Кости: Пътека към водопад Райков вир

Към водопад Райков вир – още една екопътека, край прекрасното село Кости, в Странджа планина. Узнахме за този кратък и лек маршрут от Фестивала на зелениката 2019, който се състоя именно тук – в село Кости (общ. Царево).
Подобно на маршрута водещ към водопад Казанчето, този също ще ви отведе до малък водопад, а по пътя ще видите на много места рядкото и емблематично растение – странджанска зеленика.

Как се стига до водопад Райков вир край село Кости в Странджа – карта , маршрут и GPX файл



Разстояние: 1,6 км в едната посока
Денивелация: 50 м

Разумно би било при този преход човек да бъде обут с туристически обувки или закрити маратонки с грайфер, заради изкачването на отиване. Маршрутът почти изцяло се движи по широк, черен път , който навярно се използва от автомобили и камиони на горското стопанство. При разходка през лятото – възможно е да има цели рояци от досадни дребни мушици, характерни за Странджа. Добре е през този сезон да се носи шапка и очила, които поне малко да ги ограничават.
Тръгва се от самия площад на Кости, където е разкошната 100 годишна църква „Св. св. Кирил и Методий“. Там е подходящо за паркиране на автомобил. Ако не разполагате с такъв, то можете да дойдете с автобус от гр. Царево. За повече информация – http://avtogaratsarevo.eu.

Върви се в северна посока към покрайнините на селото минавайки покрай няколко селски двора.

Маршрут в Странджа към водопад Райков вир
Екопътеката към водопада. Редуват се открити местности с гледки към околните хълмове, както и сенчести долове с малки поточета

Реклама:



По пътя си към водопада прекосихме на няколко места малки поточета стъпвайки по камъните в тях.

Един от потоците, които прекосихме по екопътеката край Кости в Странджа
Един от потоците, които прекосихме по пътя към водопада
Още едно поточе със странджанска зеленика

Натъкнахме се и на няколко високи храста с рядкото и защитено от закона растение – странджанска зеленика. За да се види разцъфнала, както е на приложените снимки, разходката трябва да се осъществи в началото на месец май.

Храст Странджанска зеленика (Rhododendron ponticum) край Райков вир, Кости
Най-високият храст Странджанска зеленика който забелязахме по пътя към водопада Райков вир
Странджанска зеленика (Rhododendron ponticum) – рядко растение, което е забранено за късане и включено в Червената книга на България. В цяла Европа се среща единствено в Странджа и Кавказ при естествено местообитание. Цъфтежът е през месец май

Реклама:



Водопад Райков вир

Самият водопад се пада вляво от черния път. Напълно незабележим е и като нищо може да бъде подминат. Самите ние първоначално го подминахме, но благодарение на GPS-a разбрахме грешката си и се върнахме обратно. При водопада се слиза по тясна, стръмна пътечка. Спрямо „Казанчето“, Райков вир е по-висок, като струята се разделя на няколко по-малки, които накрая пак се събират в едно.

Водопад Райков вир
Водопад Райков вир отблизо
Вливане във вира
Водопад Райков вир отдалече
Водопад Райков вир отдалече. За съжаление не се вижда добре, поради клоните на дърветата.

Местността се пада по периферията на резерват Силкосия – най-старият резерват в България. Обявен е за такъв още през 1933 г. „…поради особено ценните и редки горски дървесни породи, както и поради характерната храсталачна и тревна растителност, които представляват грамаден интерес от дендрологично, флористично, фитогеографско и екологическо гледище…“ (Извадка от заповедта). Тъй като резерватът е със строг режим, то в него е забранена всякакъв вид човешка дейност. Има една единствена пътека, която преминава през резервата и е разрешена от МОСВ за разходка. Репортаж от разходката по нея може да се намери тук. Тя започва от шосето свързващо село Българи – село Кости. От това място има още един интересен маршрут, който води към местността „Дядо Вълчо“ и „Защитена местност Пирен“.

Информационно табло за маршрут Райков вир - Странджа
Информационно табло в началото на маршрута

Съгласно информационната табела в района на Райков вир се срещат следните растения : пираканта, лавровишня, колхидски джел, тамянка, калуна, скрипка, мушмула и др. На нас не ни се отдаде възможност да ги заснемем тук, но ако последвате линковете можете да видите снимки на някои от тях в нашите архиви заснети при други разходки.

Шипобедрена костенурка ( testudo graeca)
Шипобедрена костенурка ( testudo graeca) на която попаднахме по пътя към водопада.
Защитен вид е съгласно „Закон за биологичното разнообразие“

Реклама



Опазване на природата

Местността попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора. При посещение в района е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Продължение на разходката

В околностите на село Кости има още три екопътеки:

  1. Екопътека към параклис Св. Илия и 14-те братя лъжници. На посочения линк ще намерите и кратка информация за село Кости, снимки на старите къщи.
  2. Екопътека към водопад Казанчето, по поречието на река Велека.
  3. Екопътека водеща към връх Дядо Вълчо и ЗМ Пирен край резерват Силкосия. Нейното начало е на 6 км от село Кости, по пътя към съседното село Българи. Преминава се през прелестна гора, където могат да се видят редки растителни видове. Оттам може да се направи и кратък преход през резерват Силкосия.
  4. Четвърта възможност подходяща за по-издръжливи туристи е да се посети Голямата аязма – светилището на нестинарите.
  5. Текстово описание на още маршрути край Кости може да се прочете от програмата на „Фестивала на зелениката“, който през 2019 се проведе именно тук.

Ако оттук пътувате на изток към Царево (24 км) можете също така да посетите местността Марина река (11 км) , както и плажовете и  екопътеките в близките  Варвара (32 км), Ахтопол (37 км) ,  Синеморец (43 км), Приморско (39 км на север).

Ако оттук поемете на запад към Малко Търново (47 км) можете по пътя да се отбиете в селата Българи (7 км),  Кондолово (14 км) и Граматиково (23 км) за още екопътеки и забележителности.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни


Вашият коментар