Приморско: Кратък път до залив Св. Параскева

„Св. Параскева“ е очарователно, тихо и дори малко тайнствено място. Всеки, който го достигне ахва от почуда виждайки залива обгърнат в обилна зеленина и дълбоко врязан в сушата. Накъдето и да се огледа човек в далечината – няма да види хора или бетонови постройки. Има малка плажна ивица дълга около 100 м. По степента си на изолация може да бъде нареден до най-дивите заливи на Южното Черноморие.

Като по-лесен вариант  за достигане до залив Св. Параскева в резерват Ропотамо (спрямо маршрута: Бегликташ-Св.Параскева) може да се използва и друга пътека, минаваща през гора. В този случай, придвижвайки се по главния асфалтов път от северния плаж на гр. Приморско (където е и бившата резиденция „Перла“) се подминава отбивката за светилището Бегликташ и се продължава по асфалтовия път до достигане на спуснатата бариера, от която вече е същинското навлизане в резервата.

Разстоянието от северния плаж до бариерата е 4,2 км и може да се вземе с автомобил. От бариерата до залив Св. Параскева са 1,8 км които се вземат пеш. Денивелация – 85 м.

Как се стига до залив Св. Параскева в Ропотамо  – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви е от полза за да намерите отбивката за залива – 700 м след бариерата. В този случай това би могло да бъде напълно достатъчно, пътеката е кратка.

При необходимост от навигация по цялата пътека използвайте приложения GPX файл

 


Бариерата в началото на резерват Ропотамо
Спуснатата бариера в резерват Ропотамо с което се слага край на движението с автомобил

Опазване на резерват Ропотамо

От спуснатата бариера нататък е самото навлизане в резервата, което налага спазването на определени правила: забранено палене на огън, бивакуване, късане на растения, преминаване по немаркирани пътеки, безпокойство на дивите животни и др. Повече информация относно останалите забрани и режим на дейности  може да се прочете оттук.

Описание на маршрута

700 м след бариерата ще видите отбивка от асфалта, с табела вдясно, на която е показана екопътеката за достигане до залива. Приложеният по-горе бутон за навигация ще ви отведе именно до тук.

Резерват-Ропотамо-екопътека-Правила-карта-пътеки-02
Табелата при отбивката от асфалта показваща екопътеката към залив Св. Параскева

Тръгва се по черен, неасфалтиран път. Целият път е достатъчно широк, без да има затревени участъци по него. Възможно е, обаче ако е валяло скоро да има големи кални локви. Разумно би било тръгвайки за тази разходка човек да тръгне със закрити маратонки с грайфер (на връщане има голямо изкачване), спрей против насекоми и вода за 1 час. През лятото може да има цели рояци с дребни мушици и комари, затова е препоръчително да се носят шапка и тъмни очила. Биха могли донякъде да ви предпазят.

Реклама



Пътеката се спуска надолу през красива гора и поляни, където почти няма храсти и ниска растителност, така, че погледа ви може да стига доста далеч, а с малко повече късмет можете да зърнете елени или сърни между дърветата.

Тъй като пътеката е посещавана от много туристи, тя е достатъчно широка през целия път и не се налага газене през треви.

Трябва да се следва маркировката указана по дърветата. На едно място има опасност да се заблудите (отбелязано е на картата) Това е отбивката за нос Коракя. Тази пътека, съгласно реда в резервата не е разрешена за посещение и преминаването по нея се счита за нарушение!

При достигане на този разклон трябва да изберете десния път, където са поставени табели по дърветата.

Разклон-Св-Параскева-Коракя-Ропотамо-Приморско
При достигането на този разклон се тръгва вдясно. Отклоняването по лявата пътека се счита за нарушение

Кратка разходка сред природата в близост до гр. Приморско – екопътека до залив Св. Параскева

Самият залив Св. Параскева, в резерват Ропотамо до Приморско, както споменахме в другата статия представлява много дълъг фиорд с дължина на врязване в сушата близо 700 м. 

През различните епохи, заливът е имал различни функции. От древността до средновековието е бил част от комплекс пристанища, обхващащ всички заливи от Маслен нос до устието на река Ропотамо, с общо наименование Тера.

„Свещеният път“ на траките по който поклонниците се придвижвали до светилището Беглик Таш

Според археолози водили разкопки в местността, тук на това древно пристанище са акостирали плавателните съдове превозвали поклонници. Оттук те са се придвижвали до светилището Беглик Таш за да отдадат почитта си на боговете. Затова и маршрутът днес до светилището е наименован така – „Свещеният път“ на траките.

През Средновековието мястото опустява и е служило като пиратско скривалище.

Произход на името Св. Параскева

За наименованието на залива има няколко версии. Според едни, името произхожда от гръцката дума „Παρα-σκευή“ -подготовка, въоръжаване свързано с подготовката на пиратите, които са потегляли оттук за своите нападения („700 наименования на българското Черноморие“ – Трифон Трифонов). Един от известните пирати, използвали това място бил Вълчан войвода, който според преданието, скрит в залива е издебнал и обрал турска гемия пренасяща злато за хазната в началото  на XIX век. След това скрил съкровището в района на средновековната крепост Ранули, наричана още и Вълчаново кале. Възнамерявал, когато събере достатъчно да предаде златото на руския цар за да освободи България. Това, през годините е провокирало много иманяри, които са ровили в района, но дали нещо е намерено – никой не знае.

Залив Света Параскева до Приморско
Панорамна снимка на залива Св. Параскева през есента

Реклама



Залив Св. Параскева сниман от северния край
Още изгледи към залива, наричан също и Света Парашкева. Снимката е от началото на лятото
Залив Св. Параскева
Малкият плаж всъщност попада в дъното на фиорда
Река при залива Св. Параскева
Устието на малка река, която се влива в морето точно при плажа

Реклама



 Руини на църквата Света Параскева – резерват Ропотамо, град Приморско

Според други анализатори (археолози при Бургаския музей, водили разкопки в местността) името идва от разположената тук църква, носеща името Св. Параскева и връзката с тракийското светилище Бегликташ. В ритуалите по посрещането на лятното слънцестоене и раждането на новия живот – хероя, като идеология, изпълнявани при светилището, могат да се намерят сходства с добродетелите, които изповядвала светицата Св. Параскева, като покровителка на родилките. В наименоването на църквата с това име, те виждат продължение на традициите завещани от траките, но вече смесени с християнските ценности.

В близост до пясъчната ивица могат да се наблюдават руините на опожарената преди няколко века църква Св. Парскева.

Около създаването й има много поверия, от едно от които е , че е създадена от самия цар Симеон Велики през 925 г, който ловувал в района. Нарекъл я „Св. Йоан Кръстител“. Друго пък гласи, че веднъж при силна буря, гемия се укрила в залива и спасените корабокрушенци в знак на благодарност построили параклис Св. Параскева.

Останките на църквата Св. Параскева, чиито купол допреди няколко десетилетия е бил напълно запазен

Около скалите и гората до плажа, при едно от нашите посещения, вниманието ни бе привлечено от следните растения:

Кичесто плюскавиче - silene compacta
Кичесто плюскавиче – silene compacta. Вирее по скали и крайбрежни пясъци. Цъфти от май до август
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini
Гмелинова гърлица – Limonium gmelini. Фотографирана края на май, а цъфтежът е юни – юли. Застрашен вид включен в Червената книга на България
Копър приморски crithmum maritimum
Приморски копър – Crithmum maritimum. Видът е включен в Червената книга на България, като рядък, но въпреки това в някои сайтове може да се намерят рецепти за това, как да се използва като подправка към салати??? Цъфтежът е юли, август, не го късайте, нека запазим природата на България!
Вълнест напръстник – digitalis lanata Ehrh. Представлява многогодишно тревисто растение, използва се във фармацевтиката и е силно отровен – да не се къса! Цъфтежът е юни – август.

Съгласно правилника на резерват Ропотамо, късането на растения е забранено!

Продължение на разходката

Добра възможност да продължите разходката е да се върнете на асфалтовия път и да продължите към устието на река Ропотамо.

Друга добра възможност е разходката да стане кръгова. От залива Св. Параскева може да се отиде до светилището Беглик Таш минавайки покрай нос Беглик Таш. След това от светилището Беглик Таш може да се стигне до бариерата на резерват Ропотамо по асфалтовия път, която е стартовата точка на маршрута.

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо – можете да видите цялостна карта .

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море.

Още интересни места в околността


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар