Варвара: Черноморска екзотика на плажа

Село Варвара е притегателно за туристи освен с екзотичния си плаж, така и с малките дивни заливи в неговите околности. Интерес за летовниците представляват плаж „Дивите скали“ и т.нар. „Меките скали с живописните си скални образувания.

Плажът на Варвара се намира в малък закътан залив (Селимьоти) до който се стига по черен път с автомобил. Ако идвате от Бургас, веднага след входа на селото, завивате вляво и се движите около 800 м до достигане затревена площ високо над морето, където можете да паркирате. Оттук слизате на самия плаж по бетоненени стълби.

Къде се намира плажът на Варвара


Бутонът активира приложението за навигация (или сайта) „Google Maps“ с автоматично въведени координати на мястото.Село Варвара, прекрасният плаж и всички околни заливи са част от Природен Парк Странджа.

Със зелената окраска по  стръмните склонове, с рифовете които го преграждат в южния край, бистрите си води и спокойствие в сравнение с шумните курорти, плажът наподобява по-скоро райско кътче от Тихия океан. Барът „Wake Up“ разположен тук, със сламените си чадъри и коктейли прекрасно се вписва в пейзажа.

Варвара-плаж-екзотичен-релакс-почивка-риф-спокойствие-гмуркане-риба
Плажът на Варвара – панорамен изглед
Варвара-плаж-релакс-почивка-риф-спокойствие-гмуркане-бар-Wake-up
Изглед към южния край на плажа на Варвара
Варвара-плаж-екзотичен-релакс-почивка-риф-спокойствие
Поглед към морето
Варвара-плаж-екзотика-спасител-пост-сламен
Постът на спасителя

РекламаГмуркане на плажа на Варвара

Видимостта във водите е много добра, богати са и на риба, така,  че и без скъпо водолазно оборудване, а само с шнорхел и маска можете да прекарате часове любувайки се на подводния пейзаж. Има множество рифове и скални теснини на малки дълбочини които дават убежище на подводните обитатели. По-добра представа можете да придобиете от любителския видео клип, който заснехме при едно от нашите посещение на плажа.

Какво още може да се види край плажа на Варвара

Веднага след скалния нос в северния край на плажа, се е обособило нещо като естествен малък басейн, предпазен от бурните вълни със скален риф. Местните хора го наричат „Скалата“ и по техните думи, водите в този басейн, предпазени от студените течения са винаги топли и бистри и човек може да прекарва с часове релаксирайки.

Плажът на Варвара през 2009 г.
Изглед към северната част на плажа на Варвара. Тази фотография е от 2009 г. и тогава барът „Уейк ъп“ все още не беше построен
Варвара-релакс-почивка-скалата-басейн-затворен
Северният край на плажа където се намира „Скалата“

РекламаИнтересни скални образувания южно от на плажа на Варвара

От южната страна на плажа се намират скалите известни под името „Дарданелите“, които също са любимо място за гмуркачи.

Скалите "Дарданелите" харесвани от гмуркачи при Варвара
Дарданелите, които се падат от южната страна на плажа на Варвара

Около тях на скалите често идват плажуващи, които намират кътчета за разпъване на хавлията и дори шатрата си:

Малкото плажче пред Дарданелите Варвара
Малка пясъчна ивица пред Дарданелите
Стана за плажуване при скалите на Варвара
Разпъната шатра при околните скали

Още снимки от есента на 2022 г.


РекламаКакво още може да се види край село Варвара

  1. В северна посока по крайбрежието могат да се видят още интересни малки заливчета и скални образувания. След кратък пешеходен преход може да се достигне до т. нар. „Меките скали
  2. Диво малко плажче популярно под името „Дивите скали“, което се намира между Царево и Варвара

Околни градчета и забележителности

Ако планирате по-дълъг престой във Варвара – добра идея е да посетите близко намиращите се Царево (10 км), Ахтопол (5 км), Синеморец (11 км) или Приморско (24 км на север) за още плажове, хубави гледки и забележителности.

От Царево може да се навлезе (с автомобил, автобус ) във вътрешността на Природен Парк Странджа, за разчупване стандартната почивка на море. Може да се види старинната архитектура в близките странджански села Бродилово (17 км), Българи (25 км) и Кости (32 км), както и да се направят кратки разходки сред природата за запознаване с необикновената, екзотична флора на парка.

Кое къде е


ПОЛЕЗНО: За да придобиете бързо и лесно представа кое къде е – вижте описаните дестинации на нашата

За да планирате цялостно пътуването си – да сметнете разстоянията в км, да видите прогнозата за времето, карта на хотелите, разписания на автобуси, автомобили под наем използвайте тук приложените полезни

Реклама


Вашият коментар