Забележителности и екопътеки в Странджа планина

Чудесен начин да избягате от шума на градския живот е да посетите  Странджа планина. В тези непокътнати земи на България ще откриете гъсти вековни гори с множество природни и исторически богатства.

Горите на Странджа са били пощадени през последната ледникова епоха, благодарение на което тук могат да се открият интересни растителни видове, различаващи се от тези в останалата част на България. Срещат се кавказки, средноевропейски и средиземноморски представители на растителния свят. Това се дължи на географското положение на планината Странджа – мост между Европа, Азия и Средиземноморието. Благодарение на тази уникална флора, разходката в сенчестите гори на Странджа оставя у туриста възприятие като за екзотично приключение в южните страни.

Природен Парк Странджа е най-голямата защитена територия в България


Площта му е 1161кв. км. Обхваща българската част на Странджа планина, на юг граничи с Република Турция, а на изток с Черно море. На територията му са разположени община Малко Търново, част от община Царево и малка част от община Приморско. Горите покриват повече от 80% от площта на парка. Средната им възраст е с 30 години по-висока от средната за горите в цялата страна.

Освен дива, горска красота, тук можете да видите и останки от древни тракийски градежи, да видите кристално чисти реки и техните извори, да наблюдавате старинни фолклорни обичаи и традиции, запазени от езически времена, но осъществявани и до днес от местните жители.

Обзорни филми за Странджа планина


Тук споделяме едно кратко видео и документален филм на които попаднахме в интернет. На посочените линкове могат да се гледат онлайн. От тях ще научите кои са най-известните места и забележителности в Странджа както и част от историята на района.

  1. Кратък обзор на ППР Странджа – филм на Министерсвото на туризма
  2. „Малко Търново – Царството на светлината“ – кратка история от древността до ново време с множество възстановки и обзор на историческите забележителности, които могат да се видят в целия ППР Странджа. Филмът е носител на награда от Европейски фестивал за туристически филми.

Какво да видим в Странджа и от къде да минем


Тук представяме всички забележителности и пътеки, които посетихме в Природен Парк Странджа за последните няколко години. Ще откриете GPS координати, много снимки, както и полезни препоръки, които ще са ви от полза при посещение. Очаква се постепенно тази колекция да нараства, като я допълваме с нови репортажи.

Звездец: Петрова нива и меандрите на река Велека
Организирани туристически походи в Странджа, фото - лов на редки растения и животни, кулинарни конкурси са само част от начинанията , които съпътстват
„Фестивал на зелениката 2019“ – 11 и 12 май в село Кости, община Царево
Ахтопол – романтика, море, история и природа
Село Бръшлян в Странджа – среща с една отминала епоха
Кости: Богородишки дол и водопад Казанчето край река Велека
Граматиково: От Качул до Индипасха
Малко Търново: Тракийско светилище и природна забележителност „Камъка“
Малко Търново: Водопадът Докузак
Малко Търново: Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива
Бродилово и угасналият вулкан Голяма Папия
Кондолово и царството на зелениката
Синеморец – райско кътче за почивка на море и приключения
Синеморец: Разходка по дивия бряг на река Велека
Кости и 14-те братя лъжници в Странджа
Царево – портата към Странджа от Черно море
Малко Търново в сърцето на Странджа
Синеморец: Пътека към плаж Листи и Силистар
От Ахтопол до Синеморец – екопътека край вулканични образувания
Младежко: Екопътека за пещери и изворите на река Младежка
Плажът на Варвара – Черноморска екзотика
Малко Търново: Пътека към тракийски могилен некропол в местността Пропада
Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа планина
Марина река – разходка в праисторическата гора
Синеморец: Устието на река Велека

Вашият коментар