Поморийско езеро: Наблюдение на птици

Разположението на Поморийско езеро по втория голям път на птиците в Европа  – Via pontica  е причината за множеството видове птици, които се срещат тук – 268 вида. Част от тях могат да се наблюдават при Посетителския център на Поморийско езеро. Обектът е оборудван със сериозна оптична техника, където се предоставят възможност на посетителите да наблюдават птиците с бинокли. Поставено лице с познания по орнитология ще обясни подробно за всеки един вид, обект на наблюдение.

Актуализация към 3 – ти юли 2021 – обновеният център вече функционира и приема посетители


След извършените ремонтни дейности през месец юни , центърът вече отвори врати и приема посетители


Самото езеро е крайбрежна лагуна с площ около 8 km². Отделено е от морето с естествена пясъчна коса, в непосредствена близост до гр. Поморие. Дълбочината е не повече от 1,4 м , а солеността – около 80 %. Поради това, тук могат да се срещнат редки растения и видове, привикнали към високо ниво на соленост.

Къде се намира Посетителски център при Поморийско езеро – карта


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.



През 2010 година, тук, на брега на езерото, до „Музея на солта“ и футболния стадион на гр. Поморие, е построен „Посетителски център за опазване на Поморийско езеро“. Проектът е на СНЦ Зелени Балкани, изпълнен в партньорство с МОСВ и Община Поморие. Терасата на центъра е удобна позиция за фотографиране  на находящите се наблизо кокилобегачи, саблеклюни, корморани (които почти винаги са накацали на близко разположените колове в езерото), речни рибарки, малка и голяма чапли и други видове. Освен това, периодично тук се организират тематични беседи за биоразнообразието на влажната зона, познавателни турове в местността, видеолекции, семинари, природозащитни кампании и др.

Изглед към Поморийско езеро
Изглед към Поморийско езеро

Реклама



Елате, наблюдавайте и фотографирайте редки и застрашени видове птици при Посетителския център на Поморийско езеро!

Поморие-помоирийско-езеро-посетителски-център-птицинаблюдение
Посетителски център в Поморие
Кокилобегач фотографиран на метри от посетителския център
Кокилобегач фотографиран на метри от посетителския център
Речна-рибарка-поморийско-езеро-Поморие-център-посетителски-птицинаблюдение
Речна рибарка
лебед-Поморие-езеро-поморийско-лебед-птици-център-посетителски-наблюдение
Лебед
Саблеклюн при Поморийско езеро
Саблеклюн в полет
Саблеклюн при Поморийско езеро - птици
Саблеклюн търси храна. Нарича се така, заради клюна, който наподобява сабя. Потапя във водата цялата си глава и шията, търси безгръбначни и малки рибки с които се храни.
Малка бяла чапла в полет

BgNatureTrip представя:



През зимата на 2021 г. тук дойде популация на фламинго.

Бяло фламинго при Поморийско езеро
Бяло фламинго заснето през март 2022 г.
Бяло фламинго
Розово фламинго при Поморийско езеро
Розово фламинго, чиито брой нараства всяка година. Снимката е от декември 2021 година
Розово фламинго при Поморийско езеро
Розово фламинго

Реклама



Корморан-малък-Поморие-езеро-център-посетителски
Корморани накацали на коловете пред посетителския център

Режим на дейности в „Защитена местност Поморийско езеро“

Поморийско езеро има статут на  защитена местност с международно значение за опазване на водолюбиви птици и е част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Поради тази причина при посещение в района около езерото  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте птиците и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Интересен маршрут в близост до Посетителския център е екопътеката по пясъчната коса на Поморийско езеро, където ще имате възможност да наблюдавате редки видове крайморски пясъчни растения.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Поморие, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, хубави плажове и освен това може да предложи и други забележителности, с които да разнообразите почивката си на море. 

Наблизо, в гр. Бургас, при сходни условия, но от специални укрития, също можете да наблюдавате различни видове птици при Природозащитния център в местността Пода.

Реклама


Вашият коментар