Малко Търново: Тракийско светилище „Камъка“

Намира се между Малко Търново и Граматиково в Странджа планина. Представлява съвупност от отвесни скали (гъби) с интересни форми и скална площадка по която има т. нар. соларни кръгове. „Камъка“ се използвал като светилище по времето на траките. Това е една от най-популярните туристически дестинации в района и заедно с Мишкова нива, водопада Докузак, некропол Пропада е сред „задължителните“ дестинации за гостите на Малко Търново и с. Бръшлян. Едно от предимствата на обекта е, че е лесно достъпен, а  пешеходният преход е съвсем кратък.

Как се стига до местност Камъка между Малко Търново и Граматиково в Странджа – карта, маршрут и GPX файл:


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза да намерите началото на пътеката, което може да е напълно достатъчно – пътят е кратък.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл

 


Пада се на 11 км от Малко Търново и 13 км от Граматиково. Отбивката е отбелязана с трудно забележима в движение червена маркировка по едно дърво. Препоръчваме, ако използвате приложение за отваряне на GPX файл, да го заредите още докато сте в автомобила и пътувате към мястото, тъй като отбивката може незабелязано да бъде подмината. Ако работата с GPX файлове ви затруднява, то можете да активирате бутона за навигация по-горе.

На мястото има голям настлан с чакъл паркинг за автомобили.

Отбивката по пътя откъдето започва пътеката водеща към "Камъка" край Малко Търново
Отбивката по пътя откъдето започва пътеката водеща към „Камъка“

Настланият с чакъл паркинг от отсрещната страна на пътя при "Камъка"
Настланият с чакъл паркинг от отсрещната страна на пътя

След паркиране  се върви се по стръмна пътека около 500 м до достигане на обектите, които са пръснати в радиус около 300 м.

Стръмната пътека водеща към местността

Има заслон за пикници и информационна табела за обекта.

Реклама

Каменска бърчина


Местност „Камъка“ е обявена за природна забележителност през 1981 г. Местните я наричат също и с наименованието „Каменска бърчина„, което в превод от странджански диалект означава „Каменно възвишение“. Светилището представлява съвкупност от конгломератни скали с необичайни форми.

Една от множеството полегати скали

Скални гъби
Скална гъба
Още една скална гъба
Скална гъба наподобяващ профил на човек
Една от най-високите скални гъби
Една от най-високите скални гъби

Реклама

История на обектите в местността „Камъка“

Не е направена точна датировка на обектите, но се предполага , че са започнали да се използват като светилище на Бога Слънце 2500 г. пр. Христа. Една от причините светилището бъде отнесено толкова назад във времето е неговата примитивност спрямо светилището при Мишкова нива, което е далеч по изтънчено, с дялан мрамор, а също се е ползвало за култ към Слънцето. Древните са се възползвали в максимална степен от природните дадености,  с които е надарено мястото и с подръчни сечива и посредством ерозия са оформили т. нар. „жертвеници“  – кръгове, корита, улеи в които са изливали свещени течности – вино, мляко, благовонни масла и др.

Гъбата


 

Най-забележителната скална гъба в местността "Камъка"
Най-забележителната скална гъба в местността „Камъка“
Скалната гъба заснета странично
Скалната гъба заснета странично
Провиралището, което траките са използвали за пречистване или религиозно изпитание
Провиралището, което траките са използвали за пречистване или религиозно изпитание

Представлява висока отвесна скала с нещо като малък процеп отдолу – т.нар. „провиралище“ – навярно частично ерозирала дупка дооформена от траките. При тях това се е използвало като религиозен ритуал или изпитание. Провирането се е прилагало за духовно пречистване, но и като „тест“ за праведност – само богоугодните са успявали да се проврат. В днешно време е обичайна практика за туристите да  преминават през процепа.

Реклама



Соларни кръгове при „Камъка“

Попадат в най-източната част на мястото. Представляват грубо издълбани в скалната площадка окръжности, за които учените смятат, че са примитивни изображения на слънчевия диск. От мястото се разкрива хубава гледка към околните хълмове. Оттук древните са наблюдавали изгрева и са му отдавали необходимата почит.

Соларен кръг с улей
Соларен кръг отблизо – древен израз на почит към слънцето
Площадката от където траките са приветствали изгрева
Площадката от където траките са приветствали изгрева

Още панорамни изгледи
Още панорамни изгледи на изток

Опазване на местността

Обектите наоколо са обявени за природна забележителност. При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на техните дадености и природата наоколо. Повече информация за тях може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

Ако планирате по дълъг престой в местността, добра идея е да отседнете в Малко Търново (11 км), където да посетите музеите на града, както и тракийската гробница в местността Мишкова нива. От Малко Търново можете да се придвижите по екопътеката  – към могилния некропол в местността Пропада, която е непосредствено до града. Още едно красиво място около Малко Търново е водопадът Докузак  намиращ се по пътя за село Стоилово. Той е отправна точка за две екопътеки.

За разглеждане на стари странджански къщи може да се посети архитектурния резерват при близкото село Бръшлян (26 км). В околностите на селото има и две кратки екопътеки за разходка, пикник сред природата и посещение на параклисите Св. Пантелеймон и Св. Петка.

На 30 км от Малко Търново в посока Бургас има още една интересна и популярна екопътека – изворите и пещерите при с. Младежко 

Ако се движите оттук към Царево (45 км), за още странджанска природа и архитектура можете да посетите:

  1. Скално светилище Индипасха, тръгвайки от местността Качул (6 км)
  2. Село Граматиково (12 км)
  3. Параклис „Св. Троица“ край Граматиково (21 км)
  4. Село Кондолово и царството на зелениката (22 км)
  5. Село Българи и две екопътеки в неговите околности (29 км)
  6. Село Кости и три екопътеки в околностите му (36 км)
  7. Защитена местност Марина река (32 км)

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама

Вашият коментар