Царево: Плажовете Арапя и Оазис

Арапя и Оазис са симпатични малки заливи разположени между Лозенец и Царево. Привличат посетители с просторните си плажни ивици, както и наличието на школи за водни спортове – сърф и гмуркане. Арапя е с плитко дъно и предпазен от теченията, което го прави предпочитан от семейства с малки деца.
В близкото минало бяха популярни къмпинги за бивакуване сред природата. За съжаление – в наши дни са останали само плажовете и тяхното очарование – къмпингите са изключително застроени с нови хотели и вили. На практика – местностите край тях са се превърнали в малки градчета.

Плаж Арапя и Оазис – карта


Бутоните водят към автоматично зареждане на координатите на обектите, във вашия смартфон. Активира се приложението за навигация „Google Maps“.



За да се стигне до двата плажа се шофира по черен път, свързващ Лозенец и Царево. Пътят е неасфалтиран, но равен и настлан с чакъл. Може да се вземе с обикновен автомобил – не високо проходим.

Плаж Арапя

Плаж Арапя се намира на 3 км южно от Лозенец и 3 км северно от Царево. Дължината му е 700 м, а широчината достига 80 м. Има охраняема зона с чадъри под наем и спасител. Намира се в малък залив с форма на гъба. Добре предпазен е от морските течения и вълни – излазът към морето е по-тесен от широчината вътре в залива ( виж приложената по-горе карта). Това го прави подходящо място за къпане, когато на други места има вълни – тук морето е по-спокойно. Тези му качества правят Арапя удобен и за обучение на начинаещи сърфисти – необходимо е водата да е гладка за да се научиш да пазиш равновесие на дъската. Тук има и водолазна школа – скалиситите брегове навярно предлагат красиви подводни гледки.

Плаж Арапя - панорамен изглед
Залив Арапя – панорамен изглед. Павилионът вдясно е водолазното училище
Къмпинг Арапя - изглед към плажа
Изглед към плажа Арапя
Арапя през пролетта, когато е напълно пуст

BgNatureTrip представя:



Изглед към южния нос на плаж Арапя, където има борова горичка
Изглед към южния нос, където има борова горичка

Птичият остров

Интересна атракция е Птичият остров намиращ се край северния нос на залива (нос Арапя) . Един от най-малките острови по Българското Черноморие ( 7,5 дка) и се намира на около 10 м от брега.

Поглед към края на нос Арапя, където е Птичият остров
Поглед към края на нос Арапя, където е Птичият остров
Птичият остров до нос Арапя
Птичият остров от близо

Отсядане в Арапя

Като места за настаняване зад плажа се предлагат бунгала. Нос Арапя е обилно застроен с малки хотели и вили. Няма изградена инфраструктура и улиците които преминават през новото „градче“ са черни, неасфалтирани пътища. Въпреки тези неудобства плажът има своите фенове, които в продължение на години отсядат тук всяко лято.

BgNatureTrip представя:


Плаж Оазис

Намира се на и 1 км южно от Лозенец и 5 км северно от Царево. Дължината му е 600 м, а широчината достига до 100 м.
Чарът на плажа е в просторната плажна ивица и зелена окраска на северния нос. Има охраняема зона със спасител, плажни заведения и водолазно училище. Зад плажната ивица има изградени множество високи хотели, поради което мястото вече не може да бъде наречено къмпинг, каквото е било в близкото минало. В най-южната част на плажа все още се предлагат бунгала, за почитателите на този вид настаняване.

Плаж Оазис, до Лозенец - панорамен изглед
Плаж Оазис – панорамна гледка от южния нос
Плаж Оазис
Изглед към плажа долу от пясъка

Скалистите брегове между Оазис и Арапя са притегателно място за риболовци – въдичари, които в подходящ сезон улавят тук зарган и сафрид.

Малки заливи и носове между Оазис и Арапя, които привличат риболовци - въдичари, за улавяне на зарган и сафрид.
Малки заливи и носове между Оазис и Арапя, които привличат риболовци – въдичари, за улавяне на зарган и сафрид.

Какво друго може да се види край Оазис и Арапя

В посока север могат да се изпробват следните десетинации:

1. Курортно селище Лозенец (2 км) и село Велика (6 км)

2. Гр. Китен (8 км) за още хубави плажове, истински къмпинги и малък музей по подводна археология

3. Гр. Приморско (14 км) за дълги и обширни плажове. Там е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната.
Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

В посока юг:

  1. Гр. Царево (3 км) – с интересни заливи, голям парк и исторически забележителности. От Царево може да се навлезе на във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (18 км), Българи (20 км) и Кости (27 км) , както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.
  2. Екзотичният плаж на село Варвара и околните диви заливи (13 км) – едно чудесно предложение за търсачите на райски плажове без масивни постройки.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Оферти за хотели в Царево


Booking.com

Вашият коментар