Забележителности и екопътеки в Странджа планина

Чудесен начин да избягате от шума на градския живот е да посетите  Странджа планина. В тези непокътнати земи на България ще откриете гъсти вековни гори с множество природни и исторически богатства.

Горите на Странджа са били пощадени през последната ледникова епоха, благодарение на което тук могат да се открият интересни растителни видове, различаващи се от тези в останалата част на България. Срещат се кавказки, средноевропейски и средиземноморски представители на растителния свят. Това се дължи на географското положение на планината Странджа – мост между Европа, Азия и Средиземноморието. Благодарение на тази уникална флора, разходката в сенчестите гори на Странджа оставя у туриста възприятие като за екзотично приключение в южните страни.

Природен Парк Странджа е най-голямата защитена територия в България


Площта му е 1161кв. км. Обхваща българската част на Странджа планина, на юг граничи с Република Турция, а на изток с Черно море. На територията му са разположени община Малко Търново, част от община Царево и малка част от община Приморско. Горите покриват повече от 80% от площта на парка. Средната им възраст е с 30 години по-висока от средната за горите в цялата страна.

Освен дива, горска красота, тук можете да видите и останки от древни тракийски градежи, да видите кристално чисти реки и техните извори, да наблюдавате старинни фолклорни обичаи и традиции, запазени от езически времена, но осъществявани и до днес от местните жители.

Обзорни филми за Странджа планина


Тук споделяме едно кратко видео и документален филм на които попаднахме в интернет. На посочените линкове могат да се гледат онлайн. От тях ще научите кои са най-известните места и забележителности в Странджа както и част от историята на района.

  1. Кратък обзор на ППР Странджа – филм на Министерсвото на туризма
  2. „Малко Търново – Царството на светлината“ – кратка история от древността до ново време с множество възстановки и обзор на историческите забележителности, които могат да се видят в целия ППР Странджа. Филмът е носител на награда от Европейски фестивал за туристически филми.

Какво да видим в Странджа и от къде да минем


Тук представяме всички забележителности и пътеки, които посетихме в Природен Парк Странджа за последните няколко години. Ще откриете GPS координати, много снимки, както и полезни препоръки, които ще са ви от полза при посещение. Очаква се постепенно тази колекция да нараства, като я допълваме с нови репортажи.

Бръшлян: Двата вриса и параклис Св. Пантелеймон
Кости: Пътека към водопад Райков вир
Звездец: Петрова нива и меандрите на река Велека
Организирани туристически походи в Странджа, фото - лов на редки растения и животни, кулинарни конкурси са само част от начинанията , които съпътстват
„Фестивал на зелениката 2019“ – 11 и 12 май в село Кости, община Царево
Ахтопол – романтика, море, история и природа
Село Бръшлян в Странджа – среща с една отминала епоха
Кости: Богородишки дол и водопад Казанчето край река Велека
Граматиково: От Качул до Индипасха
Малко Търново: Тракийско светилище и природна забележителност „Камъка“
Малко Търново: Водопадът Докузак
Малко Търново: Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива
Бродилово и угасналият вулкан Голяма Папия
Кондолово и царството на зелениката
Синеморец – райско кътче за почивка на море и приключения
Синеморец: Разходка по дивия бряг на река Велека
Кости и 14-те братя лъжници в Странджа
Царево – портата към Странджа от Черно море
Малко Търново в сърцето на Странджа
Синеморец: Пътека към плаж Листи и Силистар
От Ахтопол до Синеморец – екопътека край вулканични образувания
Младежко: Екопътека за пещери и изворите на река Младежка
Плажът на Варвара – Черноморска екзотика
Малко Търново: Пътека към тракийски могилен некропол в местността Пропада
Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа планина
Марина река – разходка в праисторическата гора
Синеморец: Устието на река Велека

Водачески услуги от Дирекцията на Природния Парк


При затруднения с ориентирането по екопътеките в Природен Парк Странджа – можете да наемете водач. Това би било подходящо и при големи групи туристи, или организиране на тийм билдинг. С оглед поддържането на екопътеките в парка, ние препоръчваме да се използват водачите към Дирекцията на ППР Странджа. За контакти 0887364117 – Йоана Гюрова – връзки с обществеността.

Използвайки услугите на водачи – служители към Дирекцията се подпомага поддръжката на екопътеките. Събраните средства се използват за периодично прочистване на маршрутите и ремонт на съоръженията към тях – мостове, парапети, платформи и др.

Наемането на водачи е от съществена важност при посещението на трудни и дълги маршрути, навлизащи зад оградите, разположени по границата на България с Турция. При преминаване на туристи се изисква съгласуване с Гранична полиция за отключване на вратите. Тъй като по тези пътеки се преминава по-рядко в сравнение с гореописаните – възможно е да са силно затревени, и да не е ясно накъде е посоката. Водачите могат да улеснят всичко това, като предварително направят необходимото координиране с властите, а доброто им познаване на местностите ще определи правилния курс. Някои от тези маршрути, по които ние самите все още не сме преминавали, но навярно ще го направим в бъдеще с помощта на водачи са изброените:

Трудни маршрути


  1. Вълчанов мост
  2. Пещера Махарата, тръгвайки от село Кости
  3. Пещерата на Св. Марина (тръгвайки от Кости или Сливарово)
  4. Екопътеки по поречието на Резовска река, край селата Резово и Сливарово
  5. Резерват Лопушна (Узунбуджак)
  6. Резерват Витаново и Братанова пещера

Вашият коментар