Забележителности и екопътеки в Странджа планина

Чудесен начин да избягате от шума на градския живот е да посетите  Странджа планина. В тези непокътнати земи на България ще откриете гъсти вековни гори с множество природни и исторически богатства.

Горите на Странджа са били пощадени през последната ледникова епоха, благодарение на което тук могат да се открият интересни растителни видове, различаващи се от тези в останалата част на България. Срещат се кавказки, средноевропейски и средиземноморски представители на растителния свят. Това се дължи на географското положение на планината Странджа – мост между Европа, Азия и Средиземноморието. Благодарение на тази уникална флора, разходката в сенчестите гори на Странджа оставя у туриста възприятие като за екзотично приключение в южните страни.

Природен Парк Странджа е най-голямата защитена територия в България


Площта му е 1161кв. км. Обхваща българската част на Странджа планина, на юг граничи с Република Турция, а на изток с Черно море. На територията му са разположени община Малко Търново, част от община Царево и малка част от община Приморско. Горите покриват повече от 80% от площта на парка. Средната им възраст е с 30 години по-висока от средната за горите в цялата страна.

Освен дива, горска красота, тук можете да видите и останки от древни тракийски градежи, да видите кристално чисти реки и техните извори, да наблюдавате старинни фолклорни обичаи и традиции, запазени от езически времена, но осъществявани и до днес от местните жители.

Обзорни филми за Странджа планина


Тук споделяме едно кратко видео и документален филм на които попаднахме в интернет. На посочените линкове могат да се гледат онлайн. От тях ще научите кои са най-известните места и забележителности в Странджа както и част от историята на района.

  1. Кратък обзор на ППР Странджа – филм на Министерсвото на туризма
  2. „Малко Търново – Царството на светлината“ – кратка история от древността до ново време с множество възстановки и обзор на историческите забележителности, които могат да се видят в целия ППР Странджа. Филмът е носител на награда от Европейски фестивал за туристически филми.

Какво да видим в Странджа и от къде да минем – туристически каталог


Тук представяме всички забележителности и екопътеки, които посетихме в Природен Парк Странджа за последните няколко години. Ще откриете GPS координати, много снимки, както и полезни препоръки, които ще са ви от полза при посещение. Очаква се постепенно тази колекция да нараства, като я допълваме с нови репортажи за още туристически маршрути.

Ахтопол – романтика, море, история и природа
Бродилово и угасналият вулкан Голяма Папия
Бръшлян: Двата вриса и параклис Св. Пантелеймон
Българи: Дядо Вълчо и ЗМ Пирен край резерват Силкосия
Граматиково: От Качул до Индипасха
Звездец: Петрова нива и меандрите на река Велека
Кондолово и царството на зелениката
Кости и 14-те братя лъжници в Странджа
Кости: Богородишки дол и водопад Казанчето край река Велека
Кости: Пътека към водопад Райков вир
Малко Търново в сърцето на Странджа
Малко Търново: Водопадът Докузак
Малко Търново: Пътека към тракийски могилен некропол в местността Пропада
Малко Търново: Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива
Малко Търново: Тракийско светилище и природна забележителност „Камъка“
Марина река – разходка в праисторическата гора
Младежко: Екопътека за пещери и изворите на река Младежка
От Ахтопол до Синеморец – екопътека край вулканични образувания
Параклис Св. Троица между Граматиково и Визица в Странджа планина
Плажът на Варвара – Черноморска екзотика
Резово – най-южният бряг на българското Черноморие
Резово: Заливът Кастрич
Село Бръшлян в Странджа – среща с една отминала епоха
Синеморец – райско кътче за почивка на море и приключения
Синеморец: Плажът Силистар
Синеморец: Пътека към плаж Листи и Силистар
Синеморец: Разходка по дивия бряг на река Велека
Синеморец: Разходка с лодка по река Велека
Синеморец: Устието на река Велека
Организирани туристически походи в Странджа, фото - лов на редки растения и животни, кулинарни конкурси са само част от начинанията , които съпътстват
Фестивал на зелениката 2019 – 11 и 12 май в село Кости, община Царево
Царево – портата към Странджа от Черно море

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията до тях използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Забележителности и екопътеки в полите на Странджа, но извън границите на природния парк


По-надолу представяме част от тези места, които са туристически обекти и се намират в близост до черноморските градове Приморско и Созопол. Макар, че са извън границите на природния парк, те се намират на територията на Странджа планина. Местностите край тях са също защитени, с цел опазване на природните им ресурси.

Приморско: Веселата скала в резерват Ропотамо
Приморско: Лъвската глава и Вълчаново кале
Маршрут към местността Бакърлъка
Ново: Екопътека от светилището Бегликташ до Маслен нос
Резерват Ропотамо – информация и карта на екопътеките
Приморско: Кратък път до залив Св. Параскева
От светилището Бегликташ до залива Св. Параскева
Приморско: Разходка до тракийското светилище Бегликташ
Приморско: Разходка до устието на река Ропотамо

Водачески услуги от Дирекцията на Природния Парк


При затруднения с ориентирането по екопътеките в Природен Парк Странджа – можете да наемете водач. Това би било подходящо и при големи групи туристи, или организиране на тийм билдинг. С оглед поддържането на екопътеките в парка, ние препоръчваме да се използват водачите към Дирекцията на ППР Странджа. За контакти 0887364117 – Йоана Гюрова – връзки с обществеността.

Използвайки услугите на водачи – служители към Дирекцията се подпомага поддръжката на екопътеките. Събраните средства се използват за периодично прочистване на маршрутите и ремонт на съоръженията към тях – мостове, парапети, платформи и др.

Наемането на водачи е от съществена важност при посещението на трудни и дълги маршрути, навлизащи зад оградите, разположени по границата на България с Турция. При преминаване на туристи се изисква съгласуване с Гранична полиция за отключване на вратите. Тъй като по тези пътеки се преминава по-рядко в сравнение с гореописаните – възможно е да са силно затревени, и да не е ясно накъде е посоката. Водачите могат да улеснят всичко това, като предварително направят необходимото координиране с властите, а доброто им познаване на местностите ще определи правилния курс. Някои от тези маршрути, по които ние самите все още не сме преминавали, но навярно ще го направим в бъдеще с помощта на водачи са изброените:

Трудни маршрути


  1. Вълчанов мост
  2. Пещера Махарата, тръгвайки от село Кости
  3. Пещерата на Св. Марина (тръгвайки от Кости или Сливарово)
  4. Екопътеки по поречието на Резовска река, край селата Резово и Сливарово
  5. Резерват Лопушна (Узунбуджак)
  6. Резерват Витаново и Братанова пещера

Вашият коментар