Резерват Ропотамо – информация и карта на екопътеките

Резерват Ропотамо и неговите околности са известни с дивата си природа, раздвижен релеф, разнообразни природни забележителности, исторически паметници, скалисти морски брегове, плажна ивица, дюни, крайморски езера и блата. Намира се в непосредствена близост до гр. Приморско  и е част от Странджа планина.

В местността има изградени множество екопътеки, пригодни за посещение през всички сезони. Повечето от тях са кратки, лесни и подходящи за всякакви възрастови групи.

На долната карта, границата на резерват Ропотамо е отбелязана с червена линия. В близост до него попадат защитените местности „Бегликташ – Ропотамо“ и „Скалните образувания, фиордите и тюленовата пещера в местност Маслен нос“.

КАРТА НА ПЪТЕКИТЕ В РЕЗЕРВАТ РОПОТАМО И ОКОЛНОСТТА


Карта на туристическите пътеки в резерват Ропотамо

Пътеките, които пресичат местността съгласно горепосочената карта са:

  1. Главен асфалтов път, с който се навлиза в буферната зона на резервата. Започва от северния плаж на Приморско при резиденция „Перла“. По него е разрешено преминаването с автомобил.
  2. Черен път, по който с автомобил или пеша се достига до Маслен нос, минавайки покрай нос Плаката и заливите Мириус и Палюра. Пътят не е асфалтиран, така, че при преминаване с автомобил е за предпочитане да е високопроходим. По друг, асфалтиран път може да се стигне до местност „Крокодила“ и залива Кондрус.
  3.  Отклонение за тракийското светилище Бегликташ
  4. Пътека от Бегликташ до залива Св. Параскева
  5. Кратка пътека до залива Св. Параскева
  6. Пътека до устието на р. Ропотамо.
  7. Пътека водеща към Лъвската глава и Вълчановото кале.
  8. Пътека до устието на р. Ропотамо, покрай нос Кая, започваща от пясъчните дюни на залива Аркутино. В самото начало на този маршрут могат да се видят и белите водни лилии при блатото Аркутино.
  9. НОВО: Пътека водеща към Маслен нос започваща, от Бегликташ.
  10. Пътека към Веселата скала за панорамни изгледи на река Ропотамо
  11. Пътека към поддържан резерват „Вельов вир“
  12. Плажът в залив Аркутино. Той не е част от резервата, но е приятно място за плажуване . По пясъка се срещат редките бели пясъчни лилии.
  13. Още една великолепна възможност за хубава разходка, но по море, предоставят яхтите и катерите при пристанището на гр. Приморско. При този малък ексурзион се преминава край залива Мириус, Маслен нос и залива Св. Параскева

Друг интересен обект в резерват Ропотамо, чийто води често се посещават от риболовци и гмуркачи е нос Коракя, за съжаление, може да се наблюдава само от към морето.

Режим на дейности в резерват Ропотамо и околните защитени местности.


1.Резерват Ропотамо

Тъй като резерватът е със статут на строг режим, то в него е забранена всякакъв вид човешка дейност с изключение на пешеходно преминаване по обозначените туристически пътеки, разходка с лодка до устието Ропотамо , разходка срещу течението на Ропотамо и морски риболов по крайбрежието. При навлизане на територията на резерват Ропотамо трябва да се спазват определени правила, с които да се гарантира съхранението на природата: забранено палене на огън, бивакуване, късане на растения, преминаване по немаркирани пътеки, безпокойство на дивите животни и др. Повече информация относно останалите забрани и режим на дейности може да се прочете оттук.

2. Защитена местностБегликташ – Ропотамо“  –  информация относно режима на дейности може да се прочете оттук.

3.Защитена местност Скалните образувания, фиордите и тюленовата пещера в местност Маслен нос“ – информация относно режима на дейности може да се прочете оттук.

 Кратка информация за резерват Ропотамо


Обявен е за резерват още през 1940 година за запазване горите от лонгозен тип, растящи по бреговете на река Ропотамо. През 1975 година е обявен за рамсарско място с площ 97 ха, а през 2003 площта е разширена до 5500 ха. В него са включени блатото Аркутино, Змийският остров и забележителни скални образувания – „Лъвската глава“ (превърнала се в лого на резервата – на снимката по-горе) , „Веселата скала“ и др.

река Ропотамо, Приморско, Узунджа баир
Изглед към река Ропотамо и един от хълмовете попадащи в резервата

Реклама



Околността е била заселена още от ранножелязната епоха от траките – XV в. преди Новата ера, а впоследствие идват и елини, римляни, българи. И досега могат да се наблюдават останки от техния бит: Крепостта Вълчановото кале, светилището Бегликташ, руините на църквата Св. Параскева, крепостни стени при пристанищата, керамика намерена при подводни проучвания и сега находяща се в музея на Приморско.

Резерват Ропотамо е местообитание на 50 вида бозайници, сред които благороден елен, елен лопатар, муфлон, сърна, дива свиня, чакал, златка, лисица, прилепи, видра и др. Срещат се и над 260 вида птици сред които чапли, патици, корморани, дъждосвирци, пеликани, морски орел, полубеловрата мухоловка. Оттук минава и източно европейския миграционен път на птиците „Виа Понтика“.

От влечугите тук се срещат шипобедрената, шипоопашата и водна костенурка, вдлъбнаточел и леопардов смок, и смок мишкар, пепелянка и няколко вида гущери.

Допълнителна информация за резервата и защитените видове може да получите от научнопопулярния филм на РИОСВ – Бургас – Магията на Ропотамо. Може да се гледа онлайн от приложения линк. Филмът е с много добра операторска работа и панорамни гледки отвисоко.

Посетителски информационен център Ропотамо


В близост до блатото Аркутино, по главния асфалтов път свързващ Созопол и Приморско се намира сградата на „Посетителски информационен център Ропотамо“, който се обслужва от служители на РИОСВ – Бургас. В него може да се проведе беседа за флората и фауната на резервата и се прожектират научнопопулярни филми. Посещението на центъра става при предварителна заявка – за контакти – РИОСВ Бургас -тел: 056 813 212.

При затруднения с ориентирането по екопътеките в резервата от центъра могат да предоставят и водач. Наемането на такъв би било подходящо и при големи групи туристи, или организиране на тийм билдинг.

Ако планирате по-дълъг престой в местността, добра идея е да изберете Приморско, като град за отсядане, тъй като разполага с много хотели и квартири, освен това може да предложи много развлечения, които да разнообразят почивката ви на море. 

Още интересни места наблизо


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар