Резово: Заливът Кастрич

Заливът Кастрич е пленително кътче , което се намира между курортите Синеморец и Резово. Впечатлява с внушителните си по размери скални образувания, изваяни от природните стихии, както и непокътната девствена гора, която го обгражда. Присъствието на каквито и да било следи от хора тук е сведено до минимум, което подсилва възприятието за съприкосновение с природата. Мястото е подходящо за плажуване предимно за природолюбители и гмуркачи, но не и за претенциозни летовници. Няма пясъчна ивица за разпъване на хавлията, а само едри обли камъни.

Заливът Кастрич се достига по черен път, преминаващ през гора, който пеш се взема за около 20 мин. Въпреки, че пътят е достатъчно широк и позволява да се вземе с високопроходим автомобил – това е забранено съгласно режима на дейности в защитената местност, към която спада залива (виж по-надолу). За придвижване с МПС пътят може да се използва само от автомобили на горското стопанство.

Как се стига до залива Кастрич – карта, маршрут и GPX файл:


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на черния път. В случая това може и да е напълно достатъчно.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Реклама



Кастрич отстои на 8 км южно от Синеморец и 3,5 км северно от от Резово, където е границата на България и Турция. От Бургас отстои на 90 км. Той е част от Природен Парк Странджа. В картата на Google Maps, заливът фигурира под името „Плаж Вендуза“.

При отбиване на мястото посочено на картата има широка поляна, където може да се паркира автомобил. От тук до залива са около 1,5 км спускане надолу през гора, денивелация – 70 м.

Поляната при отбивката от асфалтовия път. Тук може да се паркира автомобил и да се продължи пеш надолу
Заливът Кастрич - изглед към северния нос
Заливът Кастрич – изглед към северния нос, който носи същото име

Реклама



Голяма скала в южния край на залива Кастрич
Голяма скала в южния край на залива
Малък закрит басейн, където водите са по-спокойни и топли при Кастрич
Малък естествен басейн, където водите са по-спокойни и топли

Описание на местността

Интересните, силно абразивни ( клифови ) брегове в цялата местност, между Синеморец и Резово са се получили в резултат от стичането на вулканични лавови потоци. Получените образувания са били подложени в продължение на хиляди години на ерозионното въздействие на морето и ветровете. Това е Кастрич, който виждаме сега – достолепен и древен, преплувал през бурите на времето за да ни очарова и възхити.

Реклама



Антична крепост Кастрич

Предполага се, че тук, още в Античността е имало крепост наречена Кастрицион. Впоследствие се използвала и от граничните войски на средновековните български царства. Според изследователи – останките можели да се видят и сега – някъде тук си личали стените, които оформят правоъгълник с размери 20/30 м. За съжаление при нашето посещение в района така и не можахме да ги открием. Може би вие с малко повече късмет ще успеете да ги намерите.

Нос Кастрич

Пътека, преминаваща през борова гора ще ви отведе към северния нос (виж GPX файла). За тези от вас, които биха желали да го посетят е препоръчително да носят закрити маратонки с грайфер или туристически обувки, както и репелент против насекоми – пътечката е тясна, а тревите – високи. Оттам се разкрива хубава гледка към залива.

Изглед към морето и скалите от нос Кастрич
Поглед назад към залива
Изглед към залива Кастрич от северния нос

Реклама



По скалите се срещат изключително редките растения гмелинова гърлица и приморски копър. Успяхме да ги заснемем разцъфнали в началото на август.

Гмелинова гърлица ( limonium gmelini)
Гмелинова гърлица ( limonium gmelini) – разцъфнала. Много рядък и защитен от закона вид. Среща се само по скали край морето.
 Приморски копър – Crithmum maritimum.
Приморски копър (Crithmum maritimum ). Видът е включен в Червената книга на България, като рядък

Опазване на „Защитена местност Силистар“

Целият район от Силистар до Резово спада към „Защитена местност Силистар“ (виж на картата), която е част от Природен Парк Странджа и Натура 2000. Поради тази причина е забранено преминаване с моторни превозни средства по черния път през гората и навярно затова дивият залив се е запазил непокътнат досега. При посещение на местността  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Наоколо в района, могат също така да се посетят:

  1. Село Резово (3 км на юг) където е границата на България и Турция. Там също има интересен клифов бряг, малък плаж, както и стари странджански къщи.
  2. Плажът Силистар (2 км на север) който е с прекрасни природни дадености
  3. Курортно селище Синеморец (8 км) където също има хубави плажове и интересни скални образувания (Сфинкса и Корабите)
  4. Малък пристан на река Велека ( до Синеморец ) за разходка с моторна лодка или каяк по реката
  5. Ахтопол (13 км), Варвара (19 км) или Царево (28 км) за още хубави плажове, забележителности и красиви морски пейзажи.
  6. От Царево може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в селата Бродилово (36 км), Българи (44 км) и Кости (51 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



2 thoughts on “Резово: Заливът Кастрич

  1. Ханко Брат 21.03.2023 at 13:38

    Това е плаж „Липите“…. – Кастрич го е кръстил някой гладен софиянец!)

  2. argonaut 21.03.2023 at 19:40

    Ханко Брат – нищо подобно, това си е залива Кастрич. Плаж липите е на около 7 км оттук в посока Синеморец. Ето тук има инфо: https://bgnaturetrip.com/archives/128

Вашият коментар