Направили почистване, възстановка и доизграждане на някогашния манастир. Нарекли го „Св. Троица“ заради наближаващия християнски празник. След това мястото е станало обект, освен на поклонение, така и на посещения от болни, търсещи изцеление. Местните хора са вярвали, че аязмената вода лекува.
Стоян Шивачев изказва предположението, че манастирът е бил построен още преди турското робство, заради видимата възраст на вековните дървета, които били върху храма, преди да го изровят.

Старите дъбове

В близост до параклиса можете да видите два много стари дъба: лъжник на 550 години и благун на 400 години. Не са толкова стари, че да са от преди турско робство, но са една допълнителна украса към туристическата разходка.

еко-пътека-маршрут-пешеходен-Граматиково-Странджа-лъжник
Дъб лъжник на 550 години. Представител на терциерната флора. Лъжниците се срещат единствено в Странджа от цяла България
Еко-пътеки-дървета-благун-Граматиково-Странджа
Дъб благун на 400 години. В миналото жълъдите на благуните са се използвали за храна от човека, тъй като не нагарчат.

Реклама



Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа и по статут е гора, то при посещение на обекта е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън с изключение на обозначените за това места, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Информация за възможен лов – актуализация към декември 2018


При последното ни посещение в местността установихме, че пътеката е част от ловните полета на Държавно ловно стопанство Граматиково. След направено допитване от наша страна към ръководството на ловното стопанство ни бе отговорено, че:

1) В местността се ловува активно в периода от 01.10 до 28.02. Няма забрана за преминаване на туристи-пешеходци, но с оглед избягване на нещастни инциденти е препоръчително през този период да се направи съгласуване с ДЛС Граматиково при евентуално намерение да се премине по пътеката. Техен телефон може да се намери оттук.

2) Макар и много рядко, в местността може да се извършва и индивидуален лов, като това е възможно да се случи във всеки един ден от годината – няма точно определен период.

Като алтернативна възможност за достигане на параклис „Св. Троица“ може да се използва и друга пътека, която е доста по-дълга и също започва от отбивка от асфалтовия път между Граматиково и Визица.

По колибарските пътеки“ до параклис „Св. Троица“ – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите отбивката от асфалтовия път.

За навигация по цялата пътека използвайте приложения GPX файл


 


Важно: Приложеният маршрут е дигитално копиран от GPS картата на Природен Парк Странджа.  Екопътеката е наречена „По колибарските пътеки“ – за повече информация – вижте линка. Към настоящ момент не можем да кажем в какво състояние е. Това е единствената друга алтернатива за достигане до параклис „Св. Троица“

През 2021 година „Туристическо Дружество Насам Натам“ прочисти и маркира този маршрут, но също така промени и трасето във финалните 2 километра, спрямо маршрута, който е определен от Дирекцията на ППР Странджа

Координатите на новото трасе, маркирано от ТД „Насам Натам“ могат се видят на картата BGMountains оттук. Пътеката е отбелязана със синя маркировка. Картата BGMountains може да се инсталира на смартфона и да се ползва за навигация на терена чрез приложението Oruxmaps. Повече информация как се прави – оттук.

Продължение на разходката

Ако оттук поемете на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Параклис Св. Илия ( 2 км) до село Визица. Мястото е интересно със старинната архитектура на храма и панорамната гледка към море от хълмове.
  2. Село Заберново (10 км), в чиито околности е известният параклис с тракийски елементи – „Св. Георги“, както и най-старото дърво в Странджа – грамада на почти 1000 години. От Заберново, също така, може да се прекоси цялата местност Парория за посещение на параклиса Св. Петка, древни долмени и вековни дъбове.
  3. Село Калово (11 км), в близост до което започва по-лесен път за посещаване на параклиса „Света Петка“ в свещеното пространство Парория. Изграден е на мястото, където се е намирал предполагаемия парорийски манастир на Григорий Синаит.

Ако се движите по пътя за Царево (29 км), за още странджанска природа и архитектура можете да се отбиете в селата :

  1. Кондолово (5 км)
  2. Българи (12 км)
  3. Кости (19 км)
  4. Защитена местност Марина река (15 км)

На 6 км оттук в южна посока е село Граматиково. Има интересна църква, стари къщи и природонаучен музей.

Между Малко Търново и Граматиково е местността Качул от където е началото на един от маршрутите за посещение на мистичното светилище Индипасха (13 км).

По пътя между Малко Търново и Граматиково има още един атрактивен обект – природна забележителност и скално тракийско светилище „Камъка“ ( 18 км)

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново (30 км), където да посетите музеите на града, както и тракийската гробница в местността Мишкова нива. От Малко Търново можете да се придвижите по една екопътека водеща към интересен археологически обект сред красива природа –  античен могилен некропол в местността Пропада.

Още едно живописно място край Малко Търново е водопадът Докузак  намиращ се по пътя за село Стоилово.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


One thought on “Граматиково: Параклис Св. Троица в Странджа планина

  1. Калоян 14.09.2016 at 22:15

    Браво, много хубаво, че сте показали точно тази екопътека за параклиса. Миналата година се лутахме доста подведени от един наръчник, ново издание, тръгнахме по друга пътека през местността тумбата и папазов дол, оказа се, че пътеката не е подържана от години и бяха едни треви високи колкото човешки ръст. Отказахме се, поехме за Визица и по една щастлива случаност видяхме синята табела, която сте показали тук

Вашият коментар