Обзор: Екопътека към хълм „Калето“

Чудесна възможност за разчупване почивката на море в Обзор е екопътеката към хълм „Калето“. Маршрутът е кратък и преминава през гъста, сенчеста гора с широколистни и иглолистни дървета.
Половината от пътя е сравнително равна с изградени удобства – маси, пейки, огнища и детски люлки. Това го прави подходящ за приятелски компании с деца, отседнали в Обзор. Биха могли да съчетаят разходката сред природата с барбекю или пикник.
Останалата част от пътеката е стръмна и отвежда към връх, където в миналото е била средновековната крепост „Козяк“.

Къде се намира екопътеката „Калето“ край Обзор – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката.

За целия маршрут използвайте приложения GPX файл


Характеристика на маршрута

Началото на маршрута е в северозападния край на гр. Обзор в местността „Габъра“. Достига се по една от улиците на града.

Общата дължина на целия път до хълм „Калето“ е 1,7 км, а времето за вземане – 1 час в едната посока. Може условно да се раздели на две части – до „Първомайска поляна“ и от поляната до хълм „Калето“.

I )Дължината на пътя само до местност „Първомайска поляна“ е 0,7 км с 50 м денивелация. Тази част от маршрута е подходяща за малки деца, тъй като пътят е в отлично състояние – широк, удобен и сравнително равен. Не се изисква някаква по-специална туристическа екипировка.
II) От „Първомайска поляна“ до хълм „Калето“ разстоянието е 1 км със 120 м денивелация. На места пътеката се стеснява, става стръмна и маркировката липсва. Ето защо за този участък от маршрута е препоръчително да се носят туристически обувки или закрити маратонки с грайфер и репелент против кърлежи.

Описание на маршрута


Табела в началото на екопътеката "Калето" край Обзор
Табела в началото на маршрута
Потегляне по маршрута

В началото на маршрута гората е смесена – иглолистни и широколистни дървета.

Екопътека Калето с множество удобства
Освен парапети и пейки за отмора, като удобства, тук има дори лампи за осветяване през нощта

Реклама



Екопътека Калето край Обзор - чудесна възможност за разчупване ваканцията на море
Вековно дърво по екопътеката "Калето" край Обзор
Вековно дърво

Аязмото

След около 300 м има отбивка вдясно от широкия път. Отбелязана е с табела. Отива се към чешма, чиято вода е считана за лековита. В близост до чешмата има огнище, маси и пейки.

Отбивка от екопътека Калето към аязмото с лековита вода
Отбивка от широкия път към Аязмото
Азямото където има чешма с лековита вода. Налично е и огнище, така, че разходката да се съчетае със скара
Аязмото което е чешма с лековита вода. Налично е и огнище, така, че разходката да се съчетае със скара

Следва връщане на широкия път, след което има друга отбивка вдясно. Тя води към дървено мостче с малка статуя, наречена „Каменната мечка“. След преминаване по мостчето се достига „Първомайската поляна“.

Дървено мостче по което се отива към "Първомайска поляна"
Дървено мостче по което се отива към „Първомайска поляна“
Каменната мечка вляво от моста
Каменната мечка вляво от моста

Първомайската поляна


Представлява обширна поляна на която има маси, пейки, огнище и люлки за деца. В близост до поляната, според описанието има малък водопад. За съжаление, в момента в който посетихме мястото през лятото, водопадът бе пресъхнал.

Първомайска поляна край Обзор
Първомайска поляна с огнище, пейки и люлки за деца

Реклама



Към хълм „Калето“


От „Първомайската поляна“ към хълм „Калето“ пътеката се стеснява и няма ясна маркировка. Има много разклонения, но тъй като площта е малка – няма опасност от изгубване. За всеки случай може да се използва смартфон със зареден GPX файл ( виж по-горе). Преобладава широколистната растителност, а на места се среща рядкото растение, защитено от закона „Бодлив залист“ (Ruscus aculeatus) .

От хълма не се разкрива панорамна гледка към Обзор, поради високите дървета.

Стръмен маршрут към хълм Калето край Обзор
Оттук насетне пътят се стеснява и има много разклонения
Стръмен маршрут към хълм Калето край Обзор

Пътеките при хълм „Калето“

Съумяхме да видим само на едно място много оскъдни останки от крепостта „Козяк“ построена през XIII в. от българските владетели. Местоположението им е указано като маркер в приложения по-горе GPX файл.

Оскъдни руини на крепостната стена "Козяк" при екопътека Калето край Обзор
Оскъдни руини на крепостната стена „Козяк“ под корените на едно дърво
Интересно дърво с множество разклонения
Интересно дърво с множество разклонения

Реклама



Опазване на природата

Тъй като районът на екопътеката е със статут на гора, то при преминаване през нея е наложително придържане към разпоредбите на „Закон за горите„. При евентуално намерение за събиране на растения, трябва да се спазват ограниченията в „Закон за биологичното разнообразие“ и „Закон за лечебните растения“.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, като видове или в количества нарушаващи законите, не безпокойте дивите животни, не палете огън с изключение на обозначените за това места и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Точните граници на горите и защитените територии могат да се видят на картата на този линк: https://gis.wwf.bg/mobilz/. За целта, трябва слой Защитени територии да е активен

Продължение на разходката

Освен забележителностите в Обзор и Централният плаж, край града може да се посетят и два прелестни диви плажа.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Плажът Иракли (10 км на юг от Обзор). Плажът е считан за един от най-красивите диви плажове по Българското Черноморие.
  2. Нос Емине (18 км), до село Емона, от където се разкриват хубави гледки към морето и стръмните брегове на носа.
  3. Град Св. Влас (35 км), където има планинска екопътека с изгледи към морето. Пътеката има няколко разклонения, едно от които води към курортно селище Елените. 
  4. Гр. Несебър (41 км) с неповторимата си старинна атмосфера, множеството си запазени исторически постройки и приятен плаж.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар