Отваряне на GPX файл с приложения на Android

Ще разгледаме три от многобройните приложения работещи под Андроид, които служат за отваряне на GPX файлове за нуждите на туристи. Това са приложенията GPX Viewer, Osmand и Oruxmaps.

Ползвателите на iPhone също биха могли да ползват Osmand, което е налично и в Appstore. С разширени възможности, подобно на Oruxmaps е Gaia GPS за което може да се прочете повече в тази наша публикация.

GPX файловете и подобните на тях

С развитието на технологиите и масовото разпространение на смартфони с вградени GPS устройства, GPX файловете и подобните на тях (KML и KMZ) добиха голямо приложение, като средство за обмяна на опит между туристи, планинари, велосипедисти и др, тъй като в настоящето вече всеки е способен да записва своето собствено „вървене“ и да го споделя с други заинтересовани чрез интернет.

GPX файлът представлява систематизирана съвкупност от множество от точки, с ясни координати, свързани помежду си с начупена линия. Нанесена върху електронна карта, линията изобразява туристичеки маршрут. Освен местоположението на маршрута върху картата, времето и скоростта за изминаване,  тези файлове предоставят и възможност да се види надлъжен разрез на маршрута, с което да се добие реална представа за релефа по пътя, къде и колко дълго е изкачването, слизането и т.н.

На нашия сайт, в секция „Екопътеки“ могат да бъдат изтеглени множество GPX тракове за Южното Черноморие и Странджа, които да се следват при полеви условия с приложения за GPS навигация.

Приложения за GPS навигация сред природата – GPX Viewer, Osmand и Oruxmaps


GPX Viewer e много лесно за употреба, подходящо за всякакви хора и работи с онлайн карти. Osmand също е удобно за ползване и разполага с офлайн карта, чиято инсталация е много опростена. Трябва, обаче да направите правилната настройка и да избягвате някои допълнителни опции.

Oruxmaps е малко по-сложно, има повече функции, необходимост от предварителни настройки, и е по-подходящо за хора, които често отиват на походи в пусти местности. Информация за други полезни приложения за GPS навигация може да се намери в тази наша публикация.

I) Отваряне на GPX файл с GPX Viewer

Gpx Viewer е лесно за ползване приложение, подходящо за бързащия човек, който не желае да губи време за допълнителни и сложни на пръв поглед настройки. Позволява бързо и лесно да отворите GPX файл и да видите маршрута разположен върху картата, както и своето местоположение спрямо него. Можете само да следвате заредения маршрут, но не и да записвате своя собствен път. Към 2020 година безплатната версия 1.36.5 работи само с онлайн гугъл карти, както и планинарските карти от серията OpenStreetMap. За да виждате картата се изисква постоянна връзка с интернет.

Приложението е подходящо за кратки и добре маркирани екопътеки, където GPS-ът е необходим само за да намериш старта. Такива са екопътеките в покрайнините на градовете. Такива са и утъпканите, и популярни маршрути, които са посещавани от много туристи и дори да останеш без интернет (съответно и карта), лесно би могъл да се ориентираш по положените маркировки. Без интернет, на дисплея се показва само заредения GPX трак, който може да следвате като маршрут, но без карта подложка.

Инструкции за работа с GPX Viewer

За да отворите GPX файл с GPX Viewer следвайте следните стъпки:

  1. Свалете и инсталирайте GPX Viewer на вашия смартфон от Google play
  2. Изберете картата която подхожда на вашата разходка от знака наподобяващ карта вляво.
  3. От появилия се списък с карти можете да избирате както сателитната карта на Google, така и туристическите карти OpenStreetMap. На показания пример избираме OpenStreetMap. На нея има показани множество пътеки и черни пътища за България. По този начин картата подложка се променя.
Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer - 01

4. След това пристъпваме към зареждане на GPX файла. Има два начина за отваряне на такива файлове:

I-ви начин, който е по-лесен – отваряне на GPX файл директно от папките на смартфона

 Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ – самият браузър ви препраща веднага към нея, след свалянето на файла. Aко е предварително записан в друга папка, то тя се открива посредством „Файлов мениджър/ File manager“ – едно от вградените приложения на всеки смартфон. Влизайки в съответната папка, където е записан въпросния трак , трябва да се чукне върху файла, при което се явява списък с приложения, които отварят такива файлове. Едно от тях трябва да е GPX Viewer.

В този пример, след като сме чукнали върху файла, в папка Downloads, ни извежда няколко приложения, които могат да отварят GPX файлове. В случая сме избрали GPX Viewer, с опцията да го направи само веднъж (just once). Ако искаме винаги да отваря GPX файловете с GPX Viewer, то трябва да се избере Always.

Ако не се яви такъв списък (при всеки модел телефон е различно), то трябва да се търси опция „отвори с/ open with“ . В появилия се списък с приложения (може и да е само едно), GPX Viewer трябва да присъства и съответно се избира. По този начин маршрутът се зарежда на картата.

II-ри начин. Отваряне от менюто на приложението

За целта избираме от менюто с 3-те чертички вляво „Open files“ .

Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer - 02

5.Това ни отвежда към папките на телефона, където трябва да изберем GPX файла, който сме записали предварително и искаме да следваме. Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ на основната памет на смартфона. След като го изберем, тракът се появява на картата в син цвят

Активиране на GPS – приемника за да се яви нашето местоположение

За да видим нашето местоположение спрямо GPX трака, трябва да изберем стрелката долу. При нейното избиране, GPS-ът се активира и нашето местоположение се явява като синя точка.

Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer - 03
Избиране на трак, който да се зареди и активиране на GPS – приемника, чрез синята стрелка.
Инструкции за GPS навигация с GPX Viewer - 04
След избирането на синята стрелка, местоположението на потребителя вече се е появило като синя точка

Приложения с офлайн карти

Приложението GPX Viewer е подходящо и за хора в движение, с ограничен пакет мобилен интернет и малко мегабайти (недостатъчни за сваляне на цяла офлайн карта). При наличие на достатъчно мегабайти или WiFi връзка – може да се използват приложения с офлайн карти. Картата се сваля на телефона еднократно и оттам насетне не се изисква връзка с интернет. Това осигурява повече надеждност при посещение на отдалечени, пусти местности без обхват до мобилния оператор.

  1. Например, в платената версия GPX Viewer Pro има възможност да се теглят офлайн карти от серията Open Street Map.
  2. За безплатна офлайн карта може да се използва приложението Osmand. Картата трябва да се изтегли предварително – около 150 MB. Приложението може и да отваря GPX тракове. Повече информация – вижте по-долу.
  3. Описаният по-долу Oruxmaps е напълно безплатен, както и достъпът до офлайн картите (някои от тях са по 700 MB). При липса на WiFi интернет връзка, и наличие на малко мегабайти в мобилния интернет пакет (недостатъчни за сваляне на цяла офлайн карта), има опция да се режат правоъгълници от избрани участъци на онлайн карта. Ще се съхранят в паметта на смартфона. Изрязаните правоъгълници могат да се ползват офлайн и обикновено са едва по няколко мегабайта (под 10). За повече инфо как се прави – оттук.

Реклама



II) Osmand – oтваряне на GPX файлoве върху безплатна офлайн карта


Картата на Osmand може да служи едновременно за навигация с автомобил, както и за екопътеки. Тя е базирана на данните от картите OpenStreetMap, от където идва и името на приложението – Osm + And. Osm = OpenStreetMap. На картата има нанесени много екопътеки за България, но без изолинии за релефа.

Възможността да се работи с офлайн карта прави приложението благонадеждно при разходка в пущинака, където няма обхват до мобилния оператор (съответно и до интернет).
За да функционира Osmand, трябва предварително да се свали въпросната карта. На нея, за градовете, има кратка информация за важните забележителности, ресторантите, хотелите и др. така, че може да се ползва и за градски туризъм. Всички места са отбелязани с маркери за точно местоположение.

Освен в Google Play, приложението е налично и в Appstore.

Инструкции за работа с Osmand – сваляне на офлайн картата и зареждане на GPX файлове

  1. Инсталирате приложението от линковете посочени по-горе и го стартирайте.
  2. Веднага след стартирането, Osmand сам засича вашето местоположение и предлага безплатна офлайн карта. За България тя е около 150 MB. Препоръчително е за нейното сваляне да имате или WiFi връзка или достатъчно количество мегабайти в мобилния си интернет пакет.
Свалената офлайн карта на България

3. За да се зареди GPX файл трябва да се влезе в папките на паметта на телефона. Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ – самият браузър ви препраща веднага към нея, след свалянето на файла. Aко е предварително записан в друга папка, то тя се открива посредством „Файлов мениджър/ File manager“ – едно от вградените приложения на всеки смартфон. Влизайки в съответната папка, където е записан въпросния трак , трябва да се чукне върху файла, при което се явява списък с приложения, които отварят такива файлове. Едно от тях трябва да е Osmand.

Ако не се яви такъв списък (при всеки модел телефон е различно), то трябва да се търси опция „отвори с/ open with“ . В появилия се списък с приложения (може и да е само едно), Osmand трябва да присъства и съответно се избира. По този начин Osmand ще се стартира, и ще се появят опции за зареждането на избрания файл.

В самото меню на приложението няма бутон за отваряне на тези файлове.

В този пример, след като сме чукнали върху файла, в папка Downloads, ни извежда няколко приложения, които могат да отварят GPX файлове. В случая сме избрали Osmand, с опцията да го направи само веднъж (just once). Ако искаме винаги да отваря GPX файловете с Osmand, то трябва да се избере Always.

4.От появилото се меню в Osmand, трябва да се избере опцията „Import as GPX file“ . Файлът се зарежда и на картата се изобразява маршрута. За да се скрие менюто с допълнителни опции (заема половината екран) – плъзга се с палеца надолу и то се изчезва.

5. За да се яви вашето местоположение като точка, то трябва да се даде достъп на Osmand до GPS-приемника на смартфона. За целта се кликва върху бутончето със символ мерник. Трябва, обаче, и GPS-ът, предварително да е активиран от настройките на смартфона. Вашата позиция се явява като синя точка или стрелка и започвате да следвате GPX трака.

Навигация за автомобил, за да намерите началото или края на маршрута – избягвайте да го правите


Приложението предлага опцията да ви отведе до началото или края на маршрута, от където да започнете вървенето пеша, в зависимост от града в който се намирате.

Трябва, обаче, човек да бъде много предпазлив, когато реши да се възползва от тази опция. Предложенията, които прави Osmand в някои случаи могат доста да ви объркат и да изгубите много време в напразно лутане. Ще покажем един нагледен пример за да илюстрираме за какво точно става въпрос.

Например – искаме от Бургас да отидем до Приморско за да се придвижим по екопътеката водеща към Лъвската глава (информация за маршрута в тази наша публикация). Намираме се в гр. Бургас и зареждаме GPX файла. За да активираме автомобилната навигация избираме стрелката сочеща вдясно. Приложението извежда пътя, по който да се придвижим с автомобила.

В търсене на най-краткия път, който да отведе до екопътеката, навигацията прави абсурдно предложение. Предлага ни да се доберем до финала на маршрута, като прегазим река Ропотамо и преминем по много стръмни скали без пътека. Всеки, който познава този маршрут, знае, че трябва да се навлезе в гр. Приморско и да се тръгне към отбивката за Бегликташ. От там започва маркираната пътека – няма друг начин.

Затова не трябва да се приемат с лека ръка пътищата, които предлага навигацията, а да се търси този „старт“ или „финал“ на екопътеката, който е при отбивка от автомобилен път. Това, обаче, зависи и от самия трак, с който разполагате.

Приложението има допълнителни опции, с които може да се настрои да извежда път до избрана точка от GPX трака (началната, крайна или междинна точка). Като цяло, обаче, това е предмет на сложни настройки и не винаги сработва. Излиза извън обхвата на настоящата статия.

Като цяло, бихме могли да кажем, че много малко приложения имат преимуществата на Osmand – подробна, безплатна офлайн карта, която се инсталира супер лесно, и зареждане на GPX тракове. Това прави приложението подходящо за масовия потребител или хора, които не са толкова навътре с операционна система Андроид. На фона на тези предимства, неточностите на автомобилната навигация са незначителен проблем .

Ако само ще следвате GPX трака, като съблюдавате вашето местоположение като точка, без да активирате автомобилната навигация – не бихте могли да се объркате.

Автомобилната навигация ще ви бъде от полза да се придвижвате от един град в друг и да намирате някои адреси в градовете.

При описания по-долу Oruxmaps, например, инсталацията на офлайн карта е по-сложна. Изисква се от потребителя да владее операции разархивиране, копиране, поставяне, намиране на папки в Андроид.

III) Навигация с Oruxmaps


oruxmaps-application-android-04

На територията на България , без съмнение Oruxmaps е най-популярното приложение сред любителите на планината. То има много възможности – можете да записвате свои собствени маршрути (не само като GPX, но и други формати) и не се налага постоянна връзка с интернет, тъй като може да работи с офлайн карти. Голямото предимство на Oruxmaps, спрямо други приложения е възможността да отваряте всякакви карти , разработени за GARMIN в „img“ формат, които дори може да са разработени от планинари любители. На някои сайтове могат да се изтеглят и стари печатни карти, разработени и позиционирани, така, че успешно могат да се използват с това приложение. По-надолу ще намерите инструкции за инсталиране на картата BGMountains.

BGMountains е отлична електронна карта за цяла България, разработена специално за планинари и туристи, в която са нанесени множество екопътеки, има топографски данни и е напълно безплатна. За да настроите Oruxmaps да използва като подложка BGmountains, а после да налагате върху нея GPX файлове последвайте следните стъпки:

Кратки инструкции за работа с Oruxmaps – инсталация на офлайн карта и зареждане на GPX тракове


Забележка: Представеното тук описание важи до версии 6.5.10 на Oruxmaps. Във версия 7.4.23 менюто е с малки промени, свързани с бутона за отварянето на GPX траковете – за повече информация вижте по-долу.


1.Свалете и инсталирайте на вашия смартфон безплатното приложение Oruxmaps от официaлния сайт на приложението, тъй като вече не е налично в Google play. Възможно е, понякога да има невъзможност за свалянето му с браузърът Google Chrome. В такива случаи може да се свали безпроблемно с Mozila Firefox или друг браузър.

2.Свалете от този линк картата BGMountains на стационарния си компютър, или на смартфона чрез WiFi връзка. Избира се основната или олекотена версия за директен ъплоуд в приемника, като img файл. Олекотената версия е около 300 MB, а пълната – 700 MB. Обикновено картата се сваля като архивиран файл – zip. Трябва да се разархивира, при което се получава img файл. Него трябва да използвате на телефона си.

Ако вече сте тръгнали на път, а нямате толкова мегабайти в мобилния си пакет за да свалите картата, вижте тук – има решение и за това. Става въпрос за опцията да се режат правоъгълници от избрани участъци на онлайн карта. Съхраняват се в паметта на смартфона и могат да се ползват офлайн. Обикновено са едва по няколко мегабайта – зависи от площта..

Вариантите за това къде да качите img файла с картата BGMountains са два – на основната памет на смартфона или на външна карта с памет


По-добрият вариант е да качите файла на външна карта памет, където има повече място – това съветват по форумите хора, които имат опит в тази сфера. Файловете с карти са големи и по този начин няма да измъчват основната памет на телефона ви, където са записани приложенията и операционната система.

Ако все пак на основната памет имате достатъчно място (поне няколко гигабайта) и ще качвате малко на брой карти, то навярно не бихте имали проблем и там да запишете файла. От гледна точка на настройките, този вариант е по-лесния.

I-ви вариант – запис в основната памет. Подходящ е при запис на малко на брой карти и достатъчно пространство като гигабайти в основната памет. Този вариант е по-лесен и е единствения, ако не разполагате с външна карта памет.


1.Посредством кабел (ако е от настолния компютър) запишете свалената и вече разархивирана  карта (като img файл) в папката mapfiles, която се намира в папка Oruxmaps на основната памет на смартфона. Приложението Oruxmaps използва тази папка за съхранение на файловете с карти.

2. Стартирате Oruxmaps. Изберете символа наподобяващ карта от лентата горе. След това избирате бутончето Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта BGMountains_CYR (IMG), то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch map – offline – и след като българската карта BGMountains_CYR (IMG) вече се е показала я избирате. Готово. По този начин вече сте настроили Oruxmaps да работи с BGMountains като карта подложка.

03-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track
04-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

II-ри вариант – запис на файла във външната памет. Изисква допълнителна настройка. Подходящ при липса на свободно пространство на основната памет, или при намерение за запис на много на брой електронни карти.


  1. Създайте папка във външната карта на смартфона си, която условно ще наричаме MAPS (можете и да я кръстите по друг начин).
  2. Свържете телефона си с кабел (ако сте записали картата на настолния компютър) и запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката MAPS на телефона си.
  3. Стартирате Oruxmaps. Приложението трябва да се настрои, така, че да взема файловете с карти от папка MAPS. За целта натиснете символа с 3 те точки в десния край на дисплея и изберете Global settings. От последвалото меню изберете Maps, а след това Maps directory. Първоначално , папката към която е насочено приложението за файловете с карти е mapfiles под Oruxmaps. Избирайки лявото символче ще отивате по нагоре в йерархията на директориите, докато ви се отдаде възможност да изберете външната памет карта (Extsd). Попадайки във външната карта изберете папката MAPS ( или в която сте записали картата) и когато вече сте влезли в нея и виждате файловете записани вътре, горе вдясно задръжте върху името на директорията (в случая MAPS). По този начин вече сте я направили водеща, и Oruxmaps вече ще избира от тук картите с които искате да работите.
01-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b5
02-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

4. Изберете от символа наподобяващ карта Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта BGmountains_CYR, то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch mapoffline – и след като българската карта BGmountains_CYR вече се е показала я избирате. Готово. По този начин вече сте настроили Oruxmaps да работи с BGMountains като карта подложка.

03-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track
04-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

Има два начина за зареждане на GPX тракове


I-ви начин, който е по-лесен – отваряне директно от папките на смартфона

 Ако е свален от интернет, ще бъде в папка „Downloads“ – самият браузър ви препраща веднага към нея, след свалянето на файла. Aко е предварително записан в друга папка, то тя се открива посредством „Файлов мениджър/ File manager“ – едно от вградените приложения на всеки смартфон. Влизайки в съответната папка, където е записан въпросния трак , трябва да се чукне върху файла, при което се явява списък с приложения, които отварят такива файлове. Едно от тях трябва да е Oruxmaps.

В този пример, след като сме чукнали върху файла, в папка Downloads, ни извежда няколко приложения, които могат да отварят GPX файлове. В случая сме избрали Oruxmaps, с опцията да го направи само веднъж (just once). Ако искаме винаги да отваря GPX файловете с Oruxmaps, то трябва да се избере Always.

Ако не се яви такъв списък (при всеки модел телефон е различно), то трябва да се търси опция „отвори с/ open with“ . В появилия се списък с приложения (може и да е само едно), Oruxmaps трябва да присъства и съответно се избира. Ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма, възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак и др.). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен син слой.

II-ри начин. Прехвърляне на GPX файла в папка „tracklogs“, която е подпапка на приложението „Oruxmaps“ . Намира се на основната памет на смартфона. Извършва се с „Файлов мениджър“ на Андроид . После се следват следните стъпки:


Избирате символа наподобяващ път от менюто на приложението. След това избирате Load KML/GPX file, при което ще се озовете по подразбиране в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове. Предварително трябва да сте записали там трака (GPX файла), който ще следвате и когато го изберете ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма и възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен син слой.

05-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track
06-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

Забележка: Във версия 7.4.23 на Oruxmaps, вместо бутон с изображение на път, има бутон с изображение на стрелка сочеща вдясно. Избирането й води до подменю където се избира „Track/route tools“, което довежда до описаното по-горе „Load KML/GPX file“ .

За да се изведе вашето местоположение на картата, трябва да се избере символа, който наподобява мерник в десния край на дисплея.


Това ще даде достъп на Oruxmaps да използва GPS-приемника. От настройките на смартфона си, обаче, трябва предварително да сте активирали GPS – приемника. Впоследствие вашето местоположение ще се яви като червена стрелка.

Краткото ръководство за работа с Oruxmaps, версия 7.4.23 – 2020 година


На приложения линк има инструкции за работа с най-често използваните функции на Oruxmaps.

Други полезни приложения за навигация в планината


Информация за други полезни приложения и компютърни програми за GPS навигация в планината и предварителна подготовка на похода може да се намери в тази наша публикация.

Публикацията е актуализирана последно през февруари 2021 г.

Реклама



4 thoughts on “Отваряне на GPX файл с приложения на Android

  1. Gogo B 05.05.2018 at 19:06

    Ами браво на човека! Едно свястно описание на нещо в този Интернет да се намери. Поздравления, пич.

  2. elisaveta ivanova 29.10.2018 at 0:50

    Да, наистина е така! Много лесно се справихме с това описание!
    Благодаря

  3. argonaut 03.11.2018 at 18:59

    Авторът: Чудесно, много се радваме, че ви е било от полза.

  4. Росица Станчева 27.08.2023 at 9:44

    Благодаря много! Постарали сте се за такива като нас.

Вашият коментар