Най-добрите програми и приложения за GPS навигация в полза на туристи и планинари

Усъвършенстването на компютрите и смартфоните с вграден приемник за GPS навигация, доведе до създаването на множество модерни и полезни приложения, за нуждите на планинари, туристи и изследователи. По-надолу ще представим най-популярните от тях, подходящи за България. Наборът включва приложения за навигация на терена със смартфон, както и компютърни програми. Чрез настолния компютър или лаптоп, човек може да разглежда карта или сателитни снимки, на голям екран у дома. Така може да планира предварително прехода, който възнамерява да осъществи, както и да добие представа за неговите характеристики. Може, също така да запише координатите на важните обекти, които е замислил да види.

Приложения за GPS навигация за смартфони


Условно бихме категоризирали приложенията за смартфони в 3 класа – „клас А“ с много възможности и сложен интерфейс, „клас Б“ с опростен интерфейс и по-малко възможности и „Други“.

Приложения клас A


GPS навигация с Oruxmaps


GPS навигация със смартфон чрез Oruxmaps

Без съмнение Oruxmaps е най-популярното, и едно от най-надеждните приложения за България за GPS навигация сред природата и в планината. То се използва най-вече от планинари, приключенци и изследователи за обвити в гора пусти местности – там, където няма пътища за автомобили. Голямото му предимство е възможността да работи със всякакви карти, записани в IMG формат. Една от тях е най-добрата туристическа, електронна карта на България – BGMountains. Това е една изключително подробна топографска карта, в която са нанесени множество екопътеки, черни пътища, местности и исторически обекти, до които се стига само пеша. Картата се сваля безплатно от интернет еднократно и оттам насетне не се изисква връзка с интернет. Това прави приложението надеждно при посещение на отдалечени местности без обхват и без достъп до мобилни данни.

Кратко ръководство за повечето от функциите на Oruxmaps и инсталиране на BGMountains може да се намери тук.

Кратко описание на това какво представляват траковете ( GPX, KML, KMZ ) и прости инструкции за работа с Oruxmaps може да се намери тук. На нашия сайт, в секция „Екопътеки“ могат да бъдат изтеглени множество тракове за Южното Черноморие и Странджа, които да се следват.

Освен с BGMountains, приложението може да работи и със стари печатни карти, които са сканирани и позиционирани правилно. Могат да се изтеглят от същия сайт, където е BGMountains.

Oruxmaps може да работи и с онлайн карти – това са GPS картите OpenSeaMap и OpenWeatherMap. Те са част от проекта с отворен код OpenStreetMap. На тях има нанесени множество екопътеки, маршрути и обекти, но не са толкова подробни като BGMountains. Хубавото при тях, е че се използват много лесно с Oruxmaps, тъй като има готови бутони за тяхната употреба по подразбиране. Не се изисква инсталация, както е при BGMountains, но трябва да има връзка с интернет. Има възможност от тях да се режат правоъгълници, които да се ползват офлайн.

Oruxmaps може и да записва вашето собствено „вървене“ като трак в GPX , KML, KMZ и др. формати.

Приложението има безплатна и платена версия, в която има някои допълнителни опции. Безплатната версия (7.4.23) може да се изтегли оттук – това е официалният сайт.

Платената версия може да се изтегли от Google Play – оттук.

Oruxmaps може да се ползва само от смартфони с Андроид.

GPS навигация с Locus Maps


Друго подобно приложение, за планинска GPS навигация, с толкова много възможности като Oruxmaps е Locus Maps Free, което е безплатно. Може да използва BGMountains като офлайн карта, както и да отваря тракове записани в GPX, KML, а може би и други формати. Има възможност и да записва вашето собствено вървене като трак. Платената версия Locus Maps Pro има допълнителни плъгини и опции – една от тях е прогноза за времето в конкретно избрана точка. За това, обаче се иска връзка с интернет.

Locus Maps може да се ползва само от смартфони с Андроид.

Gaia GPS


Базовата карта на Gaia GPS e доста подробна, на нивото на OpenStreetMap. Едно от нещата, които биха могли да бъдат счетени като предимство се състои в планирането на маршрути. Приложението позволява да се заредят едновременно няколко трака на картата. Също така могат и да се налагат няколко карти една върху друга, като по този начин лесно се извлече необходимата информация. Преимуществата на това приложение биха могли да бъдат оценени от хора, за които планинарството е начин на живот. Техният престой в планината е в продължение на седмици и трябва да планират дълги и уморителни маршрути на смартфона. За това е необходимо от малкия екран да може да се извлече колкото е възможно повече информация.

Няма я, обаче, тази свобода на запис на офлайн карти , както е при Oruxmaps или Locus Maps. Тук не можеш просто така да свалиш карта, като IMG файл и да я ползваш. За достъп до офлайн карти, трябва да се плати годишен абонамент. Това дава достъп на потребителя до списък с много карти, сред които е и BGMountains. Подобно на Oruxmaps, има възможност да се режат правоъгълници от картите и да се ползват офлайн. Приложението записва вашето вървене във формат GPX, KML, CSV.
Освен в Google Play, Gaia GPS е налично и в Appstore.

FATMAP


Основното преимущество на това приложение е възможността да се добие представа за релефа, като се разглежда картата в детайлен 3D режим. Картата на FATMAP е съставена от сателитни снимки. По отношение на отбелязани пътеки и обекти, не е толкова подробна, като например BGMountains, но е съпоставима с OpenStreetMap.
3D режимът наподобява по детайлност програмата Google Earth ( виж най-долу). Предимство спрямо Google Earth, обаче, е това, че черните пътища и пътеки са отбелязани в специален слой, а не само да се виждат като сателитна снимка. Картата може да се разглежда и без да е инсталирано приложението от този сайт.

FATMAP дава възможност да се свалят офлайн карти, както и да се записва вашето собствено вървене.

Освен в Google Play, приложението е налично и в Appstore.


Кое приложение за GPS навигация, от изброените горе ще предпочетете, си е въпрос донякъде до нагаждане. Приложенията от клас А имат много функции и човек трябва да отдели доста време за да се запознае с тях. Несъмнено, тук биха могли да бъдат добавени още много приложения, но към настоящ момент тези са едни от най-популярните с добри отзиви от техните ползватели. Приложения с по-малко възможности и прости за ползване са следните, описани в клас Б.


Приложения клас Б


GPS навигация с GPX Viewer


GPS навигация със смартфон чрез GPX Viewer

Има много опростен интерфейс. Лесно за ползване приложение, което позволява да следвате предварително зареден маршрут – като GPX файл. Подходящо е за бързащи хора, които не желаят да губят време в разучаване на настройки. Виждате маршрута наложен върху електронна GPS карта и себе си като точка и следвате маршрута. В по-новите версии на приложението можете да зареждате и други формати тракове – KML и KMZ. Работи с картите на Google Maps и OpenStreetMap. Използва ги като подложка, за което се изисква връзка с интернет. Прости инструкции за работа с приложението има тук.

Базовата версия е безплатна и може да се изтегли от Google Play, не е налична в Appstore.

Приложението е подходящо за кратки и добре маркирани екопътеки, където GPS-ът е необходим само за да намериш старта. Такива са екопътеките в покрайнините на градовете. Такива са и утъпканите, и популярни маршрути, които са посещавани от много туристи и дори да останеш без интернет (съответно и карта), лесно би могъл да се ориентираш по положените маркировки.

В платената версия – GPX Viewer PRO има достъп до карти базирани на OpenStreetMap, в които има нанесени екопътеки. Могат да се ползват офлайн (без връзка с интернет). Повече за тях може да се научи от тази публикация на английски, от сайта на производителя.

GPS навигация с приложението Alltrails

Редом до GPX Viewer бих сложил и силно рекламираното приложение Alltrails за GPS навигация, но едно стъпало по-долу. Също работи с OpenStreetMap и Mapbox, като карти подложки. Alltrails разполага с богат каталог на маршрути, които могат да се следват, но за чужбина. Към всеки маршрут има отзиви на посетилите го. За България, каталогът все още е много беден и няма почти нищо. Спрямо GPX Viewer, AllTrails е по-трудно за ползване, тъй като за да заредите GPX файл е необходимо да се регистрирате в сайта на приложението и там да качите GPX файла. Впоследствие приложението Alltrails ще издърпа от сайта си този файл и така ще се зареди във вашия смартфон. Alltrails е безплатно приложениe, но за употреба на офлайн карти, достъп до каталога на маршрутите и допълнителни опции се заплаща абонамент.

Освен в Google Play, приложението е налично и в Appstore.

OsmandOffline Mobile Maps and Navigation


Приложението има безплатна офлайн карта на България, която може да служи едновременно за навигация с автомобил както и за екопътеки. Има нанесени много такива и по степен на подробност се доближава до картите от серията OpenStreetMap. Картата обаче е без изолинии за терена.
За да функционира приложението, трябва предварително да се свали офлайн картата, която е около 150 MB за България. На нея, за градовете има кратка информация за важните забележителности, ресторантите и др. подобно на MAPS.ME.

Хубавото е, че приложението може да отваря GPX тракове. Отварят се от папките на паметта на смартфона. В съответната папка, където е записан въпросния трак трябва да се избере „отвори с“. В появилото се меню с приложения, Osmand трябва да присъства и съответно се избира. В самото меню на приложението няма бутон за отваряне на тези файлове.

Osmand е безплатно приложение, но има и платена версия с допълнителни опции.

Освен в Google Play, безплатната версия е налична и в Appstore.

MAPS.ME


GPS навигация със смартфон чрез MAPS.ME

Широко рекламирано по форуми и сайтове приложение за GPS навигация, което може да работи с офлайн GPS карти. Лесно е за употреба, а инсталацията на офлайн карта е много опростена. За България, обаче, все още тази карта не е разработена толкова подробно, както например BGMountains или OpenStreetMap и липсват множество екопътеки, маршрути и забележителности. Има, обаче, изолинии за релефа. За градовете има кратка информация за важните забележителности, ресторантите и др.

Картата е около 40 – 50 MB – избира се източна или западна България. Би било подходящо да се ползва, ако предварително сте си подготвили трак в KML формат, който ще следвате. Не поддържа GPX формат, каквито са всички тракове публикувани на нашия сайт. За тези, които биха желали да го ползват – има сайтове – конвертори и програми (виж по-долу), които превръщат GPX файлове в KML и KMZ формати. Приложението е безплатно, както и достъпът до офлайн картите.

Освен в Google Play, приложението е налично и в Appstore.

Други приложения


PeakFinder


Извеждане имена на върхове и техните характеристики, чрез PeakFinder

Това е една наистина оригинална идея, постигната с възможностите на новите технологии. Ако някога ви се е случвало да застанете пред група върхове и се чудите кой връх как се казва и каква е надморската му височина – ето го приложението , което би отговорило на всички тези въпроси мигновено. Разбира се, вие бихте могли да си свършите тази работа и сами – с компаса и картата. При условие, че модерните технологии го позволяват – защо да губите време. Достатъчно е да насочите камерата към върховете и на дисплея ще се появят характеристиките на всеки връх. Приложението е платено.

Освен в Google Play, приложението е налично и в Appstore.

Работа с PeakFinder - насочването на камерата към хълмове довежда до показване на имената им и надморските височини
Насочването на камерата към хълмове довежда до показване на имената им и надморските височини

Приложение на Планинска Спасителна Служба


Разработено е за улеснена комуникация на нуждаещи се от помощ туристи с Планинската Спасителна Служба в България. Службата има много центрове в планините Стара Планина, Рила, Пирин, Витоша и Родопите. Няма обаче център за спасяване за Странджа – планината към която са насочени основно нашите публикации.

При включване на GPS приемника показва GPS координатите на текущото местоположение. Предоставя бутон за изпращане на SMS съобщение с GPS координатите към дежурния център на ПСС. Предоставя бутон и за обаждане към мобилния номер на дежурния център на ПСС в случай на нужда от помощ в планините. Приложението е безплатно.

Освен в Google Play, е налично и в Appstore.

РекламаПодготовка за поход и извличане на полезни данни с компютърни програми и сайтове


Програмата BaseCamp


Разглеждане на маршрут и подготовка за поход чрез програмата BaseCamp на настолния компютър

Това е програмата на Garmin за преглед на топографски карти и налагане на тракове върху тях. Има възможност да се инсталира картата BGMountains и по този начин да се разглежда на голям екран на настолния компютър ( или лаптоп ).

Има инструменти за мерене на разстояния от точка до точка по права линия или обиколка на изчертана фигура. Това за което туристите използват BaseCamp, най-вече, е възможността да се планира маршрута предварително на настолния компютър. Когато човек е на полеви условия, виждайки плетеница от пътеки на картата на малкия екран на смартфона си, е трудно да се ориентира, понякога, кой път точно ще го отведе до крайната цел. За това, вкъщи, с помощта на BaseCamp може да си направи сам „заготовки“. BaseCamp позволява сам да си чертаеш маршрути по пътеките, които се виждат на картата, да слагаш маркери на обектите. След това начертаният маршрут и маркери се записва в различни формати GPX, KML, KMZ и др. Полученият трак се зарежда с някое от описаните по-горе приложения за GPS навигация и впоследствие се следва при полеви условия.

BaseCamp може да конвертира файлове от GPX към KML, KMZ и др. и да прави същото в обратна посока. Програмата позволява и да се анализира записания на терен GPX трак. Може да се види надлъжен разрез на целия маршрут – къде има стръмно изкачване, слизане, каква е скоростта на вървене, разстоянието до различни обекти по маршрута и др. Програмата позволява да се организира, и съхранява в папки една голяма база от тракове, които потребителят е записал.

BaseCamp е безплатна и може да се свали оттук.

Инсталиране на BGMountains в BaseCamp

За да може BaseCamp да работи с BGMountains, трябва да се изтегли малко по-различна версия на картата, спрямо това, което се инсталира за Oruxmaps. Това са версиите за MS Windows. Изтегля се един файл, който е допълнително обработен и архивиран – не е само IMG файл, както е при Oruxmaps. След стартиране, архивираният файлът сам инсталира компонентите си в правилните папки на BaseCamp.

Инструкции за прости операции в BaseCamp – изчертаване на маршрут за GPS навигация при предстоящ поход, анализ на записан при теренни условия GPX трак


Инструменти за изчертаване на маршрут за GPS навигация и измерване на разстояния в BaseCamp
Инструменти за изчертаване на маршрут и измерване на разстояния
Запис на изчертания маршрут като GPX/KML в BaseCamp
Запис на изчертания маршрут като GPX/KML за зареждане в смартфона
Отваряне на записан на терен GPX трак за анализ в BaseCamp
Отваряне на записан на терен GPX трак за анализ
Операции за извеждане на характеристики на трака в BaseCamp
Операции за извеждане на характеристики на трака
Отваряне на надлъжен разрез на трака - дължина и денивелация в BaseCamp
Отваряне на надлъжен разрез на трака – дължина и денивелация

Сайтът kаde.si


Разглеждане на маршрут и подготовка за поход чрез сайта kade.si на настолния компютър

Сайтът kade.si е отлично помагало за туристи, планинари и търсачи в България. Поддържа се от разработчиците на картата BGMountains. На сайта може да се разглежда BGMountains на голям екран, без да е нужно да си инсталираш описаната по-горе програма BaseCamp. BGMountains е една непрекъснато актуализираща се карта – непрестанно се добавят нови пътеки и черни пътища. Именно на този сайт може да се види най-новата версия на картата. Със сигурност сега, това което имаш инсталирано на смартфона си или на компютъра вече е по-старо от това, което е на сайта kade.si.

Сайтът позволява да си правиш „заготовки“ – да си изчертаваш маршрути по пътеките и да ги сваляш като GPX, KML, JSON формат. Впоследствие тези файлове се записват в смартфона и отварят с някое от описаните по-горе приложения за GPS навигация. Няма , обаче, възможностите на BaseCamp за анализ на записания на терен трак – не може да се види надлъжен разрез и скорост на придвижване.

Споделяне на обекти и маршрути с kade.si

Една хубаво предимство на сайта, което навлиза все повече, особено във фейсбук групите за планинари е възможността бързо да се споделят интересни обекти и черните пътища, по които си ги достигнал. Както споменахме по-горе BGMountains е най-подробната карта с маршрути, екопътеки, забележителности и руини на забравени исторически обекти за България. Намираш обекта на картата, настройваш подходящ мащаб, така, че да се вижда добре на екрана. Адресът на сайта горе в лентата вече се е променил – съдържа данни за координатите и мащаба на картата. Копираш линка и го споделяш където е необходимо. Всеки , който кликне на копирания линк ще види обекта в зададения мащаб и пътя, по който се достига.

Други карти, които могат да се разглеждат на kade.si

Още една хубава черта на kade.si е възможността да се разглеждат много други карти, освен BGMountains. Това са OpenStreetMap, Tourist Map, сателитните Google Hybrid и Bing Maps, някои стари, подробни печатни карти и др. Колкото и да е подробна BGMountains, все пак има някои липсващи пътеки, които пък ги има, например, на OpenStreetMap. Добре е, от време на време да се превключва на различните карти.

Наличието на сателитната карта Google Hybrid би могло да помогне там, където няма обозначени пътеки на никоя от изредените по-горе карти. Ако на подробните сателитни снимки се виждат пътеки, то с помощта на чертожния инструмент на kade.si, човек може да си изчертае маршрута, който впоследствие ще следва. С още по-богати възможности, в това отношение е и самата програмата Google Earth Pro. Тя е създадена от тези, които поддържат Google Hybrid.

Кратки инструкции за работа в kade.si – качване на записан трак и налагане върху картата, изчертаване на трак за GPS навигация в бъдещ преход


Операции в kade.si - зареждане на записан на терен трак, изчертаване на нов трак за GPS навигация на бъдещ поход
Операции в kade.si – зареждане на записан на терен трак, изчертаване на нов трак за бъдещ поход
Промяна на картата подложка в сайта kade.si
Промяна на картата подложка

Програмата Google Earth Pro в помощ на планинари и туристи


Разглеждане на маршрут и подготовка за поход чрез програмата Google Earth Pro на настолния компютър

Програмата Google Earth Pro използва като подложка картата Google Hybrid. Тя е съставена от сателитни снимки на местностите, и на нея могат да се видят пътеки, и черни пътища, които не присъстват на някоя от гореописаните карти. Както всички са свикнали с картите на Google – на тях има нанесени изключително много забележителности, обществени сгради, хотели, и др. и това улеснява ориентирането.

Програмата Google Earth Pro е безплатна и може да се свали оттук. Изисква непрестанна връзка с интернет, тъй като черпи информация от базата данни на Google.

Изчертаване на тракове

Подобно на BaseCamp, Google Earth също има чертожен инструмент, с който човек може да си подготви маршрута по който ще върви, предварително, чертаейки върху пътеките, които вижда на сателитните снимки. Трябва да се има предвид, че създаденият по този начин трак може да се запише само в KML и KMZ формат, но не и GPX. Това е важно от гледна точка на приложението за GPS навигация, което ще се използва. Някои приложения (от посочените по-горе) могат да четат само определени формати. В този случай ще помогнат така наречените сайтове „конвертори“, които обръщат трака в желания формат. Това е един от тези сайтове, начална страница https://anyconv.com/.

Анализ на GPX тракове

Програмата позволява да се анализира GPX трак, записан при полеви условия, с което да се добие представа за изкачването, слизането скоростта, разстоянията и др. Google Earth поддържа файловете GPX, KML, KMZ – могат да се импортират и съответно да се разглеждат в програмата.

Снимки на туристи от пусти местности

Има едно предимство на Google Earth Pro, коeто почти не се среща другаде, а е много ценен източник на информация. На много от пущинаците, където рядко стъпва човешки крак са отбелязани маркери с координати и полеви снимки на пътешественици, които са ги посетили. Повечето от тях са от времето, когато начините да споделяш информация за това, къде си ходил и какво си видял бяха ограничени – социалните мрежи не бяха достигнали сегашната си популярност. Google Earth Pro беше пусната за масова употреба през 2005-та година. Другото място, където са налични тези снимки е сайтът на Google Earth.

Разглеждане на терена в 3D режим

Още една хубава черта на програмата е това, че теренът може да се разглежда в 3D режим при което се добива нагледна представа за релефа на местността – колко високи са върховете, колко дълбоки са доловете и др. Макар, че е по-бавно, и у дома, по този начин човек може също да разбере кои върхове е видял в дадена точка (което се постига мигновено и на място с описаното по-горе приложение PeakFinder).

Инструкции за прости операции в Google Earth Pro – изчертаване на маршрут за предстоящ поход, анализ на записан при теренни условия GPX трак


Инструменти за изчертаване на маршрут за GPS навигация и измерване на разстояния в Google Earth Pro
Инструменти за изчертаване на маршрут и измерване на разстояния в Google Earth Pro
Запис на изчертания маршрут като KML/KMZ в Google Earth Pro
Запис на изчертания маршрут като KML/KMZ за зареждане след това в смартфона
Отваряне на записан при теренни условия GPX трак за анализ в Google Earth Pro
Отваряне на записан при теренни условия GPX трак за анализ
Операции за извеждане на характеристики на трака на надлъжен разрез в Google Earth Pro
Операции за извеждане на характеристики на трака на надлъжен разрез
Отваряне на надлъжния разрез на трака - дължина, денивелация и скорост в Google Earth Pro
Отваряне на надлъжния разрез на трака – дължина, денивелация и скорост
Изглед на маршрута в 3D режим в Google Earth Pro
Изглед на маршрута в 3D режим


Сайтът Google Earth


Сайтът Google Earth наподобява програмата, но липсват много от нейните възможности. Може би, единственото му предимство спрямо програмата е детайлното изобразяване в 3D режим на сградите в градовете.

Реклама


2 thoughts on “Най-добрите програми и приложения за GPS навигация в полза на туристи и планинари

 1. Пламен 14.01.2021 at 13:42

  Здравейте,
  Благодаря за полезната информация. Мога да добавя още няколко приложения – komoot, strava, gaiagps, fatmap (то и openstreetmaps.org е нещо като kade.si, но всеки може да добавя).
  Кратки описания съм писал навремето в http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=139840#139840 и https://blog.plamen.name/2018/02/03/gps-software/

  Поздрави,
  Пламен

 2. argonaut 14.01.2021 at 20:55

  Здравейте Пламен,
  много благодаря за проявения интерес и препоръката. Ще разгледам тези приложения и ще се запозная с техните особености – евентуално ще ги добавя в списъка.
  Поздрави

Вашият коментар