Отваряне на GPX файл с приложения на Android

С развитието на технологиите и масовото разпространение на смартфони с вградени GPS устройства, GPX файловете и подобните на тях (KML и KMZ) добиха голямо приложение, като средство за обмяна на опит между туристи, планинари, велосипедисти и др, тъй като в настоящето вече всеки е способен да записва своето собствено „вървене“ и да го споделя с други заинтересовани чрез интернет.

GPX файлът представлява систематизирана съвкупност от множество от точки, с ясни координати, свързани помежду си с начупена линия. Нанесена върху електронна карта, линията изобразява туристичеки маршрут. Освен местоположението на маршрута върху картата, времето и скоростта за изминаване,  тези файлове предоставят и възможност да се види надлъжен разрез на маршрута, с което да се добие реална представа за релефа по пътя, къде и колко дълго е изкачването, слизането и т.н.

Ще разгледаме две от многобройните приложения работещи под Андроид, които служат за отваряне на GPX файлове за нуждите на туристи.

РекламаI) Отваряне на GPX файл с Gpx viewer

gpxviewer-applicatiob-android-01

Gpx viewer е лесно за ползване приложение, подходящо за бързащия човек, който не желае да губи време за допълнителни и сложни на пръв поглед настройки. Позволява бързо и лесно да отворите GPX файл и да видите маршрута разположен върху картата, както и своето местоположение спрямо него. Можете само да следвате заредения маршрут, но не и да записвате своя собствен път. Работи само с онлайн гугъл карти, което в някои случаи е недостатък. Ако предварително сте заредили трака в зона, където имате достъп до интернет, то участъкът от картата, където се намира пътя , който ще следвате, ще се запамети в кеша от данни. Това от своя страна ще ви даде възможност все пак да виждате частта от картата, дори и да сте в зона без достъп до мобилни данни, но трябва да помните, че не бива да триете кеша от данни. Ако все пак, по някаква случайност това се случи, ще ви остане възможността да виждате GPX файла като начупена линия, която ще следвате, макар и да нямате карта подложка.

За да отворите GPX файл с Gpx viewer следвайте следните стъпки:

 1. Свалете и инсталирайте Gpx viewer на вашия смартфон от Google play
 2. Изберете символа наподобяващ карфица
 3. От появилото се меню изберете опцията „open files“
 4. По този начин сте направили тази опция водеща и тя ще се появи в горната лента вляво от карфицата
07a-gpxviewer-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

5.Избирайки „open files“ повторно от горната лента, ще се озовете в меню с директории и възможност за избор на GPX файл. Трябва да изберете файла, който предварително сте свалили и възнамерявате да следвате

6.След като изберете трака, ще го видите оцветен в син цвят на картата, а своето местоположение – като синя точка.

08a-gpxviewer-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

II) Навигация с Oruxmaps

oruxmaps-application-android-04

Добро приложение, което има много възможности – можете да записвате свои собствени маршрути (не само като GPX, но и други формати) и не се налага постоянна връзка с интернет, тък като може да работи с офлайн карти. Голямото предимство на Oruxmaps, спрямо други приложения е възможността да отваряте всякакви карти , разработени за GARMIN в „img“ формат, които дори може да са разработени от планинари любители. На някои сайтове могат да се изтеглят и стари печатни карти, разработени и позиционирани, така, че успешно могат да се използват с това приложение.

За България, отлична електронна карта, разработена специално за планинари и туристи, в която са нанесени множество екопътеки, има топографски данни и е напълно безплатна е картата BGMountains. За да настроите Oruxmaps да използва като подложка BGmountains, а после да налагате върху нея GPX файлове последвайте следните стъпки:


Забележка: Представеното тук описание важи до версии 6.5.10. Във версия 7.4.22 менюто е с малки промени, свързани с бутона за отварянето на GPX траковете – за повече информация вижте най-долу.


 1. Свалете и инсталирайте на вашия смартфон безплатното приложение Oruxmaps  от официлния сайт на приложението, тъй като вече не е налично в Google play. Възможно е, понякога да има невъзможност за свалянето му с браузърът Google Chrome. В такива случаи може да се свали безпроблемно с Mozila Firefox или друг бразузър.
 2. Свалете от този линк картата BGMountains на стационарния си компютър – основната или олекотена версия за директен ъплоуд в приемника, като img файл. Обикновено картата се сваля като архивиран файл – zip. Трябва да се разархивира, при което се получава img файл. Него трябва да качите на телефона си.
 3. Създайте папка във външната карта на смартфона си, която условно ще наричаме MAPS (можете и да я кръстите по друг начин) Файловете с карти са големи и по този начин няма да измъчват основната памет на телефона ви, където са записани основните приложения.
 4. Свържете телефона си с кабел и запишете свалената и вече разархивирана карта (като img файл) в папката MAPS на телефона си.
 5. Приложението трябва да се настрои, така, че да взема файловете с карти от папка MAPS. За целта натиснете символа с 3 те точки в десния край на дисплея и изберете Global settings. От последвалото меню изберете Maps, а след това Maps directory. Първоначално , папката към която е насочено приложението за файловете с карти е mapfiles под Oruxmaps. Избирайки лявото символче ще отивате по нагоре в йерархията на директориите, докато ви се отдаде възможност да изберете външната памет карта (Extsd). Попадайки във външната карта изберете папката MAPS ( или в която сте записали картата) и когато вече сте влезли в нея и виждате файловете записани вътре, горе вдясно задръжте върху името на директорията (в случая MAPS). По този начин вече сте я направили водеща, и Oruxmaps вече ще избира от тук картите с които искате да работите.
01-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b5
02-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

6. Изберете от символа наподобяващ карта Switch map, а после offline. Ако все още не показва като избор файла с българската карта BGmountains_CYR, то тогава рестартирайте Oruxmaps или натиснете бутончето refresh. Повторете същото – Switch mapoffline – и след като българската карта BGmountains_CYR вече се е показала я избирате.

03-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track
04-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

7. За отваряне на GPX файл, е необходимо да изберете символа наподобяващ път. След това избирате Load KML/GPX file, при което ще се озовете по подразбиране в папката “tracklogs”, която приложението Oruxmaps използва за съхранение на тракове. Предварително трябва да сте записали там трака (GPX файла) който ще следвате и когато го изберете ще ви се отвори прозорец, предлагащ различни опции за следене на маршрута (аларма и възможност за запис на вашето собствено ходене в друг трак). Която и опция да изберете, накрая ще видите трака (GPX файла) наложен върху картата, в удебелен син слой, както и вашето местоположение като точка.

05-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track
06-oruxmaps-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-gpx-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-track

Забележка: Във версия 7.4.22 вместо бутон с изображение на път, има бутон с изображение на стрелка сочеща вдясно. Избирането й води до подменю където се избира „Track/route tools“, което довежда до описаното по-горе „Load KML/GPX file“.3 thoughts on “Отваряне на GPX файл с приложения на Android

 1. Gogo B 05.05.2018 at 19:06

  Ами браво на човека! Едно свястно описание на нещо в този Интернет да се намери. Поздравления, пич.

 2. elisaveta ivanova 29.10.2018 at 0:50

  Да, наистина е така! Много лесно се справихме с това описание!
  Благодаря

 3. argonaut 03.11.2018 at 18:59

  Авторът: Чудесно, много се радваме, че ви е било от полза.

Вашият коментар