Свети Влас – Елените – планинска екопътека

Свети Влас е черноморски курорт находящ се между селищата Слънчев Бряг и Елените в община Несебър. Разположението му в полите на Стара планина благоприятства възможностите за планински туризъм наред с морския. Също така, въздухът тук е определен като изключително чист и целебен. До скоро тук е имало санаториум за лечение на белодробни заболявания.

В покрайнините на града започват няколко екопътеки, които отвеждат към исторически места и удобни позиции за панорамни гледки към морето и околните селища. Тук представяме един от възможните маршрути, по който може да се отиде до съседния курорт Елените.

Как се стига до Елените от Свети Влас по планинска екопътека – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката.

За навигация по целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Реклама



Град Свети Влас отстои на 6 км северно от Слънчев Бряг и 3 км южно от Елените, а от Несебър е на 10 км. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.

Характеристика на маршрута

Обиколката е кръгова с обща дължина 12 км и 390 м денивелация.

Времето за вземане е около 3 часа и половина. На отиване се върви по планински склонове, а на връщане – по асфалтовия път, който свързва Свети Влас с Елените. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата денивелация и всеки сам трябва а да прецени възможностите си преди да предприеме похода.

Като вариант за по-лека разходка могат да се вземат само първите 1,7 км, с денивелация 280 м. Разстоянието се изминава за около 50 минути в едната посока. Достига се място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка към Несебър и Слънчев Бряг, има и заслон за пикник и пейки. Изкачването никак не е леко и може да бъде доста уморително, средният ъгъл на наклона е 9°. Друга възможност да се стигне до заслона с по-леко изкачване, но по-дълъг път е да се тръгне от автобусната спирка, където е старта на друга екопътека (отбелязана е на GPX файла с флагче ). Това е пътеката „Хилядолетна история“. За по-лесно намиране на нейното начало може да използвате и тук приложения бутон:

/Подобно на по-горния бутон – активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“/

Подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, заради стръмното изкачване. Почти целият път е широк и удобен и никъде не се налага да се гази в треви. Тъй като по-голямата част от пътя е през поляни под открито небе и жарко слънце, препоръчително е да се носят шапка и тъмни очила.

Останахме приятно изненадани от чудесно поддържаните пътеки и изградени удобства – на почти всеки един километър имаше заслон за пикник, както и кошове за отпадъци, за които бе видно, че се изхвърлят редовно.

Описание на маршрута

Стартът на прехода е в покрайнините на градчето, близо до селскостопански двор. Отбелязан е с табела, на която са посочени всички екопътеки в околността.

Карта на всички екопътеки край Свети Влас
Карта на всички екопътеки край Свети Влас
Пътят по който се придвижихме край Свети Влас
Пътят по който се придвижихме ние е отбелязан с лилав цвят и е съчетание от две екопътеки – „Хилядолетна история“ и „Величествен балкан“.

Останалите пътеки могат да се разгледат на електронната карта BGmountains. Точен отрязък от местността може да се види на този линк. За да се използва BGmountains на полеви условия със смартфон – вижте това описание за работа с Oruxmaps.
В интерес на истината – ние взехме маршрута наопаки – тръгнахме от Елените и дойдохме в Свети Влас по планината. Предполагаме – не всеки би имал сили да вземе целия маршрут и затова преценихме, че по-удачно би било ако се тръгне от Свети Влас, тъй като едно от най-интересните неща по маршрута е в началото – панорамната гледка от високо към Несебър и Слънчев Бряг.

В началото маршрутът преминава през гора
На места се откриват гледки към морето и Св. Влас

Реклама



След 1,7 км и 280 м денивелация се достига мястото за панорамен изглед.

Изглед към Несебър и Слънчев Бряг в сутрешните часове
Изглед към Несебър и Слънчев Бряг в сутрешните часове
Изглед към Несебър и Слънчев Бряг, от екопътеката край Свети Влас
По залез
Изглед към полуострова на Несебър - Старият град
Изглед към полуострова на Несебър – Старият град по залез
Изглед към Несебър от планинската екопътека Свети Влас - Елените
Несебър в сутрешните часове, когато е добре огрят

Реклама



Оттук насетне маршрутът става доста по-полегат и се движи по билото на хълм. Преобладават открити обширни поляни. Скоро се достига до точка в която се срещат 3-те екопътеки.

Точката, където се срещат трите екопътеки край Свети Влас
Точката, където се срещат трите екопътеки

Една от възможностите е да се върнете в Свети Влас при автобусната спирка (отбелязана е на GPX файла с флагче ). Това е пътеката „Хилядолетна история“. Ако последвате зеления знак – поемате към Елените – това е пътеката „Величествен балкан“, накъдето води публикувания тук маршрут.

Скоро след това, се подминава следващия връх и отново ще се разкрият гледки към морето, но в околността на Елените.

Продължение на разходката в посока Елените
Продължение на разходката в посока Елените
Изглед към морето по екопътеката Свети Влас - Елените
Изглед към морето. Тук пътят достига най-високата си точка.
Свети Влас - Елените - планински маршрут
Продължаване по пътя надолу

Следва спускане към Елените през гора.

Постепенно спускане надолу и навлизане в гората.
Екопътека Свети Влас - Елените
Изглед към малък нос, намиращ се на север от курорта Елените. Повече информация как да се стигне до него – оттук

Реклама



Изглед към черноморския курорт Елените, находящ се в полите на Стара Планина
Изглед към курорта Елените – сгушен в полите на планината
Другата част на курорта, граничеща с морето
Спускане надолу към асфалтовия път
Изход на екопътеката към автомобилния път. Това е точно на отбивката водеща към плаж "Левант"
Изход на автомобилния път. Това е точно срещу отбивката вдясно водеща към плаж „Левант“
Свети Влас - плаж Левант
Изглед към плаж „Левант“ през есента, когато осъществихме разходката

Реклама



Опазване на природата

Територията през която преминава маршрута има статут на гора. Точните граници могат да се видят тук https://gis.wwf.bg/mobilz/ (слой „Гори в България“ трябва да е включен). При преминаване, съгласно разпоредбите на Община Несебър е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на природните дадености. Могат да бъдат прочетени на указателните табели по маршрута (на снимката по-горе). 

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни, не рушете скалните образувания и не палете огън извън определените за това места. Имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.


При излизане на асфалтовия път – може да се използва като по-лесен начин за връщане обратно в Свети Влас. Дължината е около 4 км и е почти изцяло равен.

Връщане обратно към Свети Влас по асфалта
Поглед към хълмовете, които „покорихме“

Продължение на разходката


В Свети Влас може да се направи посещение на плажовете, както и да се разгледат забележителностите, за което може да се намери повече информация от този линк.

Наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Курорт Елените за още една възможност за екоразходка до дивия плаж Емона
  2. Гр. Несебър (10 км на юг) с неповторимата си старинна атмосфера и множеството си запазени исторически постройки.
  3. Гр. Поморие (25 км на юг) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.
  4. Плажът Иракли (29 км на север), който е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  5. Гр. Обзор (35 км на север), в чиито околности има прелестни диви плажове и кратка планинска екопътека.
  6. Нос Емине (36 км на север), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа. 

Забележка: До нос Емине може да се достигне и по друг начин, подходящ за планинари и приключенци. За целта трябва да се тръгне по планинска пътека 11 км започваща от близкия курорт Елените. Повече информация може да се намери в тази наша публикация, където описваме част от маршрута.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



One thought on “Свети Влас – Елените – планинска екопътека

  1. Таня Джелебова 23.09.2021 at 16:25

    Здравейте! На указателната табела (картата) за екопътеката има знак за забрана за домашни любимци? Забранена ли е разходката с кучета по пътеката? И ако е забранено, защо?
    Предварително благодаря!

Вашият коментар