От светилището Бегликташ до залива Св. Параскева

Пътеката започва от тракийското светилище Бегликташ минава през живописен горски път и стига до залива Св. Параскева, който е бил древно пристанище, а по-късно е служил като скривалище на пирати в късното средновековие. Маршрутът преминава и покрай нос Бегликташ и залива Зигра, където лава и море са създали приказни форми.

Това е най-живописната екопътека в околностите на резерват Ропотамо, в близост до гр. Приморско. Ще ви даде възможност както да видите обекти с археологическо значение, така и да се насладите на красива горска природа, море и скални образувания.

Бегликташ – светилище на траките край Приморско
Ропотамо-бегликташ-начало-екопътека-Св.Параскева
Табела указваща началото на екопътеката от Бегликташ

Как се стига до залива Св. Параскева от Бегликташ – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите началото на пътеката при Бегликташ.

За навигация по цялата пътека използвайте приложения GPX файл


Реклама



По пътя минаващ през дъбово букова гора ще имате възможност да видите на много места купчини съставена от овални сиенитни блокове,  подобни на тези от Бегликташ. Още едно доказателство, че скалите от Бегликташ не са изцяло дело на човека, а само дооформени и разположени според неговите духовни потребности.

Екопътеката от Бегликташ до залива Св. Параскева
Екопътеката преминаваща през гората
Приморско резерват Ропотамо-скала-разцепена-ерозия2
Ропотамо-скала-разцепена-ерозия

Характеристика на маршрута

Пътят е добре поддържан, достатъчно широк, с леко изкачаване в продължение на доста време, след което има слизане. Дължината на пътeката, ако не се смята отбивката за наблюдение на скалните образувания, е около 2,5 км и обща денивелация 140 м.  Самата отбивка е дълга около 350 м и отвежда към нос Бегликташ, който има интересни скални форми. На места се стеснява доста до труднозабележима пътечка в тревата, която  дори малко се губи, но тъй като този участък е малък , няма опасност да се изгубите. Това отклонение не е препоръчително за малки деца или трудноподвижни хора. Ако  посещавате това място лятото или късна пролет, има опасност от кърлежи, затова вземете необходимите мерки. Добре е при осъществяването на този преход през лятото човек да е снабден със закрити туристически обувки, или маратонки с грайфер, дълги панталони, спрей против насекоми и вода. Препоръчително е и да се носят шапка и тъмни очила, които донякъде биха могли да ви предпазят от досадните дребни мушици.

Реклама



Живописен  маршрут  до нос Бегликташ в околността на резерват Ропотамо

След около 1,5 км през гората се стига мястото, откъдето вдясно започва отбивката към нос Бегликташ. Отбелязано е с маркер в GPX файла по-горе. Поемайки по тази пътечка, след 350 м ще достигнете морето и отляво пред вас ще се разкрие внушителна гледка, караща всеки , който е посетил това място да възкликне. Цял  залив съставен от огромни заоблени скали, подобни на тези от Бегликташ. Най-издадената точка носи същото име – Нос Бегликташ. Овалните форми са вследствие вулканичната дейност на угасналия вулкан Китка преди милиони години.

Нос Бегликташ по отбивка от пътеката водеща към залива Св. Параскева
Нос Бегликташ
Нос Бегликташ
Скални образувания – големи мегалитни блокове при нос Бегликташ
Поглед от друг ъгъл

Не е препоръчително да се катерите по скалите, тъй, като заради големите им размери е много трудно преминаването от една скала на друга:

около нос Бегликташ
Човекът служи за добиване представа за мащаба
Скално образувание "Нарязаният хляб" при нос Беглик Таш
Скално образувание „Нарязаният хляб“

Заливът Зигра

Ако обърнете глава надясно ще видите залива Зигра и част от Маслен нос.

Ропотамо-Зигра-залив-пътека-разходка-скални -образувания
Залив Зигра

Обграден от високи и непристъпни скали, в миналото заливът Зигра е създавал впечатление у преминаващите кораби за пусто и спокойно място.  Самото име на залива произлиза от гръцката дума σιγα – спокойно, бавно. В действителност, обаче, заливът често служел на пиратите от залива Параскева, които оттук са издебвали нищо неподозиращите си жертви.

Заливът Зигра, който служел на пирати да дебнат кораби в засада
Заливът Зигра наблюдаван от друга гледна точка – Маслен нос

Реклама



След като се върнете по същата пътека на главния път, след кратко вървене ще се натъкнете на зидан старинен кладенец. Нямаме информация на каква възраст е, нито дали е изследван досега от специалисти, но това е още нещо, с което да украсите разходката си.

Ропотамо-Св.Парскева-старина-зидана-шахта-кладенец
Старинен кладенец по пътя
Ропотамо-Св.Параскева-старинен-кладенец

Оттук насетне вече пътят е много лесен, тъй като  следва само спускане до достигане на залива Св. Параскева.

Приморско – залив Света Параскева в резерват Ропотамо

Самият залив представлява много дълъг фиорд с дължина около 700 м. До където се простира погледа напред няма да видите следа от хора или съграждения. Мястото е едно прекрасно съчетание от гъста гора, пясъчна ивица, море и устие на вливаща се малка река. Единственото, което разваля дивия облик на пейзажа са пластмасовите боклуци изхвърлени от морските течения на плажната ивица.

Залив Света Параскева в резерват Ропотамо
Залив Света Параскева в резерват Ропотамо заснет есента
Залив Св. Парашкеви
Още изгледи към залива, наричан също и Света Парашкева. Снимката е от ранно лято
Изглед към залива от северния нос
Изглед към залива от северния нос
Плажът при залива Св Параскева
Малкият плаж всъщност попада в дъното на фиорда
реката при залива Св Параскева
Устието на вливаща се малка река

Реклама



През различните епохи, заливът е имал различни функции. От древността до средновековието е бил част от комплекс пристанища. Той е обхващал всички заливи от Маслен нос до устието на река Ропотамо.

„Свещеният път“ на траките по който поклонниците се придвижвали до светилището Беглик Таш

Според археолози водили разкопки в местността, тук на това древно пристанище са акостирали плавателните съдове превозвали поклонници. Оттук те са се придвижвали до светилището Беглик Таш за да отдадат почитта си на боговете. Затова и маршрутът днес е наименован така – „Свещеният път“ на траките.

Мястото присъства и като декор в българската видео игра „Приключения в Странджа 3D“, която бе разработена от нас – екипът на BgNatureTrip.

След това, няколко века по-късно, мястото опустява и е служило като пиратско скривалище. За наименованието на залива има няколко версии. Според едни, името произхожда от гръцката дума „Παρα-σκευή“ -подготовка, въоръжаване, свързано с подготовката на пиратите („700 наименования на българското Черноморие“ – Трифон Трифонов). Те са потегляли оттук за своите нападения. Един от известните пирати, използвали това място бил Вълчан войвода, който според преданието, скрит в залива е издебнал и обрал турска гемия пренасяща злато за хазната в началото  на XIX век. След това скрил съкровището в района на средновековната крепост Ранули, наричана още и Вълчаново кале.

Според други анализатори (археолози при Бургаския музей, водили разкопки в местността) името идва от разположената тук църква, носеща името Св. Параскева и връзката с тракийското светилище Бегликташ. В ритуалите по посрещането на лятното слънцестоене и раждането на новия живот – хероя, като идеология, изпълнявани при светилището, могат да се намерят сходства с добродетелите, които изповядвала светицата Св. Параскева, като покровителка на родилките. В наименоването на църквата с това име, те виждат продължение на традициите завещани от траките, но вече смесени с християнските ценности.

Руините на средновековната църква Света Параскева

До пясъчната ивица могат да се видят  руините от църквата Св. Параскева. За нейното създаване се носят много предания, едно от които е, че е построена през 925 година от цар Симеон Велики, който идвал в района на лов.  Вследствие археологическите проучвания става ясно, че църквата е била еднокорабна с форма на кръст и купол, а на база откритите предмети и гробове се съди, че е съществувала в периода X-XVII век, като краят настъпва вследствие пожар причинен от турците. Около нея са открити и останки от други постройки, както и аязмо, което води към извода, че на мястото вероятно  е имало манастир с покровител Св. Параскева.

Руините на църквата Св. Параскева

Други наименования с които е известен залива са Параскеви, Парашкеви и Света Парашкева.

Опазване на защитените местности

Районът от светилището Бегликташ до залива Св. Параскева попада в границите на две защитени местности и с това се налагат определени правила, които трябва да се спазват при посещение. Местностите са:

1. „Беглик таш – Ропотамо“ . Повече информация може да се намери от този линк.

2. „Скалните образувания, фиордите и тюленовата пещера в местност Маслен нос“. Повече информация може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън, не бивакувайте и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Тъй като южната част от плажа спада  към „Защитена – местност Бегликташ – Ропотамо“ , то на нея, съгласно издадената заповед се разрешава плажуването. Северната половина от плажа спада към резерват Ропотамо. Тъй като той е със строг режим, на неговата територия важат още по-строги правила и плажуването е забранено.

Продължение на разходката

Има възможност оттук да се излезе на асфалтовия път, преминавайки през резерват Ропотамо. От асфалтовия път, спускайки се надолу след около 1 км ще се озовете на отбивката за светилището Бегликташ. По този начин маршрутът ще стане кръгов.

За останалите пътеки и забележителности в резерват Ропотамо – оттук .

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море. 

Още интересни места в околността


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


2 thoughts on “От светилището Бегликташ до залива Св. Параскева

  1. Радо 15.09.2016 at 9:01

    Много добър маршрут, най-впечатлени останахме от облите скали на носа.
    Жалко, че от църквата не е останала почти нищо, до преди 30 години е била почти цяла, само без купола. Ние направихме кръгова обиколка, на връщане от залива, минахме по другия път към асфалта,и оттам надолу към отбивката за Бегликташ

  2. Калина 15.09.2016 at 21:01

    Много живописна пътека през гората – особено приятна е разходката през ранна есен. Впечатлиха ме купчините скали по пътя към носа – гледката към гората беше изключително красива. Пътят беше лесен, няма начин да се обърка, единствено при дъждове предният ден спускането би било проблемно.

Вашият коментар