Заберново: 1000-годишно дърво и параклисът Св. Георги

Заберново е село на територията на Природен Парк Странджа и община Малко Търново. Притегателно е за туристи поради това, че в неговите околности са най-старият странджански дъб, множество параклиси, както и най-старата странджанска църква.
Спрямо всички останали села в Странджа, тук броят на параклисите е най-голям – цели 13. Сред тях, най популярен е „Св. Георги“, който ще представим в настоящата публикация . Необикновеното при него е наличието на древна езическо – тракийска оброчна плоча вградена в самия олтар и изложена на показ. Тя била открита след пророческо съновидение.

В близост до Заберново се намира и местността Парория, наситена с природни и исторически богатства.
По-надолу ще намерите кратка информация за селото, снимки на старите къщи и църквата.

Как се стига до най-старото дърво в Странджа и параклиса „Св. Георги“ край Заберново


Бутоните активират приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на местата. Ще ви бъде от полза да намерите отбивките от черния път, които водят към дървото и параклиса. Това може да ви бъде напълно достатъчно за да достигнете обектите – от отбивките се върви около стотина метра.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл



Заберново отстои на 64 км от Бургас, а от Малко Търново е на 42 км.

Характеристика на маршрута

Тези два обекта се достигат по черен селски път, който може да се вземе пеш или с високопроходим автомобил. Попадат в т. нар. местност „Тулпан“.


Дължина – 2 км в едната посока
Денивелация 30 м
Време за изминаване – около 40 минути в едната посока


Почти целият път е широк, удобен и настлан с чакъл и почти никъде не се налага да се гази във висока трева. Само в участъка около самия параклис има кратко преминаване през ниска трева. Подходяща екипировка за разходката са закрити маратонки или туристически обувки, шапка и тъмни очилa.
Преминава се покрай открити поляни и през малка гора. Ако се продължи по същия път по-нататък може да се достигне до т.нар. местност Тракийски лагер, която е разположена на единия бряг на река Младежка.

Описание на маршрута

Началото на пътеката е в близост до гробищата на Заберново в югоизточния край на селото.

Началото на маршрута в югозападния край на Заберново до гробищата
Началото на маршрута в югоизточния край на Заберново до гробищата
Кратък участък преминаващ през гора
Кратък участък преминаващ през гора

Реклама



Изглед към поляните по пътя
Изглед към поляните по пътя

След около 1,4 км има кратка отбивка в вдясно от черния път. Върви се около 100 м през поляна до достигане на вековното дърво .

Най-старото живо дърво в Странджа - дъб благун на 970 години до Заберново
Най-старото живо дърво в Странджа – дъб благун на 970 години

Има изграден заслон и табела с описание на дървото. Това е дъб- благун на 970 години и се счита за най-старото живо дърво в цяла Странджа.

Най-старото живо дърво в Странджа - дъб благун на 970 години до Заберново
„Грамадата“ отблизо. Обиколката е около 7 метра

Разходката може да се съчетае с пикник – има маси, пейки за отмора и огнище.

След връщане на черния път се продължава направо. Скоро след това се завива вляво, покрай заградено пасище за крави. Следва завой вдясно, по пътека между две заградени пасища. Върви се около 200 м по пътека с ниска трева.

По тази пътека, между двете пасища, след кратко вървене се достига до параклиса. Кравите са обградени с т. нар. „електрически“ пастир. Приложеният по-горе бутон за навигация „ОТВЕДИ МЕ ДО ОТБИВКАТА ЗА ПАРАКЛИСА“ ще ви отведе именно дотук.

Близостта на кравите не трябва да смущава, тъй като оградата представлява т.нар. „електрически пастир“ . Състои се от кабели по които тече нисковолтов ток. Неволно един от нас се опря в кабела и почуства леко потръпване, но не е нищо страшно.

Към момента на нашето посещение през есента на 2019 никъде нямаше маркировка и обозначителни знаци, сочещи параклиса, ориентирахме се изцяло благодарение на GPS с картата BGmountains – основния източник на местоположения за нас. Ако не беше GPS-a едва ли щяхме да открием параклиса.

Параклис Св. Георги


Параклис Св. Георги до Заберново - един от най-известните в Странджа.
Параклис Св. Георги до Заберново – един от най-известните в Странджа.

Според местното предание и описанието вътре, параклисът бил изграден през 1912 година след пророческо съновидение. На Божка Янчева, която боледувала дълго, се присънил ангел, който посочил мястото където трябва да се построи параклиса. При разкопаване за основите, съпругът й Георги Янчев намира плочката, в чието изображение местните хора припознават Св. Георги. Така бил определен патрона на храма и негово име.
Изграждат параклиса с „надежда за изцерение и по-добро във всички нас“.

Олатърът на параклиса "Св. Георги до Заберново в Странджа
Олатърът на параклиса „Св. Георги“. Както се вижда, оброчната плочка с изображение на „Тракийският конник“ заема централно място
Оброчната плоча на Тракийският конник в параклиса Св. Георги до Заберново в Странджа
Оброчната плоча отблизо

„Св. Георги“ е изграден от камък с червен оттенък – каквито са геоложките особености на района. Много къщи в Бръшлян, например, са изградени именно от такъв камък.

Практиката да се обгражда цялото село с параклиси е присъща за цяла Странджа – всяко село е обградено от тези малки храмове, които местните наричат манастирчета. Според вярванията на жителите – по този начин селото става заградена територия и епидемиите не могат да пресекат свещения кръг образуван от „манастирчетата“.
Подобно на „Св. Георги“, местоположението на параклиса „Боже Име“, край Заберново също било указано в пророческо съновидение през 1915 година. При разкопаване за основите, неговите строители намират останки от по-ранен християнски храм.
Като цяло това са необясними чудеса за Странджа – сякаш самата планина въздейства по някакъв начин върху съзнанието на нейните обитатели. Тя често е наричана мистична поради този род феномени, както и заради други чудеса.

BgNatureTrip представя:



Мистичната Странджа

Легендата за параклиса „Св. Троица“ край Граматиково (на 10 км оттук) също е свързана с пророческо съновидение, когато монаси изпаднали в беда са спасени. Местен големец сънувал бедстващите монаси, озовали се затрупани в подземната пещера на манастира, и на другия ден ги спасили.

А самият ритуал „нестинарство“, присъщ на странджанци също би могъл да бъде наречен феномен. На точно определената дата – в деня на „Св. Св. Констатнтин и Елена“ по стар стил, преди да започнат огнения танц, нестинарите изпадат в „транс“. Това е така нареченото „прихващане“ и за кратко имат видения за бъдещето – на себе си и своите близки.

Продължение на похода към Тракийски лагер и Петрова нива

Склонните към по-екстремни и дълги походи туристи могат да продължат по черния път към местността „Тракийски лагер“, който е разположен на единия бряг на река Младежка. След това могат да пресекат реката с газене и после да се придвижат до Петрова нива.
Дълбочината на реката е променлива величина, но обикновено през лятото е плитка. Ние лично не сме го пробвали за момента и не можем да изкажем впечатления.

За преглед на точния маршрут може да се види този отрязък от онлайн версията на BGMountains. За да се инсталира BGMountains на смартфона и да се ползва при полеви условия може да се прочете това описание за работа с Oruxmaps.

Църква Св. Лука


Църквата "Св. Лука" в Заберново - най-старата действаща църква в Странджа
Църквата „Св. Лука“ в Заберново – най-старата действаща църква в Странджа

Намира се на площада на Заберново и нейното разглеждане може да се съчетае с посещението на горепосочените два обекта. Считана е за най-старата действаща църква в Странджа и е построена още през 1715 година по документи, а според предположения на изследователи – през XVII век. Вкопана е в земята, както е повелявал законът по време на Турското робство. Местните хора са я вдигнали за две денонощия, а както може да се види сега – вложили са в строежа буквално „каквото им попадне“ – тухли, керемиди, камъни.

Църквата Свети Лука в Заберново
Църквата фотографирана отзад откъм олтара. Както се вижда – използвани са камъни с най-различна форма, тухли и дори керемиди

Вероятната причина за това са скоростта на градежа, както и трудните години на немотия, по време на робството. Подобни на нея – вкопани в земята са някои от църквите в Бръшлян, Созопол и Ахтопол, строени преди няколко века.

Оградата и камбанарията на църквата Свети Лука в Заберново, Странджа
Оградата и камбанарията на църквата

Както научихме от други пътеводители, вътре в църквата „Св. Лука“ има стаичка, която някога е служила за килийно училище и сега е пригодена за разглеждане от туристи. Изложени са различни пособия, които се използвали от учениците в онези времена. За съжаление към момента на нашето посещение в Заберново, църквата бе заключена и не можахме да я разгледаме отвътре.

Местност Парория

Северозападно от Заберново се намира природната местност Парория. Още траките са я определили като свещена, и там сега могат да се видят останки от техния бит – т.нар. долмени. През Средновековието, местността е била сакрална и за християните – имало е цял манастирски комплекс.
Предполага се, че там е било средище на последователите на християнското учение исихазъм. Също така има хипотеза , че на мястото на днешния параклис „Св. Петка“, построен през XIX век, е бил самият манастир на основоположника на исихазма Григорий Синаит . До него може да се достигне по маршрут започващ от Заберново, който пресича цялата местност Парория.

Също така, при друг наш преход, ние се докоснахме до местността Парория и достигнахме параклиса, но тръгвайки от отбивка по пътя към съседното село Калово, за което разказваме в тази наша публикация. Този маршрут е по-лек, спрямо прехода започващ от Заберново.

Кратка историческа справка за Заберново

Местността е била населена от дълбока древност, за което свидетелстват тракийските мегалити в местността Парория. Предполага се, че настоящето село е възникнало в края на XVII век от сливането на две села.

За произхода на името Заберново има няколко хипотези и според една от тях е с тракийски корен. От „берна“, което означава „изобилен“. Навярно това е било свързано с добрите дадености за развитие на селско стопанство.

Селището е било обезлюдявано на няколко пъти и след това заселвано наново. Това се случило след Руско-Турската война през 1829 г., след Освобождението през 1878 и след Илинденско-Преображенското въстание през 1903.
Към настоящ момент тук живеят едва около 100 души с основен поминък животновъдството.

Реклама



Стари странджански къщи в Заберново


Една от старите къщи, близо до църквата Св. Лука
Една от старите къщи, близо до църквата Св. Лука
Една от старите къщи, близо до църквата Св. Лука

Реклама



Продължение на разходката

Край село Заберново има още варианти за разходка:

  1. Може да се прекоси цялата местност Парория, да се посети параклиса Св. Петка, да се видят древните долмени и вековни дървета.
  2. Параклисът Св. Костадин, който е на 3 км северно от Заберново, близо до автомобилния път. Параклисът е изграден съгласно стар езически обичай

Ако оттук възнамерявате да пътувате към Бургас (64 км), то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Село Калово ( 12 км) за още странджанска архитектура и възможността да се посети чрез по-лесен път параклиса Св. Петка до природната местност Парория.
  2. Излизайки на пътя Малко Търново – Бургас можете да обърнете за малко на юг и да посетите село Младежко и екопътеката водеща към извори и пещери и хълмове. От тук до Младежко разстоянието е 34 км.

Ако от тук се продължи към Граматиково (18 км) , то по пътя може да се направи посещение на параклиса „Св. Троица“ (10 км), който е един от най-известните в Странджа. Наблизо се намира и параклиса Св. Илия (8 км) край село Визица.

След това възможностите за продължение на екскурзията са няколко:


Ако от Граматиково се тръгне в посока Малко Търново на запад, то може да се посетят следните обекти:

  1. Скално светилище и древно тракийско оброчище Индипасха, тръгвайки от Качул (25 км)
  2. Скално светилище и природна забележителност  „Камъка(31 км) 
  3. Край Малко Търново (42 км) са известните исторически обекти „Мишкова нива“ и „Пропада“ обградени от прелестни гъсти гори

Ако от разклона преди Граматиково поемете на изток в посока Царево (41 км), то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Екопътеката „В царството на зелениката“ край с. Кондолово (17 км)
  2. Село Българи (24 км) и две екопътеки в околностите му
  3. Село Кости (32 км) и три екопътеки в околностите му
  4. Местност Марина река (27 км) между с. Българи и с. Изгрев

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар