Малко Търново: Пътека към тракийски могилен некропол в местността Пропада

В местността Пропада край Малко Търново, в Странджа, можете да наблюдавате няколко типа съоръжения за погребване на мъртвите от древността и ранната античност – гробни камери, тракийска куполна  гробница и римска гробница. Освен с историческата си ценност, обектите са притегателни за туристи и заради хубавата природа – обвити са в гъста широколистна гора, част от Природен Парк Странджа. Маршрутът е лек и приятен.

Ако идвате от Бургас, преди входа на Малко търново се завива вдясно по обходния асфалтов път водещ към ГКПП Малко Търново. След около 1 километър се достига до отклонение вдясно на което има информационна табела с форма на прилеп. Дава информация за видовете които се срещат тук.

Как се стига до местността Пропада около Малко Търново – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза само за да намерите старта на маршрута. При тази пътека, това може и да е напълно достатъчно – разстоянието е кратко.

При необходимост от навигация за цялата пътека, до самия край, използвайте приложения GPX файл

 


Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново табела-указателна-прилеп-Пропада-
Указателна табела за прилепите, където е и отбивката за местността Пропада

Цялото разстояние оттук до обектите е 3 км с денивелация 60 м. Оттук насетне пътят също е асфалтиран на известно разстояние, но не е в много добро състояние, така, че ако не притежавате високопроходим автомобил по-скоро можете да се придвижите пеш. Върви се 1,7 км до достигане на друга отбивка с табела, от където вече се върви по тясна екопътека, наследник на древен тракийски път  изкачваща се нагоре по склона на хълм.

BgNatureTrip представя:



Местност „Пропада“, Малко Търново – пътеката към тракийски могилен некропол


Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада
Пътят към местността

На разстояние близо километър тук са пръснати 70 могили, някои от които разграбени от иманяри: гробни камери изградени от големи каменни плочи, куполна и двускатна гробници.  От направените датировки се стига до извода, че комплексът е действал като „град на мъртвите“  в продължение на 8 века през елинистичната и римска епоха.

В гробовете не са окрити ценни предмети , освен малкото бронзови монети. По тях се съди, че хората тук са почитали древния обичай „Харонов обол“. За да може мъртвия, съгласно техните езически вярвания, да бъде преведен през реката Стикс, той трябвало да плати на лодкаря на подземното царство Харон. За целта бронзова монета (обол) се поставяла под езика на мъртвия при неговото погребване.

В западния край има куполна гробница, ограбена още в древността. Проучена при разкопки през 1979 година и датирана от периода V-III в. пр. Хр. Състои се от дромос и кръгла камера, типично и за много други тракийски гробници по българските земи. Изграждащите я блокове и настилката са от бял местен мрамор. Блоковете не са слепени помежду си със свързващо вещество, а е направена сглобка със железни скоби залети с олово, подобно на гробницата при Мишкова нива. Куполът, в първоначалния си вид е представлявъл пресечен конус, чиято околна повърхнина се е състояла от шест каменни плочи, издялани с точност, така, че да се вклинят една в друга без да има нужда от свързващо вещество. В настоящето, тъй като шестата плоча липсва, а останалите плочи са изпочупени, конструкцията не може да стои.  Дървените греди са сложени отдолу временно, да подпират, до момента в който се направи по сериозна реставрация.

Тракийската куполна гробница до Малко Търново


Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада-Куполна-тракийска-гробница
Тракийска куполна гробница

През 2001 година са правени нови проучвания при което е открита по-късна римска гробница, различаваща се от предходните. Датирана II-IV в. след Хр. Състои се от дромос, два фронтона (триъгълните плочи отпред и отзад) и камера. Покривът е бил двускатен, а дромосът покрит с арковидни каменни блокове.

Разходка-екопътека-Странджа Малко Търново Пропада-Римска-гробница-1
Римска двускатна гробница с фронтоните отпред и отзад
Страничен изглед към римската гробница
Страничен изглед към римската гробница

BgNatureTrip представя:



През древността в района се е добивала медна, желязна руда и мраморни блокове. Прокопани са били множество галерии и шахти, поради което почвата често е пропадала над тях. Това е дало името на местността „Пропада“.

Друга любопитна подробност, е че траките, които са живели наоколо, и чиито дело са тези гробници и „Мишкова нива“ са били от племето асти. Наричали са Странджа планина с името „Астика“, което по-късно, в наши дни е дало името на едноименната бира

Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа и по-голямата част от маршрута минава през гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако планирате да отседнете в Малко Търново (5 км), не пропускайте да видите:

  1. Тракийски култов комплекс в местността Мишкова нива (7 км)
  2. Скално светилище и природна забележителностКамъка(16 км) между Малко Търново и Граматиково.

Ако оттук възнамерявате да пътувате на север в посока Бургас, то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Архитектурния резерват при с. Бръшлян (13 км). В околностите на селото има две кратки екопътеки за разходка, пикник сред природата и посещение на параклисите Св. Пантелеймон и Св. Петка
  2. Водопадът Докузак (5 км) по пътя за село Стоилово. Той е отправна точка за две екопътеки
  3. Екопътека – изворите и пещери при село Младежко (31 км)
  4. Петрова нива и меандрите на река Велека край село Звездец (30 км)

      Ако оттук възнамерявате да пътувате на изток в посока Царево (58 км), то пътьом можете да се отбиете при:

  1. Тракийско оброчище Индипасха (22 км), тръгвайки от местността Качул край Граматиково
  2. Село Граматиково (29 км)
  3. Пътека към параклис Св. Троица между с. Граматиково и с. Визица (36 км)
  4. Екопътеката „В царството на зелениката“ край с. Кондолово (36 км)
  5. Село Българи и два маршрута в околностите му (42 км)
  6. Село Кости и три екопътеки в околностите му (49 км)
  7. Местност Марина река между с. Българи и с. Изгрев (44 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар