Приморско: Кратък път до залив Св. Параскева в резерват Ропотамо

Като по-лесен вариант  за достигане до залив Св. Параскева в резерват Ропотамо (спрямо маршрута: Бегликташ-Св.параскева) може да се използва и друга пътека, минаваща през гора.

 В този случай, придвижвайки се по главния асфалтов път от северния плаж на гр. Приморско (където е и бившата резиденция „Перла“) се подминава отбивката за светилището Бегликташ и се продължава по асфалтовия път до достигане на спуснатата бариера, от която вече е същинското навлизане в резервата.

Разстоянието от северния плаж до бариерата е 4,2 км и може да се вземе с автомобил. От бариерата до залива Света Параскева са 1,8 км които се вземат пеш. Денивелация – 85 м.

Как се стига до залива Св. Параскева в Ропотамо  – карта, маршрут и GPX файл
Свали 
GPX файл

(За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк)

Бариерата в началото на резерват Ропотамо
Спуснатата бариера в резерват Ропотамо с което се слага край на движението с автомобил

700 м след бариерата ще видите отбивка от асфалта, с табела вдясно, на която е показана екопътеката за достигане до залива:

Резерват-Ропотамо-екопътека-Правила-карта-пътеки-02
Табелата при отбивката от асфалта показваща екопътеката към залива Св. Параскева

Тръгва се по черен, неасфалтиран път. Трябва да се следва маркировката указана по дърветата.На едно място има опасност да се заблудите (отбелязано е на картата) Това е отбивката за нос Коракя. Тази пътека, съгласно реда в резервата не е разрешена за посещение и преминаването по нея се счита за нарушение!

При достигане на този разклон трябва да изберете десния път, където са поставени табели по дърветата.

Разклон-Св-Параскева-Коракя-Ропотамо-Приморско
При достигането на този разклон се тръгва вдясно. Отклоняването по лявата пътека се счита за нарушение

Пътеката се спуска надолу през красива гора и поляни, където почти няма храсти и ниска растителност, така, че погледа ви може да стига доста далеч, а с малко повече късмет можете да зърнете елени или сърни между дърветата.

Тъй като пътеката е посещавана от много туристи, тя е достатъчно широка през целия път и не се налага газене през треви.

 

Кратка разходка сред природата в близост до гр. Приморско – екопътека до залив Света Параскева

Самият залив света Параскева, в резерват Ропотамо до Приморско, както споменахме в другата статия представлява много дълъг фиорд с дължина близо 700 м. През различните епохи, заливът е имал различни функции. От древността до средновековието е бил част от комплекс пристанища, обхващащ всички заливи от Маслен нос до устието на река Ропотамо, с общо наименование Тера. През средновековието мястото опустява и е служило като пиратско скривалище.

За наименованието на залива има няколко версии. Според едни, името произхожда от гръцката дума „Παρα-σκευή“ -подготовка, въоръжаване свързано с подготовката на пиратите, които са потегляли оттук за своите нападения. Един от известните пирати, използвали това място бил Вълчан войвода, който според преданието, скрит в залива е издебнал и обрал турска гемия пренасяща злато за хазната в началото  на XIX век. След това скрил съкровището в района на средновековната крепост Ранули, наричана още и Вълчаново кале. Възнамерявал, когато събере достатъчно да предаде златото на руския цар за да освободи България. Това, през годините е провокирало много иманяри, които са ровили в района, но дали нещо е намерено – никой не знае.

Ропотамо-Св.-параскева-залив-пътека-разходка-гора
Панорамна снимка на залива Св. Параскева
Залив Св. Парашкеви
Още изгледи към залива, наричан също и Света Парашкева
Малкият плаж всъщност попада в дъното на фиорда
Река при залива Св. Параскева
Устието на малка река, която се влива в морето точно при плажа

Руини на църквата Света Параскева – резерват Ропотамо, град Приморско

Според други анализатори (археолози при Бургаския музей, водили разкопки в местността) името идва от разположената тук църква, носеща името Св. Параскева и връзката с тракийското светилище Бегликташ. В ритуалите по посрещането на лятното слънцестоене и раждането на новия живот – хероя, като идеология, изпълнявани при светилището, могат да се намерят сходства с добродетелите, които изповядвала светицата Св. Параскева, като покровителка на родилките. В наименоването на църквата с това име, те виждат продължение на традициите завещани от траките, но вече смесени с християнските ценности.

В близост до пясъчната ивица могат да се наблюдават руините на опожарената преди няколко века църква Св. Парскева.

Около създаването й има много поверия, от едно от които е , че е създадена от самия цар Симеон Велики през 925 г, който ловувал в района. Нарекъл я „Св. Йоан Кръстител“. Друго пък гласи, че веднъж при силна буря, гемия се укрила в залива и спасените корабокрушенци в знак на благодарност построили параклис Св. Параскева.

Останките на църквата Св. Параскева, чиито купол допреди няколко десетилетия е бил напълно запазен

Около скалите и гората до плажа, при едно от нашите посещения, вниманието ни бе привлечено от следните растения:

Кичесто плюскавиче - silene compacta
Кичесто плюскавиче – silene compacta. Вирее по скали и крайбрежни пясъци. Видът НЕ е защитен, цъфти от май до август
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini. Фотографирана края на май, а цъфтежът е юни – юли. Застрашен вид включен в Червената книга на България
Копър приморски crithmum maritimum
Приморски копър – Crithmum maritimum. Видът е включен в Червената книга на България, като рядък, но въпреки това в някои сайтове може да се намерят рецепти за това, как да се използва като подправка към салати??? Цъфтежът е юли, август, не го късайте, нека запазим природата на България!

 

Вълнест напръстник – digitalis lanata Ehrh. Видът НЕ е защитен, представлява многогодишно тревисто растение, използва се във фармацевтиката и е силно отровен. Цъфтежът е юни – август.

Добра възможност да продължите разходката е да се върнете на асфалтовия път и да продължите към устието на река Ропотамо.

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо – можете да видите цялостна карта .

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на мореBooking.com

Вашият коментар