Забележителности и екопътеки в Странджа – планината на екзотиката и мистиката

Чудесен начин да избягате от шума на градския живот е да посетите  Странджа – планината на екзотиката и мистиката. В тези непокътнати земи на България ще откриете гъсти вековни гори с множество природни и исторически богатства.

Горите на Странджа са били пощадени през последната ледникова епоха, благодарение на което тук могат да се открият интересни растителни видове, различаващи се от тези в останалата част на България. Срещат се кавказки, средноевропейски и средиземноморски представители на растителния свят. Това се дължи на географското положение на планината Странджа – мост между Европа, Азия и Средиземноморието. Благодарение на тази уникална флора, разходката в сенчестите гори на Странджа оставя у туриста възприятие като за екзотично приключение в южните страни. Най-знаковият представител е странджанската зеленика – разкошен, див рододендрон, чийто цъфтеж е туристическа атракция.

Пъстротата на пейзажите – редуването на стръмни зелени хълмове с долини и равнини, близостта на Черно море и раздвиженият клифов бряг предлагат истинска наслада за сетивата.

Природен Парк Странджа е най-голямата защитена територия в България


Площта му е 1161кв. км. Обхваща част от българския дял на Странджа планина, на юг граничи с Република Турция, а на изток с Черно море. На територията му са разположени община Малко Търново, част от община Царево и малка част от община Приморско. Горите покриват повече от 80% от площта на парка. Средната им възраст е с 30 години по-висока от средната за горите в цялата страна.

Освен дива, горска красота, тук можете да видите и останки от древни тракийски градежи, да видите кристално чисти реки и техните извори, да наблюдавате старинни фолклорни обичаи и традиции, запазени от езически времена, но осъществявани и до днес от местните жители.

Карта на Природен Парк Странджа с обозначени селища, асфалтирани пътища, защитени местности и резервати. За да я отворите увеличена в нов подпрозорец, последвайте този линк.

КАРТА НА ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА
КАРТА НА ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА

BgNatureTrip представя:


Най-добрите български видео игри - приключенски в Google Play
Най-добрите български игри - приключенски в Google Play

Какво да видим в Природен Парк Странджа и от къде да минем – туристически каталог на екопътеките и забележителностите


Тук представяме всички забележителности и екопътеки, които ние – екипът на BgNatureTrip посетихме в Природен Парк Странджа за последните няколко години. Ще откриете GPS тракове и координати, много снимки, както и полезни препоръки, които ще са ви от полза при посещение. Очаква се постепенно тази колекция да нараства, като я допълваме с нови репортажи за още туристически маршрути. По-надолу ще намерите информация за още туристически обекти в Странджа планина, но извън пределите на природния парк.

Забележителности и екопътеки в полите на Странджа, но извън границите на природния парк


Целият българският дял на Странджа планина се простира:

  • на север до градовете Бургас, Средец и няколко села в Ямболска област – Александрово, Поляна и др.
  • на запад до няколко села в общините Елхово и Болярово ( Ямболска област ). Това са Лесово, Малко Кирилово, Чернозем и др.

По-надолу представяме някои дестинации, които са туристически обекти и се намират в близост до черноморските градове Приморско, Созопол, Бургас. Макар, че са извън границите на природния парк, те се намират на територията на Странджа планина. Местностите край някои от тях са също защитени, с цел опазване на природните им ресурси.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Приключенска видео игра за Бегликташ:


Най-добрите български игри - безплатни в Google Play
Най-добрите български игри - безплатни за телефон в Google Play

„Приключения в Странджа 3D“ – триизмерна видео игра


„Приключения в Странджа 3D“ е игра създадена от нас – екипът на BgNatureTrip. В сценария на играта е вложено знанието, което сме събрали за Странджа планина, в резултат на нашите походи и проучвания в планината през годините.

Това е едно вълнуващо преживяване сред смайващата природа, древните светилища и легенди на Странджа планина. Играта е на български език. Всички декори се базират на реални места в планината. Някои от тях в наши дни са туристически забележителности и фигурират в каталога по-горе. Допълнителна информация за играта може да се прочете от този линк. За преглед в Google Play последвайте тези линкове:

Озвучаването на героите на български език, в диалоговите сцени, бе направено от екипът на Българско Национално Радио – Бургас.

Обзорни филми за Странджа планина


Тук споделяме едно кратко видео и няколко документални филма на които попаднахме в интернет. На посочените линкове могат да се гледат онлайн. От тях ще научите кои са най-известните места и забележителности в Странджа, както и част от историята на района.

  1. Кратък обзор на ППР Странджа – филм на Министерството на туризма.
  2. „Странджа – вечното завръщане“ – научнопопулярен филм на Globus Media Group посветен предимно на природните красоти в Странджа.
  3. „Малко Търново – Царството на светлината“ – кратка история от древността до ново време с множество възстановки и обзор на историческите забележителности, които могат да се видят в целия ППР Странджа. Филмът е носител на награда от Европейски фестивал за туристически филми.
  4. „Светилищата на Странджа“ – документален филм на БНТ, посветен на храмовете, традициите, своеобразните обичаи и светците, които се почитат в тази планина.

Интерактивна карта на Природен Парк Странджа


Тъй като за голяма част от екопътеките описани в нашия сайт научихме от интерактивната карта на Природен Парк Странджа, то тук прилагаме и линк, от който картата може да се свали, като архивиран файл: https://strandja.bg/bg/gpsmaps/23-GPS-karti-i-marshruti.

Може да се използва чрез смартфон с вграден GPS с приложението Oruxmaps. Подробно описание как се прави може да се прочете от този линк, където има описание за работа с Oruxmaps. На интерактивната карта има още маршрути, които към настоящ момент все още не сме обходили.

Описание на маршрутите и допълнителна информация за парка може да се намери на неговата официална страница. Там същата интерактивна карта е доста по-подробна, с допълнителни маркери и опции. Трябва да се кликне на бутон „Туризъм“, а в последствие да се избере от менюто вдясно „Откъде да минем“. Така ще се появи описание и карта на всеки един маршрут.

Водачески услуги от Дирекцията на Природния Парк


При затруднения с ориентирането по екопътеките в Природен Парк Странджа – можете да наемете водач. Това би било подходящо и при големи групи туристи, или организиране на тийм билдинг. С оглед поддържането на екопътеките в парка, ние препоръчваме да се използват водачите към Дирекцията на ППР Странджа. За контакти 0887364117 – Йоана Гюрова – връзки с обществеността.

Използвайки услугите на водачи – служители към Дирекцията се подпомага поддръжката на екопътеките. Събраните средства се използват за периодично прочистване на маршрутите и ремонт на съоръженията към тях – мостове, парапети, платформи и др.

Наемането на водачи е от съществена важност при посещението на трудни и дълги маршрути, навлизащи зад оградите, разположени по границата на България с Турция. При преминаване на туристи се изисква съгласуване с Гранична полиция за отключване на вратите. Тъй като по тези пътеки се преминава по-рядко в сравнение с гореописаните – възможно е да са силно затревени, и да не е ясно накъде е посоката. Водачите могат да улеснят всичко това, като предварително направят необходимото координиране с властите, а доброто им познаване на местностите ще определи правилния курс.

Трудни маршрути


Някои от тези маршрути, по които ние самите все още не сме преминавали, но навярно ще го направим в бъдеще с помощта на водачи са изброените:

  1. Вълчанов мост
  2. Пещера Махарата, тръгвайки от село Кости
  3. Пещерата на Св. Марина (тръгвайки от Кости или Сливарово)
  4. Екопътеки по поречието на Резовска река, край селата Резово и Сливарово
  5. Резерват Лопушна (Узунбуджак)
  6. Резерват Витаново и Братанова пещера

7 thoughts on “Забележителности и екопътеки в Странджа – планината на екзотиката и мистиката

  1. Слaви 17.12.2019 at 5:23

    Чудесно сте се справили с този каталог на забележителностите, поздравления!
    Вече започнахме да вървим по вашите стъпки и всеки уикенд обхождаме някой от маршрутите, за които сте разказали. Това с GPS траковете наистина е голямо удобство и се ориентирахме много лесно. Продължавайте в същия дух, чакаме още маршрути!

  2. Marina 17.01.2020 at 6:30

    Много подробни описания, браво. Харесва ни и това, че давате снимки на растенията, които се срещат по тези маршрути, с помощта на този пътеводител успяхме да идентифицираме растенията, за които винаги сме се чудили какъв вид са.

  3. Галя 18.01.2020 at 7:59

    С този каталог преоткрихме Странджа! Допреди имахме съвсем друго мнение за планината, попадахме все на дълги и много обрасли екопътеки, където стигаш донякъде и не знаеш накъде да продължиш. С вашия каталог наистина намерихме пътеки, които са кратки, лесни и в чудесно състояние – напълно проходими и останахме изключително очаровани от невероятната природа на
    Странджа – това е един прекрасен екзотичен оазис, какъвто няма другаде в България.

  4. Вълко 02.02.2020 at 15:30

    Една малка препоръка – добавете един съвсем кратък маршрут (около 2 км) край село Заберново, където могат да се видят няколко знакови за Странджа места. Това са най-старото живо дърво в Странджа- грамада на около 1000 години и уникалния християнско-езически параклис Св. Георги. Вместо икона на Св. Георги, вътре има вграден релеф на Тракийския конник. Ако се продължи по същия път, още към 2-3 км може да се стигне до т.нар,. Тракийски лагер, а оттам пък може да се продължи и до Петрова нива.

  5. Вальо 05.03.2024 at 7:56

    Най-добрият пътеводител за Странджа, моите адмирации! Всички забележителности ги има тук!!!

  6. Хари 05.03.2024 at 19:47

    Страхотни забележителности има Странджа, това е приказна планина! С нетърпение очаквам да дойде пролетта за да видя странджанската зеленика. Хиляди благодарности за този толкова детайлен пътеводител, да се ориентираш в Странджа е като детска играчка с помощта на този пътеводител.

  7. Stanko 06.03.2024 at 6:46

    Огромно БЛАГОДАРЯ за огромния труд който сте положили за да опишете всички забележителности в Странджа! Това е най-подробният пътеводител, с толкова много снимки и описания!

Вашият коментар