Парк Росенец: Горска разходка до плажа

Росенец ( Отманли ) е голям парк в близост до гр. Бургас. Попада в покрайнините на Странджа планина, и е с излаз на Черно море. На негова територия има гъста широколистна гора и малък плаж. Площта му е 55 хектара.
Паркът предлага добри възможности за разходка сред природата, отмора и пикник. На обширната поляна в началото му има огнища, пейки и волейболно игрище. Това го прави подходящо място за бургазлии и гости на града, където може да се отиде бързо , без да пътува надалеч. Отдалечен е на 16 км от Бургас.

От плажа, пък, се разкрива най-хубавия изглед към бургаския остров Св. Анастасия. Тук е и най-близкият бряг до острова – разстоянието е 1,5 км. Плажът е охраняем, а в близост до него има множество малки хотели, хижи и частни вили.

Разходка през гората до плажа на парк Росенец – карта, маршрут и GPX файл


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ във вашия смартфон, с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза при придвижване с автомобил.

За екопътеката пеша през гората използвайте приложения GPX файл


Реклама



Парк Росенец отстои на 7 км южно от бургаския квартал Крайморие и 10 км северно от Черноморец. Центърът за наблюдение на птици Пода също е наблизо – 7 км на север. До парка може да се стигне и с обществения транспорт – автобус No 5, който стига до Атия. За повече информация може да се разгледа тук приложеното разписание.

Характеристика на маршрута

Тук представения преход е кръгов. На отиване стигнахме до плажа вървейки през гората, а на връщане се върнахме пеш по асфалтовия път. До плажа разбира се, може да се стигне и по лесния начин – с автомобил.

Характеристиките на прехода, който извървяхме са следните:


Дължина: 9 км общо ( 4,5 км на отиване и 4,5 км на връщане )
Денивелация: 60 м
Време за изминаване: около 1,5 часа в едната посока.


Маршрутът през гората преминава през широк черен път. На места е обрасъл с ниска трева.
Препоръчително е да се носят туристически обувки или закрити маратонки с грайфер и репелент против кърлежи. Ако правите разходката през лятото – възможно е да има цели рояци с нахални мушици и комари, характерни за Странджа планина. За удобство можете да носите шапка и очила, които донякъде биха могли да ви предпазят.
Трябва да се носи и достатъчно количество вода за тези няколко часа.
Тъй като по пътя има много разклонения, които могат да ви отведат в погрешна посока, то употребата на GPS е силно препоръчителна. По целия маршрут няма маркировка и знаци. Няма опасност от изгубване, тъй като площта е малка, но без GPS ще загубите още няколко часа в лутане.

Описание на маршрута


След навлизане в парк Росенец има разклон. Ако се хване левия път – отива се към поляната с пейки и огнища, откъдето започва и горската пътека.
Десният път е за достигане на плажа с автомобил.
Хващайки левия път, след около 50 м се достига голям паркинг. Разположен е пред „Ресторант Росенец“. Там може да се паркира автомобил.

Паркингът пред "Ресторант Росенец"
Паркингът пред „Ресторант Росенец“, където е подходящо да се паркира автомобила. Около самата поляна няма места за паркиране

Следват 300 м вървене пеша по асфалта до достигане на поляната.

Пеша по асфалтовия път

Реклама



Поляната на Парк Росенец

На поляната има множество пейки, огнища, волейболна мрежа и други удобства за пикник и почивка сред природата. Видно е, че тревата се окосява редовно, а според местни – периодично се пръска и против кърлежи.

Поляната на Парк Росенец ( Отманли ) с мрежата за волейбол
Поляната на Парк Росенец с мрежата за волейбол
Парк Росенец - налични са множество огнища, пейки и маси за пикник или барбекю сред природата
Налични са множество огнища, пейки и маси за направа на пикник
Вековни дървета на поляната на Парк Росенец
На поляната има и множество вековни дървета


Вдясно от поляната започва пътеката по която се придвижихме и ние.

Разходка през гората на Парк Росенец
Вдясно от поляната започва маршрута по който се придвижихме

Реклама



Преход през гората


Вървяхме близо 2,5 км по горския път, а на места имаше доста разклонения. Предполагаме, че в последните години пътеката е била рядко посещавана, защото на места бе леко обрасла в трева. Надяваме се с нашия репортаж да успеем да я популяризираме.

Разходка през гората на Парк Росенец ( Отманли )
Пътят през гората
Разходка през гората на Парк Росенец ( Отманли )

Гората е гъста , а на места се среща и рядкото растение бодлив залист.

Бодлив залист ( Миши трън)
Бодлив залист ( Миши трън) – Ruscus aculeatus – Вечнозелено и сянколюбиво растение. Цветовете се появяват в периода февруари-април. Рядък вид, забранен за събиране

След това се включихме в асфалтирания път и вървяхме около 1,5 км покрай почивни станции, малки хотели и частни вили. Накрая се движихме успоредно на морския бряг, покрай нефтената база „Росенец“ и така достигнахме плажа.

Нефтена база Росенец
За да се стигне до плажа се минава покрай нефтената база „Росенец“

Плаж „Росенец – Север“


Това е официалното име на плажа, предполагаме, за да го отличи от малките диви заливчета наблизо. Те се падат на север, по бреговата ивица на нос Чукаля. За момента не сме ги посетили.
Плажът е малък, с дължина 360 м и широчна 20 м.

Стълбите водещи към плажа на парк Росенец
За се отиде на плажа се слиза по тези стълби. Както се вижда – има и рампа за инвалиди
Плажът на Парк Росенец
Плажът на Парк Росенец – поглед от север на юг
Поглед към северния край на плажа


Разкрива се великолепна гледка към остров „Св. Анастасия“. Тук той е отдалечен на 1,5 км от брега и се вижда съвсем ясно. От мостика на гр. Бургас, например, е трудно различим, тъй като там се пада на 6,5 км от брега. През летата има и групи смелчаци, които тръгват оттук до острова на плуване. Това, разбира се, би било разумно да се прави при спокойно море и от добре тренирани плувци.

Остров Св. Анастасия


Изглед към остров Св. Анастасия от плажа на Парк Росенец ( Отманли )
Изглед към остров Св. Анастасия
Остров Св. Анастасия  заснет от плажа на Парк Росенец
Остров Св. Анастасия заснет от плажа с телеобектив

До острова може да се стигне с редовните корабчета, през лятото. Те тръгват от пристанището на гр. Бургас, т.нар. Магазия 1.
Малко плажове по Южното Черноморие биха могли да се похвалят с гледка към остров – общо са само 3. Другите два плажа са Аркутино ( вижда се Змийският остров ) и къмпинг Златна Рибка край Созопол ( вижда се острова Св. Иван ).

Реклама




В тази наша есенна разходка плажът бе пуст, но през лятото това съвсем не е така. Тогава, тук се заформя зона с чадъри, шезлонги, спасител бди за безопасността, наличен е и плажен бар.

Плажът на Парк Росенец през лятото
Плажът на Парк Росенец през лятото
Плажът на Парк Росенец през лятото

Ако трябва да бъдем честни, въпреки очарованието на плажа и острова, усещането за ваканция и лятно безгрижие на това място, донякъде са нарушени. Това се дължи на „промишлените гледки“, които се разкриват наоколо – преминаващи танкери на хоризонта, и резервоарите с нефт, които са точно зад плажа.
В десния край на плажа, пък, се открива гледка към нос Атия, където има военно пристанище.

Изглед към нос Атия от Парк Росенец ( Отманли )
Изглед към нос Атия

Реклама



На връщане се придвижихме изцяло по асфалта, с което завършихме разходката . По целия път има само гори.

Асфалтов път в Парк Росенец ( Отманли )
Връщане по асфалтовия път. Ако се ходи с автомобил, трябва да се шофира внимателно, тъй като асфалтът на места е в лошо състояние
Есенна гора в Парк Росенец
Изглед към гората. Снимката е от късна есен

Опазване на природата

Тъй като голяма част от парка е със статут на гора, то при преминаване през нея е наложително придържане към разпоредбите на „Закон за горите . При евентуално намерение за събиране на растения, трябва да се спазват ограниченията в „Закон за биологичното разнообразие“ и „Закон за лечебните растения“.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, като видове или в количества нарушаващи законите, не безпокойте дивите животни, не палете огън с изключение на обозначените за това места и нека след вас мястото изглежда така, както сте го заварили.

Точните граници на горите и защитените територии могат да се видят на картата на този линк: https://gis.wwf.bg/mobilz/. За целта, трябва слой Защитени територии да е активен

Продължение на разходката

В посока север, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Център за наблюдение на птици Пода  (7 км)
  2. Гр. Бургас (16 км) с голяма морска градина, както и пристанище, откъдето лятото може да се хване корабче до остров Св. Анастасия
  3. Устието на река Изворска – 20 км.
  4. Гр. Поморие (36 км) с многобройните си исторически забележителности, хубави плажове с чиста вода и езерото – дом на редки птици.

В посока юг, наблизо, и по наша преценка, интересни за посещение са:

  1. Гр. Черноморец (10 км) с античната си крепост Акра, както и интересните скалисти брегове
  2. Местност Бакърлъка (14 км) за хубава панорамна гледка отвисоко на Бургаския залив. Най-добре се виждат бреговете на Черноморец, Созопол и неговите острови
  3. Гр. Созопол (18 км) с множество исторически забележителности, старинна атмосфера и още плажове
  4. Фиорда при Нос Агалина (21 км)
  5. Шофьорският плаж Алепу (25 км)
  6. Екзотичният плаж Аркутино (26 км )
  7. Град Приморско (35 км ), където е известното тракийско светилище Бегликташ – един от най-посещаваните исторически обекти в страната. Непосредствено до него е резерват Ропотамо за исторически, природни забележителности и екопътеки сред гора и край море.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар