Бродилово и угасналият вулкан Голяма Папия

Село Бродилово, попадащо в пределите на Природен Парк Странджа се радва на интерес заради хубавата природа в околностите му, запазените стари къщи, параклиси и забележително красива църква. Близостта му до Царево (15 км)  е причина за популярността му сред туристите дошли да летуват на морето. Селището се посещава и заради запазените стари обичаи и обреди, които се практикуват тук сред които е нестинарството. Край Бродилово се среща изящното растение странджанска зеленика – емблемата на Странджа.

Тук ще представим една от екопътеките около селото, водеща към най-високия връх на Странджа в близост до морето – Голяма Папия (502 м н. в. ). Този връх всъщност е кратер на вулкан действал преди 80 милиона години. По пътеката водеща към върха могат да се видят множество големи скали – отломки от вулкана. Маршрутът минава през красива широколистна гора, а на един от склоновете може да се наблюдава хубава панорамна гледка към околните хълмове.

Ще намерите кратка информация за Бродилово, както и опис с линкове за други атрактивни маршрути край селото.

Бродилово

В село Бродилово ще можете да видите стари странджански къщи както и църквата Св. Пантелеймон построена в началото на XX в. Църквата е изключително красива, проектирана от италиански архитект.

Църквата Св. Пантелеймон в Бродилово
Църквата Св. Пантелеймон в Бродилово – паметник на културата
Църквата Свети Пантелеймон в Бродилово

Името е избрано не случайно – Св. Пантелеймон е патрон на Бродилово и в негова чест се организира селски събор. Обикновено това се прави в първата събота и неделя след деня на Св. Пантелеймон – 9 август (по стар стил). Стара традиция за бродиловци е на този празник да се играят нестинарски танци. Самите нестинари са неслучайни хора – те са потомци на стари нестинарски родове, чийто предци са играли върху жаравата преди векове.

Реклама



Стара странджанска къща в Бродилово, край църквата
Стара странджанска къща в Бродилово
И още бродиловски стари къщи
И още бродиловски стари къщи

Странджанска зеленика

Този великолепен, див рододендрон се е превърнал в символ на Странджа планина. Около село Бродилово може да се наблюдава по пътеката към параклис Св. Богородица, както и в дола край самия параклис. За да се види разцъфнал, както е на приложената снимка, трябва да се дойде в началото на месец май. През останалата част на годината остават само вечнозелените листа. Растението е рядко и защитено от закона.

Странджанска зеленика (Rhododendron ponticum). В буквален превод от латински – черноморски рододендрон

Реклама



Исторически бележки за Бродилово

Бродилово има древна история. В околностите му са разкрити три стари тракийски крепости. Една от тях по датировка е сходна с владетелския дом разкрит край Синеморец.

Първото писмено споменаване на селото е от османски данъчен документ от 1498 г. Освен Бродилово в него се споменават и съседните села Кости и Синеморец. Подобно на тях, Бродилово също е било населено с гърци в миналото. Според анализатори – в миналото тук също е имало т. нар. гръцки къщи – двуетажни постройки без прозорци на 2-ри етаж, като осветлението се осигурявало чрез подвижна керемида. За съжаление в днешно време вече не са останали такива, успяхме да открием една единствена такава, но в Кости. Гърците се оттеглили от селото през 1914 г. след Междусъюзническата война. На тяхно място идват бежанци от Източна Тракия

Името Бродилово е свързано с преминаващата река Велека и един от бродовете които я пресичат.

Допълнителна информация

 При посещението на Бродилово трябва да се има предвид, че няма накъде да се продължи с обикновен автомобил към друго населено място. Единственият асфалтов път е този по който се идва –  от Царево. Съществува черен път до Кости по поречието на Велека, но може да се вземе само с високопроходим автомобил. При пътуване от Царево към Бродилово трябва да се шофира предпазливо – на места пътят е в лошо състояние.

До село Бродилово има и автобус, който тръгва сутрин и следобед от Царево, за повече информация може да се види този линк – http://avtogaratsarevo.eu/

Маршрути край Бродилово

Освен представения по – надолу маршрут, край Бродилово има още няколко екопътеки:

  1. Една от тях води към местност със рядкото и красиво растение странджанска зеленика. Това е пътеката към параклиса Св. Богородица. 
  2. Планинският преход Бродилово – Ахтопол, който достига морския бряг.
  3. Друга пътека води към местността Царското кладенче. От Царското кладенче по желание на туриста може да се продължи към курорта Синеморец. Информация за този преход може да се намери в тази наша публикация.

Реклама 



Къде се намира пътеката водеща към връх Голяма папия край Бродилово в Странджа планина – карта, маршрут и GPX файл.


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото. Ще ви бъде от полза да намерите началото на пътеката, което може да е напълно достатъчно – по пътеката няма разклонения.

При необходимост от навигация за целия маршрут използвайте приложения GPX файл

 
 


Самата пътека започва от отбивка от асфалтовия път между Царево и Бродилово. От Царево отстои на 9 км, а от Бродилово – на 5 км. Там се намира местността „Калинов врис“ има и чешма с питейна изворна вода. Също така, има импровизиран малък паркинг, където може да се паркира автомобил.

Пътят до върха е дълъг: 2.7 км, Денивелация 190м

Пътят само до заслона с хубавата панорамна гледка е 1,2 км, денивелация 70 м

От това, което прочетохме в пътеводителите – на върха има тракийска крепост. За съжаление там има военно потделение – и буквално – пиле не може да прехвръкне.

Връх голяма Папия в Странджа
Връх Голяма Папия наблюдаван от село Изгрев

Описание на маршрута

Маршрутът е изцяло настлан с чакъл за военните, които минават по него по пътя към върха. Пътят е широк и удобен, не се налага газене в треви. Може да се вземе само с високопроходим автомобил или пеш. Заради стръмното изкачване е препоръчително да се носят закрити туристически обувки или маратонки с грайфер. Ако преминавате по този път през лятото – възможно е да има цели рояци от дребни мушици – затова е препоръчително да се носи шапка и тъмни очила, които да ги ограничават.

Табелата в началото на маршрута
Табела в началото на отбивката от асфалтовия път. Това е в местността Калинов врис където има чешма.
Път към Голяма Папия край Бродилово
Настланият с чакъл път водещ към върха
Широколистни гори
Широколистни гори
Източен лопох
Встрани от пътя всичко е застлано с растението източен лопох. В Странджа е изключително разпространено, но в другите части на страната е рядко и поради тази причина е защитен вид, забранен за късане. Разцъфнал, заснет през месец май може да се види на този линк

На около 1,2 км се намира заслона, което предлага отлични условия за пикник – има огнище и чешма. Във  времето някой е измислил шеговитото име на този заслон – „Блей баирите“, както може да се види от поставените надписи. Това е свързано с хубавата панорамна гледка, която може да се наблюдава оттук.

Шеговита табела край заслона
Панорама към околните хълмове
скална площадка край заслона преди Голяма Папия
Скална площадка от вулканични отломки край заслона
Заслон "Блей баирите"
Заслон „Блей баирите“

Реклама



Връх Голяма Папия

По пътя към върха попаднахме на множество следи от древната вулканична дейност на Голяма Папия действал преди 80 милиона години.

Скални вулканични остатъци

Резултат от дейността на Голяма Папия са бреговете край Ахтопол и Синеморец, за които разказахме в предишните наши публикации. За съжаление от самия връх не може да се наблюдават панорамни гледки тъй като е преграден с бариера – територия на военните. Предупредителните надписи биха накарали всеки стигнал до върха да се върне обратно.

Предупредителна табела край Голяма папия
Предупредителна табела на военните с която се забранява по-нататъшно навлизане

От това което прочетохме в други пътеводители – към въха може да се стигне и по пътека откъм морето. За целта се тръгва от Варвара ( за чиито плаж разказахме тук) и по  маршрута се наблюдават красиви панорами отвисоко към морския бряг. Предстои в бъдеще да посетим и опишем тази пътека.


Растителни видове, които привлякоха вниманието ни


Реклама



Опазване на природата

Тъй като районът наоколо попада в границите на Природен парк Странджа, Натура 2000 и по-голямата част от маршрута е гора, то при посещение в местността е наложително придържане към установения ред , чиито правила могат да бъдат прочетени на този линк.

Казано накратко – не изхвърляйте отпадъци, не късайте растения, не палете огън извън определените за това места, не безпокойте дивите животни и имайте грижата след вас мястото да изглежда така, както сте го заварили.

Други интересни места в района

Като възможност да продължите разходката ( освен описаните по-горе пътеки край Бродилово ) трябва да се върнете обратно по пътя за Царево,  тъй като от Бродилово не може да се отиде никъде другаде с автомобил. За красиви морски пейзажи, плажове и пътеки край морето можете да посетите близките Варвара (17 км), Ахтопол (22 км), Синеморец (28 км) или Приморско (29 км на север).

За още забележителности в Странджа – природа и архитектура, можете да поемете по пътя Царево – Малко Търново и в посока запад да се отбиете в местността Марина река (26 км) ,село Българи, (29 км)село Кости (37 км), и Кондолово (36 км).

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте опростена

За повече детайли вижте всички описани дестинации на нашата подробна

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама



Вашият коментар