Тракийска гробница в Поморие

Обектът е уникален за Балканския полуостров. Датира се към края на III и началото на IV век сл. Христа и е определен като най-късният представител на куполните тракийски гробници за територията на България, а освен това е й най-голямата тракийска гробница у нас.

Пада се в началото на град Поморие, в близост до строящия се аквапарк. На шосето , както е показано на снимката, в посока Бургас – Поморие, срещу рибната борса се завива вляво и се шофира 250 м по асфалтиран път до достигане на гробницата. Може да се избегне завиването вляво, ако се продължи още 200 м по междуселищния път, където има кръгово кръстовище ( точно срещу аквапарка). Там може да се направи безопасно обратен завой

Къде се намира куполната тракийска гробница в Поморие – карта


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.



Поморие-културен-туризъм-тракийска-куполна-гробница-отбивка-път-шосе1
Мястото по пътя Бургас-Поморие където се отбива вляво за тракийската гробница
Поморие-културен-туризъм тракийска гробница път
Асфалтовия път след отбивката, минаващ покрай опитната станция за лозарство и овощарство. След 250 м се стига до място за паркиране пред тракийската гробница.
Поморие-вход тракийска гробница куха-могила-мавзолей
Могилната куполна тракийска гробница снимана отвън с реставрирани предверия

BgNatureTrip представя:



Известна е сред местните хора под името „Кухата могила“.

Гробницата се състои от дромос (коридор) дълъг 22 м и камера с диаметър 11,60 м, засипани с могилен насип. Камерата и дромосът за изградени от тухли и камък споени с хоросан в смес със счукани тухли.

Поморие-куполна-дромос-гробница-куха-могила-мавзолей
Коридорът към камерата – дромос
Поморие-тракийска-гробница-схема-план

В центъра на камерата има куха колона с отвор на върха на могилата през който се процежда слънчева светлина. Колоната достигайки купола, се разширява наподобявайки гъба, за да може да поема цялата тежест на могилния насип струпан отгоре вече почти 1600 години. Това архитектурно решение е уникално и без аналог за времето си. От вътрешната страна на колоната някога е имало вита стълба извеждаща към върха на могилата.

Поморие-културен-туризъм-тракийска-куполна-гробница-камера-куха-могила-мавзолей
Кухата колона
Поморие-тракийска-куполна-гробница-камера-куха-колона1-куха-могила-мавзолей
Кръглата погребална камера с нишите

BgNatureTrip представя:



Елате и влезте в Куполната тракийска гробница в Поморие !

По външната кръгла стена има разположени 5 ниши, за които се смята, че в миналото са били поставени урните на покойниците.

Поморие-археология-куполна-гробница-камера-куха-могила-мавзолей
Поглед от камерата към дромоса

Следите по входното стъпало са признак за наличие на входна порта, която е била отваряна многократно. Това обстоятелство, както и двете предверия, които днес вече са напълно обновени, вероятно предназначени за пазачи, дават основания на археолози да смятат, че съоръжението е било не само гробница, но и светилище – т.нар. хероон. Тук са извършвали ритуални действия свързани с култ към мъртвите – навярно заможна анхиалска фамилия, или тракийска царска династия.

Работно време на Тракийската гробница край Поморие

Гробницата е отворена е за посещение в периода април-октомври с работно време – 9.00-17.00 от вторник до неделя, а понеделник е почивен ден. През останалата част на годината работи само по предварителна заявка, за контакти позвънете от понеделник до петък на 0596/ 2-20-08  – Исторически музей Поморие.

Продължение на разходката

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Поморие, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи и други исторически забележителности, с което да разнообразите почивката си на море. 

Други интересни преживявания, които можете да осъществите в Поморие са наблюдение на птици при Посетителски център на Поморийско езеро и разходка по пясъчната коса разделяща Поморийско езеро и морето.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


6 thoughts on “Тракийска гробница в Поморие

  1. Допълнителни данни по лични наблюдения на основателя на Опитната Станция по овощарство и лозарство (предишна: „…по южни култури“) за периода 24 март 1950 г до февр.1983 г, публикувани в бр.2, 2016 г на сп. „Форум“, гр. Балчик. Оспорва се хипотезата за „вечно-отворената“ куха подпорна колона, детайлно описана от нас през 1950-1952 г, с грубо глухо „запечатен“ връх, без абсолютно никакви външни следи по покрива на могилата. Тя беше „отворена“ от иманяри през зимния период на 1951 г. Така я намери Проф. Венедиков преди реставрацията / 1955-1956 г./

  2. аа 16.08.2016 at 8:31

    Много благодаря за подробната и нагледна информация.

  3. С. Василева 15.01.2024 at 21:02

    Въпрос №1 – Къде са труповете от т.нар. гробница?
    Въпрос №2 – Защо някой ще отваря многократно врати, за да влиза при смърдящи трупове, ако написаното е вярно? – „Следите по входното стъпало са признак за наличие на входна порта, която е била отваряна многократно.“

  4. argonaut 15.01.2024 at 21:11

    1. По външната кръгла стена има разположени 5 ниши, за които се смята, че в миналото са били поставени урните с праха на покойниците.
    2. Следите по входното стъпало са признак за наличие на входна порта, която е била отваряна многократно и това дава основание на археолози да смятат, че съоръжението е било не само гробница, но и светилище – т.нар. хероон. Тук са извършвали ритуални действия свързани с култ към мъртвите – навярно заможна анхиалска фамилия, или тракийска царска династия.

  5. С.Василева 18.01.2024 at 19:15

    1.“ По външната кръгла стена има разположени 5 ниши, за които се смята, че в миналото са били поставени урните с праха на покойниците.“ Кога точно траките са сменили погребалните си обичаи с изгаряния и използване на урни и защо, според Вас?

  6. argonaut 18.01.2024 at 19:38

    Не бива да се изключва и факта, че тази гробница е от Римско време и в архитектурата й се забелязва римското влияние. А римляните наистина са имали такъв обичай – кремация. Ние не сме археолози и нямаме амбицията да правим каквито и да било научни открития в сферата на археологията. Уповаваме се на мнението на специалистите. А тази хипотеза за урните на покойниците е широко разпространена, казва го и гидът, който е назначен на гробницата, пише го в много материали в интернет и дори в Уикипедия. Повече информация по въпроса можете да получите на място в музея на гр. Поморие, където историци и археолози ще ви дадат повече информация.

Вашият коментар