Бродилово: Параклис Св. Богородица в гъстите гори

Ето един превъзходен и кратък маршрут край село Бродилово в Странджа планина. Това е пътеката към параклис Св. Богородица.
Храмът е закътан в гъсти и сенчести, влажни гори в които едва се процежда слънчева светлина. В тях се срещат лиани и други сянколюбиви растения. Едно от тях е странджанската зеленика – емблемата на Странджа. Тук е втората, най-близка до Царево дестинация, след Марина река, която e местообитание на известното растение.
Според местни предания – параклисът е силно заредено енергийно светилище. В близост до него има аязмо, за чиито води се вярва, че носят изцеление.

Как се стига до параклис Св. Богородица край Бродилово – карта, маршрут и GPX файл



Реклама



Бродилово се намира на 16 км от Царево по автомобилен път и може да се достигне с автобус – за повече информация вижте този линк с разписание на автобуси – http://avtogaratsarevo.eu/.

Характеристика на маршрута

Дължината на прехода в едната посока е 2,8 км със 50 м денивелация. Преходът е привлекателен с разнообразните си пейзажи. Първият един километър е през открити поляни с гледка към зелени хълмове на хоризонта, а останалите 1,8 км са през гъсти гори.
Времето за вземане е около 50 минути в едната посока.

Почти целият път е широк и удобен и не се налага да се гази във високи треви. Видно е, че пътят се използва редовно и от офроуд автомобили. В района около самия параклис, обаче, има ниска трева. Ето защо подходяща екипировка за пътеката са туристически обувки или маратонки с грайфер, както и репелент против кърлежи. През лятото е възможно да има цели рояци от досадни дребни мушици в гората, характерни за Странджа. Добре би било да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят.
Има маркировка, която указва посоката към параклиса, но не навсякъде, затова е препоръчително да се използва GPS със зареден GPX файл.

Описание на маршрута

От площада на Бродилово се върви в южна посока към масивния мост над река Велека. Разкриват се възхитителни гледки към обширни поляни и зелени възвишения в далечината.

Бродилово - начало маршрут
Началото на маршрута в южните покрайнини на Бродилово
Изглед към зелените хълмове

Реклама



Бродилово - мостът на река Велека
Мост над река Велека
Река Велека минаваща през Бродилово
Поглед към река Велека от моста

Малко след моста има 2 разклонения, едното вляво, а другото вдясно. Тук трябва да се хване десния път. Левият води към Синеморец през местността Царското кладенче.

Изглед към хълмовете край Бродилово
Върхът в далечината е Голяма Папия (502 м н.в.) , за чието посещение разказахме в тази наша публикация
Вековно дърво

Реклама



По-нататък започва постепенно навлизане в гъстите гори. Предполагаме заради близостта на река Велека тук влажността на въздуха е много висока, което е благоприятно за увивните растения.

Гъста сенчеста гора край Бродилово
Навлизане в гъстите, сенчести гори
Лиани увити около вековно дърво

Точно такава бе и флората по маршрута Синеморец – Царското кладенче, но с тази разлика, че тук пътят е в доста по-добро състояние. Встрани от пътя всичко е застлано с типичните за Странджа папрат и източен лопух.

Папрат
Източен лопох
Гората в участъка около параклиса
Бродилово - вековно дърво
Вековно дърво в края на маршрута

Реклама



Параклис Св. Богородица

Параклисът е много свято място за бродиловци, които се събират тук за да изразят почитта си към Св. Богородица. Това се прави през август, около християнския празник Успение Богородично по стар стил ( 28 август ). Провежда се тържествена литургия и се освещава курбан за здраве и благоденствие. Около параклиса има маси, пейки и беседки за отмора. За параклиса има нещо като местно вярване, според което храмът по святост и положителна енергия е съпоставим с Кръстова гора в Родопите.

Параклисът Св. Богородица край Бродилово
Параклисът Св. Богородица
Беседка и маси край параклиса

Към момента на нашето посещение през юли, районът около параклиса бе леко обрасъл с ниска трева, но не е нещо обезпокояващо. Според бродиловци, през август, преди празника на Св. Богородица те почистват района, окосяват тревата и го подготвят за празника.

Долът край параклиса

Вляво от параклиса има табела „Аязмо“, която сочи към дълбокия дол. Има дървен парапет и каменни стъпала по които се слиза в дола.

По тази пътечка се слиза към дола, в който са аязмото и странджанската зеленика
Долу в дола

Водата от аязмото е лековита и е наричана „букова“. Трябвало да се пие „мълчана“. Не сме я опитвали за да споделим впечатления.

Аязмото край параклис Св. Богородица край Бродилово
Ручеят с аязмото е под металния капак

Именно тук е едното място където се среща странджанската зеленика . Това е най-красивото цвете в Странджа и по своята същност представлява див черноморски рододендрон ( Rhododendron Ponticum). За да се види в цялата му прелест, то разходката трябва да се осъществи в началото на месец май, когато е цъфтежа и се появява лилавият цвят.

Странджанската зеленика в дола, през юли, когато осъществихме прехода
Разцъфнала странджанска зеленика през май, заснета при Марина река

Тук в дола край параклиса масивите с растението са много малко. По пътя към параклиса, обаче, се натъкнахме на друго, доста по-богато находище – отбелязано е с маркер в GPX файла. Странджанската зеленика е защитен от закона вид, забранен за късане !

Реклама



Тракийска гробница

Предприемайки тази разходка, имахме намерението да посетим и известната тракийска гробница от 4 в. пр. Хр. Открита е през 2008 година, и е описана във всички пътеводители като една от забележителностите на Бродилово. Нейната изработка е считана за изящна и много скъпа за времето си. В музея на Царево има големи фотографии и нейн макет. Съгласно картата на BGmountains би трябвало да се пада на 130 м вдясно от пътя, около 330 м преди параклиса. Път, обаче, през високите храсти и треви не успяхме да открием – предполагаме, че е потънала в забрава. Не изключваме възможността да има друг път по който да се достига от другата страна. Никой от местните хора, обаче, не можа да ни каже нещо повече. В приложения GPX трак нейното местоположение е отбелязано с маркер – за тези от вас които си падат изследователи и имат желание да я намерят.

Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни, не палете огън с изключение на обозначените за това места. Имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Освен представения тук маршрут, в Бродилово биха могли да се видят и посетят:

  1. Старите къщи и църквата Св. Пантелеймон. На този линк ще намерите и информация за още един маршрут, който води към връх Голяма Папия. Неговото начало е в местността Калинов Врис – на 5 км от Бродилово в посока Царево.
  2. Планинският преход Бродилово – Ахтопол, който достига морския бряг.
  3. Друга пътека води към местността Царското кладенче. От Царското кладенче по желание на туриста може да се продължи към курорта Синеморец. Информация за този преход може да се намери в тази наша публикация.

Като възможност да продължите разходката ( освен описаните по-горе пътеки край Бродилово ) трябва да се върнете обратно по пътя за Царево,  тъй като от Бродилово не може да се отиде никъде другаде с автомобил. За красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите близките Варвара (17 км), Ахтопол (22 км), Синеморец (28 км) или Приморско (29 км на север).

За още забележителности в Странджа – природа и архитектура, можете да поемете по пътя Царево – Малко Търново и в посока запад да се отбиете в местността Марина река (26 км), село Българи, (29 км)село Кости (37 км), и Кондолово (36 км).

Най-близкото населено място с множество места за настаняване е гр. Царево (15 км) :

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар