Синеморец: Устието на р. Велека

Устието на река Велека се смята за едно от най-прелестните кътчета по Черноморието. За хубава панорамна фотография на местността включваща пясъчната коса е небоходимо да се използва пътеката преди навлизане в Синеморец.

Преди стоманения мост (в посока от Ахтопол -Синеморец) има малка отбивка вляво където може да се спре. Оттук започва пътеката дълга около 1,5 километра и минаваща през гора. В края на пътеката се разкрива прекрасна панорама на пясъчната коса, която разделя река Велека от морето.

Къде се отива за добър изглед към устието на р. Велека и пясъчната коса – карта, маршрут и GPX файл
Свали GPX файл

Това е един от най-популярните изгледи от Синеморец и р. Велека. Снимка с такава композиция можете да видите на много реклами.

Изглед от Синеморец и устието на река Велека

Синеморец устие-Велека-снимка-1

От тази позиция е стръмно да се слезе надолу, така, че ако желаете да направите плаж, можете да се върнете обратно по пътеката, да минете по металния мост и да влезете в селото, след което да отидете на пясъчната коса, от която пеш можете да се придвижите до самото устие, за което няма да съжалите нито за миг.

Синеморец плаж-Косата-2

Долу, на самото устие ще имате възможност да направите страхотен плаж, имайки предвид чистотата  на водата.

Кристална вода и чиста плажна ивица до Синеморец

Устие-Велека-плаж-море-почивка Синеморец България-5

Тук са най-бистрите води по родното Черноморие. Дали заради екологчно чистия като цяло район, чистата река Велека, или по-малкия приток на туристи, или пък може би заради геоложката структура на дъното (пясъкът е изцяло каменна фракция, а не натрошени миди както повечето плажове) – не знаем, но факт е невероятнота видимост, която понякога достига до 10 метра.

Устие-Велека-подводни-снимки-4-1

 

Устие-Велека-Гмуркане-4-2
Подводни снимки при устието на р. Велека

Устие-Велека-плаж-чисто-мореПо пътя към устието, през пясъчната коса, ще имате възможност да наблюдавате уникално природно образувание – Сфинкъст или Полегналият индианец (както е известен в селото) Представлява купчина от скали, които погледнати от определен ъгъл (както е показано на картата) създават впечатление за човек с дълга коса гледан в профил, или пък Сфинкс. По всяка вероятност, това образувание е дело на природата, макар, че има и не малко хора смятащи, че има човешка намеса и съществува връзка между между Сфинкса и мистичната гробница на Египетската богиня Бастет в Странджа планина. Като местоположение е отбелязан на картата по-горе, но може да използвате и тук приложените координати:

N 42° 3’55.98″

E 27°58’28.11″

Синеморец-Сфинксът-Скално-образувание-Полегнал-индианец
Сфинксът в Синеморец
Синеморец-Сфинкса-Полегнал-индианец
Сфинксът в близък план

Друга, също интересна екопътека в околността, по която ще имате възможност да видите красиви плажове,  тюленова пещера и горска природа е пътеката към плажовете „Липи“ и „Листи“.

Друга добра възможност за развлечение в района, което също си заслужава е да се направи разходка с лодка по река Велека, където в подходящ сезон ще можете да наблюдавате единствената за цяла България жълта водна лилия – бърдуче.

 

Вашият коментар