Oruxmaps – кратко ръководство за работа с най-често използваните функции

Oruxmaps е най-популярното, и едно от най-надеждните приложения за България за GPS навигация сред природата и в планината. Подходящо е за ползване от приключенци, планинари и търсачи за отдалечени и пусти местности – там, където няма пътища за автомобили. Инсталира се само на смартфони с операционна система Андроид.

Тук представеното ръководство, инструкции и съвети се отнасят за безплатната версия 7.4.23 от 2020 година, но биха могли да се ползват и за по-ранни или по-късни версии. Обикновено менюто във всяка нова версия има съвсем леки промени и разместените бутони се налучкват бързо.

Публикацията е актуализирана последно през февруари 2021 г.

Oruxmaps може да работи с предварително инсталирани електронни карти в IMG формат, каквото например е BGMountains – най-подробната GPS карта за България с много екопътеки, местности и исторически паметници на пусти места. Картата се сваля еднократно, и оттам насетне не се изисква връзка с интернет.

Oruxmaps може да работи и с онлайн картите OpenSeaMap и OpenWeatherMap. Те са част от проекта с отворен код OpenStreetMap. На тях има нанесени множество черни пътища, маршрути и обекти. За тяхната употреба се изисква връзка с интернет. Приложението дава възможност да се изреже желан участък от тези онлайн карти, който се записва в паметта на смартфона. По този начин потребителят може да работи с този дял от картата в зони без интернет. Това е удачно да се прави, при липса на WiFi връзка и ограничен интернет пакет (който не достига за сваляне на цяла офлайн карта). Изрязаните правоъгълници, обикновено, са само по няколко мегабайта.

Почитателите на Странджа планина могат да си инсталират Интерактивната карта на Природен Парк Странджа и да я използват за навигация на терена. Информация за това как се прави – по-надолу.


Съдържание на ръководството:

I) Изтегляне на Oruxmaps

II) Карти които могат да се използват с Oruxmaps и са подходящи за България

  • Инсталиране на BGMountains, инструкции
  • Tръгнали сте на път, а в мобилния интернет пакет няма достатъчно мегабайти за да свалите BGMountains. Има решение и за това – изрязване на участък от OpenSeaMap, който да се ползва офлайн
  • Активиране на GPS-а и показване на вашето местоположение на картата.
  • Изглед на карта в 3D режим
  • Интерактивна карта на Природен Парк Странджа

III) Работа с тракове – зареждане на маршрут, който да се следва и запис на вашето собствено „ходене“ като трак

  • Зареждане на маршрут, който да се следва
  • Анализ на трак – надлъжен разрез с дължина и денивелация
  • Запис на вашето собствено вървене като трак
  • Планиране на прехода – изчертаване на маршрут, който да се следва, инструкции

IV) Полезни инструменти при полеви условия – линийка за мерене на разстояния и компас

V) Настройки на изгледа по време на прехода

VI) Някоя от опциите не сработва. Тогава се допитайте до специализирания форум на Oruxmaps

VII) Още полезни приложения и компютърни програми в помощ на планинари и туристи

Реклама



I) Изтегляне на Oruxmaps

Приложението има безплатна и платена версия, в която има някои допълнителни опции. Безплатната версия (7.4.23), както и няколко по-стари версии могат да бъдат изтеглени оттук – това е официалният сайт.

Платената версия може да се изтегли от Google Play – оттук.

II) Карти които могат да се използват с Oruxmaps и са подходящи за България


Тук ще опишем работата с две карти – офлайн картата BGMountains и онлайн картата OpenSeaMap, от която могат да се режат правоъгълници за работа при офлайн условия.

  • BGMountains е подходяща при наличие на WiFi връзка или достатъчно мегабайти в мобилния пакет за нейното сваляне. Необходими са минимум 300 MB.
  • OpenSeaMap е подходяща за хора в движение, при липса на WiFi връзка и малко мегабайти в мобилния пакет. Изрязаните правоъгълници, които се ползват офлайн, обикновено, са едва по няколко мегабайта.

По-надолу ще намерите инструкции и за още една офлайн карта – „Интерактивната карта на ППР Странджа“ . Тя е подходяща само за любителите на Странджа планина.

Инсталиране на BGMountains, инструкции

 За да настроите Oruxmaps да използва като подложка BGMountains, а после да налагате върху нея GPX файлове последвайте следните стъпки:

1.Свалете от този линк картата BGMountains с WiFi интернет – основната или олекотена версия за директен ъплоуд в приемника, като img файл. Олекотената карта е около 300 MB, а пълната версия е около 700 MB. Обикновено картата се сваля като архивиран файл – zip. Трябва да се разархивира, при което се получава img файл. Него трябва да качите на телефона си.

Вариантите за това къде да качите img файла с картата са два – на основната памет на смартфона или на външна карта с памет


По-добрия вариант е да качите файла на външна карта памет, където има повече място – това съветват по форумите хора, които имат опит в тази сфера. Файловете с карти са големи и по този начин няма да измъчват основната памет на телефона ви, където са записани всички приложения и операционната система.

Ако все пак на основната памет имате достатъчно място (поне няколко гигабайта) и ще качвате малко на брой карти, то навярно не бихте имали проблем и там да запишете файла. От гледна точка на настройките, този вариант е по-лесния.

I-ви вариант – запис в основната памет. Подходящ е при запис на малко на брой карти и достатъчно свободно пространство като гигабайти в основната памет. Този вариант е по-лесен и е единствения, ако не разполагате с външна карта памет. Също така е по-подходящ, ако възнамерявате да режете правоъгълници от онлайн карти (виж по-надолу, където е описанието за това)


1.Запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката mapfiles, която се намира в папка Oruxmaps на основната памет на смартфона.

2. Стартирате Oruxmaps. Изберете символа наподобяващ карта от лентата горе. След това избирате бутончето Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта gmapsupp (IMG), то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch map – offline – и след като българската карта gmapsupp (IMG) вече се е показала я избирате. По този начин вече сте настроили Oruxmaps да работи с BGMountains като карта подложка.

Зареждане на BGMountains в Oruxmaps

II-ри вариант – запис на файла във външната памет. Изисква допълнителна настройка. Подходящ при липса на свободно пространство на основната памет, или при намерение за запис на много на брой тежки електронни карти (големи, като количество мегабайти)


  1. Създайте папка във външната карта на смартфона си, която условно ще наричаме MAPS (можете и да я кръстите по друг начин).
  2. Запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката MAPS на телефона си.
  3. Стартирате Oruxmaps. Приложението трябва да се настрои, така, че да взема файловете с карти от папка MAPS. За целта натиснете символа с 3 те точки в десния край на дисплея и изберете Global settings. От последвалото меню изберете Maps, а след това Maps directory. Първоначално , папката към която е насочено приложението за файловете с карти е mapfiles под Oruxmaps. Избирайки лявото символче ще отивате по нагоре в йерархията на директориите, докато ви се отдаде възможност да изберете външната памет карта (Extsd).

4. Попадайки във външната карта изберете папката MAPS ( или в която сте записали картата) и когато вече сте влезли в нея и виждате файловете записани вътре, натискате бутончето ОК. По този начин сте направили тази папка водеща, и Oruxmaps вече ще избира от тук картите с които искате да работите. 

5. Изберете от символа наподобяващ карта Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта gmapsupp (IMG), то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch map – offline – и след като българската карта gmapsupp (IMG) вече се е показала я избирате.

Зареждане на BGMountains в Oruxmaps

Приключенска видео игра за Беглик Таш:



Tръгнали сте на път, а в мобилния интернет пакет няма достатъчно мегабайти за да свалите BGMountains. Има решение и за това – изрязване на участък от OpenSeaMap, който да се ползва офлайн


Създателите на Oruxmaps са били достатъчно далновидни да помислят и за този случай. Трябва обаче да имате поне няколко MB достъп до интернет за да може да си свалите желаната част от картата. Препоръчително е, също така, да не сте променяли папката за съхранение на офлайн карти, а да сте си оставили стандартната папка mapfiles, която е подпапка на Oruxmaps. При новоинсталиран Oruxmaps, тази настройка е спазена.

За да преминете към изрязване, последвайте следните стъпки:

1.Избирате символа наподобяващ карта. От последвалото меню избирате „Switch map“

2.В явилото се меню избирате „Online“ което дава достъп до онлайн картите. Има много карти, но в конкретния случай сме избрали „OpenSeaMap“, тъй като това е много подробна карта и има достатъчно данни за България. Има и изолинии които показват релефа. След като я изберете, то картата подложка се променя съгласно вашия избор.

Забележка 1: При тук описаната версия на Oruxmaps – 7.4.23, сред онлайн картите присъства и BGMountains. Така, че от нея също могат да се режат правоъгълници за необходимата зона. За да превключите на нея трябва да изберете ONLINE – LAYERS – (BG). Трябва, обаче, и да сте с по-нова версия на Андроид, примерно 9 – 10.

Забележка 2: Случва се, ако имате по-стара версия Андроид, да не могат да се зареждат повечето онлайн карти, включително и BGMountains. В този случай можете да инсталирате някоя по-стара версия на Oruxmaps, която да изтеглите от наличните в официалния сайт. Например 5.4.22. Както споменахме по-горе – няма големи разлики в менютата и бутоните на по-старите версии и лесно бихте се ориентирали с наличното тук описание.

В по-старите версии на Oruxmaps, BGMountains не присъства в списъка с онлайн карти.

3.Впоследствие отново се избира символа наподобяващ карта, от главното меню на приложението. От последвалото меню избирате „Map Tools“, a след това „Map Creator“ . Оттам насетне се дава възможност да се очертае правоъгълник със задаването на два срещуположни ъгъла. Очертавате правоъгълника, в който ще приключенствате или ще се разхождате.

4.Впоследствие се озовавате в меню, където са посочени различните слоеве, от които е образувана картата. Тези слоеве отговарят за разделителната способност при увеличение на картата. Най-крайните слоеве (18;17;16) са за по-подробна карта при голямо увеличение и може и изобщо да не са необходими.

Ако правоъгълника, който ви е необходим е с малка площ (примерно 20 км / 20 км) то може да си маркирате всички слоеве – изтеглената карта едва ли ще надхвърли 10 MB. Ако, обаче, ще режете от BGMountains, мегабайтите може да са много повече, тъй като BGMountains e по-тежка като информация.

Добре е все пак, да видите колко точно MB ще бъде картата, преди да я изтеглите. Количеството в мегабайти се изписва на ред : Approx size (MB). Ако надхвърли вашия лимит може постепенно да започнете да изключвате крайните слоеве (18, 17, 16 и т.н.), докато достигнете приемливо количество мегабайти. Ако мегабайтите пак са много, то можете да очертаете нов правоъгълник с по-малка площ.

Пишете име на картата, с което тя ще се запамети в паметта на смартфона. В случая сме избрали MapOffline. След това се избира бутона „Download“ и картата започва да се сваля.

Изрязване на правоъгълник от OpenSeaMap в Oruxmaps, за да се ползва офлайн.

5.Картата автоматично се е записала в паметта на телефона в папката, която се избрали за съхранение на офлайн карти. Може да е mapfiles или MAPS, зависи какво сте избрали в описанието по-горе. За предпочитане е, да е стандартната mapfiles (защо, виж в забележката по-долу). В примера, новосъздадената карта стои редом до другата офлайн карта BGMountains (която тук присъства под името gmapsupp IMG). За да превключвате между двете офлайн карти, то трябва да изберете „Switch map“, след което се кликва на желаната карта.

Изрязване на правоъгълник от OpenSeaMap в Oruxmaps, за да се ползва офлайн.

Ако изберете новосъздадената отрязана карта, то извън пределите на правоъгълника ще се вижда само празно синьо поле.

Забележка, в случай, че сте избрали външната карта памет за съхранение на файловете с карти

При някои модели смартфони (например HUAWEI Y5), в случай, че сте настроили да се записват офлайн картите на външна карта памет (папка MAPS, виж по-горе) се наблюдава следната грешка:

Избраният участък се отрязва и записва на паметта на смартфона. След като се избере команда „Switch map“ и се чукне върху новосъздадената отрязана карта, то тя не се зарежда и не се изобразява на дисплея. За да се поправи това и да виждате тези отрязъци от карти, то трябва да прехвърлите новите файлове от външната карта, в папка mapfiles, която е подпапка на Oruxmaps на основната памет на смартфона. След това трябва отново да настроите Oruxmaps да използва папката mapfiles, за извличане на карти. За целта избирате бутончето с 3-те точки, след това Maps и следвате инструкциите описани по-горе, но ще търсите папка mapfiles на основната памет на смартфона.

При новоинсталиран Oruxmaps, тази настройка е спазена, и приложението избира офлайн картите по подразбиране от mapfiles.

Реклама



Активиране на GPS-а и показване на вашето местоположение на картата.


От настройките на смартфона си, трябва предварително да сте активирали GPS – приемника. Тази настройка е различна при различните марки смартфони. При повечето модели е наименована „Местоположение“. Важно е също така на приложението „Oruxmaps“ да се даде приоритет и да продължи да работи дори при угаснал дисплей (виж забележката или коментарите най-долу).

За да се изведе вашето местоположение на картата, трябва да се избере стрелката вдясно. Това води до поява на малко меню. Избирането на символа, който наподобява мерник ще даде достъп на Oruxmaps да използва GPS-приемника. Впоследствие вашето местоположение ще се яви като червена стрелка.

Зареждане на трак, който да се следва в Oruxmaps

Забележка: Важно е също така на приложението „Oruxmaps“ да се даде приоритет и то да продължи да работи дори при угаснал дисплей. Това се прави от настройките за пестене на батерия и също е индивидулано при всяка марка телефони. По-долу в коментарите има инструкции за някои марки. Ако тази настройка не се направи, то е възможно при угасване на дисплея на смартфона GPS – применикът да спре да следи вашето местоположение. При следващо активиране на дисплея, GPS – приемникът ще се активира отново, но ще трябва да мине малко време докато локализира точното ви местоположение. Ако се прави запис на трак (записвате маршрута, по който се движите), то е възможно да се получат някои неточности в периодите, когато дисплеят е бил угаснал.

Изглед на карта в 3D режим


За да може да се вижда релефа на местността в 3D режим, то на картата, с която се работи, трябва да има изолинии с надморската височина. И BGMountains и OpenSeaMap отговарят на това изискване. В OpenSeaMap, 3D картата се визуализира по-добре, тъй като на хълмовете се появяват светлосенки.

За да се премине към 3D режим се следват следните стъпки:

  1. От бутончето наподобяващо карта се избира „Map tools“ .
  2. От последвалото меню се избира „3D Map“ .
3D изглед в Oruxmaps на картата

Интерактивна карта на Природен Парк Странджа


Тъй като голяма част от публикациите в нашия сайт се отнасят за Природен Парк Странджа, то тук прилагаме линк, от който може да се свали интерактивната карта разработена специално за неговата територия. На нея присъстват множество маршрути, които не са отбелязани на картата BGMountains. Сваля се като архивиран файл: https://strandja.bg/bg/gpsmaps/23-GPS-karti-i-marshruti. Файлът е малък като количество мегабайти – едва 2,9 MB.

След разархивиране се получава IMG файл, който се използва с приложението Oruxmaps като подложка по същия начин, както и картата на BGMountains. Трябва да се запише се в папката mapfiles или MAPS – зависи от това какво сте избрали за съхранение на карти (виж по-горе). Превключването между двете карти става чрез бутончето Switch map. Картата на ППР Странджа е доста орязана спрямо BGMountains . Липсват имената на населените места и местностите, както и топографски данни. Когато сте на полеви условия, често ще ви се налага да превключвате от едната на другата карта.

С интерактивната карта на Странджа се работи по следния начин:

  1. Първо – превключвате на BGMountains или OpenStretMap – едно от двете. Намирате населеното място или местността в която ще приключенствате, така че да се покаже на екрана.
  2. Превключвате (със Switch Map) на Интерактивната карта на ППР Странджа. Тя вече е позиционирана на избраната местност и така можете да видите пътеките в околността. Населените места е много трудно да бъдат открити директно на Интерактивната карта – там липсват имената им.

Някои от пътеките в ППР Странджа са рядко посещавани и е възможно да са силно затревени. В този случай отново ще ви помогне BGMountains. На нея можете да видите алтернативни пътища, с които да достигнете обектите.

Описание на маршрутите и допълнителна информация за ППР Странджа може да се намери на неговата официална страница. Там същата интерактивна карта е доста по-подробна, с допълнителни маркери и опции. Трябва да се кликне на бутон „Туризъм“, а в последствие да се избере от менюто вдясно „Откъде да минем“. Така ще се появи описание и карта на всеки един маршрут.

Самите ние – авторите на този сайт, изминахме една не малка част от тези маршрути. Направихме наш каталог с подробни репортажи, който може да се разгледа на тази страница. Постарали сме се да обхванем, преди всичко, пътеките в Странджа, които са пригодни за туризъм. Считаме, че е подходящ за всеки, който тепърва ще се запознава с планината и желае да види най-популярните и достъпни дестинации.

Реклама



III) Работа с тракове – зареждане на маршрут, който да се следва и запис на вашето собствено „ходене“ като трак


Зареждане на маршрут, който да се следва

На нашия сайт, в секция „Екопътеки“ могат да бъдат изтеглени множество тракове за Южното Черноморие и Странджа, които да се следват.

Има два начина за зареждане на GPX тракове


I-ви начин, който е по-лесен – отваряне директно от папките на смартфона

 Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ – самият браузър ви препраща веднага към нея, след свалянето на файла. Aко е предварително записан в друга папка, то тя се открива посредством „Файлов мениджър/ File manager“ – едно от вградените приложения на всеки смартфон. Влизайки в съответната папка, където е записан въпросния трак , трябва да се чукне върху файла, при което се явява списък с приложения, които отварят такива файлове. Едно от тях трябва да е Oruxmaps.

В този пример, след като сме чукнали върху файла, в папка Downloads, ни извежда няколко приложения, които могат да отварят GPX файлове. В случая сме избрали Oruxmaps, с опцията да го направи само веднъж (just once). Ако искаме винаги да отваря GPX файловете с Oruxmaps, то трябва да се избере Always.

Ако не се яви такъв списък (при всеки модел телефон е различно), то трябва да се търси опция „отвори с/ open with“ . В появилия се списък с приложения (може и да е само едно), Oruxmaps трябва да присъства и съответно се избира. Ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма, възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак и др.). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен син слой.

II-ри начин. Прехвърляне на GPX файла в папка „tracklogs“, която е подпапка на приложението „Oruxmaps“ . Намира се на основната памет на смартфона. Извършва се с „Файлов мениджър“ на Андроид . После се следват следните стъпки:

  1. Избирате символа наподобяващ стрелка сочеща надясно. След това избирате „Track/Route Tools“, а после – Load KML/GPX file.
  2. Ще се озовете по подразбиране в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове.
  3. Предварително трябва да сте записали там трака (GPX файла) който ще следвате и когато го изберете ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма и възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен слой.

4.За да се изведе вашето местоположение на картата, трябва да се избере стрелката в десния ъгъл на дисплея. Това води до поява на малко меню. Избирането на символа, който наподобява мерник ще даде достъп на Oruxmaps да използва GPS-приемника. От настройките на смартфона си, обаче, трябва предварително да сте активирали GPS – приемника. Впоследствие вашето местоположение ще се яви като червена стрелка.

5.Има опции да се промени изгледа на картата в зависимост от вашите предпочитания. Може „Горе“ на картата да съответства на посока север или да съответства на посоката на движение. Повече информация за тези опции има най-долу, където е раздел V) Настройки на изгледа по време на прехода.

Анализ на трак – надлъжен разрез с дължина и денивелация

Приложението дава възможност да се видят характеристиките на записан при теренни условия трак. Това е подходящо, когато възнамерявате да следвате даден трак, за да видите предварително каква е дължината на маршрута и колко метра е денивелацията. Можете и да разглеждате вашите собствени тракове за ваша собствена информация колко километра сте минали и каква височина сте преодолели.

За да се изведе надлъжен разрез на трака, трябва да се следват следните стъпки:

  1. Вече сте заредили трака, който желаете да разгледате съгласно единия от двата начина описани по-горе (от папка „downloads“ или „tracklogs“)
  2. Избирате символа наподобяващ стрелка сочеща надясно.
  3. От последвалото меню избирате „Route statistics“ .
  4. Появява се прозорец с обобщени данни на маршрута – обща дължина в км и денивелация. За извеждане на надлъжен разрез се избира „SEE GRAPHICS“ .
Надлъжен разрез ба маршрута в Oruxmaps

Запис на вашето собствено вървене като трак

За да документирате вашия преход на терен, последвайте следните стъпки:

  1. Със стрелката в десния край на дисплея се извежда малко меню с четири бутона. Избира се червеното кръгче, с което се стартира записването на вашето вървене
  2. От последвалото меню, приложението ви запитва дали да започне изцяло нов трак, който ще се запише в самостоятелен файл, или да продължи ваше предходно записване. В случая сме избрали „NEW TRK“ – изцяло нов трак (NEW TRACK).
Запис на вашето вървене като трак в Oruxmaps

3. По време на прехода е възможно да попаднете на важни обекти – заслони, чешми, древни руини и др. и навярно бихте желали да запишете техните координати. Oruxmaps позволява да отбележите местоположението на всеки един обект с така наречените „пинове“ . Те се записват към трака, заедно с линията на маршрута.

Когато достигнете такъв обект избирате знака „пин“ от менюто горе. Впоследствие се влиза в меню, където се дава име на въпросния пин. След кликване на отметката за одобрение в горния десен ъгъл, пинът се записва в трака и се появява на дисплея.

Запис на координати на важни точки в Oruxmaps

4. Докато се движите, може да хвърляте по едно око към данните в долния край на дисплея. По време на прехода, там се изписва скорост на вървене, както и изминатите километри от самото начало.

5. Когато достигнете крайната цел, избирате знака в дясното меню наподобяващ квадрат. С това, записът се прекратява.

6. Следва меню, където ви се дава възможност да съхраните записа под желано от вас име. По подразбиране, името се състои от годината, датата и часа на стартирана на прехода. С избирането на отметката в горния десен ъгъл, записът се съхранява в базата данни на Oruxmaps.

Трябва да се има предвид, обаче, че тракът не е е достъпен в паметта на смартфона.

7. За да се експортира трака, като файл, в паметта на смартфона, трябва отново да се избере стрелката сочеща вдясно. После се избира „Manage Tracks/Routes“ . Така се влиза в базата данни на Oruxmaps, където фигурират всички тракове, които сте записали.

8. Слага се отметка на този файл, който ще се експортира и впоследствие се избира символа с дискета ( долу вляво). Следва меню, където трябва да се избере формата на файла, който ще се съхрани в паметта. Обикновено се избира GPX, тъй като се разчита от почти всички приложения и програми за анализ на такива тракове.

9. След това файлът вече е записан в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове. Оттам файлът е достъпен за сваляне на компютър посредством кабел, или изпращане по интернет.

Забележка: Важно е на приложението „Oruxmaps“ да се даде приоритет и то да продължи да работи дори при угаснал дисплей ( за това споменахме и по-горе). Това се прави от настройките за пестене на батерия и също е индивидулано при всяка марка телефони. Ако тази настройка не се направи, то е възможно, при запис на трак, да се получат някои неточности в участъците, когато дисплеят е бил угаснал.

Планиране на прехода – изчертаване на маршрут, който да се следва, инструкции

При дълги, няколко дневни преходи и промяна в метеорологичната обстановка е възможно да се промени първоначално планирания маршрут. Докато върви, планинарят, виждайки плетеница от пътеки на картата на малкия екран на смартфона си, е трудно да се ориентира, понякога, кой път точно ще го отведе до крайната цел. За това е разумно на спокойствие – в хижата или в палатката да се планира предварително маршрута по който ще се върви. С помощта на Oruxmaps може да се направят „заготовки“ . Приложението позволява сам да си чертаеш маршрут по пътеките, които се виждат на картата. Впоследствие изчертаният трак се зарежда (както е описано по-горе) и се следва на терен.

Забележка: При наличие на лаптоп, изчертаването на тракове става най-лесно с BaseCamp, GoogleEarth, или сайтът kade.si. Повече информация – в тази публикация, където има кратки инструкции за работа с двете програми и сайта kade.si.

За изчертаване на трак в Oruxmaps последвайте следните стъпки:

1.Избира се символа наподобяващ стрелка сочеща надясно. След това се избира „Track/Route Tools“, а после – „Create Route“ .

Чертаене на маршрут в Oruxmaps - планиране на похода

2.Слагат се маркери на важните места по маршрута – разклонения, обекти и др. и всичко се свързва в една начупена линия.

3.Изчертаният трак се е записал в базата данни на Oruxmaps. Ако по някаква случайност изчезне от дисплея, или желаете да го съхраните в паметта на телефона, то трябва да се влезе в базата данни. За целта се избира „Manage Tracks/ Routes“ .

4. Слага се отметка на желания файл, и впоследствие се избира символа с карта ( долу вляво). Така той ще се визуализира на картата. Ако желаете да го съхраните в паметта на телефона, като GPX файл, то трябва да се избере от същото меню символа с дискета.

Забележка:

При изкуствено изчертаните тракове с карта подложка BGMountains, е налична и надморската височина на точките. На тези тракове може да се изведе надлъжен разрез при което ще се покажат денивелациите, които трябва да се преодолеят. Така планинарят ще знае какво изкачване и спускане го очаква по планирания маршрут. Това е така, защото BGMountains има изолинии за релефа. Ако се използва плоска карта (без изолинии за релефа), изчертаният трак ще бъде плосък – без данни за височините. В тези случаи може да помогне сайтът:

https://www.gpsvisualizer.com/elevation.

Той конвертира плоските GPX тракове и им придава височина, прави ги триизмерни.

При чертаене на маршрут на настолния компютър с програмите BaseCamp, GoogleEarth, или сайтът kade.si също се получава плосък трак. В този случай файлът също може да се прекара за обработка през сайта gpsvisualizer за да му се придаде височина.

Реклама



IV) Полезни инструменти при полеви условия – линийка за мерене на разстояния и компас


Измерване на разстояния

Докато се движите по даден маршрут, навярно често ще ви се приисква да видите колко километра ви остава до края, или какво е разстоянието до важни обекти наоколо. Затова би могла да помогне динамичната линйка на Oruxmaps. За да я изведете последвайте следните стъпки:

  1. От символа с трите точки в горния десен ъгъл се избира „Tools“ .

2.После се избира „Measure distances“ . Появява се кръгче подобно на мерник свързано със синя линия с вашето местоположение (червената стрелка). Можете да движите мерника където пожелаете на картата и веднага ще ви извежда разстоянието в километри, по права линия, до вас.

Извеждане на компас

1.От символа с трите точки в горния десен ъгъл се избира „Tools“ .

2.После се избира „Trip Computer“ . От последвалото меню се избира символ подобен на компас.

Извеждане на компас в Oruxmaps

V) Настройки на изгледа по време на прехода


Приложението дава възможност на ползвателя да промени изгледа на картата в зависимост от неговите предпочитания. Може картата да се обърне така, че:

  • посоката на вървене на ползвателят e нагоре, с извеждане на компас – „Oriented by compass“/ среща се и като „Компас + ориентиране на картата“
  • посоката на вървене на ползвателят да е нагоре – „Direction Up“/ среща се и като „Посока нагоре“
  • северът да е горе – „Map North Up“/ среща се и като „Север нагоре“

За да се влезе в това меню, най-напред се избира символа за карта, а после „Map Tweaks“ .

Впоследствие се избира „Map mode“, което довежда до менюто с опциите на изгледа

VI) Някоя от опциите не сработва. Тогава се допитайте до специализирания форум на Oruxmaps

При различните модели смартфони и версии на Андроид е възможно приложението да не сработва правилно. В тези случаи, ако владеете английски, бихте могли да споделите проблема си в специализирания форум на Oruxmaps. Там биха могли да ви дадат съвет други ползватели на приложението. Той се намира на тази страница:

https://oruxmaps.forumotion.com/

VII) Още полезни приложения и компютърни програми в помощ на планинари и туристи


Информация за други полезни приложения и програми за навигация в планината, и предварителна подготовка на похода може да се намери в тази наша публикация.

Публикацията е актуализирана последно през февруари 2021 г.

Реклама


26 thoughts on “Oruxmaps – кратко ръководство за работа с най-често използваните функции

  1. Н.Добрев 04.08.2021 at 22:31

    Изключително подробно и добре визуализирано ръководство!
    Благодяря на всички, участвали в разработването.

  2. argonaut 16.08.2021 at 18:25

    Авторите: И ние ви благодарим за споделеното мнение. Много се радваме, че ръководството ви е от полза!

  3. Горски дух 09.09.2021 at 22:31

    Много премислено, подробно и грамотно написано упътване!
    Благодарности!

  4. Марияна Атанасова 15.09.2021 at 12:28

    Привет. Oтскоро имам Орукс, но забелязвам един проблем, с който не знам как да се справя. Когато започна да правя трак, не записва точно стъпките, по които вървя, ами прави линии напречни. Бях на 6-часов преход в Пирин и трака върви не там, където сме минали, а напряко през върхове, езера. Не знам дали е до настройка някъде.

  5. argonaut 15.09.2021 at 19:56

    Това се дължи на настройките за пестене на батерия. Трябва смартфона да се настрои така, че Oruxmaps да не заспива, когато дисплея е угаснал.
    За всяка марка смартфони е различно. Аз използвам HUawei и го настроих благодарение на това видео: https://www.youtube.com/watch?v=mWdYdkbhVWE
    На испански е, но пак се разбира. За останалите смартфони трябва да се потърси в интернет. Най-общо казано трябва да се влезе във „Energy saving mode“ & „Ultra-saving energy mode“ и от списъка с приложения да се избере Oruxmaps да остава активен при угаснал дисплей.

  6. марияна атанасова 16.09.2021 at 10:04

    О, изключително благодаря. Аз съм с Редми 9 про. Ще пробвам. Много съм Ви признателна. Снощи пак пробвах и пак същото. Малко се сдухах честно казано. Спасявате ме. 🙂

  7. argonaut 16.09.2021 at 19:46

    Надявам се да успеете да решите проблема. Молбата ми към вас е, когато разберете какви са настройките за вашия модел смартфон да ни пишете на contact@bgnaturetrip.com.
    Бих желал да обновя тази статия с информация за тази грешка, за да знаят и други ползватели на Redmi как да отстранят тази неизправност. Поздрави

  8. Даниела 09.11.2021 at 12:23

    Здравейте, благодаря за синтезираното ръководство. Можете ли да подскажете как се въвеждат GPS координати в Orux maps?

  9. argonaut 09.11.2021 at 20:52

    Здравейте
    За да въведете координати избирате символа с „Пин“ (Карфицата), задавате име на Пина, а отдолу има опция „Координати“. Там има две полета, където могат да се напишат
    координатите.

  10. Десислава Цанева 25.01.2022 at 0:04

    Здравейте,
    поздравления към създателите на това ръководство! Винаги го ползвам, когато ми е необходимо и силно препоръчвам на начинаещите туристи. Искам да споделя, че аз също имах проблем, подобен на Марияна Атанасова, свързан със записване на трак с прави линии, когато дисплея на телефона е изгаснал. Тази ситуация касае настройките в мобилния телефон. Моят е Samsung A72. Трябва да настроите GPS-a да е разрешен да се ползва от Orux във всички случаи, както и да промените статуса на Orux в Приложения > Специален достъп > Оптимизирано използване на батерия. Към тези настройки ви отвежда Oruxmaps, в момента в който поискате да стартирате запис на трак (има две опции LATER и GO SETTINGS). Вие избирате второто. При мен се получиха нещата и сега с удоволствие записвам моите маршрути. Надявам се споделеното да бъде полезно за интересуващите се.

  11. Нико Ни 15.05.2022 at 14:19

    Здравейте, поздравления за ръководството! Имаше нужда от такова, при програма с огромно количество настройки и подменюта. Определено най-добрата за планинарство. Много са важни уточненията от предишният пост.
    Да обобщя:
    – при ползване на програмата, трябва да са изключени енергоспестяващите режими на батерията, защото те изключват GPS-а малко след угасване на екрана и така спира записа на трака или следването на готов такъв – Батерия / Режими
    – програмата трябва да е на ръчен режим на стартиране с включени трите възможности – авто, вторично стартиране и фонов режим – Приложения / Стартиране
    – в специалният достъп за приложенията, Оруксмапс да е изключение за оптимизиране на батерията – Приложения / Специален достъп
    – програмата да ползва GPS във всички случаи – в Насройки на местоположението
    Това са настройки само от менюто на телефона (в случая Huawei). За останалото четете статията и ръководствата в сайта https://www.oruxmaps.com/cs/en/manual

  12. Мария Русева 10.09.2022 at 10:42

    Здравейте, много благодаря за ръководството. Много е полезно. С моя HUAWEI нямах проблеми, но за съжаление не мога да кача картата bgmountains на Самсунга на съпруга ми. Като я разархивирам и тръгна да я отварям, казва, че телефона не поддържа такъв формат. Чувала съм, че може някак през компютъра да се качи. Някакви идеи?

  13. Хайко 11.09.2022 at 7:23

    Мария Русева, моля да изясните – „не мога да кача картата на Самсунга“ – всъщност вие я сваляте на телефона и я разархивирате на телефона с някакво приложение, така ли? Картата на телефона не се отваря директно, а трябва най-напред да се стартира Oruxmaps, картата трябва да е записана в папка mapfiles – изпълнихте ли тези стъпки?
    1.Запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката mapfiles, която се намира в папка Oruxmaps на основната памет на смартфона.

    2. Стартирате Oruxmaps. Изберете символа наподобяващ карта от лентата горе. След това избирате бутончето Switch map, а после offline…… (както е написано по-горе)

  14. Мария Русева 12.09.2022 at 17:15

    Благодаря за отговора. Да, на моя телефон така я качих, но на неговия не стана. В крайна сметка успях през компютъра с копи/пейст. Още един път благодаря за труда и разясненията.

  15. Антон Въндев 24.09.2022 at 23:16

    Здравейте! Моля за малко помощ!
    Върнах заводските настройки на телефона и сега oruxmaps е с нова версия и не мога да кача офлайн картите.
    Версията е 9.0.4GP
    Наистина ме затрудни!

  16. Антон Въндев 24.09.2022 at 23:18

    Пропуснах да поясня, че проблемът е когато файла е на СД картата. Когато е в хранилището на телефона няма никакъв проблем.

  17. Шенол Юсуф 19.10.2022 at 11:27

    Аз също благодаря за много подробните инструкции! Вижда се, че са били положени много усилия и желание да се обясни в такива детайли.
    Все пак с оглед на това, че нямам никакъв опит с приложението на OruxMaps, се сблъсках с някои проблеми при вкарването на офлайн картата на BGMountains, за които ще разкажа по-долу в случай, че някой се е сблъскал с подобни проблеми и се е отказал.
    Като за начало, използвам Android и си бях свалил и разархивирал имидж файла с карти на BGMountains през телефона в папката Downloads. Почнах да търся папката oruxmaps, където да копирам имидж файла, с наивната идея, че е в главната папка на вътрешната памет. Идеята ми беше да я намеря и просто да копирам имидж файла там. Е, първо, оказа се че тази папка е доста дълбоко заровена във файловата система – при сегашната версия на приложението се намира в /Android/data/com.orux.oruxmapsDonate/files/oruxmaps. Второ, откажете се от идеята да я търсите директно през телефона, освен ако не сте променили определени настройки да ви показва скрити и системни файлове – телефонът ще ви покаже папката Android/data като празна. Най-лесно е да си закачите телефона към компютър и да разрешите достъпа от компютъра до файловете на телефона. Тогава може просто да пуснете търсачка за oruxmaps.
    След като в крайна сметка открих папката, оставаше само да копирам разархивирания gmapsupp.img файл там и да накарам OruxMaps да си рифрешне заредените офлайн карти (обяснено е в една от стъпките на тази страница) и всичко най-накрая заработи.
    Това, което обаче все още не съм разбрал как да направя, е как в новата версия на приложението да му посоча друга папка да зарежда картите (имах идеята да му посоча папката Downloads, където беше имидж файла, след като се поизмъчих доста с откриването на папката oruxmaps). Има опция, след като от основния екран на приложението се натисне къдравата иконка с карти и след това се натисне на плюсчето горе вдясно, да посочиш офлайн файлове за зареждане, но приема само .map файлове или картинки – .jpeg, .tiff, дори .pdf, но не и .img (уверих се в това след като навигирах до .img файла в Downloads и отказа да ми го зареди). Ако някой знае начина за това с последната версия на приложението, ще бъде полезно да сподели. Най-малкото, по този начин може да се спести свързването на телефона към компютър и т.н.

  18. Георги Стоянов 04.03.2023 at 22:01

    Някой успял ли е да подкара BGMountains на последната версия на OruxMaps (v.9.6.3 GP) на Android 13? Ще се радвам на разяснения, тъй като вече започнах да се изчерпвам откъм идеи.

  19. Георги Стоянов 04.03.2023 at 22:39

    Мда. Пиша този коментар към предния ми коментар. Оказа се, че на новата версия на OruxMaps няма как да се ползват различни папки от системните. В същото време, от Android забраняват достъпа до системни папки и пробвах какви ли не апликации и манипулации, за да прехвърля IMG файла към папката mapfiles в системната директория на OruxMaps, но без успех. Всичко е умишлено и са предвидили решение, което е елементарно, но ми отне 5 часа, за да стигна до него. Така, за да заредите BGMountains на OruxMaps версия 9 и нагоре и операционна система Android 11 и нагоре, трябва да отворите апликацията, да натиснете бутона с картата горе вдясно, след което от категория ONLINE се избира папка LAYERS -> BG -> BGMountains.

  20. argonaut 05.03.2023 at 6:52

    Георги Стоянов и Шенол Юсуф – много благодаря за разясненията, аз като автор все още използвам описаната тук версия на Андроид и Oruxmaps и затова не съм се сблъсквал с тези проблеми. Оказва се, значи, че в най-новите версии може да се работи само с онлайн карти? А може би вариантът е да се влезе в „режим на програмисти“ на този най-нов Андроид, и тогава може би той ще разреши копиране в папките на приложенията?
    Георги Стоянов не знам дали вашата версия не е по-различна от безплатната и налична на сайта на Oruxmaps. Вие сте изтеглили платената версия, която е на Google Play – OruxmapsGP, а наличната сега безплатна версия е 7.4.26. Това са само насоки на сляпо, не съм работил все още с този Oruxmaps и този Андроид. Поздрави

  21. Георги Стоянов 06.03.2023 at 17:15

    Здравейте! Аз си мислех, че съм открил топлата вода, а то това е onlainе изданието. Този online вариант има ли го на старата версия на приложението? След като ме накарахте да обърна внимание, видях, че OFFLINE папката е празна. Добре, разшифровах пъзела! Изтеглих ръководството на OruxMaps за версия 9 и там е записано следното:
    „App storage. Here there is an important change. Since this version OruxMaps is FORCED (it is not its own decision) by Android to use the private folders of the app, it can NO LONGER directly use the root of the internal storage or an SD card. If you update from a previous version of OruxMaps, the app gives you the option not to migrate the data to the app’s private folders, so you can use the previous system. If the phone has an Android version lower than Android 10, the previous storage system is also still used. BUT if this version is installed for the first time, the app is FORCED to use the private storage folders in the path Android/data/com.orux.oruxmapsDonate/files/oruxmaps/ and save everything there.
    In case the app uses private storage, in global settings→app storage there are two useful tools: →Import resources: Used to bring individual resources (maps, routes,…) from any phone directory to the app’s private folders. →Recover old installation: Used to copy everything from an old installation of OruxMaps (maps, routes,…) to the private folders of OruxMaps.“
    Използвах опцията „Import resources“ и то ме пита кой файл искам да импортирам в системната папка. Посочих IMG файла. Изписа ми съобщение, че всичко е успешно. Рестартирах OruxMaps и файлът gmapsupp.img се появи в OFFLINE категорията. Заредих го и вече имам Offline пълната версия на BGMountains. Най-сетне! Това е единствения начин явно. Аз опитах какво ли не. И това с „Developer mode“ също го бях опитал. Опитах и през SD карта да я заредя по описания горе вариант 2, през компютър влизах, различни апликации за боравене с папки опитах, форуми и щуротии, но все до задънена улица стигах. Само в един форум пишат, че ако се направи „root“ на телефона, отпадат рестрикциите на Android и може да се влиза в системните папки, ама пък гаранцията на телефона се анулира. Кой да предположи, че се някои неща се различават толкова много между двете версии. Благодаря за подкрепата и поздрави!

  22. argonaut 06.03.2023 at 20:56

    Георги Стоянов – много се радвам, че сте открили правилния път и много благодаря за подробния коментар, тази информация несъмнено ще бъде от полезна и на други потребители за тази платена версия 9 на Oruxmaps. Поздрави и успех в осъществяването на планинските преходи!

  23. Пламен Костадинов 04.06.2023 at 9:31

    Здравейте. Когато се опитам да настроя 3D изглед на картата, ми изписва, че не са намерени DEM файлове и ми предлага да се свалят. След като приема, нищо не се получава. Повтарят се опитите и периодично изписва „error downloading“.

  24. Чавдар Василев 11.07.2023 at 14:21

    Здравейте, дали някой е запознат как да уголемя шрифта в BGMountains ? Ползвам безплатната версия 7.4.26 на Oruxmaps. Инстялирах я , за да преценя дали ми допада като цяло, а след това да надграждам с платена версия. Не съм имал проблеми с инсталация или зареждане на карта, но надписите ( имена на нас.място, улица и т.н.) са толкова малки, че нямам шанс да ги прочета, да не говорим това да се случи по време на движение.

  25. Шенол Юсуф 04.08.2023 at 14:45

    Георги Стоянов – благодаря за подробното описание! Смених си наскоро телефона с по-нова версия на Андроид и благодарение на Вашите инструкции успях да си импортирам офлайн картата на BG Mountains без да се налага да връзвам телефона си към компютър и да губя излишно време (както съм обяснил в поста си от 19.10.2022).

    Не знам дали е от най-новата версия на Orux (10.1.8) или на картата, която импортирах (преди това бях с карта, обновена преди повече от година), но имам един малък проблем, че преди, когато мерех разстоянието между две точки на картата, освен самото разстояние ми показваше и денивелацията между тях. В момента ми показва само разстоянието. Порових се в настройките на приложението, но никъде не видях как мога да му укажа какви метрики да ми показва. Ако случайно някой от вас знае как, ще се радвам да го науча и аз. 🙂

  26. Нико Ни 19.03.2024 at 11:25

    @ Чавдар Василев, Глобални настройки -> Карти -> Настройки на Гармин карти -> Размер на букви

Вашият коментар