Синеморец: Устието на р. Велека

Устието на река Велека се смята за едно от най-прелестните кътчета по Черноморието. За хубава панорамна фотография на местността включваща пясъчната коса е небоходимо да се използва пътеката преди навлизане в Синеморец.

Преди стоманения мост (в посока от Ахтопол -Синеморец) има малка отбивка вляво където може да се спре. Оттук започва пътеката дълга около 1,5 километра и минаваща през гора. В края на пътеката се разкрива прекрасна панорама на пясъчната коса, която разделя река Велека от морето.

Къде се отива за добър изглед към устието на р. Велека и пясъчната коса – карта, маршрут и GPX файл
Свали GPX файл

Това е един от най-популярните изгледи от Синеморец и р. Велека. Снимка с такава композиция можете да видите на много реклами.

Изглед от Синеморец и устието на река Велека

Устието на Велека при Синеморец
Устието на Велека при Синеморец – изглед от северната страна от стръмните скали

От това място има екопътека в северна посока, достигаща до Ахтопол и дълга 5 км. По нея могат да се наблюдават вулканични образувания по извивките на морския бряг, за повече информация – оттук

От тази позиция е стръмно да се слезе надолу, така, че ако желаете да направите плаж, можете да се върнете обратно по пътеката, да минете по металния мост и да влезете в селото, след което да отидете на пясъчната коса, от която пеш можете да се придвижите до самото устие, за което няма да съжалите нито за миг.

Плаж "Косата" при Синеморец
Изглед към устието на Велека от южния край на плажа по пътеката за слизане

Долу, на самото устие ще имате възможност да направите страхотен плаж, имайки предвид чистотата  на водата.

Кристална вода и чиста плажна ивица до Синеморец

Устието на Велека фотографирано юни
Изглед към устието на Велека от пясъчната ивица долу
пясъкът при устието на Велека
Псъкът е съставен от малки камъчета

Тук са най-бистрите води по родното Черноморие. Дали заради екологчно чистия като цяло район, чистата река Велека, или по-малкия приток на туристи, или пък може би заради геоложката структура на дъното (пясъкът е изцяло каменна фракция, а не натрошени миди както повечето плажове) – не знаем, но факт е невероятнота видимост, която понякога достига до 10 метра.

По пътя към устието, през пясъчната коса, ще имате възможност да наблюдавате уникално природно образувание – Сфинкъст или Полегналият индианец (както е известен в селото) Представлява купчина от скали, които погледнати от определен ъгъл (както е показано на картата) създават впечатление за човек с дълга коса гледан в профил, или пък Сфинкс. По всяка вероятност, това образувание е дело на природата, макар, че има и не малко хора смятащи, че има човешка намеса и съществува връзка между между Сфинкса и мистичната гробница на Египетската богиня Бастет в Странджа планина. Като местоположение е отбелязан на картата по-горе, но може да използвате и тук приложените координати:

N 42° 3’55.98″

E 27°58’28.11″

Сфинксът при устието на река Велека в Синеморец
Сфинксът при устието на река Велека в Синеморец
Сфинкса в близък план
в близък план

Друга, също интересна екопътека в околността, по която ще имате възможност да видите красиви плажове,  тюленова пещера и горска природа е пътеката към плажовете „Липи“ и „Листи“.

Друга добра възможност за развлечение в района, което също си заслужава е да се направи разходка с лодка по река Велека, където в подходящ сезон ще можете да наблюдавате единствената за цяла България жълта водна лилия – бърдуче.

 

Вашият коментар