Бродилово и угасналият вулкан Голяма Папия

Село Бродилово, попадащо в пределите на Природен Парк Странджа се радва на интерес заради хубавата природа в околностите му, запазените стари къщи, параклиси и забележително красива църква. Близостта му до Царево (15км)  е причина за популярността му сред туристите дошли да летуват на морето. Селището се посещава и заради запазените стари обичаи и обреди, които се практикуват тук сред които е нестинарството. Тук ще представим една от екопътеките около селото, водеща към най-високия връх на Странджа в близост до морето – Голяма Папия (502 м н. в. ). Този връх всъщност е кратер на вулкан действал преди 80 милиона години. По пътеката водеща към върха могат да се видят множество големи скали – отломки от вулкана. Маршрутът минава през красива широколистна гора, а на един от склоновете може да се наблюдава хубава панорамна гледка към околните хълмове.

По-надолу ще намерите кратка информация за Бродилово и снимки на старите къщи и реставрирана църква.

Къде се намира пътеката водеща към връх Голяма папия край Бродилово в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл.


 
Свали 


ПОЛЕЗНО: За повече информация как се отварят GPX файлове със смартфон вижте този линк.

Планирайте посещението на пътеката или по-дългия си престой в близките населени места със селекцията помощни инструменти – пътна Google карта с разстояния в км, прогноза за времето, търсачка на хотели, разписания на автобуси.

Самата пътека започва от отбивка от асфалтовия път между Царево и Бродилово. От Царево отстои на 9 км, а от Бродилово – на 5 км. Там се намира местността „Калинов врис“ има и чешма с питейна изворна вода. Също така, има импровизиран малък паркинг, където може да се паркира автомобил.

Пътят до върха е дълъг: 2.7 км, Денивелация 190м

Пътят само до заслона с хубавата панорамна гледка е 1,2 км, денивелация 70 м

От това, което прочетохме в пътеводителите – на върха има тракийска крепост. За съжаление там има военно потделение – и буквално – пиле не може да прехвръкне.

Връх голяма Папия в Странджа
Връх Голяма Папия наблюдаван от село Изгрев

Описание на маршрута

Маршрутът е изцяло настлан с чакъл за военните, които минават по него по пътя към върха. Пътят е широк и удобен, не се налага газене в треви. Може да се вземе само с високопроходим автомобил или пеш. Заради стръмното изкачване е препоръчително да се носят закрити туристически обувки или маратонки с грайфер. Ако преминавате по този път през лятото – възможно е да има цели рояци от дребни мушици – затова е препоръчително да се носи шапка и тъмни очила, които да ги ограничават.

Табелата в началото на маршрута
Табела в началото на отбивката от асфалтовия път. Това е в местността Калинов врис където има чешма.
Път към Голяма Папия край Бродилово
Настланият с чакъл път водещ към върха
Широколистни гори
Широколистни гори
Източен лопох
Встрани от пътя всичко е застлано с растението източен лопох. В Странджа е изключително разпространено, но в другите части на страната е рядко и поради тази причина е защитен вид, забранен за късане. Разцъфнал, заснет през месец май може да се види на този линк

На около 1,2 км се намира заслона, което предлага отлични условия за пикник – има огнище и чешма. Във  времето някой е измислил шеговитото име на този заслон – „Блей баирите“, както може да се види от поставените надписи. Това е свързано с хубавата панорамна гледка, която може да се наблюдава оттук.

Шеговита табела край заслона
Панорама към околните хълмове
скална площадка край заслона преди Голяма Папия
Скална площадка от вулканични отломки край заслона
Заслон "Блей баирите"
Заслон „Блей баирите“

Връх Голяма Папия

По пътя към върха попаднахме на множество следи от древната вулканична дейност на Голяма Папия действал преди 80 милиона години.

Скални вулканични остатъци

Резултат от дейността на Голяма Папия са бреговете край Ахтопол и Синеморец, за които разказахме в предишните наши публикации. За съжаление от самия връх не може да се наблюдават панорамни гледки тъй като е преграден с бариера – територия на военните. Предупредителните надписи биха накарали всеки стигнал до върха да се върне обратно.

Предупредителна табела край Голяма папия
Предупредителна табела на военните с която се забранява по-нататъшно навлизане

От това което прочетохме в други пътеводители – към въха може да се стигне и по пътека откъм морето. За целта се тръгва от Варвара ( за чиито плаж разказахме тук) и по  маршрута се наблюдават красиви панорами отвисоко към морския бряг. Предстои в бъдеще да посетим и опишем тази пътека.

Оферти за хотели наблизо – в гр. Царево Растителни видове, които привлякоха вниманието ни

Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не безпокойте дивите животни и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Бродилово

След завръщането си от пътеката на асфалтовия път можете да продължите с автомобил към Бродилово, което е на 5 км от отбивката към върха. Там ще можете да видите стари странджански къщи както и църквата Св. Пантелеймон построена в началото на XX в. Църквата е изключително красива, проектирана от италиански архитект.

Църквата Св. Пантелеймон в Бродилово
Църквата Св. Пантелеймон в Бродилово – паметник на културата

Името е избрано не случайно – Св. Пантелеймон е патрон на Бродилово и в негова чест се организира селски събор. Обикновено това се прави в първата събота и неделя след деня на Св. Пантелеймон – 9 август (по стар стил). Стара традиция за бродиловци е на този празник да се играят нестинарски танци. Самите нестинари са неслучайни хора – те са потомци на стари нестинарски родове, чийто предци са играли върху жаравата преди векове.

Стара странджанска къща в Бродилово, край църквата
Стара странджанска къща в Бродилово
И още бродиловски стари къщи
И още бродиловски стари къщи

Исторически бележки за Бродилово

Бродилово има древна история. В околностите му са разкрити три стари тракийски крепости.

Една от тях по датировка е сходна с владетелския дом разкрит край Синеморец.

Първото писмено споменаване на селото е от османски данъчен документ от 1498 г. Освен Бродилово в него се споменават и съседните села Кости и Синеморец. Подобно на тях, Бродилово също е било населено с гърци в миналото. Според анализатори – в миналото тук също е имало т. нар. гръцки къщи – двуетажни постройки без прозорци на 2-ри етаж, като осветлението се осигурявало чрез подвижна керемида. За съжаление в днешно време вече не са останали такива, успяхме да открием една единствена такава, но в Кости. Гърците се оттеглили от селото през 1914 г. след Междусъюзническата война. На тяхно място идват бежанци от Източна Тракия

Името Бродилово е свързано с преминаващата река Велека и един от бродовете които я пресичат.

Допълнителна информация

Освен представения тук маршрут, край селото има още няколко екопътеки, една от тях води към местност със рядкото и красиво растение странджанска зеленика. Друга пътека води към Синеморец през местността Царското кладенче. Част от този маршрут вече описахме, но в участъка Синеморец – Царското кладенче. При посещението на Бродилово трябва да се има предвид, че няма накъде да се продължи с обикновен автомобил към друго населено място. Единственият асфалтов път е този по който се идва –  от Царево. Съществува черен път до Кости по поречието на Велека, но може да се вземе само с високопроходим автомобил. При пътуване от Царево към Бродилово трябва да се шофира предпазливо – на места пътят е в лошо състояние.

До село Бродилово има и автобус, който тръгва сутрин и следобед от Царево, за повече информация може да се види този линк – http://avtogaratsarevo.eu/

Продължение на разходката

Като възможност да продължите разходката трябва да се върнете обратно по пътя за Царево. За красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите близките Варвара  , Ахтопол, Синеморец.

За още забележителности в Странджа – природа и архитектура, можете да поемете по пътя Царево – Малко Търново и в посока запад да се отбиете в местността Марина река ,село Българи, село Кости, и Кондолово.

ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата електронна Google карта, където всички обекти за които сме писали са отбелязани с насочващи маркери. За да сметнете разстоянията използвайте тук приложената пътна карта с калкулатор.

Най-близкото населено място с множество места за настаняване е гр. Царево (15 км) :

Оферти за хотели в гр. Царево
Booking.com

Вашият коментар