Oruxmaps – кратко ръководство за работа с най-често използваните функции

Oruxmaps е най-популярното, и едно от най-надеждните приложения за България за GPS навигация сред природата и в планината. Подходящо е за ползване от приключенци, планинари и търсачи за отдалечени и пусти местности – там, където няма пътища за автомобили. Инсталира се само на смартфони с операционна система Андроид.

Тук представеното ръководство се отнася за безплатната версия 7.4.23 от 2020 година, но би могло да се ползва и за по-ранни или по-късни версии. Обикновено менюто във всяка нова версия има съвсем леки промени и разместените бутони се налучкват бързо.

Oruxmaps може да работи с предварително инсталирани електронни карти в IMG формат, каквото например е BGMountains – най-подробната GPS карта за България с много екопътеки, местности и исторически паметници на пусти места. Oruxmaps може да работи и с онлайн картите OpenSeaMap и OpenWeatherMap. Те са част от проекта с отворен код OpenStreetMap. На тях има нанесени множество черни пътища, маршрути и обекти. За тяхната употреба се изисква връзка с интернет. Приложението дава възможност да се изреже желан участък от тези онлайн карти, който се записва в паметта на смартфона. По този начин потребителят може да работи с този дял от картата в зони без интернет.

I) Изтегляне на Oruxmaps

Приложението има безплатна и платена версия, в която има някои допълнителни опции. Безплатната версия (7.4.23), както и няколко по-стари версии могат да бъдат изтеглени оттук – това е официалният сайт.

Платената версия може да се изтегли от Google Play – оттук.

II) Карти които могат да се използват с Oruxmaps и са подходящи за България


Тук ще опишем работата с две карти – офлайн картата BGMountains и онлайн картата OpenSeaMap, от която могат да се режат правоъгълници за работа при офлайн условия.

Инсталиране на BGMountains

 За да настроите Oruxmaps да използва като подложка BGMountains, а после да налагате върху нея GPX файлове последвайте следните стъпки:

 1. Свалете от този линк картата BGMountains с WiFi интернет – основната или олекотена версия за директен ъплоуд в приемника, като img файл. Олекотената карта е около 300 MB, а пълната версия е около 700 MB. Обикновено картата се сваля като архивиран файл – zip. Трябва да се разархивира, при което се получава img файл. Него трябва да качите на телефона си.
 2. Създайте папка, за предпочитане във външната карта на смартфона си, която условно ще наричаме MAPS (можете и да я кръстите по друг начин). Файловете с карти са големи и по този начин няма да измъчват основната памет на телефона ви, където са записани основните приложения.
 3. Запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката MAPS на телефона си.
 4. Приложението трябва да се настрои, така, че да взема файловете с карти от папка MAPS. За целта натиснете символа с 3 те точки в десния край на дисплея и изберете Global settings. От последвалото меню изберете Maps, а след това Maps directory. Първоначално , папката към която е насочено приложението за файловете с карти е mapfiles под Oruxmaps. Избирайки лявото символче ще отивате по нагоре в йерархията на директориите, докато ви се отдаде възможност да изберете външната памет карта (Extsd).

5. Попадайки във външната карта изберете папката MAPS ( или в която сте записали картата) и когато вече сте влезли в нея и виждате файловете записани вътре, горе вдясно задръжте върху името на директорията (в случая MAPS). По този начин вече сте я направили водеща, и Oruxmaps вече ще избира от тук картите с които искате да работите. 

6. Изберете от символа наподобяващ карта Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта gmapsupp (IMG), то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch map – offline – и след като българската карта gmapsupp (IMG) вече се е показала я избирате.

Зареждане на BGMountains в Oruxmaps

Активиране на GPS-а и показване на вашето местоположение на картата.

От настройките на смартфона си, трябва предварително да сте активирали GPS – приемника. За да се изведе вашето местоположение на картата, трябва да се избере стрелката вдясно. Това води до поява на малко меню. Избирането на символа, който наподобява мерник ще даде достъп на Oruxmaps да използва GPS-приемника. Впоследствие вашето местоположение ще се яви като червена стрелка.

Зареждане на трак, който да се следва в Oruxmaps

Tръгнали сте на път, а в мобилния интернет пакет няма достатъчно MB за да свалите BGMountains. Има решение и затова – изрязване на участък от OpenSeaMap, който да се ползва офлайн

Създателите на Oruxmaps са били достатъчно далновидни да помислят и за този случай. Трябва обаче да имате поне няколко MB достъп до интернет за да може да си свалите желаната част от картата. За да преминете към изрязване, последвайте следните стъпки:

1.Избирате символа наподобяващ карта. От последвалото меню избирате „Switch map“

2.В явилото се меню избирате „Online“ което дава достъп до онлайн картите. Има много карти, но в конкретния случай сме избрали „OpenSeaMap“, тъй като това е много подробна карта и има достатъчно данни за България. Има и изолинии които показват релефа. След като я изберете, то картата подложка се променя съгласно вашия избор.

Забележка: Случва се, ако имате по-стара версия Андроид, да не могат да се зареждат повечето онлайн карти. В този случай можете да инсталирате някоя по-стара версия на Oruxmaps, която да изтеглите от наличните в официалния сайт. Например 5.4.22. Както споменахме по-горе – няма големи разлики в менютата и бутоните на по-старите версии и лесно бихте се ориентирали с наличното тук описание.

3.Впоследствие отново се избира символа наподобяващ карта, от главното меню на приложението. От последвалото меню избирате „Map Tools“, a след това „Map Creator“. Оттам насетне се дава възможност да се очертае правоъгълник със задаването на два срещуположни ъгъла. Очертавате правоъгълника, в който ще приключенствате или ще се разхождате.

4.Впоследствие се озовавате в меню, където са посочени различните слоеве, от които е образувана картата. Един слой е за надписи, втори слой е за вида на терена, трети слой е за изолиниите, които показват релефа и т.н. Ако правоъгълника, който ви е необходим е с малка площ ( примерно 20 км / 20 км) то може да си маркирате всички слоеве – изтеглената карта едва ли ще надхвърли 10 MB. Пишете име на картата, с което тя ще се запамети в паметта на смартфона. В случая сме избрали MapOffline. След това се избира бутона „Download“ и картата започва да се сваля.

Изрязване на правоъгълник от OpenSeaMap в Oruxmaps, за да се ползва офлайн.

5.Картата автоматично се е записала в паметта на телефона в папката, която се избрали за съхранение на офлайн карти. В дадения пример това е папка MAPS (виж по-горе) и стои редом до другата офлайн карта BGMountains ( която тук присъства под името gmapsupp IMG). За да превключвате между двете офлайн карти, то трябва да изберете „Switch map“, след което се кликва на желаната карта.

Изрязване на правоъгълник от OpenSeaMap в Oruxmaps, за да се ползва офлайн.

Ако изберете новосъздадената отрязана карта, то извън пределите на правоъгълника ще се вижда само празно синьо поле.

Изглед на карта в 3D режим

За да може да се вижда релефа на местността в 3D режим, то на картата, с която се работи, трябва да има изолинии с надморската височина. И BGMountains и OpenSeaMap отговарят на това изискване. В OpenSeaMap, 3D картата се визуализира по-добре, тъй като на хълмовете се появяват светлосенки.

За да се премине към 3D режим се следват следните стъпки:

 1. От бутончето наподобяващо карта се избира „Map tools„.
 2. От последвалото меню се избира „3D Map„.
3D изглед в Oruxmaps на картата

Реклама


III) Работа с тракове – зареждане на маршрут, който да се следва и запис на вашето собствено „ходене“ като трак


Зареждане на маршрут, който да се следва

На нашия сайт, в секция „Екопътеки“ могат да бъдат изтеглени множество тракове за Южното Черноморие и Странджа, които да се следват.

 1. За отваряне на GPX трак, е необходимо да изберете символа наподобяващ стрелка сочеща надясно. След това избирате „Track/Route Tools“, а после – Load KML/GPX file.
 2. Ще се озовете по подразбиране в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове.
 3. Предварително трябва да сте записали там трака (GPX файла) който ще следвате и когато го изберете ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма и възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен слой.

4.За да се изведе вашето местоположение на картата, трябва да се избере стрелката в десния ъгъл на дисплея. Това води до поява на малко меню. Избирането на символа, който наподобява мерник ще даде достъп на Oruxmaps да използва GPS-приемника. От настройките на смартфона си, обаче, трябва предварително да сте активирали GPS – приемника. Впоследствие вашето местоположение ще се яви като червена стрелка.

5.Има опции да се промени изгледа на картата в зависимост от вашите предпочитания. Може „Горе“ на картата да съответства на посока север или да съответства на посоката на движение. Повече информация за тези опции има най-долу, където е раздел V) Настройки на изгледа по време на прехода.

Анализ на трак – надлъжен разрез с дължина и денивелация

Приложението дава възможност да се видят характеристиките на записан при теренни условия трак. Това е подходящо, когато възнамерявате да следвате даден трак, за да видите предварително каква е дължината на маршрута и колко метра е денивелацията. Можете и да разглеждате вашите собствени тракове за ваша собствена информация колко километра сте минали и каква височина сте преодолели.

За да се изведе надлъжен разрез на трака, трябва да се следват следните стъпки:

 1. За да заредите трака, е необходимо да изберете символа наподобяващ стрелка сочеща надясно. След това избирате „Track/Route Tools“, а после – Load KML/GPX file. Избирате въпросния файл в папка “tracklogs”.

2.Избирате отново символа наподобяващ стрелка сочеща надясно.

3.От последвалото меню избирате „Route statistics“.

4.Появява се прозорец с обобщени данни на маршрута – обща дължина в км и денивелация. За извеждане на надлъжен разрез се избира „SEE GRAPHICS“.

Надлъжен разрез ба маршрута в Oruxmaps

Запис на вашето собствено вървене като трак

За да документирате вашия преход на терен, последвайте следните стъпки:

 1. Със стрелката в десния край на дисплея се извежда малко меню с четири бутона. Избира се червеното кръгче, с което се стартира записването на вашето вървене
 2. От последвалото меню, приложението ви запитва дали да започне изцяло нов трак, който ще се запише в самостоятелен файл, или да продължи ваше предходно записване. В случая сме избрали „NEW TRK“ – изцяло нов трак (NEW TRACK).
Запис на вашето вървене като трак в Oruxmaps

3. По време на прехода е възможно да попаднете на важни обекти – заслони, чешми, древни руини и др. и навярно бихте желали да запишете техните координати. Oruxmaps позволява да отбележите местоположението на всеки един обект с така наречените „пинове“. Те се записват към трака, заедно с линията на маршрута.

Когато достигнете такъв обект избирате знака „пин“ от менюто горе. Впоследствие се влиза в меню, където се дава име на въпросния пин. След кликване на отметката за одобрение в горния десен ъгъл, пинът се записва в трака и се появява на дисплея.

Запис на координати на важни точки в Oruxmaps

4. Докато се движите, може да хвърляте по едно око към данните в долния край на дисплея. По време на прехода, там се изписва скорост на вървене, както и изминатите километри от самото начало.

5. Когато достигнете крайната цел, избирате знака в дясното меню наподобяващ квадрат. С това, записът се прекратява.

6. Следва меню, където ви се дава възможност да съхраните записа под желано от вас име. По подразбиране, името се състои от годината, датата и часа на стартирана на прехода. С избирането на отметката в горния десен ъгъл, записът се съхранява в базата данни на Oruxmaps.

Трябва да се има предвид, обаче, че тракът не е е достъпен в паметта на смартфона.

7. За да се експортира трака, като файл, в паметта на смартфона, трябва отново да се избере стрелката сочеща вдясно. После се избира „Manage Tracks/Routes“. Така се влиза в базата данни на Oruxmaps, където фигурират всички тракове, които сте записали.

8. Слага се отметка на този файл, който ще се експортира и впоследствие се избира символа с дискета ( долу вляво). Следва меню, където трябва да се избере формата на файла, който ще се съхрани в паметта. Обикновено се избира GPX, тъй като се разчита от почти всички приложения и програми за анализ на такива тракове.

9. След това файлът вече е записан в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове. Оттам файлът е достъпен за сваляне на компютър посредством кабел, или изпращане по интернет.

Планиране на прехода – изчертаване на маршрут, който да се следва

При дълги, няколко дневни преходи и промяна в метеорологичната обстановка е възможно да се промени първоначално планирания маршрут. Докато върви, планинарят, виждайки плетеница от пътеки на картата на малкия екран на смартфона си, е трудно да се ориентира, понякога, кой път точно ще го отведе до крайната цел. За това е разумно на спокойствие – в хижата или в палатката да се планира предварително маршрута по който ще се върви. С помощта на Oruxmaps може да се направят „заготовки“. Приложението позволява сам да си чертаеш маршрут по пътеките, които се виждат на картата. Впоследствие изчертаният трак се зарежда (както е описано по-горе) и се следва на терен.

Забележка: При наличие на лаптоп, изчертаването на тракове става най-лесно с BaseCamp, GoogleEarth, или сайтът kade.si. Повече информация – в тази публикация, където има кратки инструкции за работа с двете програми и сайта kade.si.

За изчертаване на трак в Oruxmaps последвайте следните стъпки:

1.Избира се символа наподобяващ стрелка сочеща надясно. След това се избира „Track/Route Tools“, а после – „Create Route„.

Чертаене на маршрут в Oruxmaps - планиране на похода

2.Слагат се маркери на важните места по маршрута – разклонения, обекти и др. и всичко се свързва в една начупена линия.

3.Изчертаният трак се е записал в базата данни на Oruxmaps. Ако по някаква случайност изчезне от дисплея, или желаете да го съхраните в паметта на телефона, то трябва да се влезе в базата данни. За целта се избира „Manage Tracks/ Routes“.

4. Слага се отметка на желания файл, и впоследствие се избира символа с карта ( долу вляво). Така той ще се визуализира на картата. Ако желаете да го съхраните в паметта на телефона, като GPX файл, то трябва да се избере от същото меню символа с дискета.

Реклама


IV) Полезни инструменти при полеви условия – линийка за мерене на разстояния и компас


Измерване на разстояния

Докато се движите по даден маршрут, навярно често ще ви се приисква да видите колко километра ви остава до края, или какво е разстоянието до важни обекти наоколо. Затова би могла да помогне динамичната линйка на Oruxmaps. За да я изведете последвайте следните стъпки:

 1. От символа с трите точки в горния десен ъгъл се избира „Tools“.

2.После се избира „Measure distances“. Появява се кръгче подобно на мерник свързано със синя линия с вашето местоположение (червената стрелка). Можете да движите мерника където пожелаете на картата и веднага ще ви извежда разстоянието в километри, по права линия, до вас.

Извеждане на компас

1.От символа с трите точки в горния десен ъгъл се избира „Tools“.

2.После се избира „Trip Computer“. От последвалото меню се избира символ подобен на компас.

Извеждане на компас в Oruxmaps

V) Настройки на изгледа по време на прехода


Приложението дава възможност на ползвателя да промени изгледа на картата в зависимост от неговите предпочитания. Може картата да се обърне така, че:

 • посоката на вървене на ползвателят e нагоре, с извеждане на компас – „Oriented by compass“/ среща се и като „Компас + ориентиране на картата“
 • посоката на вървене на ползвателят да е нагоре – „Direction Up“/ среща се и като „Посока нагоре“
 • северът да е горе – „Map North Up“/ среща се и като „Север нагоре“

За да се влезе в това меню, най-напред се избира символа за карта, а после „Map Tweaks“.

Впоследствие се избира „Map mode“, което довежда до менюто с опциите на изгледа

Още полезни приложения и компютърни програми в помощ на планинари и туристи


Информация за други полезни приложения и програми за навигация в планината, и предварителна подготовка на похода може да се намери в тази наша публикация.

Реклама


Вашият коментар