Приморско: Плаж Аркутино

Плаж Аркутино е един от любимите на цели поколения туристи. Притежава прекрасни дадености за плажуване – обширна плажна ивица, високи пясъчни дюни – дом на редки растения, и хубави гледки на хоризонта сред които Змийският остров и зелените брегове на резерват Ропотамо. Дели се на охраняема и неохраняема част. Плаж Аркутино е на много лесно и достъпно място – до самия главен междуселищен път, който свързва градчетата по Южното Черноморие. Това го прави често посещавана дестинация от туристите отседнали в Созопол и Приморско, които разннообразяват престоя си с посещаване на нови плажове. Брегът е плитък и дори няколко десетки метра навътре в морето водата е до коляно, което прави Аркутино харесвано място от семейства с малки деца.

Плаж Аркутино – карта


Бутонът води към автоматично зареждане на координатите на мястото, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация „Google Maps“.




Аркутино се намира на 10 км северно от Приморско и 13 км южно от Созопол. Пада се непосредствено до блатото Аркутино от където идва името на плажа. Дължината на плажната ивица е 1,5 км, а широчината й достига 70 м (без да се смятат дюните).

Описание и снимки на плаж Аркутино

Дели се на 3 зони. В средата е охраняема зона със чадъри, шезлонги и спасител. Има плажни капанчета за храна и напитки, а в сградата на хотелския комплекс има и магазин за хранителни стоки – при необходимост от други продукти.

Плаж Аркутино - охраняема част
Плаж Аркутино – общ изглед на охраняемата зона и Змийски остров
Плаж Аркутино - охраняема част
Поглед надясно към нос Кая и дивите брегове на резерват Ропотамо

Реклама



Изглед към плаж Аркутино от висок хълм
Изглед към плажа от висок хълм по пътеката водеща към Лъвската глава

За по-лесно преминаване по дюните – и с цел тяхното опазване – има изградени дървени пътеки.

Дървени пътеки плаж Аркутино
Дървени пътеки за удобно преминаване по пясъка

По високите дюни, на множество места се среща рядкото и красиво цвете бяла пясъчна лилия (Pancratium maritimum).

Бяла пясъчна лилия (Pancratum maritimum) заснета през юли, когато е цъфтежа.
Защитен от закона вид, забранен за късане!

Зад кея, в северната част на плажа е едната неохраняема зона. От нея се вижда Змийският остров най-добре.

Плаж Аркутино и Змийският остров
Северната част на плаж Аркутино – дива и неохраняема

Реклама



Островът е само на 500 м от брега и идеята да се посети с плуване изглежда привлекателна за някой туристи. За съжаление – тъй като е част от резерват Ропотамо – това е забранено. Резерватът е със строг режим на посещение и островът не е включен в определените за туризъм дестинации от плана за управление на резервата.

Змийският остров - кръстен така, тъй като в миналото е бил обитание на множество водни змии
Змийският остров – кръстен така, тъй като в миналото е бил обитание на множество водни змии

В южната част на плаж Аркутино е другата неохраняема зона.

Плаж Аркутино и резерват Ропотамо
Южната част на плаж Аркутино достигаща до нос Кая – част от резерват Ропотамо
Нос Кая и дюните в залива Аркутино
Нос Кая заснет от друга гледна точка – на преден план са дюните зад плажа.
Изглед към нос Кая по залез слънце
Изглед към нос Кая по залез слънце

Реклама



Екопътека водеща към устието на Ропотамо

Плажът достига до нос Кая, който е част от резерват Ропотамо. Оттам преминава екопътека, която води към устието на река Ропотамо. Ако желаете да съчетаете плажуването на Аркутино със разходката по тази пътека е добре да сте снабдени със закрити маратонки , шапка и тъмни очила, тъй като на места се преминава по тесни пътечки през трева, а през лятото има рояци от досадни дребни мушици в горския участък на маршрута.

Възможности за посещение и отсядане на плаж Аркутино

За да се стигне до самия плаж от главния път, трябва да се премине през зона в която има хотелски комплекс. Повече информация за него и възможности за настаняване:

До лятото на 2019 този паркинг беше платен за хора, които не са гости на хотела. След това неговото ползване стана безплатно.

Много туристи използват също и паркинга пред блатото Аркутино. В разгара на сезона и по средата на деня е възможно да е силно претъпкан. Неговото ползване също е безплатно.

Паркингът пред блатото Аркутино
Паркингът пред блатото Аркутино по пътя Созопол – Приморско

Опазване на защитената местност

Плажната ивица спада към територията на защитена местност „Беглик таш – Ропотамо“ (нарично още „Буферна зона на резерват Ропотамо“). Точните граници на защитената местност могат да се видят на този сайт: https://gis.wwf.bg/mobilz/ .

При посещение в района трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Повече информация може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не бивакувайте и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Реклама



Блатото Аркутино

Посещението на плажа през лятото, може да се съчетае с посещението на блатото Аркутино. В превод от гръцки означава „Мечешкото блато“ ( αρκούδα – аркуда което означава мечка). Намира се на самия главен път, зад паркинга на снимката по-горе. През блатото се преминава по специално изграден мост за туристи.
Поради обилни дъждове в последните години популациите на белите водни лилии силно намаляха, и сега оцелелите растения са доста отдалечени от моста. Ако желаете да ги фотографирате – препоръчително е да имате фотоапарат, който да увеличава поне 4 пъти. Блатото спада към територията на резерват Ропотамо. Повече информация за правилата, които трябва да се спазват на територията на резервата могат да се прочетат тук.

Блатото Аркутино и белите водни лилии
Изглед към блатото Аркутино и един от масивите с водни лилии
Бяла водна лилия ( Nymphaea alba ) отблизо при блатото Аркутино, Приморско
Разцъфнала бяла водна лилия (Nymphaea alba) фотографирана юли 2020 при блатото Аркутино. Снимката е направена с телеобектив с 5 пъти оптично увеличение. В зависимост от климатичните условия цъфтежът може да продължи и до есента.

Какво още може да се види покрай плаж Аркутино

В посока юг могат да се изпробват следните предложения:

  1. Екопътеката, която води към устието на река Ропотамо. Можете да се включите в нея, от южния край на плажа
  2. Разходка с лодка сещу течението на река Ропотамо. Пунктът от където тръгват лодките е на 4,5 км оттук в посока Приморско
  3. Град Приморско (8,5 км) неговите плажове и музей
  4. Светилището Бегликташ (13 км)
  5. Резерват Ропотамо и множеството екопътеки край гора и море (14 км)

В посока север може да се види следното:

  1. Дивият плаж Алепу, наричан още „Шофьорският плаж (3,5 км)
  2. Скалното образувание – фиорд при нос Агалина (8 км)
  3. Созопол с неговите плажове и исторически забележителности (13 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни


Вашият коментар