Малко Търново: Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива

Обявен е за исторически паметник на културата от национално значение през 1986 г.  Освен с историята, си руините в Мишкова нива, край Малко Търново привличат посетители и с живописна природа – обектът е обграден от гъста гора с изобилие от папратови храсти. Състои се от куполен храм и могилен некропол. Според специалисти – на този комплекс се е строяло и надграждало на няколко пъти в различните епохи. Най-ранният градеж бил извършен още в средата на 2-ро хилядолетие пр. Христа. и съоръжението се е използвало до IV-V в. след Христа когато християнството се е разпространило по тези земи и езическите култове са били забранени.

От няколко години достъпът до обекта бе улеснен значително. Може да се достигне до самото място с автомобил по ново изграден асфалтов път.

Как се стига до Мишкова нива край Малко Търново – карта, маршрут и GPX файл

 
Свали GPX файл

ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Мишкова нива се пада се на 5 км от Малко Търново в югозападна посока. Излиза се от града с автомобил и се шофира  в посока границата с Турция. След около 2 км се завива вляво. Следват около 3 км по новия асфалт до достигане на мястото, където има паркинг.

ВАЖНО: Обектът попада зад граничния кльон и затова ако планирате посещение, трябва да се запишете с личните си карти при пункта на Гранична полиция, намиращ се в центъра на Малко Търново. 

Отбивка за Мишкова нива
Отбивка вляво по главния път водещ към границата с Турция. Оттук следва 3 км по новия асфалт

На обекта няма такса вход и няма поставено лице, което да провежда беседи, така, че ако желаете да получите по-подробна информация– посетете историческия музей в Малко Търново.

Мишкова нива - общ изглед от дървената платформа за наблюдение
Мишкова нива – общ изглед от дървената платформа за наблюдение
Дървена платформа край Мишкова нива
Дървена платформа специално за посетителите за наблюдение от високо на цялостния комплекс

Обектът се състои от крепида, вътрешна ограда , останки на правоъгълна постройка,  дромос, куполна камера и фронтон (находящ се в двора на музея на Малко Търново).

План схема на Мишкова нива край Малко Търново
План схема на Мишкова нива

Вътрешен кръг и правоъгълна постройка

Най-ранният градеж бил извършен в средата на II-ро хилядолетие пр. Христа. Тогава е била изградена вътрешната ограда, която  е заграждала долмен (мегалитен паметник), състоящ се от гранитни плочи и намирал се в центъра на кръга. Чрез него древните са отдавали почит към реален или митичен прародител – владетел, жрец или герой. Към настоящ момент долменът е разрушен. По периферията на кръга е имало правоъгълна постройка, чиито останки могат да се видят и сега. Била е изградена със същите материали, както и вътрешната ограда – ломен гранитен камък. Нейната роля като част от този култов комплекс за момента не е изяснена.

Изглед към вътрешния и външния кръг
Отляво е външният кръг – крепидата, а отдясно – вътрешния кръг – първоначалната ограда
Дромосът и камерата. Вляво от дромоса се виждат останките от правоъгълната постройка
Дромосът и камерата. В долната лява част на снимката се виждат останките от правоъгълната постройка

Крепида

Изградена доста по-късно V- Iв. пр. Хр. Състои се от три реда блокове от бял местен мрамор с обща височина 1,80 м и диаметър 24 м. По това време, светилището вече се използва за отдаване почит към богoвете Аполон, Зевс и Дионис. С  изграждането на крепидата първоначалните ограда и долмен, служили за култ към обожествения герой, вече влизат вътре –  в свещеното заградено пространство теменос.

Дромосът, камерата и фронтона

Интересното при камерата е градежа – блоковете са свързани помежду си не с циментови разтвори, а с метални скоби. Дупките за тях ясно могат да се видят и сега. Дромосът (коридорът) е бил закрит , а отдолу  – каменна настилка е запазена и до днес.

Още един изглед към входа, дромоса и камерата на Мишкова нива
Още един изглед към входа, дромоса и камерата
По стъпките на жреците към камерата на Мишкова нива
По стъпките на жреците към камерата
Кръглата камера
Кръглата камера
Блоковете отблизо
Два блока с дупки за металната скоба

Входът към обекта бил увенчан с фронтон, който сега е изложен в двора на музея на Малко Търново. На фронтона са изобразени копие, щит и две разтворени длани, като за тълкуването на тези символи има две тези. Според едни – с това древните изказват поздрав към слънцето. В подкрепа на тази теза – на това светилище е имало култ към гръцкия бог Аполон. А както всички знаем от митологията – Аполон, освен, че бил лечител, той е и отъждетсвяван със Слънцето – бил е бог на светлото соларно начало. Намерен е каменен блок с надпис посвещение на Аполон, който тук е бил наричан Аулариок. От съдържанието на текста става ясно, че каменният блок е от римско време – епохата на Антониновата династия – 138-192 г. след Христа.

Според други, тези знаци имат по-скоро роля на възбрана – „Внимание не влизай – вход само за посветени“. А посветените са били само жреците обслужвали светилището.

Според първия анализатор на светилището – Карел Шкорпил (писал за мястото в началото на XX в.) – много от блоковете (повече от 70)  с надписи са били изнесени отдавна в Малко Търново и използвани при градежа на църквата и други обществени здания.

Фронтонът от съоръжението в двора на музея на Малко Търново
Фронтонът от входа в двора на музея на Малко Търново

Сам по себе си обектът е уникален и безценен за науката. Освен с мащабните си размери (най-голямото и старо светилище в Странджа) мястото отразява и прехода в архитектурата на тракийските култови съоръжения за един огромен период от време – почти две хилядолетия – от праисторията до античността. Освен от траки, мястото се е използвало като светилище херон и от римляни.

Включен в в списъка на „Седемте най-застрашени“ за 2014 на Europa Nostra за най-застрашените паметници.

Продължение на разходката

Ако планирате да отседнете в Малко Търново, можете също така да видите:

  1. Тракийски могилен некропол в местността Пропада

Ако оттук възнамерявате да пътувате на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Архитектурния резерват при с. Бръшлян
  2. Водопадът Докузак по пътя за село Стоилово
  3. Екопътека – изворите и пещери при село Младежко. 

      Ако оттук възнамерявате да пътувате на изток в посока Царево, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Екопътека към параклисът Св. Троица между с. Граматиково и с. Визица
  2. Екопътеката „В царството на зелениката“ край с. Кондолово
  3. Село Кости и екопътеката към параклис „Св. Илия
  4. Местност Марина река между с. Българи и с. Изгрев

ПОЛЕЗНО: Планирайте посещението и престоя си в Малко Търново, вижте бързо и лесно разстоянията до близките села със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели.

Booking.com

Правейки резервация чрез приложените в сайта линкове, Вие спомагате за разширяването му и допълването с още материали

 

Вашият коментар