Синеморец: Пътека към плаж Листи и Силистар

Плаж Листи попада между курортните селища Синеморец и Резово и е напълно див и почти безлюден. Не може да се достигне с автомобил и единствения начин да се посети е тук описаната пътека, чието преминаване е истинско приключение. Пътеката се вие по морския бряг покрай много заличвета и причудливи скални образувания. Те са получени в резултат на вулканична дейност преди милиони години. Заобграден от дива гора, тих и рядко посещаван, плажът се харесва на търсещите спокойствие и уединение. В края на маршрута ще се озовете на друг екзотичен, много популярен, но и не толкова спокоен плаж – Силистар.

Как се стига до плаж Листи и Силистар – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката при плаж Бутамята.

За навигация по целия маршрут използвайте приложения GPX файл

 
 


Общата дължина на целия маршрут от Синеморец до Силистар е 7, км, а времето за вземане 2 часа. Има множество краткотрайни изкачвания и спускания край морския бряг. В най-високата си точка (малко преди Силистар) надморската височина достига 38 м. Плаж Листи се пада в средата на маршрута и се взема за 1 час. Като цяло маршрутът никак не е лек и е подходящ за добре подготвени туристи с готовност за приключения. Не се препоръчва за малки деца и трудноподвижни хора. Пътеката , на места, се стеснява до 20 см широчина и върви буквално по ръба на много стръмни скали граничещи с морето. Добре е човек да тръгне на този поход, подготвен със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, дълги панталони и достатъчно вода. Тъй като по-голямата част от маршрута е под открито небе и няма дървета, които да пазят сянка е добре да се тръгне сутрин или в късния следобед, когато слънцето напича по-слабо.

Описание на маршрута

Тръгва се от южния край на плаж Бутамята в Синеморец и започва с изкачване по пътечка просечена в стръмна скала:

плаж Бутамята - Синеморец
Начало на пътеката в южния край на плаж Бутамята, Синеморец

Реклама



Плаж Липите

След 20 минути ще достигнете друг див плаж – Липите, който е не по-малко възхитителен спрямо Листи и Силистар. Пътят до него е лесен и подходящ за всякакви групи хора. Лятото се посещава от плажуващи, но техният брой е малък и никога не претъпкан. Няма концесионер, но при едно от посещенията ни, лятото, имаше спасител на „свободна практика“.

дивия плаж Липите до Синеморец
Плаж Липите в началото на маршрута през пролетта
Плаж Липите край Синеморец
Плаж Липите през лятото, когато идват летовници

Внимание – избягвайте къпане при бурно море при плаж Липите!


В случай на силно вълнение – избягвайте плуването! Теченията тук са опасни, особено около скалите в южния край и в комбинация с липсата на постоянен спасител може да бъде фатално! Въпреки чара си, плажът е взел не малко жертви през годините!


Скални образувания след плаж Липите

Малко след неговото подминаване ще се натъкнете на някои популярни скални образувания , които, дори си имат имена. Това са „Скалата на Сизиф“, „Тюленовата пещера“ и „Разделената канара“:

Скалата на Сизиф покрай плаж Липите
Малкия скален израстък, изглеждащ като катурнал се камък е „Скалата на Сизиф“
Тюленовата пещера около Липите
Тюленовата пещера

За Тюленовата пещера се разказва в Синеморец, как в миналото е била обитаван от тюлени. Те често са си навличали омразата на рибарите, защото са им късали мрежите . През 50-те години на XX век, озлобен рибар влязъл в пещерата да търси отмъщение и едва се спасил – тюлените без малко да го разкъсат.

Разделената канара
Малко плажче между Липите и плаж Листи. В десния ъгъл се вижда висока скала разделена на две. Наричат я „Разделената канара“
Малкото плажче - поглед на север от "Разделената канара"
Малкото плажче – поглед на север от „Разделената канара“
Разделената канара отблизо

Реклама



Плаж Листи

Малко след разделента канара се достига плаж Листи. Самото име на плажа произхожда от думата „ληστής“ – листис, което в превод от гръцки означава разбойник. Смята се, че през епохата на Възраждането мястото е било пиратско свърталище – обитание на кавказки пирати т. нар. лази. Плажът е дълъг 500 м, като пясъчната ивица е прекъсната на много места от високи скали, които достигат морето. За да се достигне южния край на плажа се върви по горска пътека зад пясъчната ивица, тъй като високите скали няма как да бъдат изкатерени. Дори и лятото мястото е слабо посещавано, което е причина да се харесва на нудисти. Тук няма спасител или плажно капанче, така, че ако възнамерявате да плажувате е добре да сте снабдени с необходимите провизии.

Изглед към дивия плаж Листи (Синеморец) от север на юг
Изглед към плажа Листи от север на юг
Поглед от юг на север
Див плаж Листи край Синеморец
Плаж Листи – най-дългият участък между големите скали
Девствен и чист плаж Листи при Синеморец
Най-южната част на плажа

Реклама



След подминаването на плаж Листи могат да се видят още причудливи скални форми на достолепна възраст. Те са резултат от вулканичната дейност на угасналият вулкан „Голяма Папия“, край с. Бродилово преди 80 милиона години. Оттук насетне следват „кози“ пътеки, като на места  се стесняват доста и човек трябва да пази добро равновесие, за да не се катурне в морето.

Реклама



Плажът Силистар

Последният 1 км преминава през гора, по черен път, достатъчно широк и удобен, но със стръмно изкачване до 38 м над морската повърхност. Накрая се достига до третия плаж по нашия маршрут – Силистар. Той може да бъде достигнат и по лесния начин – с автомобил. Повече информация – оттук.

Тук се намира устието на едноименната река Силистар, което придава допълнителен чар на мястото. В момента на нашето посещение през пролетния сезон плажът бе доста тих, река Силистар с ниско ниво. Без никакво усилие прекосихме попресъхналото устие, без да се налага газене. Така се придвижихме до южния край на плажа.

Силистар наблюдаван отдалече
Силистар наблюдаван отдалече
Плажът Силистар между Синеморец и Резово
Плажът Силистар преди туристическия сезон
река Силистар при вливането си в Черно море
Устието на река Силистар

Спрямо другите два плажа, по които преминахме по пътя, Силистар е с доста по-широка плажна ивица. За разлика от тях не е толкова спокоен през летния сезон. В последните години доби огромна популярност, и летата е истински късмет човек да намери къде да сложи хавлията си – толкова е претъпкано. За разлика от плаж Листи и Липите, тук не е диво и се предлагат всички „екстри“ характерни за курортните плажове. Има заведения, чадъри, шезлонги, гмуркане с инструктор и дори конна езда. Заливът носи същото име – Силистар и се предполага, че е също е бил пиратско свърталище, както плажа Листи. Самото име съдържа думата „лист“ и навярно произхожда от най-близкото по звучене словосъчетание – στη ληστερό  (сти листеро), което в превод от гръцки значи „На разбойника“.

Още снимки на плажа могат да се видят в тази публикация.

От тук може да се излезе на главния асфалтов път Резово – Синеморец и да се използва като по-лек начин за връщане, или да се качите на автостоп.

Опазване на „Защитена местност Силистар“

Цялата местност от Бутамята до Силистар, през която преминава маршрута е защитена и обявена за една от най-значимите влажни зони за опазване на водолюбиви птици. Поради тази причина е забранено преминаване с моторни превозни средства по черните пътища през гората зад брега и навярно затова дивите плажове са се запазили непокътнати досега.

Местността е и част от Природен Парк Странджа. При преминаване по маршрута  е наложително придържане към определени правила и забрани с цел съхранение на уникалните природни дадености. Повече информация за тях, както и за границите на защитената местност може да се намери тук.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Растителни видове

При друго наше посещение на Силистар през юли, попаднахме на рядката и защитена пясъчна лилия, която е включена в Червената книга на България:

Пясъчна лилия – Pancratium maritimum
Разцъфнала пясъчна лилия – Pancratium maritimum – фотографирана юли по пясъка на Силистар. Цъфтежът е  до септември. Защитен вид включен в Червената книга на България, забранен за късане.

Останалите растителни видове, които привлякоха вниманието ни по маршрута, някои от които редки и характерни за песъчливи и каменисти местности:

Продължение на разходката

  1. В случай че не ви достигат силите за да преминете целия маршрут и да стигнете Силистар – имайте предвид, че Силистар може да бъде достигнат и по лесния начин – с автомобил. Повече информация – оттук.
  2. Друг, подобен на този маршрут, наоколо, по пътека виеща се по скален бряг е тази от Синеморец до Ахтопол, където ще можете да наблюдавате други древни вулканични образувания – отново „продукти“ на угасналия вулкан „Голяма Папия“.
  3. Друг красив и спокоен плаж, който можете да посетите ако сте отседнали в Синеморец е пясъчната коса при устието на Велека.
  4. Трета добра възможност за развлечение в района е да направите разходка с лодка по река Велека, където ще можете да видите рядката жълта водна лилия – бърдуче. В близост до пристана за лодки, успоредно на реката върви екопътека за наблюдение отблизо на водните лилии и други растения.
  5. Още едно красиво и спокойно място наблизо е приказният залив Кастрич (8 км в посока юг от Синеморец), който също би могъл да бъде наречен див плаж.
  6. Идете до Ахтопол (6 км), Варвара (11 км) или Царево.
  7. От Царево (20 км) може да се навлезе с автомобил (автобус) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (28 км), Българи (36 км) и Кости (43 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


4 thoughts on “Синеморец: Пътека към плаж Листи и Силистар

  1. Ина 26.08.2021 at 6:13

    Благодаря за статията, много полезно!!

  2. Яна 27.08.2021 at 23:00

    Страхотна статия, много полезна информация, поднесена интересно и с чудесен снимков материал! Благодарим 🤗

  3. argonaut 05.09.2021 at 9:00

    Авторът: И аз много благодаря за хубавите думи, стоплихте сърцето ми, много се радвам, че статията ви е била от полза 🙂

  4. Васил 07.09.2023 at 16:52

    Чудесна статия и снимки! Полезна и вдъхновяваща! Браво! Разходката е незабравима..

Вашият коментар