Дебелт: Деултум – античен римски град

Археологическият резерват Деултум се намира в самото начало на с. Дебелт (общ. Средец, област Бургас) , по пътя Бургас – Средец. Отстои на 17 км от Бургас, в полите на Странджа планина. На главното шосе вдясно се намира входът към музея, в близост до който са разположени внушителните по размери разкопки.

Как се стига до Деултум при Дебелт – карта


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.



Деултум вход-арехеологическа-база-музей-главно-шосе
Входът към археологическата база и музеят от главния път Бургас- Средец
Дебелт Деултум град

Реклама



Колонията Деултум е основана по времето на император Веспасиан около 70-те години на 1-ви век. В близост е имало съществуващо тракийско селище. Създадена първоначално като селище на ветерани от VIII – ми Августовски легион, които са били наградени за добра служба със земи в района между Мандренско и Бургаско езеро. Мандренското езеро е свързано с Черно море, поради което пристанището на неговите брегове е било част от търговски пътища. Това е предоставило икономически растеж на намиращия се в близост Деултум. Поради тази причина в първите столетия след Христа, градът е бил обект на нападения от различни варварски племена: авари, готи, хуни, дори и славяни За по-добра защита около V в. е била построена голяма бойна кула, която е без аналог в Европа и чиито останки могат да се наблюдават и днес. Бранила е града 100 години до VI век, когато е разрушена.

Дебелт Деултум Отбранителна-кула
Отбранителната кула отвътре с бойниците
Дебелт Деултум Отбранителна-кула-2
Отбранителната кула отвън

Посетете останките на античния град Деултум до гр. Средец

Още по времето на ветераните е била изградена голяма обществена баня – терми, която е имала много сложна за отопление система – хипокауст. Сградата се състояла от множество топли и студени помещения, като отоплението се извършвало, чрез топъл въздух циркулиращ в двоен под и кухи стени. Въздухът се загрявал в пещи, поддържани от роби, и по тунели и широки глинени тръби се придвижвал до помещенията за посетителите на банята.

Дебелт Деултум Хипокауст-Отоплителна- инсталация
Отоплителната система – Хипокауст. Това са останките от тръбите, по които е преминавал горещия въздух.

Подът и стените на баните са били облицовани с мраморни плочи, имало е и множество други декоративни елементи: пиластрови колони, профилирани корнизи, капители, мозайки и др.

Деултум Дебелт-Декоративни-елементи-терми
Останките от декоративните елементи с които е била украсена банята

По времето на Марк Аврелий градът е бил защитен с големи крепостни стени. Изградени са били прави улични мрежи ориентирани по посоките на света  (Хиподамова система за градоустройство) както и водснабдителни и канализационни мрежи.

В началото на IV в. голямо поради голямо земетресение, термите са разрушени. Зидовете останали от тях се използват повторно за направа на жилищни постройки.

Дебелт-Деултум-град-2
Разкопаните стени от жилищните постройки
Дебелт-Деултум-канализация
Останки от канализационна тръба

Друг сериозен момент в развитието на града е когато столицата на Римската империя се мести в Константинопол, градът Деултум се явява гранична територия и отбранителен пункт срещу варварските нашествия.

Присъединяване към Българската държава


През 812 година хан Крум превзема Деултум и изселва местното население. Тук се заселват българи, изграждат се погранични съоръжения с дължина 160 км. В продължение на 2 века, тук византийските императори предавали данъка, който плащали на българските владетели.

През XIII-XIV век Черно море покачва нивото си значително, поради което района се заблатил, и това наложило преместването на пристанището в Бургаския залив. Околността опустява и повече нищо не се споменава за нея в историческите извори.

Реклама


Вашият коментар