Китен – забележителности и плажове

Най-зеленият курорт по Южното Черноморие – това несъмнено е Китен. Прекрасните дълги, просторни плажове в обилна зеленина, кристално чистите води, устието на река Караагач – всичко това създава предпоставки за разкошна почивка на море, изпълнена с красиви гледки. Непосредствената близост на къмпингите Юг и Корал, гр. Приморско, резерват Ропотамо, Царево и Странджа планина е едно обещание за още вълнуващи мигове, приключения, и среща с историята и традициите на района.

Какво да видим в Китен – карта, забележителности и плажове


Тук приложената карта би могла да бъде добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Китен отстои на 6 км южно от Приморско и 12 км северно от Царево.
Тук има голям избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем.

Има и къмпинги със зони за разполагане на каравани, палатки и изградени шатри за лагеруване сред природата.
Много са и местата за хранене – ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии. За забавление на туристите, тук се предлагат атракции сред които разходка с корабче до съседните градчета, водни ски, водни колела и др.

Зеленият Китен

Китен е обявен за курорт още през 60-те години на 20 век. Тогава се изграждат множество почивни станции с големи зелени градини. Обновени, почивните домове функционират и до днес, като са запазили зелените си площи. Разхождайки се по улиците на Китен, особено край нос Урдовиза, туристите остават впечатлени от зеления облик на градчето. Най-разпространените растителни видове са дъбовите дървета сред които благун , горун и цер. Срещат се и тополи, както и изкуствено насадени борови дървета.

Плажовете на Китен


Северен плаж – Атлиман

Намира се в северната част на Китен в малък залив наречен Атлиман. Дължината на плажната ивица е около 600 м с максимална широчина достигаща 50м. Има спасители, плажни чадъри, водни атракции както и плажни капанчета. Съвсем близо до плажа има къмпинг за разполагане на каравани и палатки.

Плажът Атлиман в северната част на Китен
Плажът Атлиман в северната част на Китен

Реклама



Плаж Атлиман в Китен
Плаж Атлиман по обедните часове на деня

Местна легенда за залива Атлиман

Произходът на наименованието Атлиман е турско-гръцки (ат на турски е кон, а лимнос на гръцки – залив). В буквален превод означава „Заливът на коня“ и е свързан с местно предание за Хасекията. Това е област от Североизточна Странджа, която по време на Турското робство се е ползвала с привилегии – не била облагана с данъци. Според легендата, те били придобити след като местната красива мома Бяла Стана сключила облог с падишаха – които места посети с коня си за един ден – те ще бъдат освободени от данък. Тя обходила 17 селища на кон в един и същи ден и накрая се върнала тук в този залив.

Изглед към плажа Атлиман от края на нос Урдовиза

Южен плаж

Намира се в Южната част на Китен, в залив наречен Урдовиза. Дължината му е 1300 м, а широчината достига 60 м. Условно е разделен на две части – „Южен плаж Китен“ и „Къмпинг Караагач„.
Достига до устието на река Караагач, а в гората зад него има множество бунгала, места за каравани/ кемпери, както и изградени шатри за настаняване. Може да се каже, че напълно отговаря на понятието „къмпинг“, тъй като няма масивни бетонови постройки.

Южният плаж на Китен наричан също и Карагаач
Южният плаж на Китен наричан също и Карагаач
Изглед от южния край на "Южният плаж" на Китен
Изглед от южния край на „Южният плаж“, близо до устието на река Караагач

Реклама



Устието на река Караагач

Намира се в най-южната част на Южния плаж и е прекрасно място за риболуване, особено за летовниците чувстващи носталгия към речния риболов, когато са на море. Тук се хващат шаран, мряна, попчета, кефал. По предварителна заявка може да се организира и плаване с каяци. За повече информация – клуб за приключения сред природата – Trimix Adventure.

Устието на река Карагаач
Устието на река Карагаач над което преминава мост – част от главния асфалтов път
Изглед към устието на река Карагаач долу, на края на „Южен плаж“ Китен

Пристанището на Китен

Намира се на носа Урдовиза, в северната част на Южния плаж. Малко пристанище е, което се използва за малки риболовни лодки и корабчета. През лятото оттук тръгват корабчета за разходка, които могат да ви отведат до съседните градчета – Приморско, Лозенец, Царево.

Малкото пристанище на Китен, в началото на "Южен плаж"
Малкото пристанище на Китен, в началото на „Южен плаж“

Реклама



Изложба по подводна археология

Намира се в центъра на Китен, точно до пощата. Изложени са археологически находки разкрити на дъното на Китен, както и на други черноморски градове, при водолазни проучвания. Колекцията включва котви, керамични съдове, останки от плавателни съдове, статуетки на древни божества.

Изложбата посветена на подводната археология в Китен
Изложбата посветена на подводната археология в Китен

Исторически бележки за Китен

Древност

Въз основа намерените находки, археолози предполагат, че местността е била населена още 3000 г. пр. Хр, когато тук е имало праисторическо селище. На нос Урдовиза, който разделя двата плажа – Атлиман и Караагач, в миналото е било разположено древното тракийско селище Урдовиза.

Урдовиза била обградена от крепостна стена, изградена още 12 в. пр. н.е. по времето на Троянската война. Според хипотеза на изследователи – оттук са се изнасяли провизии за обсадената Троя.

Стената, в комбинация със стръмните брегове на носа са правели селището недосегаемо. Навярно по онова време бреговете са били още по-стръмни – Черно море е покачило нивото си с метри оттогава.
Част от крепостта е запазена и до днес, но за съжаление не се допускат туристи – попада на територията на военна база. Селището е продължило да съществува и през Средновековието.

Средновековие

По време на турско робство Урдовиза е била част от привилегированата и освободена от данъци област – Хасекията. Областта е включвала 17 селища, сред които селата Писменово, Ясна поляна и др.
През XVI – XVII век, както много селища по Черноморието, Урдовиза страдала от честите нападения на пиратите – лази, които ограбвали хората на сушата. Това довело до обезлюдяването й – жителите й се изселили във вътрешността на Странджа планина. Според местните предания, изселниците създали селата Визица и Кондолово, близо до Граматиково.

Ново време

След Освобождението, границата между Българското княжество и Източна Румелия е преминавала през залива Атлиман.
Новото село възникнало през 1930 г. когато тук идват бежанци от Източна Тракия. Климатът и разположението били много подходяши за селскостопанска и овцевъдна дейност. Изграждат малки къщи, наричани „шаронски“, които наблюдавани отдалеч наподобявали китка. Така възникнало името на новото село – Китен. През 60 – те години на XX век Китен е обявен за курорт и се строят множество почивни станции за предприятията в страната. От 2005 година насам Китен се превръща от село в град, а постоянното му население е около 1100 души.

Какво може да се види край Китен:

При по-продължителен престой в Китен могат да се посетят съседните курорти и забележителности:

  1. Град Приморско (6 км), където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за още исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и море.
  2. Плаж Аркутино (17 км)
  3. Къмпингите Юг и Корал (4 км)
  4. Курортно селище Лозенец за още хубави плажове (6 км)
  5. Къмпингите Оазис и Арапя (9 км)
  6. Град Царево (12 км)
  7. От Царево може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (24 км), Българи (27 км) и Кости (34 км), както и да се направят разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар