Маршрут към местността Бакърлъка

Местността Бакърлъка се намира на 30 км от гр. Бургас, в границите на община Созопол. Основното, което привлича туристи е хубавата панорамна гледка отвисоко (376м надморска височина) на целия Бургаски залив. Най-ясно се виждат Созопол и неговите острови, защото са най-близо. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка. На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България.

Как се стига до Бакърлъка – карта, маршрут и gpx файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон с автоматично въведени координати на мястото.

или използвайте приложения GPX файлАко се идва от Бургас то най-напред трябва да се стигне до село Росен (22 км от Бургас) и оттам след  8 км ще достигнете до мястото. От Росен се отива до така нареченото „депо“ и малко след изоставената бетонова естакада се завива вляво.

Забележка: Ако се идва от Черноморец, няма нужда да се ходи в село Росен, може да се включите в приложения маршрут напряко, идвайки от Атия ( виж картата по-горе)

Ако се идва от Созопол, най-напряко е да се премине през село Равадиново. За преглед на точния маршрут на картата може да се използва калкулатора на разстояния. Трябва да се въведе начална точка ( Source ) – Созопол и крайна точка ( destination) – Бакърлъка.

Актуализация към юли 2019

При последното ни посещение в района установихме, че целият асфалтиран път от село Росен до „депото“ е в лошо състояние – осеян е с големи дупки. Може да се се вземе с обикновен автомобил, но трябва да се шофира много внимателно – само 1-ва и 2-ра предавка. Предполагаме – пътят от Равадиново до Бакърлъка е в по-добро състояние ( видейки от Google street).

Обслужващи сгради към депото и занемарената естакада вдясно, които се подминават
Разклон при Бакърлъка
Разклонът след бетоновата естакада, където се завива вляво за посещение на Бакърлъка

Следва асфалтиран участък (2,6 км) , който може да се премине с автомобил, но пътят също е в лошо състояние и се изисква повече предпазливост. В края на пътя има заградена военна зона с радиотехническо съоръжение и много антени, където може да се паркира. Оттам по кратка пътечка през гората се стига до склон, от който се разкрива великолепен изглед към Бургаския залив, и Созополските острови, които са наблизо. При липса на мъгла може да се наблюдават двата крайни носа на залива  – нос Емине отляво и нос Коракя отдясно.

Тясната пътечка през гората минаваща покрай каменни блокове
Панорамна гледка през лятото от Бакърлъка
Панорамна гледка през лятото към Созопол и остров Св. Иван. Вляво е Черноморец, а в залива помежду им се намират къмпингите Градина и Златна рибка

РекламаПо - обширен поглед към местността от Бакърлъка
По – обширен поглед към местността
Гледка от Бакърлъка
Панорамна гледка от Бакърлъка в ранна пролет
Изглед  от Къмпинг Градина към връх Бакърлъка
Изглед от Къмпинг Градина към Бакърлъка

РекламаПроизход на името Бакърлъка

Официалното име на Бакърлъка е Медни рид и въпреки, че промяната на името е направена преди десетилетия, името Бакърлъка си остава по-популярно. Ридът е с дължина 20 км и с широчина 3 км с продълговата форма и върви успоредно на Черноморското крайбрежие. От север започва от парк Росенец, а на юг достига до р. Ропотамо, която го дели от Узунджа баир. Ридът принадлежи към планината Странджа, но извън границите на Природния Парк Странджа.

Както може да подскаже името „Медни рид“,  мястото е свързано с добива на мед започнал още през второто хилядолетие преди Христа и продължил до 20 век. Като останки от живота на древните са се запазили пръснати на места долмени, както и останки от тракийски крепостни стени градени от ломен камък без спойка.

Една от големите скали на върха

Опазване на защитената местност

Целият район наоколо попада на територията на „Защитена местност Бакърлъка“. При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Повече информация за тях може да се намери от този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, и нека след вас местността изглежда така, както сте я заварили.

Продължение на разходката

Други забележителности, които могат да се разгледат наблизо са при:

  1. Гр. Созопол, попадащ на 16 км оттук минавайки през село Равадиново. Градът предлага и добри възможности за настаняване за по-дълъг престой, както и отлични възможности за почивка на море.
  2. Курортно селище Черноморец (17 км оттук през Атия) за  плажове, средновековна крепост и интересни заливи и носове с хубави морски пейзажи
  3. Фиорда при Нос Агалина (20 км)
  4. Парк Росенец (14 км), наричан също и Отманли. Там може да се направи пикник и разходка сред природата, както и да се отиде на малък плаж
  5. Център за наблюдение на птици Пода (21 км)
  6. Гр. Бургас (30 км)
  7. Град Приморско (30 км минавайки през с. Веселие и с. Ясна Поляна). Там е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар