Бродилово – Ахтопол – планински маршрут достигащ морския бряг

В покрайнините на село Бродилово в Странджа планина започва планинската екопътека достигаща черноморския град Ахтопол. Някога това е бил главният и най-кратък път по който жителите на селото се придвижвали до морето. Маршрутът преминава през гъста гора с изкачване, след което следва слизане през широки поляни с изгледи към морето.

В последните години пътеката доби популярност и като финална отсечка от „Тур Странджа“ – 180 км туристически преход от Елхово до Ахтопол.

Как се стига от Бродилово до Ахтопол по планинска екопътека – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката в Бродилово.

За целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Реклама



Бродилово се намира на 16 км от Царево по автомобилен път и може да се достигне с автобус – два пъти дневно. Има различни варианти за това как може да се направи прехода само в едната посока, а на връщане да се използва автобус ( виж-най долу).

Характеристика на маршрута


Дължината на прехода в едната посока е 10 км със 170 м денивелация. Времето за вземане е около 2 часа и половина. От тях 5 км са през гъста гора с изкачване. Останалите 5 км са спускане към Ахтопол през обширни поляни. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата дължина и необходимостта от връщане обратно в Бродилово.

Като вариант за по-лека разходка могат да се вземат само първите 2,6 км, до достигане най-високата точка от маршрута в местността Дренчето. Достига се място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка към зеленото „море“ от хълмове, има и специално изградена платформа за изгледи.

Ако се тръгне от Ахтопол пък, след 2,5 км може да се стигне параклиса Св. св. Константин и Елена, който в миналото е бил много свято място за ахтополци.

Препоръки

Почти целият път е широк и удобен и не се налага да се гази във високи треви – видно е, че пътят се използва и от офроуд автомобили. Подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, заради стръмното изкачване. За всеки случай е препоръчително да се използва и репелент против кърлежи. През лятото е възможно да има цели рояци от досадни дребни мушици в гората, характерни за Странджа. Добре би било да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят. Те биха ви предпазили и от слънцето в участъка със спускането към Ахтопол през откритите поляни. Ако се тръгне от Бродилово – има много подробна маркировка, която показва от къде трябва да се мине. Тя е дело на организацията Зелена Странджа, която поддържа маршрута и организира групови походи за изминаване на целия 180 км пешеходен преход „Тур Странджа“.

Ако се тръгне от Ахтопол, обаче, употребата на GPS e задължителна, тъй като в началото има много разклонения и не е ясно кой път трябва да се хване.

Внимание: Възможно е по пътя на тръгване от Бродилово да се упражнява групов лов от 01.10 до 28.02 и индивидуален лов целогодишно – виж най-долу.

Описание на маршрута

Стартът на прехода е в югоизточния край на селото, до гробищата. Върви се по широк път, преминаващ покрай селскостопански дворове.

Стартът на маршрута Бродилово - Ахтопол край гробищата в Бродилово
Стартът на маршрута Бродилово – Ахтопол край гробищата в Бродилово
Старта на маршрута в Бродилово
Селскостопански дворове край Бродилово
Видът на маркировката, който трябва да се следва
Оттук следва завой вляво с изкачване нагоре
Един от хълмовете в началото на маршрута

Реклама



Следва постепенно изкачване и навлизане в гъстата гора. Срещат се множество вековни широколистни дървета , както и скали с вулканичен произход. Това е свързано с близкия връх Голяма Папия, който преди 80 милиона години е бил вулкан. Той е и най-високия връх на крайморска Странджа, а негово дело са смайващите клифови брегове на  ВарвараАхтопол, Синеморец . В друга наша публикация разказахме за разходката си по склоновете на този връх. За повече подробности последвайте линка.

Пътят през гората и скалните късове
Скални отломки от вулканичната дейност на Голяма Папия
Изглед към гъстите гори

Реклама



Едно от вековните дървета по маршрута Бродилово - Ахтопол
Едно от вековните дървета

След 2,6 км се достига местността Дренчето, където има изградена платформа за вълнуваща гледка към околните зелени възвишения и долината на река Велека. Това е най-високият участък от маршрута.

Дървената платформа за наблюдение по маршрута Бродилово - Ахтопол
Дървената платформа за наблюдение в местността „Дренчето“
Изглед от дървената платформа към зелените хълмове и долината на река Велека
Гледка от дървената платформа към зелените хълмове и долината на река Велека

Оттук насетне следва само спускане към Ахтопол. След 2,5 км се излиза от гъстата гора и следва вървене през широки поляни.

Спускане през гъстите гори. Има разклонения на места и трябва да се следва жълтата маркировка
Изглед към поляните. Високият връх на хоризонта е Голяма папия (502 м н.в.)
Поглед към поляните. Високият връх на хоризонта е Голяма папия (502 м н.в.)

Реклама



Параклисът Св. св. Константин и Елена

Намира се в малка гора сред широките поляни. Той е един от малкото останали в района на Ахтопол 40 свети места. Съгласно описателното табло – на 21 май, празника на Св. св. Константин и Елена тук се провежда събор, раздава се курбан за здраве. Има положени много маси и пейки за отмора.

Параклисът Св. св. Константин и Елена край Ахтопол
Параклисът Св. св. Константин и Елена

След подминаване на параклиса по пътя се разкриват гледки към морето и Ахтопол с полетата на преден план.

Спускане надолу през поляните с изгледи към морето
Изглед към Ахтопол и морето
Поглед към Ахтопол и морето

След 2,5 км се навлиза в гр. Ахтопол и се достига до кея с лодките.

Рибарският кей на Ахтопол и фара в далечината
Рибарският кей на Ахтопол и фара в далечината
Цялостен изглед към рибарското пристанище на Ахтопол
Рибарското пристанище на Ахтопол

Настаняване в Ахтопол


Booking.com

Опазване на природата

Тъй като целият район наоколо попада в границите на Природен Парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Внимание – възможно е да се провежда лов

В началото на маршрута в близост до Бродилово има информационно табло, което предупреждава за възможен лов. При евентуално посещение на обекта в активния ловен сезон – 01 октомври до 28 февруари е възможно да попаднете на ловни дружинки или да чувате изстрели в този район – извършва се групов лов. Макар и много рядко, в местността може да се извършва и индивидуален лов, като това е възможно да се случи във всеки един ден от годината – няма точно определен период.

Няма законова забрана за преминаване на туристи, но с оглед – избягване на излишни тревоги и ваша собствена безопасност е препоръчително да се позвъни на телефоните написани на информационното табло. 

Информационно табло в началото на маршрута в Бродилово

Варианти за еднопосочно преминаване на маршрута и връщане с автобус

Автобусите, които отиват до село Бродилово са само два пъти дневно и тръгват от Царево. В неделя има само един автобус – разписание на авобусите оттук – http://avtogaratsarevo.eu/.

1 вариант

Паркиране/ настаняване в Царево и хващане на ранния сутрешен автобус (6:30) за Бродилово. След пристигане се разглеждат старите къщи и църквата Св. Пантелеймон и се тръгва по маршрута до достигане на Ахтопол. От Ахтопол се хваща автобус за връщане обратно в Царево. Най-късният автобус пристига в Царево в 18.30, но трябва да се следи разписанието за възможни промени http://avtogaratsarevo.eu/

2 вариант (удачен само за събота и неделя)

Предприемане на похода от Ахтопол в сутрешните часове. Пристигане в Бродилово, разходка из селото, разглеждане на старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. Възможно посещение на още един , по-кратък маршрут достигащ параклиса Св. Богоридица, където се среща рядкото растение странджанска зеленика. Между 13 и 14 часа се хваща автобус за Царево. Впоследствие от Царево се хваща автобус за Ахтопол. Трябва да се следи разписанието за възможни промени.

Настаняване в Царево


Booking.com

Какво може още да се види край Бродилово и Ахтопол

  1. Старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. На този линк ще намерите и информация за още един маршрут, който води към връх Голяма Папия. Неговото начало е в местността Калинов Врис – на 5 км от Бродилово в посока Царево
  2. Един чудесен и кратък маршрут, който започва от Бродилово е екопътеката водеща към параклис Св. Богородица. Маршрутът преминава през гъста, сенчеста гора и се среща най-красивата странджанска китка – Странджанската зеленика.
  3. Друга пътека води към местността Царското кладенче. От Царското кладенче по желание на туриста може да се продължи към курорта Синеморец. Информация за този преход може да се намери в тази наша публикация.
  4. Плажът и забележителностите на Ахтопол, както и крайморската екопътека достигаща устието на река Велека до Синеморец

Продължение на разходката

Освен Ахтопол и Царево, за красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите и близките  Варвара и Синеморец, които също са част от Природен Парк Странджа.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар