Приморско: Веселата скала в резерват Ропотамо

Веселата скала е природна забележителност, част от резерват Ропотамо и представлява съвкупност от множество овални сиенитни блокове –  резултат от древна вулканична дейност. Попадат в непосредствена близост до шосето Созопол-Приморско. Мястото се посещава от туристи най-вече заради красивите панорамни гледки отвисоко, които се разкриват към намиращата се в близост река Ропотамо.

Как се стига до Веселата скала от Аркутино – карта, маршрут и GPX файл


Бутоните активират приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на местата.

или използвайте приложения GPX файл

 


Характеристиките на маршрута са следните:

Дължина: 1,55 км –

от тях 1,45 км пеш по асфалтов път и 100 м стръмно изкачване по екопътека

Денивелация – 22м

Време за изминаване – половин час в едната посока

При навлизането в горския участък на маршрута, пътечката е тясна и затревена на места. При осъществяването на този преход през лятото е препоръчително човек да е снабден със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, спрей против насекоми и вода. Добре е да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да предпазят от  досадните дребни мушици.

В самото начало на екопътеката за достигане на Веселата скала няма къде да се паркира. Подходящо и сигурно място за паркиране на автомобила е при паркинга пред блатото Аркутино намиращ се на главния път Созопол – Приморско. Мястото се пада на 10 км от Приморско и 13 км от Созопол.

Блато Аркутино
Паркинга пред блатото Аркутино наблюдаван в посока Приморско – Созопол. Отляво е блатото, а в дясно са курортно селище „Аркутино“ и охраняемата част на плажа. От тук до Веселата скала са 1,45 км

Втора възможност е при отбивка от шосето 1 км след блатото Аркутино в посока Приморско (посочено е с маркер на картата), но като цяло мястото не е много подходящо, тъй като това е началото на вътрешен път за служителите от подръжката на резерват Ропотамо:

Отбивка по шосето Созпол - Приморско
Отбивка от пътя 400 м преди Веселата скала. Към момента на нашето посещение металните порти бяха заключени, но това навярно не винаги е така. Навлизането по този път е забранено за въшни лица, тъй като резерват Ропотамо е със строг режим на посещение

По главното шосе се върви пеш с повишено внимание, тъй като лентите са само две, а лятото трафика е много голям. Това е най – трудната част от маршрута. Препоръчително е изобщо да се избягва посещение на мястото през лятото.

Началото на екопътеката е отбелязано с табела карта на Резерват Ропотамо и висок знак, на който с червени букви е изписано „Веселата скала“. Към момента на нашето посещение знакът с червения надпис бе паднал.

Началото на екопътеката към Веселата скала от асфалтовия път Созопол-Приморско
Началото на екопътеката към Веселата скала

BgNatureTrip представя:



Горски тунел и богата флора в местността Веселата скала

Следват 100 м изкачване по стръмна пътека през тунел от гъста горска растителност по каменни стъпала обрасли в храсталаци. Денивелацията е около 12 м. В изобилие тук се среща добре познатия Бодлив залист, широко разпространен в целия резерват:

Горски тунел с изкачване по стъпалата
Горски тунел с изкачване по стъпалата

Има указателни табели, според които тук се срещат и видовете пролетна циклама, безстъблена иглика. В нашия преход не ни се отдаде възможност да видим такива, но това което привлече вниманието ни са жълто асфоделине и кандилниче:

Жълто асфоделине в местността Веселата скала
Жълто асфоделине – Asphodeline lutea. Нарича се още и жълто зайче грозде. Многогодишно тревисто растение с коренище. Цветовете са сбрани в сбит грозд. Плодът е кълбовидна кутийка. Цъфтежът е април-юни
Кандилниче - Ballota nigra
Кандилниче – Ballota nigra. Многогодишно тревисто растение от 0,3 до 1 м височина. Цъфтеж юни-август
Кавказка (безстъблена) игликаPrimula acaulis ssp rubra заснета в края на март, но в Странджа планина
Кавказка (безстъблена) иглика – Primula acaulis ssp rubra заснета в края на март, но в Природен Парк Странджа
Пролетно ботурче (циклама) – разцъфнала през месец март в Природен Парк Странджа

Древни мегалитни блокове при Веселата скала

В края на пътеката са струпани сиенитни блокове, които са дали името на местността Веселата скала. Много наподобяват тези от Бегликташ – резултат от древната вулканична дейност на връх Китка в комбинация със сферично изветряне . Подобни се срещат и на други места в резервата – при нос Бегликташ и Вълчановото кале.

Скална композиция Веселата скала
Част от блоковете съставляващи Веселата скала

Покатервайки се на скалите се разкриват страхотни гледки към река Ропотамо:

Панорамна гледка към река Ропотамо и Узунджа баир от Веселата скала.
Панорамна гледка към река Ропотамо и Узунджа баир от Веселата скала. Отляво е хълмът на който е разположена Лъвската глава. За да се види от подходящ ъгъл, трябва да се продължи по асфалтовия път още 250 м в посока Приморско

Реклама



Поглед в северна посока към река Ропотамо
Поглед в северна посока към река Ропотамо

Опазване на резерват Ропотамо

Тъй като Веселата скала попада на територията на резерват Ропотамо, то тук има правила и забрани, които трябва да се спазват, съгласно устава на резервата. Повече информация за тях може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, не безпокойте животните, не се отклонявайте от пътеката и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Като възможност за продължение на разходката можете да се придвижите до устието на Ропотамо от пясъчните дюни на Аркутино.

За всички останали пътеки в резерват Ропотамо разгледайте тук приложената цялостна карта и описание.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за настаняване, тъй като разполага с голяма леглова база – хотели, къщи за гости, квартири, бунгала и др.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар