Приморско: Нос Коракя в резерват Ропотамо

Нос Коракя се намира в защитената територия на резерват Ропотамо. Това е най-издадената източна точка на целия полуостров „Вътрешния Бурун“, който обхваща територията между устието на река Ропотамо и залива Св. Параскева. Впечатлява със стръмните си високи 40 м склонове и непрестанния тътен на вълните. При най-издадената част на носа има образувание наподобяващо фиорд с дължина на врязване около 150 м.

Пътеката до Коракя е отбелязана в  официалната и отпечатана туристическата карта на резерват Ропотамо, но не е маркирана и не присъства по туристическите табели пръснати из околността. Не фигурира в списъка на одобрените от МОСВ пътеки за посещение в резервата. Преминаването по нея с каквато и да било цел – туристическа, образователна и др. съгласно официално изявление на РИОСВ-Бургас е недопустимо. 

Къде се намира Нос Коракя в резерват Ропотамо – карта:

Около носа, по море, може да се премине единствено чрез лодки или яхти за разходка. Те могат да се наемат от гр. Приморско и правят пълна обиколка от Маслен нос до устието на река Ропотамо. Другият начин е чрез леководолазните клубове, които организират гмуркания в местността (виж по-надолу).

Снимки от нос Коракя

Приморско-Ропотамо-Коракя-нос-гмуркане-риболов-разходка-3
Нос Коракя – фиордът между стръмните скали. Височината на обраслите в широколистна растителност склонове е около 40 м
Нос Коракя
Нос Коракя гледан от Маслен нос

И досега на носа може да се види занемарената вишка, използвана в миналото от граничари за наблюдение на корабите в морето.

Самото име Коракя произхожда от гръцки и в превод означава „Гарвани“, свързано с множеството корморани гнездящи по скалите, с гарвановочерно оперение. Някои наричат носа и с леко промененото Корикя.

През 1929 година тук се разбива френския товарен кораб Жак Фресине.  Превозвал е 1200 т стока за България и Румъния. За щастие не е имало удавени, целият екипаж е бил спасен. Неговите останки и до днес са тук, на 25 м дълбочина под водната повърхност и са обект на посещение от леководолазни клубове.

 

Връзки:

1)Разказ за гибелта на кораба „Жак Фресине – оттук

2)Видео клип от гмуркане на водолазен клуб при останките на кораба „Жак Фресине“ – оттук 

Оферти за хотели в Приморско – ранни записвания


One thought on “Приморско: Нос Коракя в резерват Ропотамо

  1. Трифайса 16.09.2016 at 13:13

    Ха, от кога пък я забраниха пътеката за Корикя? Познавам въдичари, които открай време ходят всека събота да хвърлят въдици на носа.

Вашият коментар