Обзор – обширни плажове, гори и антична история


Град Обзор е привлекателно място за почивка на море, разходки сред природата и разглеждане на исторически забележителности. В неговите околности има няколко диви плажа, сред които и известният Иракли. Той е и един от морските курорти с най-дълги плажове. Има репутация на спокойно градче с добра инфраструктура и е предпочитан от семейства с деца.
Разположението на Обзор в полите на Стара планина и наличието на горска екопътека с много удобства може да внесе разнообразие в морската ваканция. Освен това Обзор има и богата история – свидетелство за това са византийските бани, руини на крепостни стени и находките в музея.

Какво да видим в Обзор – карта, плажове и забележителности


Тук приложената карта би могла да бъде добро помагало за навигация в града. Всички забележителности, които са описани по-надолу, са отбелязани на картата, като местоположение. Към всяка забележителност има бутонче за навигация.

Бутончетата са наречени „ОТВЕДИ МЕ“. Кликването върху тях довежда до автоматично зареждане на координатите на обекта, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“.


Град Обзор е на територията на община Несебър. Отстои на 11 км северно от плаж Иракли и 7 км южно от град Бяла, а от Бургас е на 70 км. Той е най-северната точка на Бургаска област и се приема като граница между Южното и Северно Черноморие. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.
Градът разполага и с много места за хранене- ресторанти, бистра, пицарии, заведения за бързо хранене и др.

Преобладава ниското строителство – малки двуетажни къщи и вили с двор. Високите хотели и комплекси са предимно в северните покрайнини.

Плажовете на Обзор


Те са едни от най-дългите по родното Черноморие, като общата им дължина е 8 км , а широчината им достига 50 м. Плажовете са три – Централен плаж , Южен плаж и напълно дивият плаж в защитена местност „Смриките“. Отделени са един от друг с каменисти, но проходими ивици по 200 м дължина.

Централен плаж

Дълъг е 4,3 км и достига до съседния курорт Бяла. Има зони с чадъри и шезлонги и зони за свободно разполагане на хавлията. По плажа има множество капанчета и барове, които предлагат храна и напитки. Това, което бе приятна почуда за нас и отличава Обзор от почти всички други курортни градове по Южното Черноморие е наличието на крайбрежна алея за разходки, която върви успоредно на плажа. Разхождайки се по нея, човек може спокойно и ясно да наблюдава морето и плажа. По повечето други курорти, например, гледката към морето се скрива от малки частни ресторанти и павилиони.

Централен плаж на Обзор - зона с чадъри и шезлонги
Централен плаж на Обзор – зона с чадъри и шезлонги. Зад плажа преминава крайбрежна алея за разходки
Централен плаж Обзор
Централен плаж – зона за свободно разполагане на хавлиите

BgNatureTrip представя:



Южната част на Централен плаж е по-спокойна и неохраняема.

Южна част на Централен плаж Обзор
Южна част на Централен плаж – рядко населена и неохраняема
Южен край на Централен плаж- обвит в зелени склонове
Южен край на Централен плаж- обвит в зелени склонове

Южен плаж и плаж в защитена местност „Смриките“

Падат се южно от Централен плаж. Отделени са от Централен плаж с камениста 200 метрова ивица. Южен плаж е дълъг 2,5 км, а плажът в местността „Смриките“ – 1 км.

По-голямата част от просторният Южен плаж е дива и неохраняема. Това е причината да се посещава от търсещите усамотение и тишина летовници, а също и нудисти. Обградена е от високи, гористи склонове. На юг от Южен плаж се намира защитената местност „Смриките“, чиито плаж е още по-изолиран и див. Повече информация за двата плажа може да се намери от този репортаж, в който описваме цялото си обхождане на крайбрежието от Обзор до плажа Иракли. На-лесният начин за достъп до тези два плажа е от Хотелският комплекс „Марина Сандс“ и Къмпинг „Чайка“.

Южен плаж на Обзор - див и неохраняем
Южен плаж на Обзор – дивият участък е 1,5 км
Непокътнат девствен плаж в защитена местност Смриките

BgNatureTrip представя:



Забележителности в Обзор


Ранновизантийски бани

Открити случайно през 2013 г. при ремонт на водопровод в центъра на града. Сега са разкрити и могат да се наблюдават от туристи. Построени през V в. сл. Хр. и използвани до края на VI в. Строителите му са изградили хипокаустна система за подово отопление – двоен под с циркулиращ отдолу топъл въздух.

Разкритието е на площ 150 м2, но се предполага, се че това е само част от огромен античен СПА комплекс с площ 1000 м2. Има хипотеза, че в античния Обзор е имало резиденция на византийските императори, които са ползвали този комплекс.

Ранновизантийски бани в Обзор
Ранновизантийски бани (терми)

Руини на крепостна стена обсаждала града

Могат да се наблюдават в южния край на Централен плаж на Обзор. Към момента на нашето посещение видяхме, че скоро са били правени разкопки от горната страна и навярно в следващите години ще има още за разглеждане.

Руини на крепостна стена
Руини на крепостна стена – зад Централен плаж

Съвсем малко останки на друга крепост – средновековната Козяк видяхме по екопътеката „Калето“, за която ще разкажем в следващата си публикация.

BgNatureTrip представя:



Църквата Св. Йоан Предтеча

Красивата, висока бяла църква се намира в центъра на града, в чудесен малък парк с високи вековни дървета. Построена е през 1904 г. на мястото на по-ранен храм. В строежа на новата църква, местните жители са вложили собствени средства и труд. Преди това, единствената църква в селото се е помещавала в частна къща.

Църквата Св. Йоан Предтеча в Обзор
Църквата Св. Йоан Предтеча

Паркът зад Централен плаж

Това е просторен парк с малко изкуствено езеро, алеи, зеленина и множество пейки за отмора. Харесвано място за следобедни и вечерни разходки.

Реклама



Историческа справка за Обзор


Създаване и Античност

Траките от племето нипси създават тук град с името Наулохас близо 3000 г. пр. Хр. Находки от това време могат да се наблюдават в музея на Обзор.
По-късно идват гърците от гр. Месамбрия и създават тук колония – V – IV в. пр. Хр. Според римският учен Плиний Стари тя се наричала Хелиополис (градът на слънцето). А според други източници нейното име било Навлох, като наследство от предходното име Наулохас.
През Римско време – I в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр. градът се е наричал Теополис (Божият град) , предполага се – имало е светилище на Юпитер ( върховният бог в римския пантеон). Основни отрасли за града по това време са били земеделие, скотовъдство и грънчарство.
Това име се запазило и след приемането на християнството (IV в. сл. Хр.) когато населението на града било покръстено от епископския център Анхиало ( Поморие). Името „Божи град“ кореспондирало добре с новата вяра в един върховен бог, каквато е християнството. По това време тук е имало раннохристиянска базилика.

Средновековие

По времето на Първата Българска държава ( 681 – 1018) българите са изградили тук защитен вал. В наши дни изследователи виждат неговите останки започващи от левия бряг на река Двойница и достигащи съседната река Перперидере ( между Обзор и Бяла). По времето на хан Тервел ( 700 – 721 ) тук е била гранична зона между България и Византия. Хан Крум (803 – 814) разширява територията по Черноморието още на юг достигайки до Ахтопол.

През XIII в българите именоват крепостта край днешен Обзор с името Козяк. Нейните руини могат да се наблюдават в наши дни в края на екопътеката „Калето“.
Впоследствие с името Козяк е наречен и градът. Тук е имало пристанище в което са акостирали венециански и генуезки кораби. Доставяли са платове, а са купували дървен материал, вино и пшеница.

По турско робство, селището получава името Гьозекен (в превод от турски означава „всеглед, обзор“). По това време е било село.

Ново време

След Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни (1912-1913) село Гьокезен е населен с бежанци от Източна Тракия подобно на повечето градове по Черноморието.
Приема името Обзор когато през 30-те години на XX век имената на всички селища по Черноморието са побългарени. По това време е построена и първата почивна станция и започва постепенното формиране на Обзор като курортно селище за морелечение.

Продължение на разходката

Край Обзор могат да бъдат посетени:

  1. Южен плаж Обзор и девственият плаж в местността „Смриките“
  2. Горската екопътека, която започва от Обзор и води до хълм „Калето“

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Плажът Иракли (10 км), който е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  2. Нос Емине (18 км), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа.
  3. Град Св. Влас (35 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените
  4. От Елените (38 км) може да се направи туристически преход до дивия плаж Емона и евентуално нос Емине
  5. Град Несебър (41 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.

В посока север, наблизо, но извън обхвата на нашия сайт, интересни за посещение са:

  1. Гр. Бяла (7 км)
  2. Дивият плаж Кара дере (12 км)
  3. Село Шкорпиловци (37 км) , където има дълъг плаж с дължина 13 км
  4. Устието на река Камчия (40 км), където може да се направи разходка с лодка по реката. Устието се намира на същата плажна ивица, на която е и Шкорпиловци.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар